Dr. Paul CotutiuPublicitate
Teste hormonale

Femeile de toate vârstele pot fi afectate de tulburări hormonale atât în timpul vieții reproductive cât şi în menopauză. Astfel o femeie activă sexual poate manifesta infertilitate (imposibilitatea de a obţine o sarcină apărută= boala abortivă), sterilitate (imposibilitatea fecundării), dismenoree (menstruaţii dureroase), sindrom premenstrual, anxietate etc. La femeile aflate în menopauză sau în pre-monopauză pot apărea simptome precum: bufeuri de căldură, insomii, tulburări metabolice etc. Toate aceste manifestări au substrat hormonal care în funcţie de situaţie se poate corecta sau nu. 

Câteva date generale despre anatomia şi fiziologia aparatului genital feminin

Axul hipotalamo-hipofizo-ovarian este o existenţă fiziologică care, la femei, permite realizarea unei activităţi clinice la nivelul ovarului. Altfel spus, secreţia de hormoni sexuali feminini este sub acţiunea reglatoare hipotalamo – hipofizară. 
Hipotalamusul este o regiune a creierului care are dublu rol, de control al secreţiilor hormonale hipofizare şi de control al sistemului nervos vegetativ. 
Hipofiza este o glandă micuţă ( glanda pituitară), aflată în creier, în strânsă legătură cu hipotalamusul. 
Aparatul genital feminin este format din ovar ( ca organ principal ) şi calea genitală formată din: trompe uterine, uter, vagin, col uterin şi vulvă. Ovarul reprezintă glanda producătoare de celule sexuale şi secretantă de hormoni şi fiecare femeie are o pereche de astfel de organe. Funcţiile sexuale feminine constau în formarea şi dezvoltarea ovulelor în ovar, eliberarea ovulului capabil de a fi fecundat, capacitatea de păstrare şi creştere a oului format după fecundare, fixarea oului în mucoasa uterină şi asigurarea dezvoltării intrauterine. Orice disfuncţie în una din aceste etape necesită într-o primă fază dozarea de hormoni. De asemenea este indicată dozarea înaintea folosirii de anticoncepţionale, în cazul tulburărilor de ciclu menstrual şi la instalarea menopauzei. 

     Ciclul menstrual este considerat intervalul de timp de la debutul menstruaţiei (prima zi de menstruaţie este prima zi a ciclului menstrual) până la ziua premergătoare următoarei mentruatii. Ciclul variază între 21 şi 40 de zile şi are în medie o durată de 28 de zile. Astfel este considerat un ciclu numit normal. Ciclul menstrual are două faze principale: faza foliculară şi faza luteală, între care se produce ovulaţia ( se înregistrează pick-ul ovulator). În faza foliculară au loc transformările hormonale care pregătesc organismul pentru ovulaţie. Această fază are o lungime care variază între 13 şi 18 zile. Ovulaţia reprezintă încheierea fazei foliculare şi debutul fazei luteale în care practic are loc pregătirea uterului pentru primirea unui eventual ovul fecundat. Denumirea fazei luteale vine de la corpul luteal ( sau corpul galben ) care are cel mai important rol în această fază. Dacă ovulul nu e fecundat, corpul galben se distruge după circa 14 zile ceea ce duce la scăderea secreţiei de progesteron şi deci la începerea unui nou ciclu menstrual. 
    Concentraţia hormonilor sus menţionaţi variază funcţie de diferitele momente ale ciclului. Se recomanda astfel recoltarea lor după următoarea schemă: 

 • în faza foliculară (între ziua a 2 a şi a 7 a a ciclului) : Estradiol, FSH, LH, Prolactina 
 • la ovulaţie (calculată în funcţie de lungimea ciclului, că având loc cu 14 zile înainte de următorul ciclu) : Estradiol, FSH şi LH 
 • în faza luteală (ziua 21 pentru un ciclu de 28 de zile, dar mai corect a 7 a zi după ovulaţie) : Progesteron 

Dozările hormonilor gonadotropi: (sunt secretaţi de către glanda hipofiză şi au rolul de a stimula producţia hormonală la nivelul ovarelor)

FSH – hormon foliculostimulant:

 • faza foliculară (primele două săptămâni ale ciclului ovarian): 2-8 mUI/ml
 • momentul ovulaţiei: 15-30 mUI/ml
 • faza luteală (în a doua jumătate a ciclului): 2-8 mUI/ml

FSH creşte: insuficiență ovariană primară, menopauză, administrare de clomifen

       scade: insuficientă hipotalomo-hipofizară, administarea de estrogeni naturali sau sintetici

LH – hormon luteinizant

 • faza foliculară: 2-15 mUI/ml
 • momentul ovulaţiei: 20-100 mUI/ml
 • faza luteală: 2-20 mUI/ml

LH creşte: insuficiență ovariană, menopauză

     scade:  insuficința gonadică hipotalamo-hipofizară.

Gonadotrofinele urinare– reflectă activitatea globală a hipofizei.

Valorile cresc exagerat în seminom şi corioepiteliom, o creştere moderată se întâlneşte în insuficienţa ovariană şi în menopauză iar în insuficienţa hipotalamo-hipofizară valorile sunt scăzute.

Hormonul gonadotrop corionic- HCG

Dozarea hormonului este utilă în diagnosticul şi monitorizaea sarcinii, în special pentru diagnosticul sarcinii extrauterine când se dozează fracţiunea –beta. Într-o sarcină normală valoarea se dublează la fiecare 24-48 ore pe când într-o sarcină extrauterină creşterile se fac mai lent.

Dozărilor hormonilor steroizi din sânge. (sunt produşi de către ovare)                

Estradiolul plasmatic– fracţiunea cea mai activă a estrogenilor:

 • faza foliculară: 30-90 pg/ml
 • faza preovulatorie (ziua 11-16): 160-350 pg/ml
 • faza ovulaţiei: 200-600 pg/ml
 • faza luteală: 80-230 pg/ml

Valorile cresc: sarcina, tumori secretante, obezitate, hepatopatii cronice, administrarea de estrogeni.

Valorile scad: sarcina oprită în evoluţie, insuficientă hipotalomo-hipofizară sau în insuficienţa ovariană primară.

Progesteronul plasmatic

Valori normale:

 • faza foliculară: 1 ng/ml
 • faza luteală:5-20 ng/ml

Progesteronul creşte în sarcină sau în luteom şi scade în ciclurile anovulatorii prin absenţa corpului galben.

Testosteronul plasmatic

 • în faza foliculară: 20-80 ng/dl
 • în faza luteală: 5-20 ng/dl

Valorile crescute ale testosteronului plasmatic indică o tumoră ovariană sau  de glandă suprarenală, o hipetricoză sau un bloc enzimatic.

17-hidroxiprogesteronul plasmatic

 • Faza foliculară: 15-70 ng/dl
 • Faza luteală: 35-240 ng/dl

Prolactina. Principala funcţie a prolactinei este iniţierea lactaţiei la femeile care au născut, dar ea are multe alte roluri, menţionând în contextul care ne interesează, implicarea ei în scăderea nivelului unor hormoni ceea ce face că o treime din cazurile de infertilitate (în lipsa menstruaţiei) să i se datoreze. 

Testele dinamice– aduc informaţii  doar asupra unui anumit moment  al ciclului, dozările dinamice studiază răspunsul unei glande după administrarea unei substanţe, după o anumită terapie. Testele dinamice explorează axa hipotalomo-hipofizară sau gonadele, determinările fiind în mod obişnuit plasmatice.

Testul la gonadoliberină LH-H (GnRH)

Se utilizează pentru studierea amenoreelor cu nivel normal sau scăzut de gonadotrofină pentru a decela cauzele funcţionale şi organice. Testul constă în administrarea a 100 mg de GnRH intravenos şi dozarea FSH şi LH la 0,30,45,60, şi 90 minute. Ca răspuns la administrarea de GnRH hipofiza eliberează gonadotrofinele FSH şi LH. În mod normal nivelul FSH-ului creşte de 1-2 ori în timp ce nivelul LH creşte de 4-6 ori, ceea ce confirmă o bună funcţionare hipofizară. Un rezultat negativ pledează pentru o patologie  hipofizară funcţională sau organică.

Testul la clomiphene

Constă în administrarea a 100 mg de clomiphene pe zi, între a 5-a și  a 9-a zi a ciclului, răspunsul apreciindu-se prin curba termică:

 • Răspunsul de tip 1- absenţa decalajului termic şi al menstruaţiei
 • Răspunsul de tip 2- absenţa decalajului şi prezenţa menstruaţiei
 • Răspunsul de tip 3- decalaj termic şi prezenața menstruaţiei

Un test pozitiv al testului indică o funcţionare normală a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian, în timp ce un rezultat negaiv nu permite determinarea, localizării nivelului la care a intervenit tulburarea. Din acest considerent este necesară asocierea cu testul la GnRH.

Testul la progesteron

Constă în administrarea a 20 mg a unui progestativ (medroxiprogesteron) timp de 10 zile şi se aşteaptă menstruaţia la 2-3 zile de la oprirea tratamentului. Dacă există o impregnare estrogenică prealabilă, apare menstruaţia, testul fiind pozitiv.

Testul la tireoliberină (TRH)

Explorează prolactina şi constă în administrarea  iv a 250 micrograme de TRH pentru a depista hiperprolactinemiile potenţiale. În mod normal, nivelul de bază al prolactinei creşte de 3-4 ori. Testul este indicat în explorarea unei sterilităţi  ovariene sau a unei disovulații, când nivelul de bază al prolactinei este la limită şi poate fi asociat, eventual cu testul la GnRH.

Testul de supresie L-DOPA

Creşte secreția de PIF (Prolactin Inhibiting Factor) conducând la diminuarea secreţiei de prolactină. Testul constă în administarea per os a 500 mg Levo-Dopa şi dozarea prolactinei la 10-20-30-60-120-180 minute. Răspunsul este pozitiv în hiperprolactinemiile netumorale cu scăderea valorilor de bază cu peste 70% şi este negativ în adenomul hipofizar hipersecretant de prolactină. 

Dr. Craciun Marian      

242 Comments

 1. Buna ziua,

  Am o mancarime vaginala de 2 zile si nu stiu ce sa iau in cazul in care as fi insarcinata.. ca este devreme pt a afla?Pot introduce ovule klion..afecteaza cumva? am mai folosit crema canesten dar tot nu trece… multumesc

 2. Buna seara,sunt diagnosticata cu sdr ovarelor micropolichistice,menstinez ca am 22 de ani iar de un an incercam sa facem un bebe ‘am facut niste analize hormonale in ziua 3 a ciclului menstrual iar ca valori marite mi au iesit testosteronul3,31 ,AMHul 22,4 si DHEA 18,33….excesul acesta de androgeni impiedica ovulatia ? va multumesc anticipat pe raspuns

  • Da poate sa impiedice. Pentru investigarea sterilitatii aveti nevoie de mai multe investigatii inclusiv spermograma sotului. Parerea mea este car ar fi bine sa luati legatura cu un ginecolog care se ocupa de probleme de sterilitate.

  • Buna ziua! Revin cu o întrebare…menstruația întârzie de 2 zile cu toate ca am luat utrogestan ,iau in fiecare luna sun mereu a venit la timp…e posibil o sarcina cu toate ca am exces de androgenii ?

   • Daca intarzie mai mult de o saptamana va puteti gandi la o sarcina. Este posibila o sarcina si cu un exces de androgeni.

 3. Buna seara,

  Ma puteti ajuta si pe mine cu interpretarea acestor rezultate? Sunt facute in ziua 2 de ciclu. Am 31 de ani si doresc un copil.

  TSH 1,989 uIU/mL
  Valori normale=0,35 – 4,94

  T4 LIBERA (Tiroxina libera) = 0,9 ng/dl
  Valori normale=0,7 – 1,48

  Anticorpi antimicrozomali tiroidieni (TPO)=0.05 Ul/ml
  Valori normale < 5,61

  Estradiol =28,86 pg/ml
  Valori normale: UM=pg/ml
  faza foliculara: 21-251
  ovulatie: 38-649
  faza luteala: 21-312
  menopauza: <10-28

  Testosteron generatia II = 0,66 nmol/l
  Valori normale=0,25 – 2,75

  FSH (Hormon foliculostimulant) 16,55 mUI/mL
  faza foliculara: 3.03-8.08mUI/ml
  ovulatie: 2.55-16.69mUI/ml
  faza luteala: 1.38-5.47mUI/ml
  menopauza: 26.72-133.41mUI/ml

  LH (Hormon luteinizant)= 6,71 mIU/ml
  faza foliculara: 1.80-11.78mUI/ml
  ovulatie: 7.59-89.08mUI/ml
  faza luteala: 0.56-14.00mUI/ml
  menopauza: 5.16-61.99mUI/ml

  Hormon anti Mullerian (AMh)= 1,15 ng/ml
  Perioada fertila: 1-8

  • Rezultatele sunt normale. Spermograma sotului este normala? De cat timp incercati sa ramaneti insarcinata? Histerosalpingografie ati facut?

