Sarcina, încă de la început produce multe modificări în corpul mamei, iar acesta trebuie să se adapteze acestor schimbări încă din primul trimestru. Trebuie înţeles faptul că o femeie gravidă nu este o “femeie bolnavă”, astfel lucrurile trebuie privite ca fiind fiziologice atât timp cât se încadrează în tiparul normalităţii. Totuşi, de câteva aspecte trebuie să se preocupe viitoarea mămică pentru a evita unele dezechilibre ce pot afecta atât mama cât şi fătul.
Igiena alimentaţiei la femeia gravidă
Are în vedere necesităţile crescute ale sarcinii dar nu se vor face abuzuri de nici un fel. Regimul alimentar va urmări în primul rând să fie sănătos:
- să respecte obiceiurile alimentare ale gravidei;
- se va lua atitudine faţă de obiceiurile nesănătoase (consum de alcool, fumat).
- să fie complex, să conţină principii energetice (săruri, vitamine, lichide; ). Un regim vegetarian complet este contraindicat.
- să asigure un aport caloric de 2400-2800 calorii;
Un astfel de regim alimentar va asigura o creştere normală în greutate a gravidei de 10-12 Kg:
- 1 Kg în primul trimestru;
- 4-5 Kg în trimestru doi;
- 5-6 Kg în trimestru trei;
Cu excepţia administrării acidului folic din perioada preconcepţională respectiv a primului trimestru sau a preparatelor de fier din partea a doua a sarcinii Colegiul American de Obstetrică şi Ginecologie consideră inutilă orice suplimentare de nutrienţi sau vitamine pentru gravidele fără risc!
În cazurile defavorizate social, cu alimentaţie deficitară preparatele polivitaminice şi poliminerale (tip Prenatal, Centrum, Materna) sunt totuşi considerate ca utile şi recomandate pe toată durata sarcinii.
Igiena corporală
Este importantă având în vedere că unele patologii (infecţii) pot să apară în timpul sarcinii şi pot să determine apariţia unei naşteri premature sau a unor infecţii ale fătului la trecerea prin filiera pelvină.
- Îmbrăcămintea să fie lejeră şi adaptată la anotimp. Se vor evita hainele ce comprimă abdomenul.
- Îngrijirea pielii presupune păstrarea curăţeniei prin băi în cadă şi duşuri (în trimestrul III) cu condiţia să nu fie foarte fierbinţi. Sunt permise expunerile la aer şi soare, se recomandă masaje.
- Pregătirea sânilor pentru alăptare, presupune fricţionarea mameloanelor cu un prosop aspru pentru tăbăcirea tegumentelor, tracţiuni pe mameloane ombilicate. Sânii voluminoşi vor fi susţinuţi în sutiene lejere.
Igiena sexuală şi genitală are în vedere creşterea secreţiilor vaginale şi riscul declanşării unor contracţii uterine. De aceea viaţa sexuală nu este contraindicată în primele două trimestre iar la gravidele fără risc obstetrical (naştere prematură, placenta praevia) nici în trimestrul III. Igiena genitală presupune toaletă locală după fiecare micţiune sau scaun, fără irigaţii vaginale. Nu sunt recomandate tampoanele vaginale sau vulvare zilnice.
Activitatea fizică
- Gimnastica şi exerciţiile fizice sunt benefice întreţinerii condiţiei fizice a gravidei şi dezvoltării fătului (mai ales exerciţiile respiratorii). Dintre sporturi se recomandă cele cu solicitări fizice moderate: excursiile, tenisul; doar în primele două trimestre de sarcină.
- Activitatea profesională este permisă până la 33 săptămâni de sarcină, cu evitarea eforturilor fizice mari, a suprasolicitărilor de concentrare, a turelor de noapte, şi a locurilor de muncă cu expuneri la noxe.
Călătoriile lungi sunt de evitat pentru că sunt obositoare, expuse accidentelor şi sunt dependente de îngrijiri medicale. Călătoriile cu avionul sunt interzise în trimestrul III de sarcină.
Medicamentele în sarcină
Pentru a avea un efect asupra dezvoltării fetale medicamentele trebuie să depăşească bariera placentară în doze suficient de mari pentru un efect direct sau în doze care să altereze metabolismul matern sau placentar cu un efect indirect nefavorabil. Perioada embrionară (până la 8 săptămâni) este cea mai susceptibilă unui efect teratogen (risc de malformaţie) al medicamentelor. Administrarea medicamentelor în timpul sarcinii se face sub stricta recomandare a medicului specialist.
Tratamentul simptomelor minore ale sarcinii
- Greţurile şi vărsăturile sunt considerate simptome de sarcină până la un număr de 5-6/ zi. Ele beneficiază de un regim alimentar cu micul dejun luat mai târziu, mese dese şi neîncărcate. La nevoie se poate apela şi la un antiemetic (Emetiral, Metoclopramid).
- Cariile dentare se evită printr-o igienă bucală corespunzătoare şi pot fi tratate stomatologic în timpul sarcinii.
