Sarcina, încă de la început produce multe modificări în corpul mamei, iar acesta trebuie să se adapteze acestor schimbări încă din primul trimestru. Trebuie înţeles faptul că o femeie gravidă nu este o “femeie bolnavă”, astfel lucrurile trebuie privite ca fiind fiziologice atât timp cât se încadrează în tiparul normalităţii. Totuşi, de câteva aspecte trebuie să se preocupe viitoarea mămică pentru a evita unele dezechilibre ce pot afecta atât mama cât şi fătul.

 Igiena alimentaţiei la femeia gravidă

Are în vedere necesităţile crescute ale sarcinii dar nu se vor face abuzuri de nici un fel. Regimul alimentar va urmări în primul rând să fie sănătos:

  • respecte obiceiurile alimentare ale gravidei;
  • se va lua atitudine faţă de obiceiurile nesănătoase (consum de alcool, fumat).
  • să fie complex, să conţină principii energetice (săruri, vitamine, lichide; ). Un regim vegetarian complet este contraindicat.
  • să asigure un aport caloric de 2400-2800 calorii;

Un astfel de regim alimentar va asigura o creştere normală în greutate a gravidei de 10-12 Kg:

  • 1 Kg în primul trimestru;
  • 4-5 Kg în trimestru doi;
  • 5-6 Kg în trimestru trei;

Cu excepţia administrării acidului folic din perioada preconcepţională respectiv a primului trimestru sau a preparatelor de fier din partea a doua a sarcinii Colegiul American de Obstetrică şi Ginecologie consideră inutilă orice suplimentare de nutrienţi sau vitamine pentru gravidele fără risc!

În cazurile defavorizate social, cu alimentaţie deficitară preparatele polivitaminice şi poliminerale (tip Prenatal, Centrum, Materna) sunt totuşi considerate ca utile şi recomandate pe toată durata sarcinii.

Igiena corporală

Este  importantă având în vedere că unele patologii (infecţii) pot să apară în timpul sarcinii şi pot să determine apariţia unei naşteri premature sau a unor infecţii ale fătului la trecerea prin filiera pelvină.  

  • Îmbrăcămintea să fie lejeră şi adaptată la anotimp. Se vor evita hainele ce comprimă abdomenul.
  • Îngrijirea pielii presupune păstrarea curăţeniei prin băi în cadă şi duşuri (în trimestrul III) cu condiţia să nu fie foarte fierbinţi. Sunt permise expunerile la aer şi soare, se recomandă masaje.
  • Pregătirea sânilor pentru alăptare, presupune fricţionarea mameloanelor cu un prosop aspru pentru tăbăcirea tegumentelor, tracţiuni pe mameloane ombilicate. Sânii voluminoşi vor fi susţinuţi în sutiene lejere.

Igiena sexuală şi genitală are în vedere creşterea secreţiilor vaginale şi riscul declanşării unor contracţii uterine. De aceea viaţa sexuală nu este contraindicată în primele două trimestre iar la gravidele fără risc obstetrical (naştere prematură, placenta praevia) nici în trimestrul III. Igiena genitală presupune toaletă locală după fiecare micţiune sau scaun, fără irigaţii vaginale. Nu sunt recomandate tampoanele vaginale sau vulvare zilnice.

Activitatea fizică

  • Gimnastica şi exerciţiile fizice sunt benefice întreţinerii condiţiei fizice a gravidei şi dezvoltării fătului (mai ales exerciţiile respiratorii). Dintre sporturi se recomandă cele cu solicitări fizice moderate: excursiile, tenisul; doar în primele două trimestre de sarcină.
  • Activitatea profesională este permisă până la 33 săptămâni de sarcină, cu evitarea eforturilor fizice mari, a suprasolicitărilor de concentrare, a turelor de noapte, şi a locurilor de muncă cu expuneri la noxe.

Călătoriile lungi sunt de evitat pentru că sunt obositoare, expuse accidentelor şi sunt dependente de îngrijiri medicale. Călătoriile cu avionul sunt interzise în trimestrul III de sarcină.

Medicamentele în sarcină

Pentru a avea un efect asupra dezvoltării fetale medicamentele trebuie să depăşească bariera placentară în doze suficient de mari pentru un efect direct sau în doze care să altereze metabolismul matern sau placentar cu un efect indirect nefavorabil. Perioada embrionară (până la 8 săptămâni) este cea mai susceptibilă unui efect teratogen (risc de malformaţie) al medicamentelor. Administrarea medicamentelor în timpul sarcinii se face sub stricta recomandare a medicului specialist.

Tratamentul simptomelor minore ale sarcinii

  • Greţurile şi vărsăturile sunt considerate simptome de sarcină până la un număr de 5-6/ zi. Ele beneficiază de un regim alimentar cu micul dejun luat mai târziu, mese dese şi neîncărcate. La nevoie se poate apela şi la un antiemetic (Emetiral, Metoclopramid).
  • Cariile dentare se evită printr-o igienă bucală corespunzătoare şi pot fi tratate stomatologic în timpul sarcinii.
  • Constipaţia explicată prin relaxarea musculaturii gastrointestinale beneficiază de o alimentaţie bogată în rezidii vegetale, de laxative uşoare (supozitoare cu glicerină, uleiul de parafină). Sunt contraindicate uleiurile minerale care perturbă asimilarea vitaminelor solubile în grăsimi.
  • Varicele la membrele inferioare beneficiază de folosirea ciorapilor elastici doar pentru diminuarea durerilor. Orice tratament al lor este contraindicat în sarcină.
  • Hemoroizii se manifestă prin prurit, arsuri anale şi sângerări. Frecvent se inflamează. Tratamentul lor presupune măsuri conservative ca: combaterea constipaţiei, repunerea delicată manuală, băi de şezut, topice locale anestezice şi antiinflamatoare (Hemorzon) sau Detralex 500, 6 comprimate/zi, patru zile apoi câte patru comprimate/zi în următoarele 3 zile.
  • Durerile lombare se datorează accentuării curburii lombare prin creşterea abdomenului. Se recomandă evitarea ortostatismului prelungit, a încălţămintei cu toc înalt şi beneficiază de o medicaţie miorelaxantă şi de aplicaţii locale de căldură.
  • Edemele gambiere sunt frecvente, se accentuează spre sfârşitul sarcinii şi reprezintă un semn înşelător de preeclamsie.Cu toate acestea, o accentuare bruscă a edemelor justifică evaluarea atentă şi urmărirea îndeaproape a tensiunii arteriale şi a analizelor urinare; dacă sunt edeme asociate cu preeclamsie, degetele şi chiar faţa sunt şi ele afectate. Edemele benigne pot fi combătute prin repaus prelungit în decubit dorsal;
  • Crampele musculare afectează 30% dintre gravide. Nu există tratamente curative, dar se poate încerca administrarea de tablete de calciu şi magneziu.
  • Vaginitele, urmarea unor candidoze, sunt comune în sarcină şi dificil de tratat. Semnele sunt reprezentate de prurit şi excoriaţii asociate cu o leucoree albă/gri. Pentru infecţiile simptomatice este folosit Clotrimazol intravaginal.
  • Oboseala este de asemenea des întâlnită şi asociată uneori cu anemia, atunci când trebuie să se suplimenteze aportul de fier.

​Dr. Craciun Marian