   • Va multumesc tare mult pentru raspuns. Spermograma sotului a fost interpretata ca fiind normala. Histerosalpingografie nu am facut, probabil ca asta va fi urmatorul pas. Incercam de aprox 1 an jumate si nu s-a intamplat nimic. Nu sunt fumatoare, nu consum cafea, fac si sport si nu inteleg de ce intarzie sa apara.

 4. Buna ziua! Ma puteti ajuta si pe mine cu o interpretare a analizelor, va rog?

  Ziua 14 a CM – faza ovulatorie

  Estradiol 570,7 pmol/L Faza foliculara: 46-607 pmol/L
  Faza ovulatorie: 315-4828 pmol/L
  Faza luteala: 161-774 pmol/L

  FSH 4,2 mUI/ml Faza foliculara 3,5-12,5 mUI/L
  Faza ovulatorie 4,7-21,5 mUI/L
  Faza lutealaȘ 1,7-7,7 mUI/L

  LH 8,4 mUI/L Faza foliculara 2,4-12,6 mUI/L
  Faza ovulatorie 14-95,6 mUI/L
  Faza luteala 1-11,4 mUI/L

  Prolactina 245 uUI/ml (127-637)

  Testosteron 2,03 nmol/L (0,22-2,9)

  Restul analizelor din Z3 si Z21 au valori normale. Ce solutie exista?
  Mentionez ca am 29 de ani si de 10 luni incerc sa raman insarcinata.
  Nu am probleme de sanatate, sunt fumatoare, fara avorturi
  Va multumesc!

  • Spermograma sot aveti facuta?
   Histerosalpingografie ati facut?
   Ciclurile va sunt regulate?
   Daca incercati de 10 luni sa ramaneti insarcinata nu inseamna sterilitate (minim un an de incercari).

 5. Buna ziua,

  Am avut menstruatie pe 20 oct si ma tine aprox 5 zile in ziua 6 am avut contact sexual.. ovulatia o am mai devreme pt k am cn intre 23-26 zile,,,din ziua 9 am avut un mucus albus ou insa ieri in ziua 11 am avut o durere groaznica de ovar drept si un mucus mai abundent( probabil atunci a avut loc ovulatia) …daca contactul a fost cu 5 zile inainte de ovulatie si daca mai am dupa ovulatie contact sexual sunt sanse sa raman insarcinata? multumesc

  • Da sunt sanse (depinde dupa ovulatie la cat timp). Legat de primul contact sexual nu cred ca ar mai fi spermatozoizi viabili (insa acestea sunt doar presupuneri). Daca va doriti o sarcina trebuie sa aveti 3 contacte pe saptamana care sa nu tina cont de o data posibila a ovulatiei (viata sexuala regulata ).

 6. Buna ziua. va rog sa imi raspundeti si mie pe 6oct am avut ovulatia si am avut contacte neprotejate pe 6 ,7 si 12 octombrie pe 20(vineri) mi a venit menstruatia dar a curs pe 21 (sambata )( cantitate medie) mai mult cand mergeam la baie pe tampon nu prea…pe 22 si mai putin iar pe 23 nimic si in ziua 5 mai exact 24 octombrie a mai curs o chestie maro dar nu ft inchisa- pe mine de obicei ma tinea 3 4 zile si imi curgea cat de cat ok fata de acum…este posibil sa fie mentruatie peste sarcina? aseara din senin mi a aparut un gust de peste in gura desii nu am mancat…

  • Este greu de spus daca sunteti sau nu insarcinata. Mergeti si faceti un test de sarcina din sange (beta HCG) si afalati daca sunteti insarcinata, fie mai asteptati 10 zile si incercati cu un test de sarcina urinar.

 7. buna ziua. as dorii si eu o interpretare pentru urmatoarele analize:
  In ziua 3 a cm, – estradiol -118 pg/ml -Interval referinta -Faza foliculara: 21-251 pg/ml
  Faza ovulatorie: 38-649 pg/ml
  Faza luteala: 21-312 pg/ml
  Menopauza (fara THS): <28 pg/m
  AMH – 0.8 – interval referinta – 0.07- 7.35 ng/mL

  TSH – 3.317 – interval referinta- 0.35 – 4.94 µUI/mL
  Sarcina:
  Trimestru I: 0.88 – 2.83 µUI/mL
  Trimestru II: 0.20 – 2.79 µUI/mL
  Trimestru III: 0.31 – 2.90 µUI/mL

  ziua 19: FSH – 3.58 – INTERVAL REFERINTA Faza foliculara: 3.03 – 8.08 mUI/mL
  Faza ovulatorie: 2.55 – 16.69 mUI/mL
  Faza luteala: 1.38 – 5.47 mUI/mL
  Post-menopauza: 26.72 – 133.41 mUI/mL

  Progesteron – 19.3 ng/ml

  Ser, metoda CMIA, Architect ABBOTT – interval referinta –
  F. foliculara: <0.3 ng/ml
  F.ovulatorie: 0.8-3 ng/ml
  F.luteala: 1.2-15.9 ng/ml
  Menopauza: <0.2 ng/ml
  Sarcina: trim.I: 2.8-147.3 ng/ml
  trim.II: 22.5-95.3 ng/ml
  trim.III: 27.9-242.5 ng/ml

  Prolactina – 17.45 ng/ml
  Ser, metoda CMIA, Architect ABBOTT – Interval referinta -5.18 – 26.53 ng/ml

  Testosteron – 1.37 nmol/l
  Ser, metoda CMIA, Architect ABBOTT – Interval referinta – 0.38-1.97 nmol/L

  • Ce varsta aveti si in ce context ati efectuat aceste analize. Ce probeleme aveti dumneavostra?

   • buna ziua,. am 31 ani si imi doresc nespus de mult un bebe. am cm intre 21-26 zile . progesteron recoltat in ziua 19 cu rezultat – 19.3 ng/ml

    Ser, metoda CMIA, Architect ABBOTT – interval referinta –
    F. foliculara: <0.3 ng/ml
    F.ovulatorie: 0.8-3 ng/ml
    F.luteala: 1.2-15.9 ng/ml
    Menopauza: <0.2 ng/ml
    Sarcina: trim.I: 2.8-147.3 ng/ml
    trim.II: 22.5-95.3 ng/ml
    trim.III: 27.9-242.5 ng/ml

    daca se poate sa imi spuneti daca sunt ok analizele . multumesc

    • AMH este mai mic, insa se poate obtine o sarcina cu acesta valoare. Sa stiti ca aceste analize nu sunt totul. Spermograma sot, histerosalpingografie ati facut? Daca nu puteti ramane insarcina de mai mult de un an ar trebui sa faceti si alt fel de investigatii ca cele mentionate mai sus si sa luati legatura cu un medic care se ocupa de probleme de sterilitate.

     • am facut si histero si spermo sunt ok toate ca sa spun asa insa nu inteleg de ce nu raman insarcinata. avem mai mult de 2 ani de cand incercam….am fost la mai multi medici ..insa in zadar..am facut si o inseminare artificiala si nimic….sa speram ca totusi ni se va intampla minunea .Sunt operata de glanda tiroida oare sa fie din aceasta cauza? nu stiu? sunt disperata ca trece timpul….si …nimic…
      Multumesc

     • Daca nivelul hormonal este controlat cu medicamente atunci nu acesta este motivul. Incercati un medic care se ocupa de reproducere asistata (inclusiv FIV- fertilizare in vitro).

     • Buna ziua. au iesit si analizele de spermograma . V rog sa imi spuneti daca sunt ok avand in vedere ca sunt destui de multi anormali.
      Volum:- 1.8ml Interval referinta – ≥ 1.5ml
      Culoare: – opalescent Interval referinta – opalescent
      ph: – 8 Interval referinta : 7.2-8.0
      Lichefiere: – completa Interval referinta : Completa- picaturi distincte
      Timp lichefiere: 15min Interval referinta: ≤20min
      Vascozitate:normala Interval referinta: Normala

      Concentratie: 26mil/ml Interval referinta: ≥15 x 10(6)/ml
      Nr total de spz in proba : 46.8mil – Interval ref: ≥ 39 x 10(6) in proba

      Motilitate progresiva: 46% Interval referinta: ≥ 32%
      Motilitate totala: 50% Interval referinta:≥ 40%

      Observatii: LEUCOCITE RARE

      MORFOLOGIE:
      forme normale: 6% Interval ref: >4% ( dupa criteriile WHO 2010)
      forme anormale: 94%
      Leucocite: 1% Interval ref: 1%

      Spermatozoizi cu forme anormale:
      -defecte ale capului: 86%
      -defecte ale gatului : 70%
      -defecte le cozii : 16%

      REZULTAT: NORMOSPERMIE

     • Este un rezultat normal, insa trebuie privit cu oarecare rezerva (este normal dar nu excelent). In ultimul timp au scazut standardele de normalitate a unei spermograme.

 8. Am 31 de ani și libidoul scăzut de ceva vreme, nu am rămas niciodată insarcinată,nici nu am incercat,insa as dori sa știu dacă sunt aptă, ce analize îmi recomandați pentru ambele interese? Mulțumesc!

  • Pentru a ramane insarcinata nu aveti nevoie de analize avand in vedere ca nu ati incercat inca. Legat de a doua problema un consult ginecologic pentru a exclude probleme organice, iar daca totul este in regula consiliere psihologica.

 9. Buna ziua! Pe data de 4 iulie am terminat folia de anticonceptionale „Belusha” si nu am mai continuat sa le iau, iar ieri 5 august mi a venit dar foarte putin (incat nu a fost nevoie sa folosesc vreun absorbant) si azi deloc. Am de facut analizele hormonale ( ziua 3 a CM: FSH,LH,Estradiol) si nu stiu daca maine ar trebui sa le fac avand in vedere ca mi a venit asa putin. Sa mai astept inca o luna? Multumesc

  • Faceti un test de sarcina si dacă este negativ le puteti face. Cel mai bine ar fi sa asteptati o lună.

   • Am fost astazi de am facut analizele pt ca mi a venit destul de abundent azi-noapte, dar oare am numarat bine si am pus ziua de azi ca ziua 3 avand in vedere ca alaltaieri mi a venit destul de putin, ieri deloc, si azi abundent?? Sau ar fi trebuit sa ma duc poimaine?

 10. Buna ziua ! Am avut ultima menstruatie pe 23 mai.Pana acum nu mi-a venit a trecut deja o luna si 2 saptamani. Am sanii putin durerosi la atingere dar nu sunt tari sau crescuti . Am dureri usoare ca la menstruatie dar nu ma tin toata ziua si sunt destul de suportabile . Nu am greturi sau altfel de simptome . Totusi vazand ca menstruatia nu apare m-am ingrijorat si am mers la medic . In trecut am mai avut probleme cu menstruatia care intarzia si 44 de zile si mi s-a descoperit un chist ovarian. Doamna doctor mi-a facut un ecograf intravaginal unde mi-a spus ca nu se vede nimic decat ovare polichistice . Am cumparat un test pe care m-a ajutat sa il fac sa se asigure ca este corect si a iesit clar negativ . Apoi mi-a spus ca totusi ma suspecteaza de o sarcina extrauterina si de atunci sunt foarte ingrijorata . Ieri am facut la recomandarea doamnei doctor analiza beta HCG al carei rezultat a fost 8.1 mUI/mL si luni il repet . Dar cu rezultatele abia marti cand o gasesc pe doamna doctor ajung sa le citeasca . Ce inseamna aceasta valoare ? Trebuie sa ma ingrijorez ? Mai poate creste beta HCG bineinteles nu mult ci in cazul meu la 8 din alt motiv decat sarcina ? Va multumesc si am uitat sa precizez la inceput varsta . Am 22 de ani .

  • O valoare de 8 nu inseamna nimic (nu poate fi vorba nici de extrauterina nici de intrauterina si oricum la o asemnea valoare ipotetic daca ar fi sarcina nu ar da nici un fel de complicatie). Extrauterina pe ce considerent v-a spus ca aveti (sau ca va suspecteaza)?

 11. Buna ziua,

  Am 29 de ani si recent am fost la endocrinologie pentru interpretarea rezultatelor hormonale recomandate (incerc sa raman insarcinata de 1 an si 5 luni):

  Zi 3-5 CM(CM luna Mai):
  Estradiol 29.00 pg/ml ( faza foliculara 21-3251 pg/ml);
  FSH 6.11 mUI/ml (faza foliculara 3.03 -8.08 mIU/ml),
  Prolactina 463 µUI/ml (interval 127-637 µUI/ml)

  Zi 21(a 7-a zi dupa ovulatie comfirmata ecografic – CM luna Aprilie):
  Progesteron 14.76 ng/ml (faza luteala 1.2 -15.9 ng/ml)

  Alte analize:
  ATPO – Ac anti tiroperoxidazaArchitect – ABBOTT, < 3.00 (< 5.61 IU/ml)
  TSH (hormon tiroid-stimulant) Architect – Abbott, 0.60 (0.35 – 4.94 ?UI/mL)

  Doamna doctor a spus ca desi e in parametrii estradiolul este cam micut si ar fi indicator de un nivel scazut de ovocite. Astfel incat mi-a recomandat sa fac AMH-ul in ziua 3 de CM.
  Acum sunt in ziua 10 si citind indicatiile Synevo as vrea sa merg sa fac aceasta analiza chiar maine.