- Constipaţia explicată prin relaxarea musculaturii gastrointestinale beneficiază de o alimentaţie bogată în rezidii vegetale, de laxative uşoare (supozitoare cu glicerină, uleiul de parafină). Sunt contraindicate uleiurile minerale care perturbă asimilarea vitaminelor solubile în grăsimi.
- Varicele la membrele inferioare beneficiază de folosirea ciorapilor elastici doar pentru diminuarea durerilor. Orice tratament al lor este contraindicat în sarcină.
- Hemoroizii se manifestă prin prurit, arsuri anale şi sângerări. Frecvent se inflamează. Tratamentul lor presupune măsuri conservative ca: combaterea constipaţiei, repunerea delicată manuală, băi de şezut, topice locale anestezice şi antiinflamatoare (Hemorzon) sau Detralex 500, 6 comprimate/zi, patru zile apoi câte patru comprimate/zi în următoarele 3 zile.
- Durerile lombare se datorează accentuării curburii lombare prin creşterea abdomenului. Se recomandă evitarea ortostatismului prelungit, a încălţămintei cu toc înalt şi beneficiază de o medicaţie miorelaxantă şi de aplicaţii locale de căldură.
- Edemele gambiere sunt frecvente, se accentuează spre sfârşitul sarcinii şi reprezintă un semn înşelător de preeclamsie.Cu toate acestea, o accentuare bruscă a edemelor justifică evaluarea atentă şi urmărirea îndeaproape a tensiunii arteriale şi a analizelor urinare; dacă sunt edeme asociate cu preeclamsie, degetele şi chiar faţa sunt şi ele afectate. Edemele benigne pot fi combătute prin repaus prelungit în decubit dorsal;
- Crampele musculare afectează 30% dintre gravide. Nu există tratamente curative, dar se poate încerca administrarea de tablete de calciu şi magneziu.
- Vaginitele, urmarea unor candidoze, sunt comune în sarcină şi dificil de tratat. Semnele sunt reprezentate de prurit şi excoriaţii asociate cu o leucoree albă/gri. Pentru infecţiile simptomatice este folosit Clotrimazol intravaginal.
- Oboseala este de asemenea des întâlnită şi asociată uneori cu anemia, atunci când trebuie să se suplimenteze aportul de fier.
Dr. Craciun Marian
Buna seara, domnule doctor.
Am rugamintea, daca imi puteti oferi un raspuns la o nelamurire.
As vrea sa incerc sa raman insarcinata, urmeaza sa am ovulatie in cateva zile, dar sotul meu de ieri a inceput sa se simta rau, are o viroza si a inceput sa ia azitromicina din seara aceasta, iar pentru scaderea temperaturii a luat ieri nurofen si o fiola de algocalmin si azi paracetamol.
Afecteaza cu ceva calitatea spermei, acest tratament?
Eate indicat sa amanam?
Va multumesc.
Puteti incerca linistita.
Buna ziua, domnule doctor. Sunt insarcinata in 22 de saptamani (varsta 32 ani)
Am efectuat analizele si ecografiile de prim trimestru si morfologia de trimestru 2 a iesit ok. Am avut 3 sarcini incipiente oprite in evolutie in 2017 (sufar de tiroidita autoimuna cu hipo si mi-a iesit gena pai si mthfr).
Va scriu cu rugamintea sa imi oferiti cateva detalii la nelamuririle mele.
Am inceput sa ma ingrijorez din cauza ca singura analiza pe care nu am mai efectuat-o de aproape 3 ani este Papanicolau. Uitandu-ma zilele trecute in istoricul analizelor, am dat de un buletin de Pap facut in 2009, care a avut un rezultat negativ pt leziune intraepiteliala sau maligna, dar in care era bifat inflamatie si la prima rubrica care o completase medicul ce mi-a recoltat secretie era bifat la aspectul colului (cu leziuni vizibile). Medicul acela mi-a dat doar o reteta pt candida, altceva nu mi-a recomandat.
Tin sa precizez ca toate rezultatele de la Pap au iesit negative pt o leziune intraepiteliala sau maligna din 2008 pana in 2016, in schimb, la toate rezultatele iesea bifat inflamatie). Eu din 2008, de la varsta de 21 de ani am inceput sa imi fac Pap si de cele mai multe ori iesea si candida la examenul de secretie vaginala (in anul 2012 am avut ureaplasma in secretie si am facut tratament, dupa tratament la o perioada am efectuat din nou analiza de secretie si nu a mai iesit bacteria prezenta) Am mai favut un teament cu cervucid. In 2014 si 2016 la analiza secretiei a iesit streptococ tip b prezent (nu am primit tratament spunandu-mi-se ca daca nu sunt gravida nu am nevoie de tratament).
In 2017 am avut un chiuretaj prin aspiratie pt o sarcina oprita in evolutie in saptamana 8. Dupa chiuretaj am facut un tratament cu antibiotic si am folosit o perioada mai
lunga de timp ovule cu lactobacili si ocule canesten si macmiror.