  Imi puteti spune cum interpretati rezultatele analizelor si daca trebuie neaparat in ziua 3 de CM facuta aceasta analiza?

  Multumesc anticipat

  • Acesta analiza nu este prea influentata de CM, insa la 29 ani ma indoiesc ca ar fi modificata (ea prezice menopauza cu aproximativ 5 ani inainte de instalare). Acesta analiza evalueaza rezerva functionala a ovarelor. Ar trebui o spermograma la sot, o histerosalpingografie, nu trebuie sa fie totul pe baza hormonala. mai sunt si alte cauze de sterilitate (polipi endometriali, trompe infundate, sotul cu probleme etc.

   • In primul rand multumesc de promptitudinea raspunsului.

    Cat despre restul analizelor:
    S-a facut spermograma la sot si spermocultura si a fost evaluata de urolog ca fiind buna.

    Eu am facut de asemenea urmatoarele la ginecologie:

    Papanicolau si secretie ok
    Ecografii endovaginale – prezenta de foliculi pe ovarul drept
    Ianuarie 2017 – z 12 folicul ovar drept 14 mm – z 17 test ov pozitiv (folicul transf in chist 28.2 mm ov drept in z 18)
    Februarie 2017 – z10 ovar drept folicul 16.5 mm
    Aprilie 2017 – z 10 folicul ovar drept 19mm, test ovulatie pozitiv z 13-z14; ovulatie confirmata in z19 la ecografie

    Histerosalpingosonografie: DUM=06..05.2017 (ziua7) Canal cervical spastic la orificiul intern, introducerea cu dificultate a cateterului pentru histerosalpingosonografie. Concluzii:- cavitate uterina aspect si dimensiuni normale – trompa uterina stanga aparent nepermeabila – trompa dreapta permeabila

    —-
    Principala problema reiese ca fiind impermeabilitatea trompei din stanga. Din pacate nu stiu exact ce a determinat aceasta infundare. Nu am avut antecedente de infectii sau simptome care sa ma trimita la doctor – iar analizele anuale (papanicolau si secretie) erau mereu in parametrii.

    Cumva stiind ca am o trompa infundata, prospectul unei insuficiente ovariene m-a speriat si mai mult de aceea cautam si o alta opinie pe latura hormonala.

    Credeti ca ar trebui sa mai fac si alte investigatii sau sa caut solutii pentru trompa infundata? Coincidenta sau nu ecografiile din trecut au aratat foliculi pe ovarul drept (cu trompa permeabila) insa sarcina tot nu s-a produs.

    Va multumesc anticipat.

    • O trompa infundata nu este sterilitate insa poate pune unele dificultati in a obtine o sarcina. Daca nu obtineti o sarcina ca optiune ramane o operatie laparoscopica de desfundare a trompei sau tratament de reproducere umana asistata.

     • Revin si cu rezultatul AMH-ului: 4.86 ng/mL facut la synevo.

      Multumesc pentru raspunsuri

     • Rezultatul este unul bun (puteti ramane cu el insarcinata).

  • Buna ziua,

   va rog sa-mi spuneti parerea dvs., pentru urmatoarele analize:
   Estradiol 34.4 , Interval -faza foliculara : < 160 pg/ml
   FSH 12.2 Interval: faza foliculara : 2.8 – 11.3 mIU/mL;
   LH 7.94 Interval -faza foliculara : 1.1-11.6 mIU
   Prolactina 6.34 Interval -faza foliculara : 4.5-33 ng/ml
   Hormon Anti-Mullerian (AMH) 1,19 Interval 1.0 – 7.0 / ng/ml .
   Mentionez ca au fost facute in ziua a 3 a CM.
   Ar putea fi ok pentru o eventuala sarcina?
   Multumesc mult.

   • Ce varsta aveti? In ce context ati facut aceste analize?

    • Buna ziua, scuze ptr intarziere, acum mi a aparut raspunsul dvs.. Am 35 de ani si doresc sa concep un bebe, din acest considerent am facut aceste analize.

     • Da sunt ok penrtu o eventuala sarcina atata timp cat sotul este cu spermograma normala, iar dumneavoastra nu mai aveti alte probleme (ex trompe infundate sau unele probleme endocrine).

 12. Buna ziua. Am 31 ani si tot incerc sa facem un copil (este si cazul). Mentionez ca am pierdut 2 sarcini, ambele oprite in evolutie si de un an jumatate nu am mai ramas insarcinata. Se pot infunda trompele in urma acestor chiuretaje? Va multumesc anticipat.

  • Numai daca au fost complicatii (in special infectii) dupa chiuretaj. Ati facut ceva analize legat de aceste sarcini oprite in evolutie?

   • Am facut antibiotic injectabil dupa chiuretaje, tocmai pt a preveni eventualele infectii. Am facut analize pt trombofilie si mi-a iesit mutatia mthfr c677t heterozigot si Pai homozigot. Peste o saptamana o sa fac si profilul hormonal.
    Multumesc pt promptitudinea cu care mi-ati raspuns.

    • Aceste mutatii dau avorturi in primul trimestru. Ar fi bine sa le vada si un medic hematolog.

     • Va multumesc! Indata ce voi ramane iarasi insarcinata va urmez sfatul.

 13. Buna ziua, as avea si eu cateva intrebari legate de tsh. In 2015 octombrie am fost operata de tiroida, extirpare totala,momentan iau euthyrox 112,50. Atat eu cat si sotul avem probleme, motiv pentru care nu avem momentan un bebe.Recent am inceput o noua stimulare ovariana necesara pentru fiv. Inainte de a incepe procedura am avut valoarea tsh 1,5. Am primit niste injectii de stimulare (Gonalf, bemfola), precum si niste medicamente (femibion, inofoloc, vitamina e, magnerot, aspirin protect). Astazi in a 5 zi dupa stimularea ovariana, am fost la laborator sa verific nivelul tsh, si am observat ca a crescut la 3,10 desi in momentul inceperii stimularii am crescut doza de euthyrox la 137,50. daca ati putea sa ma ajutati cu un nr.de telefon pentru a discuta mai in detaliu problema mea.
  Va multumesc anticipat.

  • Lasati o modalitate de contact pe mailul afisat in rubrica de contact.

 14. Buna ziua, as dori o programare pentru un consult de specialitate.Cum se procedeaza si ce pasi trebuie urmati?.Va rog sa ma ajutati in acest sens.Multumesc,

 15. Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu interpretarea rezultatelor acestor analize (recoltate in ziua 3 a CM):
  TSH: 2.79 uUI/ml
  FT4: 1.07 ng/dl
  ATPO: <10.0 UI/ml
  FSH: 5.34 mUI/ml
  LH: 5.02 mUI/ml
  E2: 21.2 pg/ml
  TES: 23.2 ng/dl

  • In ce context au fost facute? Cine le-a indicat?

   • Eu sunt din Valcea. Am fost prima data aici la ginecolog si mi-a spus ca am ovare polichistice (am si acnee) si mi-a prescris trei luni de belara, iar dupa le-am intrerupt din cauza unei sangerari in timp ce luam pastilele din al treilea blister si am continuat o luna cu belusha. La inceputul lui martie am renuntat la anticonceptionale si in aprilie am fost la un medic ginecolog in Cluj. Acesta mi-a spus in urma ecografiei ca ovarele mele nu sunt polichistice, dar ca ar fi mai bine sa fac aceste teste hormonale.

    • Am inteles. Analizele va sunt bune. Daca nu va deranjeaza nimic (nu aveti hirsutism, ciclurile va sunt regulate fara contraceptive) nu trebuie sa va ingrijorati.

 16. Buna seara!
  Am 27 de ani si ne dorim mult un bebe. Pana acum nu am reusit…
  Mentionez ca de minim un an am ciclu menstrual neregulat, cu reduceri ale fluxului.
  Doresc o interpretare pentru urmatoarele analize:
  recoltate in ziua 21 a C.M.:
  -progesteron-22,4 ng/mL (f.foliculara: <0.3 ng/ml;f.ovulatorie:0.8-3 ng/ml;f.luteala:1.2-15.9 ng/ml)
  -prolactina -41,82 ng/mL (5,18-26,53ng/ml)

  recoltate in ziua a 2-a a C.M:
  -estradiol- 61 pg/mL (f.foliculara: 21-251 pg/ml;f.ovulatorie:38-649 pg/ml;f.luteala:21-312 pg/ml)
  -FSH- 4,76 mUI/mL (f.foliculara: 3.03-8.08 mUI/ml ;f.ovulatorie:2,55-16,69 mUI/ml;f.luteala: 1.38-5,47 mUI/ml .

  FT4- 10,819 (MIN 8.9 MAX 17.2 pg/ml)
  TSH-0,535 (MIN 0.3 MAX 4.5 pg/ml)

  Multumesc anticipat!

  • Probleme mari nu par a fi (sterilitatea poate avea multe cauze inclusiv masculine). Din cauza prolactinei trebuie sa faceti un consult endocrinologic (s-ar putea ea sa fie cauza sterilitatii sau sa fie si ea consecinta unei afectiuni).

 17. Bună ziua. Cum vi se par aceste rezultate ! Mentionez ca mi s-au dat aceste rezultate din cauza chisturilor pe ovar. Am 22 de ani.
  LH – 25,78
  TSH-1,33
  T4 – 13,17

  • aceste analize, mă scuzați

   • A 14a zi

    • LH este normal, restul nu au legatura cu ciclul menstrual.

 18. buna ziua, doresc sa obtin o sarcina in viitorul apropiat… ce parere aveti de urmatoarele analize facute in ziua 4 a CM:
  1.prolactina: 9.34
  2.fsh: 8.04
  3.estradiol: 51.7
  4.LH: 12.9
  5.progesteron: 0.252
  6.FT4: 1.3
  7.FSH: 1.419
  8.ANTI-TPO- 62.4
  Multumesc

  • Anti tpo este marit. Pentru a fi interpretate corect analizele au si unitati de masura care conteaza. Trebuie sa faceti un consult endocrinologic din cauza anti tpo.

 19. Buna ziua! cum vi se par aceste analize:
  – FSH 34.12
  – LH 20.680
  – ESTRADIOL 60.08

  AM 43 ANI, MENOPAUZA DE 1 AN.
  MULTUMESC

 20. Buna ziua,
  va rog sa ma ajutati cu un raspuns ! prima zi a ultimului cm 7-8 martie 2017 , am avut ovulatie , cred, in 22-23.03.2017 ( am facut un test microscopic pe baza de saliva pe 22 seara care a iesit pozitiv) , incepenad cu 22 seara am inceput sa iau duphaston 2 cps /zi , una dimineata si una seara pentru insuficienta luteala, ultima cps am luat-o pe 01.04. dimineata . Pe data de 03 si 4 mi-au aparut niste scurgeri maronii f putin pe 5. s-au oprit iar pe 6, azi iar am observat o picatura . Am facut un test de sarcina pe 4 seara care a iesit negativ . Incepand cu 05 seara am luat din nou duphaston ( nu stiu daca fac bine) . Ceea ce nu inteleg este , de ce nu imi vine menstruatia , eu avand un cm regulat la 28-29 zile .

  • Repetati testul de sarcina dar dupa o saptamana de intarziere. Intre timp nu luati nimic (nu stiu de ce ati luat si acel duphaston din data de 23).

   • Nu am mai luat duphaston pe 6 seara iar pe 7 dimineata mi-a venit menstruatia . Multumesc frumos ptr raspuns !

 21. Buna seara! Analizele hormonale se fac dimineata, la o anumita ora, pe nemancate? Ginecologul la care am fost mi-a spus ca pot sa merg la orice ora si nu este o problema nici daca am mancat, dar am auzit si alte pareri si vreau sa fiu sigura

  • Analizele hormonale nu sunt influentate de mancare si nici de ora (cele pe care vreti dumneavostra sa le faceti).

 22. Buna ziua.
  Va rog frumos, as avea nevoie de un raspuns.
  Vreau sa imi fac progesteronul post ovulatie, iar in acest sens am efectuat teste de ovulatie incepand din ziua 10 (ultimul ciclu a venit la 23 de zile, pe data de 22 martie, in general ciclul cel mai scurt a fost de 23 de zile si cel mai lung de 28).
  Abia azi, in ziua 14 a iesit testul pozitiv. In ziua 12,13 am avut mucus cervical cu aspect de albus.
  Nu stiu exact de cand sa calculez cele 7 zile post ovulatie pentru a face analiza progesteron….testul de ovulatie din urina a iesit pozitiv, insa acolo scrie ca ovulatia in principiu se poate declansa intr-un interval de pana la 36 de ore….
  Precizez ca monitorizare eco nu am cum sa fac in urmatoarele luni, din cauza programului foarte incarcat al medicilor (programarile se fac cu foarte multe luni inainte, iar eu nu vreau sa astept pana atunci).
  In concluzie, daca azi 4 aprilie (ziua 14 de la ultimul ciclu) testul de ovulatia a iesit pozitiv, pe ce data ar trebui sa merg la testul de sange pentru progesteron?
  Urmeaza sa fac si testele hormonale din ziua 3 de ciclu, le-am solicitat eu ginecologului pentru a vedea cum stau cu hormonii…am avut un avort menstrual in luna ianuarie (prima incercare de a ramane insarcinata, iar avortul s-a produs in ziua 29 a ultimului ciclu).
  Multumesc

  • Progesteronul se dozeaza in ziua 21 a ciclului menstrual (si in cazul de fata este la fel).

   • Eu stiam ca se dozeaza la 7 zile dupa ovulatie (la 21 de zile de la ultmul ciclu se dozeaza doar daca ovulatia este fix in ziua 14, dar multe femei nu o au atunci).
    Dupa testul pozitiv de ieri (in ziua 14), abia noaptea (deci eram in ziua 15) am avut dureri specifice ovulatiei si am mai avut si mucus cervical cu aspect de albus de ou. Acum nu mai am durere.
    Deci tind sa cred ca ovulatia a fost atunci, noaptea, in ziua 15.
    Calculand cele 7 zile din ziua 15, inseamna ca progesteronul ar trebui facut in ziua 22, nu 21.
    In concluzie cand ar trebui sa fac progesteronul, in ziua 22 de la acea durere de ovar specifica ovulatiei (o am lunar), sau in ziua 21 de la pozitivarea testului de ovulatie?

    • Nu este nici o diferenta intre ziua 21 si ziua 22 in rezultatul analizei. Ideea este ca daca aveti o insuficienta luteala valoarea va fi scazuta si in ziua 20 zi in ziua 25.

     • Am inteles.
      As vrea sa stiu inca o opinie medicala.
      Dupa acel avort menstrual suferit la inceputul anului, am intrebat 2 medici daca ar trebui sa fac analize mai complexe. Medicul la care am fost cand am avut testul pozitiv de sarcina si care mi-a facut si 2 ecografii, a zis ca nu am nevoie de analize suplimentare, un alt medic la care am mers recent mi-a recomandat aceste analize hormonale si mi-a recomandat si profilul complet de trombofilii (mi-a zis ca e recomandat doar dupa 3 avorturi spontane, dar ca din punctul lui de vedere este bine ca orice femeie care vrea sa aiba o sarcina sa il faca chiar daca nu a suferit avorturi).
      Eu pana acum am facut doar teste pentru bolile infectioase, analizele uzuale si coagulograma (nu am in familie cazuri cu tromboza).
      In curand implinesc 31 de ani, am tiroidita autoimuna cu hipotiroidie (atat eu cat si sotul meu) tsh-ul si restul analizelor de tiroida sunt in limite normale. Greutatea este de 53 de kg, 158 cm inaltime (precizez ca nu sunt o fire foarte activa, in sensul ca petrec destul de mult timp pe scaun).
      Nu stiu daca ar fi indicat sa fac acele teste pentru profilul de trombofilii si analiza AMH.
      Trombofilia dobandita este periculoasa in sarcina, sau doar anumite mutatii genetice? Exista tratament care sa ajute femeia insarcinata?
      Va multumesc.

     • Testele de trombofilii se fac dupa 3 avorturi, dar se oit face oricand de catre oricine (costa destul de mult). Decizia de a le face sau nu va aprtine (50% din avorturi sunt cauzate de boli ale mamei). Tratament exista de aceea se fac testarile.

     • Buna seara.
      Am facut progesteronul in ziua 21 (reamintesc ca UM a fost pe 22 martie, la 23 de zile, test pozitiv de ovulatie in ziua 14-a, iar in ziua 15 am avut durere de ovar specifica ovulatiei plus mucus cu aspect de albus).
      Valoarea progesteronului este: 54,95, iar valorile de referinta sunt:
      faza foliculara – 0,6-4.7
      faza ovulatorie – 2,9 – 9,4
      faza luteala- 5,3 – 86.

      V-as ruga sa imi spuneti daca valoarea de 54,95 este buna si daca reiese ca am avut ovulatie.

      Multumesc

     • Teoretic ati avut ovulatie, insa sunt multe discutii pe marginea acestui subiect. Nu orice ovulatie este urmata si de o fecundatie, nu orice ovul ovulat este sanatos si apt pentru fecundare si asa mai departe. Analiza progesteronului este una normala.

 23. Buna ziua ,
  Administrarea de Seleniu poate duce la lipsa ovulatiei , respectiv poate avea efecte negative asupra hormonilor Estradiol ( diminuare ) si FSH ( crestere ) ?
  Multumesc anticipat pentru raspuns !

  • Sincer va spun nu stiu si nici nu stiu de unde ati ati intrat in contact cu seleniul si de ce.

   • Bună seara​.Seleniul mi-a fost prescris​ de endocrinolog ( fără a face o analiză în prealabil ) ,am hipotiroidie micropolinodulara , și am asociat faptul că am luat seleniu timp de două luni și jumătate cu lipsa menstruației timp de trei luni , respectiv cu creșterea valorii fsh , scădere valoare estradiol.

    • Buna ziua ,

     Va rog sa imi interpretati urmatoarele analize facute in a doua zi a CM.
     Estradiol : 35 pg/mL , 128 pmol/L
     FSH : 33,21 UI/L
     Prolactina : 15,00 ng/mL , 318,0 mUI/L
     LH : 7,83 UI/L
     AMH : < 0,010 ng/mL , 0,071 pmol/L

     Va multumesc anticipat pentru raspuns !
     Cu stima , Monica .

     • Aveti un FSH mare ceea ce poate spune impreuna cu AMH scazut ca ovarele dumneavoastra nu mai functioneaza la parametrii optimi. Repet ar fi bine sa mergeti la un medic specialist in reproducere asistata timpul care trece nefiind in favoarea obtinerii unei sarcini. Ce trebuie sa stiti ca este bine sa incepeti si sa continuati cu acelasi medic si ca rezultatele pot sa apara dupa o perioada mai lunga de timp.

     • Buna ziua ,

      In masura in care ma puteti ajuta cu un raspuns , revin cu urmatoarea intrebare :
      Rezultatul unei analize care nu este acoperita de acreditare Renar , poate fii interpretat ca fiind unul bun , sau pot exista dubii in ceea ce il priveste !?
      In cazul de fata este vorba de analiza AMH ( ser , ECLIA ) efectuata la Bioclinica.
      Din multitudinea de laboratoare care exista la ora actuala , care prezinta dupa parerea dumneavoastra siguranta unor analize corecte !?

      Va multumesc anticipat pentru raspuns !
      Cu stima , Monica .

     • Incercati sa le efectuati analizele la laboratoare mari (synevo, medlife, sante etc).

     • Buna ziua ,

      Domnule doctor , daca o persoana nu a avut relatii intime este indicata ecografia transvagi daca situatia o impune ?

      Cu stima,
      Monica

     • Nu stiu ce patologie ar trebui sa fie sa se impuna investigatia in acesta situatie. Ce varsta aveti si ce se banuieste. Sunteti mai corpolenta?

     • Buna ziua !
      Domnule doctor , sintetizat situatia ar fi urmatoarea …
      Lipsa menstruatie in intervalul 3 nov 2016 – 20 mar 2017 ( usoare sangerare in 30, 31 nov 2016 )
      In perioada 1 nov 2016 – 15 ian 2017 administrare Seleniu la recomandarea endocrinologului .
      20 ian 2017 tratament pentru 10 zile cu Duphaston …rezultat negativ.
      Rezultate 02.03.2017 : Estradiol 23,45 pg/ml , FSH 83,74 mlU/ml
      Rezultate 22.03.2017 in a 3 zi de CM: Estradiol 75 pg/mL , 276 pmol/L
      Rezultate 23.10.2017 in a 2 zi de CM : Estradiol : 35 pg/mL , 128 pmol/L , FSH : 33,21 UI/L , Prolactina : 15,00 ng/mL , 318,0 mUI/L , LH : 7,83 UI/L , AMH : < 0,010 ng/mL , 0,071 pmol/L
      Rezultate 06.11.2017 : TSH 0,2660 mUI/ L , TPO 2770,0 UI/ml…..gusa micropolinodulara , tiroidita cr. autoimuna ……..cu analize repetate de doua ori in an din 2008 in prezent.
      Nu sunt corpolenta 1,72m,65 kg , 37ani.
      Interval CM pt. perioada 20 mar – 22 oct 2017 ( zile ) : 45, 23, 28, 23, 25, 20, 40, 20
      In prezent tratament cu Euthirox de 100.
      De ecografie am intrebat , in ideea unei evaluari mai corecte a aparatului reproducator.

      Cu stima , Monica.

     • Din ce citesc cred ca deja stiti va aflati intr-o premenopauza. (AMH mic si FSH mare). La un FSH peste 80 practic putem vorbi despre o menopauza. Acum avand is alte probleme hormonale acestea trebuie relgate si dupa vazut ce se intampla cu ciclurile menstruale. Ecografic care ar fi descrierea ovarelor. Datele trebuie toate puse cap la cap pentru o concluzie finala.

     • FSH in 22.03.2017 …..49,25 UI/L

     • Buna ziua ,
      Conform ecografiei abdominale efectuate saptamana trecuta vineri , domnul doctor m-a asigurat ca din punct de vedere ginecologic sunt bine , si sa vad de problema cu tiroida . ( saptamana aceasta joi am programare ).L-am intrebat si pe dansul referitor la analiza ce nu are acreditare Renar , si mi-a raspuns ca o analiza ce nu e acreditata ” nu e buna ”. Avand in vedere ca in martie 2017 , valoarea FSH era 83,74 mlU/ml iar in octombrie FSH : 33,21 UI/L cum se poate interpreta !? ( exista o reglare inpre bine sau …) !

      Cu stima,
      Monica.

     • Discrepanta este mare, insa si acel 33 este destul de mare. Eventaul dupa ce va sfatuiti si cu endocrinologul o repetati acesta analiza.

  • Buna ziua d-le doctor ,

   In urma vizitei la endocrinolog mi s-a prescris urmatorul tratament :

   Euthyrox 0,100 ( 1 – 0 – 0 )
   Seleniu 200 mg ( 0 – 1 – 0 )
   Vitamina D3 500 ( 0 – 1 – 0 )
   Extract de mugur de zmeur ( 1 – 0 – 1 )

   Cu stima ,
   Monica,

   • Uramati tratamentul prescris si vedeti cum veti reactiona la el.

 24. Buna seara! Am 26 de ani, menstruatia neregulata de cand am avut prima oara, cu intarzieri de cateva luni. Am luat o perioada anticonceptionale dupa ce am fost la doctor si aveam ovare polichistice, in jur de 1 an am luat Kharisa si Meleva, apoi am incetat sa mai iau dupa un alt control pentru ca numai aveam chisturi. De 2 ani aproape nu am mai fost la un control si acum am fost si din nou, am chisturi si ceva lichid in una din trompe. Nu am avut CM din 22 decembrie. Acum am aflat ca trebuie sa fac si analizele hormonale, sa consult un doctor endocrinolog, pana acum nu am stiut. Doctorul ginecolog m-a chemat din nou dupa ce o sa am CM, dar as vrea sa fac si acele analize. Nu stiu daca e ok sa merg acum,inainte sa am CM sau dupa la un control la endocrinolog si apoi la ginecolog, pentru ca atunci cand o sa am cm sa imi fac si analizele,sau sa mai astept,sa merg mai intai la ginecolog, sa imi dea tratament. Stiu ca daca incep sa iau anticonceptionale numai pot face analizele hormonale. As vrea sa iau o perioada, iar, anticonceptionale pentru ca imi doresc un copil in viitorul apropiat. Rezultatul analizelor de la ginecolog inca nu le am, peste 2 saptamani le primesc. Va multumesc!

  • Analizele hormonale se fac in anumite perioade ale CM. In ovarul polichistic este caracteristica acesta intarziere de menstruatie. Un consult endocrinologic se poate face sa se caute si alte cauze ala dereglarilor menstruale (daca exista).

 25. Buna ziua!

  In urma unor analize efectuate am obtinut urmatoarele valori, probele fiind recoltate in faza luteala:

  Progesteron – 8,8 (limite: 1,2 – 15,9)
  Estradiol – 148 (limite: 21 – 312)

  Am facut aceste analize pentru o identificarea unei probleme dermatologice, ma confrunt cu comedoanele albe. De asemenea, in urma unui test din puroi a fost detectat stafilococ coagulazo negativ.

  Din experienta dvs., rezultatele analizelor hormonale sunt in parametrii optimi? Sau pot fi si acestia cauza afectiunii dermatologice?

  • Analuzele sunt normale. Pentru acnee daca nu va doriti o sarcina pe langa tratamentul dermatologic se pot incerca contraceptive (belara se presupune ca ar fi mai eficiente).

 26. Buna ziua,
  Va rog sa-mi spuneti daca la 49 de ani, se mai poate obtine o sarcina pe cale naturala, in conditiile in care sufar de tiroidita autoimuna, si de 2 ani nu reusesc sa raman insarcinata! Ce tratamente alopate sau naturiste m-ar ajuta?

  Va multumesc!

  • Ar fi cu totul execeptional sa mai obtineti o sarcina acum. Tratamentele naturiste nu ajuta deloc in acesta situatie.

 27. Foarte interesant acest site, cu multe raspunsuri foarte utile si pe intelesul tuturor!

 28. Buna ziua va rog sa ma ajutati cu intepretarea unor analize hormonale in lipsa menstruatiei. ATPO: 8.526 AU/ml , Estradiol : 48.057 pg/ml , FSH: 12.612 mlU/mL , Ft4:2.035 ng/dL (marit) , LH: 20.578 mUl/ml , Prolactina: 14.815 ng/ml , TSH: 2.140 mU/L , Testosteron: 1.183 ng/ml

 29. Buna ziua , va rog sa ma ajutati cu interpretarea unor analize hormonale facute in lipsa ciclului menstrual.
  ATPO:8.526 AU/ml
  Estradiol: 48.057 pg/mL
  FSH: 12.612 mlU/mL
  FT4: 2.035 ng/dL
  LH: 20.578 mUl/ml
  Prolactina: 14.815 ng/ml
  TSH: 2.140 mU/L
  Testosteron: 1.183 ng/ml

  • Ce varsta aveti? In ce context ati facut analizele?

   • Multumesc pentru raspuns , am 24 de ani . Am facut aceste analize deoarece in luna decembrie pe 18 am terminat folia de anticonceptionale , pe 22 am avut menstruatia normala pana pe 26 , m-am hotarat sa nu mai incep alta folie de anticonceptionale pentru a ramane insarcinata , iar in luna ianuarie pe 20 in ziua menstruatiei am avut o scurgere maronie , am fost la ginecologie si nu s-a vazut a fii o sarcina , am facut analizele in data de 10 ianurie iar pe 19 februarie mi-a venit menstruatia foarte maronie si redusa . Multumesc!

    • Analizele au fost facut pe 10 februarie imi cer scuze.

    • Mergeti cu analizele la un endocrinolog, in ceea ce priveste o sarcina trebuie sa incercati. Aveti o analiza care priveste glanda tiroida modificata de aceea am spus sa vizitati endocrinologul.

     • Va multumesc frumos pentru raspuns!

 30. Buna ziua! Am 22 de ani si de foarte mult timp 2-3 ani sufar de acnee vulgara, am mers la gineco si mi s a spus ca as avea ovarele marite, deci ovare polichistice, mi a recomandat anticonceptionale Yasmin sau Yaz, dar si un set de analize hormonale. In trecut am mai luat anticonceptionale, Belara se numesc si m au ajutat orecum cu acneea, aceasta fiind problema care ma deranjeaza cel mai puternic. Penultimul ciclu menstrual l am avut pe 25 decembrie, ulterior a mai venit pe 13 februarie, moment in care am inceput anticonceptionalele sperand ca ma vor ajuta in problema acneei.. Acum realizez ca ar fi trebuit sa mi fac analizele hormonale si sa merg catre un endocrinolog, insa eu am menstruatia la 32-34 de zile catekdra, acum m a sarit o luna.. Nu mai inteleg nimic, si din ce am citit aici, acele analize se realizeaza in anumite zile ale lunii.. Intrebarea mea este, cat timp este necesar sa treaca pt a realiza analizele hormonale si sa nu fie periclitat rezultatul acestora de anticonceptionale? Si in cazul meu, ciclu foarte neregulat, 32-34 de zile.. cand ar trebui realizate aceste analize? Multumesc!

  • Acele analize nu sunt relevante sub tratament contraceptiv nici intr-o zi a ciclului menstrual. Pentru a fi evaluata functia ovarelor analizele trebuie facute fara un tratament contraceptiv. Zilele in care se efectueaza le regasiti in comentarii si in textul articolului.

   • Deci va fi in regula daca termin folia aceasta pe care o mai am, iar la urmatoarea menstruatie nu voi mai lua? Le voi opri chiar cand ar fi normal sa imi vina.. si asa cu acestea acneea mi se inrautateste..

    • Pentru acnee ar fi bine sa fiti vazuta si de un medic dermatolog.

 31. Buna seara! Am inceput sa iau anticonceptionale acum 4 luni ca tratament pentru ovare polichistice. Ginecologul mi le-a prescris fara sa solicite analizele hormonale care se fac de obicei. Mai are vreun rost sa fac acum aceste analize? Multumesc

 32. Buna ziua,

  Mi-as dori tare mult sa aflu parerea Dvs legata de valorile ce au iesit la analize:

  Trigliceride: 62 mg/dl
  TSH: 2.676 µUI/mL
  Estradiol: 35 pg/mL
  FSH: 4.43 mUI/mL
  LH: 4.4 mUI/mL
  Prolactina: 23.03 ng/ml
  Testosteron: 1.87 nmol/L
  DHEAS: 434.4 ug/dL

  Contextul ar fi cam acesta: analize realizate in ziua a 4-a de menstruatie. In urma cu 40 de zile am avut o interventie pe col prin ERAD pentru cin1/cin2 si am chisturi la ambele ovare, presupuse in randuri repetate a fi endometriozice. Mi s-a tot spus ca pot ajunge la infertilitate si as dori sa stiu unde se situeaza acum valorile mele.

  Va multumesc frumos!

   • 26. Nu am copii.

    • Sunt cateva valori modificate, insa parerea mea este ca trebuie mai intai sa incercati sa ramaneti insarcina si dupa aceea sa va investigati de o presupusa sterilitate. Pentru acele chisturi ati facut CA 125 (daca se presupun ca sunt de natura endometriozica). Ciclurile va sunt regulate (ciclurile regulate sunt de obicei cicluri ovulatorii).

     • Am inteles, multumesc frumos. Nu am facut nimic in privinta CA 125, mi-a fost indicata doar monitorizarea lor si par a fi crescut in timp. Ciclurile s-au reglat de acum 1 an, dar dureaza aprox 32 de zile. Credeti ca ar fi cazul sa fac o determinare CA 125?

     • O puteti face avand in vedere ca este o analiza din sange nu foarte costisitoare.

 33. imi puteti spune, va rog, ce inseamna urmatoarele valori, din ziua a 3-a a cm, daca mai pot avea o sarcina pe cale naturala. mentionez ca, peste o luna, implinesc 39 de ani.
  estradiol metoda clia 87,2
  amh 0,457 metoda eclia (valori normale conform buletinului de analize 35-39 ani 0,777-5,29)
  ca 125 metoda clia – 14,9
  fsh metoda clia 8,82
  prolactina metoda clia 7,59
  tsh metoda clia 1,47
  lh metoda elisa 6
  ma ingrijoreaza foarte mult amh. ar trebui sa repet analiza? ar trebui sa mai fac si alte analize ?

  multumesc

  • AMH este mic, incercati si la un alt laborator (dar sincer ma indoiesc ca este o greseala). Cu 0.4 se poate obtine o sarcina prin metode de reproducere asistata, insa trebuie sa va grabiti fiindca timpul in acesta situatie nu va este aliat.

 34. Buna seara am 47 de ani si 6 luni.va multumesc.

  • Nu nu este normal si ar trebui sa fiti vazuta de un ginecolog care o sa va indice cel mai probabil un chiuretaj uterin biopsic (o femeie de varsta dumneavostra care nu are cicluri 2 dupa care are din nou sangerari trebuie biopsiata).

 35. e posibil ca dupa 2 ani si 8 luni de lipsa cm sa mi sa spuna ca daca imi iar sa nu ma sperii ca am fsh =76.4 asta mi -a spus dna dr endocrilnolog ca de aceea am caldurile alea mari .va multumesc si astept raspuns.

 36. Buna ziua. As dori un sfat in ceea ce priveste cazul meu.
  Am 30 de ani, din 2007 sunt diagnosticata cu tiroidita cronica autoimuna cu hipotiroidie (iau eutirox, iar din luna august, endocrinologul mi-a marit doza de la 100 la 125, din cauza ca tsh-ul avea valoarea 4, era in limite normale, dar dumnealui a zis ca tsh-ul este bine sa fie in jurul valorii 1, motiv pentru care din august, am luat 125, dar am mai oscilat cu 100, insa foarte rar, tsh-ul este 1 acum). Oare daca tsh-ul este in limite, organismul poate sa reactioneze la doza mai mare de eutirox si din aceasta cauza sa se scurteze durata ciclului? (cu toate ca si inainte de aceasta doza, avam luni in care imi venea la 25-26 de zile, dar f rar, nu atat de des ca acum).
  Incepand cu luna aprilie, a acestui an, durata ciclului s-a micsorat (de ex in luna septembrie a venit la 23 de zile, in octombrie la 26, noiembrie si decembrie la 24 de zile), pana in aprilie durata ciclului era de 28,29, rar 30 si foarte rar mai venea la 26 de zile, dar niciodata mai devreme de 26 de zile, cum se intampla acum.
  Precizez ca am contacte sexuale cu sotul meu foarte rar, timp de 3 luni, de 2 ori pe an (6 luni din 12) nu am contacte deloc, iar urmatoarele 6 luni contactele le am, dar doar unul pe saptamana, pentru ca de aproximativ 2 ani am probleme cu libidoul (s-a diminuat si de asemenea mucusul care se secreta in timpul excitarii s-a diminuat mult, ma lubrifiez foarte greu, chiar daca excitata sunt si am orgasm). Deci practic 3 luni am contacte, urmeaza 3 luni pauza, 3 luni contacte si iar 3 luni pauza (sotul meu nu este acasa in aceste intervale de timp).
  In privinta duratei sangerarii (tine 5 zile, iar urmatoarele 2 zile, sangerarea se diminueaza si nu mai este rosie, ci spre maro, pana se opreste definitiv, asa este din adolescenta, de cand mi-a venit prima data menstruatia).
  Vrem sa concepem un copil, iar daca nu era acest motiv, nu mi-as fi pus semne de intrebare in legatura cu motivele scurtarii ciclului meu, dar din aceasta cauza, ma gandesc daca nu cumva exista vreo dereglare hormonala (deficit sau excev de hormoni).
  De aceea, as dori sa stiu, daca pare ceva in neregula ca mi s-a scurtat ciclul si il am oscilator si daca ar fi indicat sa fac dozari hormonale.
  Va multumesc.

  • Ciclul il consideram normal si la 25 de zile, insa daca vreti sa concepeti un copil trebuie sa va ganditi ca in acesta situatie perioada fertila este mai devreme de ziua 14 (deci trebuie contacte mai dese dupa prima in prima pare a CM). O disfunctie tiroidiana da dereglari menstruale de aceea este bine sa discutati aceste aspecte cu endocrinologul (de asemenea disfunctia tiroidiana poate da si sterilitate). Discutati impreuna cu dansul eventual repetate analizele si stabilita doza corecta.

   • Endocrinologul nu mi-a pomenit de sterilitate nimic, e adevarat ca am citit pe internet ca hipotiroidia poate da probleme de fertilitate, insa, din cate am citit, doar la femeile care nu stiu ca au aceasta boala si nu se trateaza. Analizele hormonale tiroidiene, la mine sunt in limitele normale.
    Sotul meu are aceeasi boala, se trateaza si el.
    Nu stiu insa copilul cum va fi afectat, avand in vedere ca amandoi avem tiroidita cronica autoimuna cu hipotiroidie (am intrebat endocrinologul, insa mi-a zis ca nu e obligatoriu ca si copilul sa fie afectat).
    Sper sa fie in regula si sa nu fie probleme.
    In legatura cu ovulatia, mi-am calculat perioada fertila conform metodei ultimelor 6 cicluri, din cel mai lung ciclu scad 11 si din cel mai scurt scad 18. O sa fac si teste de ovulatie si sper sa reusim.
    Va multumesc pentru raspuns.

    • Cu placere. Daca tratamentul este condus corect pe perioda sarcinii copilul n va fi afectat de hipotiroidismul dumneavostra. Daca mosteneste sau nu boala este mai greu de raspuns.

 37. buna seara
  va rog frumos , imi puteti interpreta urmatoarele rezultate:
  ziua 7 CM:
  estradiol :131,5
  FSH: 7,9
  LH: 3,4
  progesterol: 0,44

  in ziua 2CM am avut:
  estradiol:36,9
  FSH :21,2
  LH 5,4
  PROGESTERON:2,94

  metionez ca am 43 ani, nici o sarcina la activ, am trompele infundate iar singura metoda de a avea copil este vitro.

  • Aceste analize nu sunt rele, insa avand in vedere varsta ar trebui sa faceti un AMH (rezerva functionala ovariana) si sa va grabiti in obtinerea unei sarcini (evident depinde si de rezultatul acestei analize).

 38. Buna seara. Va multumesc ca mi-ai raspuns. Inainte de histerosalpingografie mi sau cerut analize de clamydia daca nu ma insel si alte secretii. Am facut si AMH rezultatul este- 0.97. Am facut si niste analize de coagulare. Despre trombofilie mi-sa spus ca daca nu am antecedente in familie si daca am si 2 copii nu am de ce sa-mi fac probleme. Trombofilia este o boala cu care te nasti nu o dobindesti asa mi sa spus. Nu stiu ce sa mai zic , nici nu stiu ce sa mai fac sunt foarte derutata. Va multumesc

  • Sindromul antifosfolipidic este o boala pe care o dobandesti la un moment dat in viața.

 39. Buna ziua. De un an nu am mai ramas insarcinata , am facut toate analizele si sunt bune sotul a facut spermograma si e buna, singura investigatie pe care dr. ginecolog mi-a sugerato este HSG dar trebuiesc facute niste analize inainte. Puteti sa-mi spuneti ce analize trebuiesc? Si mai am o intrebare daca acum 4 ani am nascut prin cezarian , histerosalpinpografia poate sa-mi afecteze operatia sau poate sa-mi rupa trompele?
  Nu am specificat am 41 de ani , si in acesti 4 ani de cind am baietelul am mai tot incercat sa mai fac un bebe dar am mai ramas insarcinata de 3 ori care au fost avorturi spontane. Va multumesc.

  • HSG (histerosalpingografia) trebuie facuta in prima parte a ciclului menstrual, alte analize speciale nu trebuie facute inainte. Mai puteti face un AMH. Pentru acele avorturi spontane este bine sa faceti investigatii in directia unei trombofilii si a sindormului antifosfolipidic.

 40. Buna seara, va rog din suflet sa ma ajutati cu interpretarea unor rezultate:
  – prolactina 9.21ng/mL, PHT 76.4pg/mL
  – in ziua 4 a ciclului menstrual: testosteron 24.1ng/dL, DHEA-S 206ug/dL, LH 1.24mlU/mL, FSH 2.34mUI/ml, 17-OH Progesteron 0.74ng/ml
  -in ziua 21: Estradiol 416pg/mL, progesteron 0.321ng/ml,
  analize facute dupa ce am luat 10 tb de duphaston pentru a-mi porni ciclul in conditiile in care eu ma confrunt de circa 3 ani cu perioade de hemoragii abundente si perioade in care nuu am menstruatie deloc.

  • Ce varsta aveti si in ce context ati ajunsa sa faceti aceste dozari? Doar pentru dereglarile mestruale sau va doriti si o sarcina?

   • Am 31 de ani si ceva kilograme in plus. Cat despre sarcina pentru moment am cam renuntat la idee deoarece medicul ginecolog la care am fost nu s-a aratat prea incantat, eu fiind si cu HTA.

    • Faptul ca aveti HTA nu inseamna ca nu puteti avea o sarcina. Ce trebuie sa stiti este ca timpul este in defavoarea dumneavostra, deci daca va doriti o sarcina este bine sa incercati. Legat de analize progesteronul mi se pare mic la o prima vedere (de aceea se poate sa intarzie menstruatia). Este bine sa va vada si un endocrinolog un cardiolog si dupa sa incercati sa obtineti o sarcina.

 41. In urma unei ecografii mi-a fost depistata o formatiune uterina cu zone hiperecogene si anecogene. Mentionez ca mi-a intarziat menstruatia cu 5 zile si a fost mai abundenta decat de obicei si a continuat cu mici pete rozalii pana la consult. Diagnosticul posibil este de avort spontan si mi-a fost recomandat un chiuretaj biopsic.
  Sa ma astept la acest rezultat sau altceva mai grav? Am mai pierdut o sarcina cu cateva luni in urma

  • Poate fi acest rezultat, insa raspunsul final va fi dat de analiza resturilor care se scot de acolo si se trimit la analize. Ar fi bine sa faceti investigatii pentru a vedea de ce pierdeti sarcini.

 42. Buna ziua! Va rog sa ma ajutati. Sunt insarcinata in a 16 saptamana, sunt fericita dar de ceva timp fara lacrimi nu ma mai pot uita in oglinda. Mi-a aparut pe fata si spate un fel de acnee vulgara si dureroasa. Am fost la dermatolog, care mi-a spus ca ar putea fi din cauza dezechilibrului hormonal si ca acum nu prea se face un tratament ca sa nu afecteze fatul. Nustiu ce sa mai fac ca sa ma pot bucura dun plin ca sunt o viitoare mamica caci pe langa toate am si greturi, vome non-stop, dar asta parca se suporta… Din cauza acneei insa nici nu pot iesi din casa. Ajutati-ma!!!

  • Din pacate cu acesta problema nu va pot ajuta mai mult decat un medic dermatolog, insa va pot spune ca mai aveti 5 luni dupa care se poate face un tratament dermatologic adecvat.

 43. Buna ziua,

  Am 33 de ani si imi doresc foarte mult un bebe…va rog sa ma ajutati cu interpretarea analizelor de mai jos facute in ziua 21 la un ciclu de 34-35 de zile

  Anti-tiroglobulina- <20ui/ml
  Fsh- 4.45miu/ml
  Ft4- 1.27ng/dl
  Tsh- 2.445ui/ml
  Anti-tpo- <10ui/ml
  Estradiol- 262pg/ml
  Lh- 20.5miu/ml
  Progesteron- 0.607ng/ml
  Prolactinina- 10.8ng/ml

  Multumesc!

  • Aveti progesteronul scazut la o prima vedere., in rest nu imi sare ceva in ochi modificat sau mult modificat. De cat timp incercati sa obtineti o sarcina? Sotul a facut spermograma? Alte investigatii ati facut (ecografie, histerosalpingografie etc)?

  • Am facut si spermograma sotului.rezultatele sunt urmatoarele:
   – volum:7 ml (valori normale:1.5-6ml)
   – ph:7.5 (valori: 7.2-8)
   – aspect: normal,omogen, gri opalescent
   -timp omogenizare prelungit>1h
   – consistenta(vascozitatea)-anormala
   -concentratia spermei: 50.000/ml
   Concentratia spermei evaluata microscopic (valori normale>=15 mil/ml)

   Datorita nr.scazut de spermatozoizi (<2 milioane/ml) motilitatea, morfologia si ceilalti parametri nu pot fi evaluati.

   Zile de abstinenta: 7

   Va rog sa imi spuneti ce ar fi de facut in acest caz.

   Multumesc!

   • In acest caz se recomanda fertilizare in vitro cu ICSI.

 44. Buna ziua!am 36 de ani si doi copii nascuti prin cezariana.la un an dupa nasterea celui de al doilea copil mi_am pus un sterilet din cupr.la cir a trei luni am inceput sa simt tensiune si durere in sani.i. sept.am facut eco si aveam cate 4 noduli la ambii sani dar nu dr natura caneroasa.la endocrinolog am facut analize si sunt ok desi am si un nodul cu luchid pe tiroida.sngura probl.foarte mare deficit de magnziu desi iau suplimente.am si o scurgere maronie aproape tot timpul inre mensyruatii.credeti ca steriletul este de vina??
  Toate probl.au aparut dupe montarea lui
  Multumesc

  • Singura problema care ar putea fi legata de un sterilet de cupru ar fi acea scurgere maronie. Restul problemelor sunt coincidente.

 45. Buna ziua, am 42 ani, am primit urmatoarele rezultate in a 3 zi de ciclu:
  estradiol- 461 pg/ml
  progesteron- 0,406pg/ml
  Medicul parea ingrijorat,a zis sa vedem cum ies in ziua 21.
  Este grav? E vorba de cancer?

  • Alte analize ati facut sau numai acestea. In ce context au fost facute? Este greu de pus un diagnostic doar pe aceste analize.

   • Am facut aceste analize dupa ce am mers la medicul ginecolog si i-am spus ca am ciclu foarte putin, gandindu-ma la menopauza. si tiroida ma deranjeaza. Medicul a tras de sani si a iesit o secretie laptoasa. Mi-a recoltat si Papanicolau. Nu au sosit rezultatele.
    -estradiol -461 pg/ml
    FSH-2,30 pg/ml
    Anti-tpo <10,0 UI/mL
    progesteron 0,406 ng/ml
    FT4 0,94 ng/dL
    T3 1,10 ng/ml
    TSH 1,917 uUI/ml
    LH 3,71 mlU/ml
    prolactina 23,7 ng/ml
    anti-tiroglobulina <20,0 UI/mL

    PESTE DOUA SAPTAMANI FAC 21 DE ZILE SI FAC ANALIZA: ESTRADIOL SI PROGESTERON

    • Avand in vedere ca FSH este normal, nu semnaleaza intrarea in menopauza. Ar trebui sa fiti vazut si de un medic endocrinolog. Papanicolau nu are legatura cu patologia de acesta natura. Parerea mea este ca dupa ce aveti rezultatele si nu se lamureste cauza sa fiti vazuta de un endocrinolog.

     • Multumesc din suflet! voi reveni cu noutati.

     • Buna seara!
      Am rezultatele analizelor din ziua 21 de ciclu:
      – estradiol 92,4
      -progesteron 0, 226
      Ce parere aveti?

      Cele din ziua 3 le aveti in mesajul de mai sus!

     • estradiol 92,4 pg/ml
      progesteron 0,226 ng/ml

     • Progesteronul este scazut. Se poate administra progesteron pentru a doua faza a ciclului si nu ar trebui sa fie probleme ) din ziua 15 in ziua 24.

     • Buna ziua , am primit tratament cu Dufaston. Dupa doua luni de tratament am refacut analiza, ziua 3 :
      – progesteron 0,38 ng/ml
      – estradiol 121,8 pg/ml
      Ce parere aveti?
      Multumesc de sfaturile date pana acum!

     • Valorile sunt normale, deci cel putin teoretic ar trebui sa fie bine.

 46. Buna ziua,

  Analizele au fost facute in ziua 20 a ciclului menstrual!Ciclul in ultimele 5 luni a avut un interval de 37,38,28,27,31 zile,din mai pana in octombrie!

  FSH CANTITATIV 2.24

  LH CANTITATIV 15.1

  FREE T4 1.26

  PROGESTERON CANTITATIV 0.534

  PROLACTINA 17.5

  TSH 1.36

  ATPO 13.9

  AMH 8.15

  As dori sa stiu la ce poate duce diferenta intre cei doi hormoni fsh si lh?Incerc sa raman insarcinata de un an si nu reusesc,fac tratament cu myo sun de 2 luni!Va multumesc

  • Ar trebui sa faceti o spermograma (la sot). Si apoi sa faceti investigatii (histerosalpingografie, ecografie pentru a vedea ca sunt in regula organele genitale interne din punct de vedere anatomic). In partea a doua a ciclului menstrual LH are valori mai mari. Cine v-a indicat aceste analize si de ce. Ce alte investigatii ati mai facut.

 47. buna am 23 de ani am doua sarcini perdute una la 12 saptamini iar a doua la 6 saptamini…am facut nenumarate analize si medicii imi spun ca sunt perfect sanatoasa si nu se stie care e cauza …dar ma gindesc ca grupa de singe a mea e a 2negativa iar a sotului a 2 pozitiva poate sa fie din cauza aceasta?va multumesc anticipat..

  • Teste pentru trombofilie si pentru sindromul antifosfolipidic ati facut? Dupa chiuretajul de la 12 saptamani ati primit in primele 3 zile o injectie cu imunglobulina anti D?

 48. Buna seara, dupa un raport neprotejat, am luat a doua zi 11 pastile de rigevidon, am crezut ca 10 pastile sunt echivalentul pilulei de a doua zi. De atunci am sangerari usoare continue. Ciclul vine regulat dar dureaza 2 saptamani, alte 2 am sangerari. Mi s-a spus ca e posibil ca sa fie o dereglare hormonala. Ce trebuie sa fac? Prolactina am avut-o mereu mare si nu am reusit sa raman insarcinata decat la 18 ani cand am facut un avort. Acum am 35. Am facut examen de secretie si o ecografie si mi-au spus ca nu am nimic. Ce ma sfatuiti? Multumesc.

  • In primul rând va rog sa îmi spuneți de cat timp ati luat pastilele. Acum v-ati dori o sarcina? Prolactina când ati dozat-o ultima data?

 49. Buna ziua
  Am 44 de ani.Am avut doua sterilete Myrena,la primul sterilet timp de 5 ani am avut ciclu foarte foarte putin iar la al doilea nu am avut de loc.Anultrecut in septembrie mi-am scos steriletul dar nu mi-a mai venit ciclu nici dupa aceea.Nici macar o picatura.Medicul ginecolog mi-a pus diagnosticul de menopauza precoce. Nu m-a trimis sa fac nici o analiza.Mi-a prescris Livial.Nu am luat inca dar ,am facut analize de hormoni.Rezultatele sunt:
  FSH 24,44
  ESTRADIOL 23
  LH 24,45
  Tinand cont ca eu nu am ciclu de 6 ani va rog sa imi spuneti daca este cu adevarat menopauza si daca trebuie sa i-au medicamentul Livial. Si va mai rog sa imi spuneti daca pot sa raman insarcinata in situatia de fata.Multumesc .Astept raspuns

  • Perioada in care ati avut sterilet nu este luata in considerare, insa avand in vedere ca nu maiaveti ciclu de un an se poate considera ca sunteti in menopauza. Pe de alta parte valoarea FSH este mare ceea ce indica ca sunteti sau va aflati in preajma menopauzei. Daca va doriti o sarcina este cam delicata problema pentru asta trebuie sa faceti AMH (analiza hormonala de sange), insa dupa cum descrieti situatia de a ramane insarcinata ar fi exceptionala. Daca doriti sa luati substitutie hormonala pentru acesta menopauza precoce o puteti face, insa este indicat sa va faceti o mamografie inainte de a incepe tratamentul. Ecografic ce v-a spus medicul ginecolog mai exact.

   • Nu doresc sa raman insarcinata,am intrebat pentru ca nu ma protejez si imi era frica sa nu cumva sa raman.Am facut si mamografie si ecografie mamara.In urma cu 5 ani am descoperit doua adenoame in ambii sani de 6 si 9 mm pe care le supravegheaza dna doctor.Merg in fiecare an la control sunt de aceeasi dimensiune de 5 ani de zile nu s-a schimbat nimic. mai am si mici chistulete in ambii sani.Nu am luat nici un tratament pana acum pentru sani.Daca nu este neaparat nevoie nu as lua nici aceste medicamente hormonale.Medicul ginecolog mi-a spus ca este menopauza,in rest ovare si uter totul este in regula.Dar mi-a prescris LIVIAL.Nu am luat pana acum.Multumesc.Astept raspuns

    • Tratamentul hormonal este optiunea dumneavostra. Daca aveti aceste adenoame mamare pentru tratamentul hormonal trebuie sa va adresati medicului care va supravegheaza sanii.

     • Medicul ginecolog mi-a mai spus ca muschiul vaginal este atrofiat (cred ca am retinut bine exprimarea).Deci sigur nu mai raman insarcinata ,ca m-am ingrasat putin si imi era teama ca sunt insarcinata am facut si doua teste de sarcina care au iesit negativ.Am si simptome de menopauza constand in faptul ca m-am ingrasat si nu reusesc sa slabesc,am uscaciune vaginala si v-as ruga sa imi spuneti cu ce as putea remedia uscaciunea,ma simt de multe ori balonata desi mananc putin si zic eu destul de corect.Multumesc

     • Atrofie vaginala. Sunt ovule si unguente pentru acesta problema, insa doar sub tratament cu ele simptomele dispar. Legat de bufeuri de asemenea se admnistreaza hormoni, dar trebuie consultul mamografic si in czul in care sunt probleme la sani consultarea unui medic specialist care indica sau contraindica terapia de substitutie hormonala.

 50. Buna ziua! Va rog sa ma ajutati. Sunt insarcinata in a 6 saptamana si de doua saptamani am febra 37- 37.1 nu mai mult. Ar trebui sa ma ingrijorez sau nu? Va multumesc mult.

  • Nu trebuie sa va ingrijorati, in sarcina din cauza progesteronului creste putin temperatura. Daca va simtiti rau atunci trebuie sa fiti investigata.

 51. Buna ziua! Am o intrebare foarte urgenta. Sunt insarcinata in a 7 saptamana, am facut niste investigatii, am fost la un medic mi-au depistat uter incordat, dar nu asta e cel mai grav. Medicul mi-a prescris supozitorii papaverin 5 zile, dar nu mi-a spus cum se administreaza. De la farmacie am luat doar 5 supozitorii (fara prospect) am crezut ca daca sunt pentru uter atunci se pun vaginal, iar cand din curiozitate m-am uitat pe net am ramas fara cuvinte, sunt in panica mi-am pus 2supozitorii vaginal desi trebuia rectal. Ajutati-ma va rog frumos, spuneti-mi ce reactii poate avea asupra copilului. Va rog din suflet un raspuns.

  • Nu este bine ca le-ati pus intravaginal, insa recatiile adverse sunt locale, cu alte cuvinte sarcina va evolua la fel fie ca sunt puse in vagin, intrarectal sau oral substanta activa este aceeasi si are aceleasi efecte.

 52. Buna ziua! Dupa 6 ani de menstruatii neregulate, la 17 ani am decis sa merg singura la medicul ginecolog si am fost diagnosticata cu ovare micropolichistice. Am primit tratament cu duphaston si anticonceptionale(al caror nume l-am uitat, spre rusinea mea) pe care l-am luat timp de o luna. La aflarea acestei „vesti” mama a decis sa mergem la un alt medic pe motiv ca nu se poate sa am asa ceva, iar respectivul mi-a spus ca am chisturi, dar ca ar fi pe baza de stres si ca doctorul la care am fost anterior ar pune diagnosticul asta domnisoarelor cu kg in plus(am observat ca are o antipatie fata de dumnealui, desi nu stiu daca acesta este motivul pentru care nu am mai primit acelasi diagnostic). Am incetat sa iau tratamentul, iar acum la aproape doi ani dupa, am luat multe kg in plus, mi-au aparut pete pe ceafa, pe piept, iar pielea de pe axile si de pe partea interioara a coapselor are o culoare mai inchisa(din cautarile mele ar fi acanthosis nigricans, dar nu sunt sigura). Am si hirsutism, menstruatia extrem de rara(de max. 4 ori pe an) si atunci abundenta cu cheaguri, iar aceste simptome pe mine ma fac sa ii dau dreptate primului medic. Mentionez ca nu imi doresc un copil momentan, insa as vrea sa imi revin la normal si sa fac o dozare hormonala. Ce hormoni ar trebui inclusi si in ce perioada ar trebui sa imi fie recoltat sangele? Daca am menstruatia atat de data peste cap, nu am idee cand ar putea fi fiecare faza a ciclului… ce ma sfatuiti sa fac? Desi poate parea pueril, nimeni din familie nu ma prea ia in serios, chiar daca din punctul meu de vedere o problema este cu siguranta. Va multumesc mult

  • Sa mergeti si la un medic endocrinolog si sa ii povestiti ceea ce mi-ati spus mie. O sa va dozeze daca considera si hormonii tiroidieni. Restul hormonilor testosteron, prolactina, estrogeni si progesteron o sa ii indice tot endocrinologul sau o sa va trimita din nou la un ginecolog care va indica acesti hormoni. Legat de ovarul polichistic intr-adevar la fete tinere pot sa arate polichistice si sa nu fie o problema (desi daca aveti si hiersutism si cicluri rare) consider ca primul medic a avut dreptate. Din pacate daca ati citit articolul acesta boala nu se vindeca ci se trateaza simtomele cu diversele terapii medicamentoase, insa nu este o boala de care sa ne sperie, multe femei au acesta boala si functioneaza absolut normal. Faceti ce v-am spus si reveniti eventual cu concluzii.

 53. Bună ziua! De cîteva luni încerc să rămân însărcinată și nu-mi reușește. Am făcut diferite analize la viruși, bacterii, mi-au depistat doar herpes virus simplex. Acum recent am făcut alte investigații referitoare la hormoni, vă rog să mă ajutați cu interpretarea analizelor .

  Hormon Luteinizant (hLH) ser RIA – 1.72 mIU/mL
  Hormon Foliculostimulant (FSH) ser RIA – 1.39 mIU/mL
  Estradiol ser CLIA – 161.01 pg/mL
  Prolactina ser RIA -21.61 ng/mL
  Progesteron ser RIA – 27.03 ng/mL
  DHEA – S ser RIA – 1.66 µg/mL
  Testosteron ser RIA – 0.59 ng/mL

  • Menționez că am 27 de ani, ciclul durează în medie 32- 34 de zile. Vă mulțumesc anticipat.

  • Ati facut toate analizele in aceeasi zi sau le-ati facut in functie de zilele ciclului menstrual este important de stiut in interpretarea lor.

 54. Am inregistrat valori de :estradiol 601,3 si prolac tina de 635,7.Mentionez ca am 46 de ani si acum 14 ani am avut un AVC operat. testul babes papanicolau este bun si antigenul tumoral este de 10,5.de asemenea mai vreau sa mentionez ca tot timpul am avut pilozitate crescuta.

  • In ce context ati efectuat aceste analize sau de ce v-au fost indicate.

 55. Bună ziua,
  Mi-a fost depistat un chist de 32,35 pe unul dintre ovare în urma unei ecografii transvaginale . Ca și tratament am primit Diane 35. Ați putea sa îmi spuneți ce analize de sânge ar trebui sa fac?

  • Nu trebuie sa faceti analize suplimentare. Faceti un control la 3 luni sau daca apar probleme.

   • Este posibil ca acest chist sa fie cauza apariției dismenoreei și a hirsutismului?

    • Acest chist poate fi rezultatul unei dereglari menstruale. Daca este un chist simplu acesta va disparea. Sunt alte chisturi (de exempul endometrioza) care dau dureri, insa nu si hirsutism.

 56. Buna seara,
  Va rog sa ma ajutati cu interpretarea unor analize efectuate curand.
  Prolactina 21.0ng/ml
  Tsh 3.34UI/ml
  Estradiol 29.5pg/ml
  Progesteronul 0.404ng/ml
  leucocite 5.7 10^9/l
  neutrofile2.64 10^9/l
  eosinofile 0.20 10^9/l
  limfocite 2.48 10^9/l
  basofile 0.04 10^9/l
  monocite 0.34 10^9/l
  hematii 4.54 10^12/l
  hemoglobina 14.6 g/dl
  hematocrit 42.6% mcv 94 FI; mch 32.2pg; mchc 34.3g/dl; RDW 12.7%;PLT 355 10^9/l; MPV 8.4 FI;PCT 0.298%; PDW 13.0%;neutrofile 46.3%; eosinofile 3.5%; limfocite 43.6%; basofile 0.7%; monocite 5.9%
  VSH 4 mm/h
  Fibrinogenemie 383 mg/dl
  Proteina C reactiva cantitativa <6 mg/L;FSH 105 mlU/mL;LH 49.6 mIU/mL
  analize sunt facute in conditiile in care nu am avut menstruatie aproape un an, apoi 3 luni si acum nimic, dupa ce am luat niste pastile de branca ursului.
  As vrea sa stiu ce analize suplimentare ar trebui sa mai fac deaorece mi_e frica de un cancer la uter sau ovare, deaoarece uneori ma dor ingrozitor. Copii nu am si am varsta de 39de ani. Am facut testul Papanilou si este bine iar la ecografia transvaginala a iesit uter de dimensiuni reduse, ovare involuate.

  • Din pacate cu FSH mult crescut cu descrierea ecografica si absenta menstruatiilor timp de un an va aflati intr-un premenopauza/menopauza precoce. Ceea ce ati facut este suficient pentru a investigatiile care se fac periodic (ma refer la Papanicolau si la ecografia genitala). Pentru cancerul de ovar se mai indica o analiza CA 125 doar daca exista suspiciuni clinice se ecografice, ceea ce la dumneavoastra nu este cazul.

 57. Buna ziua .Sufar de sindrom premenstrual destul de accentuat de cativa ani si acum parca ma afecteaza si mai mul cu stari de anxietate inainte de ciclu cu 10 zile,modificari de apetit alimentar,oboseala.Ciclul menstrual e foarte slab si nu am dureri.Folosesc si anticonceptionale Mycroginon insa simptomele astea au fost siinainte de inceperea anticonceptionalelor.Am 31 de ani.Ar trebui sa imi fac ceva teste hormonale?Mii de multumiri

  • Incercati sa schimabi anticonceptionalele. De cat timp le folositi? Este foarte atipic sa aveti astfel de manifestari sub un trtament contraceptiv. In ultima instanta daca nu va doriti o sarcina se poate incerca un sterilet cu hormoni (desi si acesta diminua simptomatologia dureroasa menstruala). In urma unui consult clinic si ecografic totul a fost normal?

 58. Buna ziua!Am 25 de ani si incerc sa raman insarcinata de cca 7 luni.Ciclul menstrual este de 28-32 zile.Am facut eco transvaginala si totul este ok.De 4 luni iau progesteron(Arefam ovule) din ziua 15-24 deoarece aveam scurgeri maronii intre mestruatii.Am facut teste de ovulatie care s-au pozitivat in ziua 15,dar analizele hormonale pe care le-am facut in ziua 14 nu sunt tocmai ok: 17 OH Progesteron-1.72 (0.3-1.4) ng/ml ,Ac.anti Tiroglobulina-268.4 (00-1150) UI/mL ,Cortisol seric-20.25 (6.02-18.4) ,Estradiol-442 (41-346) pg/ml ,Prolactina-52.97 (5.98-30) ng/mL ,Testosteron-0.904 (0.08-0.5) ng/ml ,TSH-5.48 (0.27-4.2) uUI/ml ;restul analizelor(ACTH,ATPO,Calcitonina,CEA,FT3,FT4,FSH,LH,Tiroglobulina si TSH receptor Ac.TrAB) au valori normale.
  Am fost diagnosticata cu am tiroidita cronica autoimuna,dar nu am primit de tratament.Ce insamna valorile crescute ale Prolactinei,Estradiolului,17 OH progesteronului si Testosteronului?Va multumesc!

  • In primul rand trebuie sa va reglati hormonii tiroidieni (TSH), prlocatina crescuta poate bloca ovulatia (hormonul care este produs in timpul lactatiei).
   Sotul a facut spermograma? Acuma in mod normal dupa 7 luni nu se considera sterilitate, este nevoie de un an sa se considere ca un cuplu are o problema de sterilitate. Parerea mea este sa faceti si spermograma sotului si sa mai incercati natural inca o jumatate de an (in mod normal se considera ca 3 contacte sexuale saptamanal acopera sunt suficiente pentru a obtine o sarcina).

 59. Buna ziua,d-le doctor. As dori sa -mi spuneti parerea d-v in legatura cu diagnosticul histopatologic:
  -polip adenomatos atipic
  -endometru cu hiperplazie glandulara simpla
  -endometrita acuta
  Este pus in urma unui chiuretaj biopsic facut pe 03.06.16,ca urmare a unei menstuatii prelungite si abundente.
  Mentionez ca am 49 ani.
  Este ceva grav sau poate evolua ? Este indicata interventia chirurgicala?
  Se poate rezolva cu tratamentul cu progesteron (duphaston) ?
  Multumesc.

  • ”polip adenomatos atipic” din ce ati scris aici trebuie sa fiti atenta. Trebuie urmarire atenta (evetual un nou chiuretaj peste cateva luni) si daca se impune se poate ajunge si la histerectomie (extirparea uterului).

 60. Salut.Am ceva la sin de marime ca un ou de prepelita,sint inscrisa la mamolog dar am nevoe so dau niste teste hormonale dar nu stiu cind si care.Ajutati-ma va rog miine sint in 5-a zi de ciclu care analize se da in aceasta perioada.Mersi anticipat.

  • Ca principiu in afara de dozarea progesteronului care se face in ziua 21 restul analizelor le puteti face acum. Evident cele de tiroida spre exemplu le puteti face oricand.

   • Adica FSH, LH, Estradiol, Prolactina, TSH, Cortizol, Testosteronul, T-3, T-4, AT-TG, DHEAs, Anti-TPO, acestea sunt cele mai importante.

 61. Buna dimineata, acum 3ani si cateva luni am decis cu sotul meu sa facem un copil dupa aproape 9 ani de anticonceptionale rigevidon … intrerupandu-le ne-am ferit 2luni pt a trece efectul pastileleur dupa care am mers la liber,dar ciclul meu a luat-o razna in sensul ca venea cu intarzieri ,in loc sa vina la 28 cum eram obisnuita venea pe la 35,32 de zile cu mari dureri ,ducandu-ma la un medic a descoperit ca am o rana pe uter am facut videocolposcopie apoi tratament cu antibiotice iar la o luna cauterizare apoi iar antibiotic si control,dupa toate acestea m-am simtit mai bine cei dret ciclu fara dureri dar cu intarzieri la fel, am facut analize de sange atat eu cat si sotul meu apoi si spermograma iesind totul bine dandu-i in surplus cartilaj de rechen sotului meu…am asteptat dar nimic ,apoi la aproape un an m-am simtit rau si am mers la un alt doctor facandu-mi un ecograf intravaginal si mi-a zis ca am un chist pe ovarul stang de dimensiunea 43 pe 30cu o formatiune chistica de 27mm cu continuthipoecogen celalalt ovar drept avand dimensiunea 49 pe 40 pe 33 ,endometrutrnsversal5’7 mm mi-a prescris d-na doctor duphaston cpxx intern o cps. pe zi timp de 10 zile apoi din ziua a 16-ziua 25 iar cate o cps. pe zi timp de 2 luni,dupa am fost la control si chistul era tot acolo uitandu-ma in ecografiile mele din urma am descoperit ca de fiecare data aveam chist pe acel ovar specificandu-i d-nei doctor ,acum stau in stand by nu stiu ce sa mai fac pt ca nici un doctor nu imi zice ceva concret despre situatia mea daca e pe baza hormonala sau poate imi ramane soluta sa imi verific trompele prin acel test ,am uitat sa va specific cand am luat duphaston ciclul mi-a venit normal la 28 de zile ,iar cand am timp si imi fac ceaiuri cu coada soricelului ,cretisoara si salvie si beau mai mult timp iar mi se regleaza ciclul,acum v-as intreba eu ce teste hormonale sa fac, secretia vaginala am facut-o mi-a iesit doar candida.va multumesc anticipat o zi buna .

  • As vrea sa mai adaug ca am facut teste de ovulatie si mi-au iesit pozitive avand acel mucus abundent in a 12,13 ,14 zi depinde de luna si ma dor ovarele cam 5-6 zile .

   • Daca acel chist este hipoecogen (anecogen) nu inseamna nimic, iar 2,7 cm nu este nimic de speriat (la mijlocul cicului orice femeie are un chist in jur de 2,2 cm). Pentru sterilitate trebuie sa faceti histerosaplingografie, eventual sa monitorizati dezvoltarea foliculului (ecografic), si spermograma sotului (acestea ar fi un prim bilant si in functie de rezultate se decide conduita ulterioara.

 62. Buna ziua, as dori sa imi fac analizele hormonale, pentru ca am probleme cu o acnee comedoniana pe fata si cu precadere in zona maxilarului. As dori sa stiu in cazul acesta, ce analize hormonale este indicat sa fac si in a cata zi a ciclului menstrual? Deasemenea as dori sa stiu ce analize suplimentare dpdv hormonal ar trebui sa fac ca sa stiu daca pot avea un copil? Va multumesc

  • Legat de acnee trebuie sa faceti un consult dermatologic si eventual endocrinologic.
   Legat de a doua intrebare dumneavoastra trebuie sa incercati intai sa obtineti o sarcina si daca nu reusiti atunci se vor face investigatii pentru sterilitate (care il includ si pe sot si analize hormonale, histerosalpingografie daca este cazul etc).

 63. Buna seara!
  Am facut analize hormonale deoarece ovarul drept este de 3,88\3,15 cm contine >10 foliculi cu dimensinea=0.48cm si un folicul cu dimensiunea=1.87 cm;
  Ziua a 2a a (faza foliculara) analizele au valorile : Progesteron-1.49ng\ml, FSH-4.68 mUl\ml, LH-3.86mlU/mL, Estriol neconjugat<0.07ng/ml.
  Ziua a14a (faza ovulatorie) valorile sunt : FSH-8,95mUl/ml, LH-34,4 mlU/mL, Estriol neconjugat-<0.07ng/ml.
  Prolactina 25.7ng/ml. As avea de ce sa imi fac griji? mentionez ca am 20 de ani si nu am copii

  • De cand incercati sa obtineti o sarcina?
   Spermograma partenerul a facut?
   Analizele sunt in limite normale.

 64. buna ziua, imi doresc sa incep analizele pentru a vedea daca sunt ok dpdv hormonal, pt a putea sa raman insarcinata. CM 28 zile ovare normale. nu am facut histosalpingografie inca. cu ce ma sfatuiti sa incep? sunt in ziua 16 a CM

  • De cat timp incercati sa ramaneti insarcinata? Daca nu ati incercat inca, nu trebuie sa faceti nici o analiza ci doar sa incercati sa ramaneti insarcinata. Daca aveti probleme de fertilitate va rog frumos sa mentionati.

 65. Buna ziua,
  Este normal ca in timpul tratamentului cu Dostinex 0.5mg, sa imi iasa Prolactina <0.5ng/ml?
  Pentru ca inainte de a lua Dostinex aveam prolactina 125,

  Va rog un raspuns.
  Multumesc

 66. buna ziua, am 33 ani, le-am efectuat deoarece am dereglari menstruale(prea abundente sau prea putine), revin miine ca sa va spun exact valorile hormonale

  • buna ziua, iata care sunt rezultatele, Anti TPO-<10.0, Anti-Thyroglobulin-<20.0,testosterone-<0,69, multumesc anticipat

   • Aceste valori sunt absolut normale. Sarcini aveti, sau va doriti sa ramaneti insarcinata? Polipi, fibroame etc au fost obiectivate la examenul clinic si ecografic?

    • buna ziua, daca sunt normale de ce atunci sunt aratate mai mici ca norma? Am doi copii, sigur ca mai vreau inca unul, si intradevar la ecograv doamna mi-a spus ca ar fi posibil sa am niste noduli si mi-a recomandat sa il fac intauterin, dar inca nu l-am facut.

     • Va referiti sa faceti o ecografie trasnvaginala?

     • da

 67. buna ziua, mi-am facut teste hormonale in ziua a 21 de la ciclu si am obtinut sub norma urmatorii hormoni: anti TPO, Anti TG, testosterone, asta ce inseamna? Va multumesc anticipat.

  • Puteti sa dati valorile rezultatelor analizelor? In ce context ati efectuat aceste analize si ce varsta aveti?

 68. Buna seara,

  Mi-am facut analize hormonale in ziua 21 de la ciclu, asta pentru ca am niste noduli fibroadenomi. Estradiolul mi-am iesit marit 1028 pmol/ L, limita fiind de 774 in faza luteala, Restul analiizelor sunt bune. Nu stiu ce efect are acest estradiol marit, pana acum in toti anii analizele hormonale mi-au iesit perfect. Abia luni aflu un raspuns de la medicul meu endocrinolog, dar pana atunci, ca sa nu mor de curiozitate, intrebarea mea este: ma afecteaza acest rezultat in cazul in care doresc sa raman insarcinata? Trebuie sa urmez un tratament?
  Multumes frumos.

  • Parerea mea este ca aceasta analiza nu ar trebui sa va afecteze de asa maniera sa nu ramaneti insarcinata. De cat timp incercati sa obtineti o sarcina si ce varsta aveti.

 69. Buna ziua!
  Va rog sa ma ajutati cu interpretarea unor analize hormonale.Acestea au fost facute in ziua a 16 a ciclului.
  estradiol-106 ( faza foliculara : < 160 pg/ml,ovulatie : 34-400 pg/ml,faza luteala : 27-246 pg/ml)
  fsh-8.63 (faza foliculara : 2.8 – 11.3 mIU/mL;ovulatie : 5.8 – 21 mIU/mL;faza luteala : 1.2 – 9.0 mIU/mL;)
  lh-3.34 (faza foliculara : 1.1-11.6 mIU,ovulatie : 17-77 mIU/mL,faza luteala : 0-14.7 mIU/mL)
  progesteron-7.74 (faza foliculara : 0.33-1.2 ng/ml,faza luteala : 0.72 – 17.8 ng/ml)
  prolactina-12.1 (-faza foliculara : 4.5-33 ng/ml,ovulatie : 6.3-46 ng/ml,faza luteala : 4.9-40 ng/ml)
  Am perioada a CM de 28-30 zile.Am 35 ani si imi doresc cu disperare un bebe.
  Va multumesc din suflet.

  • Analizele sunt in regula.
   De cat timp incercati sa obtineti o sarcina?
   Alte investigatii ati mai facut?

   • Buna ziua. Cam de aproximativ 1 an. Am mai facut histerosalpingografie dar a iesit perfect,trompele sunt ok. Pot sa mentionez ca de 4 luni i au clostilbegyt pentru stimulare ovariana pentru ca nu am ovulatie fara aceste pastile;tratamentul da rezultate dar tot nu raman insarcinata.Nu am mai facut alte investigatii pentru ca totul parea in regula,singura problema era acesta anovulatie.Spermograma sotului este foarte buna.Pana acum nu am aflat care ar fi problema,inainte de a face acest set de analize hormonale s-a pus problema ca asta ar fi cauza,dar dupa cum ati spus si dvs ca sunt in regula chiar numai stiu.
    Va multumesc din suflet pentru raspuns.

    • V-a facut medicul foliculometrie si sa incercati un contact sexual dirijat sau inseminare intrauterina.

     • Am facut ecografii inainte cu o zi de ovulatie si in ziua ovulatiei,chiar la ultima ecografie foliculul avea 25mm,doctora dandu-mi ovitrelle.Daca nu va fi cu noroc luna aceasta urmatorul pas ar fi inseminarea artificiala.
      Va multumesc!

 70. Buna ziua , in ziua 21 valoarea progesteronului este 0.719 nmol/L . Este normal? Nu am copii si imi doresc. Multumesc

  • In ziua 21 va gasiti in faza luteala a unui ciclu de 28 zile. Aceasta valoare este sub limita normala (5-20nmol/l). La ce interval aveti menstruatiile?

 71. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu interpretarea unor teste hormonale. In ziua 21-a a ciclului aveam urmatoarele valori estradiol: 1445 nmol/L, progesteron 46.97 nmol/L si testosteron 1.82 nmol/L. Sunt acestea valori normale? Multumesc!

   • 31 de ani. nu am copii.

    • Testosteronul si progesteronul sunt in limite normale, estradiolul este putin marit pentru pentru ziua 21 a ciclului, insa nu consider o problema asa de mare. Aveti probleme de sterilitate, ovare micropolichistice?

     • Da…se pare ca am ovare micropolichistice. Care credeti ca ar putea fi cauzele nivelului crescut al estradiolului?

     • Cred ca problema ar trebui pusa putin diferit. Doriti sa faceti un copil sau nu. In functie de raspunsul la aceasta intrebare si conduita va fi diferita.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Copyright © 2013-2016. All Rights Reserved.