Medicul care mi-a efectuat acel chiuretaj si care imi urmarise acea sarcina nu mi-a recomandat sa fac Pap sau analiza secretiei dupa acea interventie.
In tot acest interval de timp am avut consulturi ginecologice la diferiti medici, dar nu mi-a atras niciunul atentia asupra existetei vreunei rani pe col.
As vrea sa stiu daca persistenta inflamatiei care mi-a tot iesit la papanicolau atatia ani ar putea fi o problema grava (daca semnifica un proces precanceros sau vreo leziune) si daca ar putea avea vreun impact negativ asupra colului in aceasta perioada de 3 ani in care nu am repetat analiza.
Credeti ca ar trebui sa imi fac griji din aceste motive?
Am mai citit pe niste forumuri, povesti ale unor persoane care aveau papanicolau clasa II , negativ pt leziune si la control li s-a spus ca au rana pe col si ca trebuie biopsie si alte investigatii si de aici am inceput sa ma gandesc la tot felul de lucruri.
In speranta ca imi puteti da niste raspunsuri care sa ma lamureasca, va multumesc.
Se poate sa fi disparut rana. Daca testul Papanicolau este bun nu trebuie sa va ingrijorati. Inflamatie apare la majoritatea femeilor care au viata sexuala activa, folosesc absorbante interne, au mici infectii locale. Ceea ce era recomandat sa faceti era sa repetati testul (care se repeta anual). Daca sunteti nelinistita se poate face si in sarcina. Legat de streptococ se face analiza in jurul varstei de 36 saptamani si daca este prezent se trateaza cu antibiotic.
Nu stiu daca am avut sau nu acele leziuni vizibile ale colului (conform a ceea ce a bifat dna doctor care mi-a recoltat pt testatea Pap in 2009). Aceasta era o rubrica speciala pe care a bifat-o medicul care mi-a recoltat.
Daca testele au iesit negative si doar cu prezeta inflamatiei, inseamna ca sunt ok si ca nu exista rana?
Culoarea visinie a colului in sarcina in trim 2 este un aspect normal?
Va multumesc
Buna ziua,
Revin cu rezultatele analizei de secretie.
Examen bacteriologic-lama…- frecvente celule epiteliale poligonale izolate si grupate in placarde-
absente celule epiteliale rotunde-
absente clue-cells-
frecvente leucocite polimorfonucleare neutrofile-
absente hematii-
frecventa flora microbiana bacilara reprezentata de baciliGram-pozitivi drepti si incurbati cu aspect de lactobacili Doderlein-
absent Trichomonas vaginalis- absente celule si filamente levurice
Chalmidia, gonorea, mycoplasma, ureaplasma absente.
Cultura col uterin…Nu s-a izolat flora microbiana aeroba cu semnificatie patogena (Streptococcus pyogenes, Streptococcus agalactiae, Enterococcus spp., Staphylococcus aureus,Enterobacteriaceae,Pseudomonas spp., Candida spp.)
As vrea sa stiu, va rog ce semnifica rezultatul lamei. Acele leucocite polimorfonucleare si celulele epiteliale apar in vreo infectie sau alta afectiune? Prezenta lor sugereaza vreo problema a colului?
Va multumesc
Daca nu am nicio bacterie si nici candida, care este cauza aparitiei acelor leucocite in secretie?
Am mai avut aceste leucocite prezente in secretie si in urma cu 2 ani si mai demult, dar atunci aveam ureaplasma si streptococul B prezenti la cultura de col.
Este acea inflamatie (daca nu scrie nimic in plus despre ea se incadreaza la o inflamatie normala pentru o persoana cu viata sexuala normala).
Nu folosesc tampoane interne, prezervative avand in vedere ca sunt gravida. Contacte sexuale nu am mai avut de 5 luni jumate.
Prezenta acelor leucocite pmn in secretie ce poate semnifica totusi? Au legatura cu colul sau nu? Necesita vreun tratament?
Multumesc
Nu necesita tratament, iar dupa nastere se va face un control (dupa ce o sa avtei un ciclu sau doua).
Imi puteti spune va rog daca aceste leucocite in secretie semnifica ceva grav? Ar trebui sa ma ingrijorez? Pot fi de la col?
Cu 2 zile inainte de recoltare, am efectuat ecografie transvaginala si pe toata perioada sarcinii mi s-au efectuat astfel de ecografii.
Din cate am citit pe net, am vazut ca leucocitele sunt prezente in scretia vaginala.
Nu seminifica ceva grav.
Am reusit sa iau legatura cu medicul si dupa ce a vazut analizele de secretie a zis ca sunt foarte bune si ca acele leucocite nu semnifica nicio problema.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Cu placere.
Culoarea visinie este normala. Daca este sau nu rana atata timp cat testul Papanicolau este normal nu este atata de important (decat daca este o rana mare).
Va multumesc.. Am scris mai sus si rezultatul secretiei vaginale ( analize facute in urma cu o saptamana).
Vreau sa stiu ce semnifica acele leucocite polimorfonucleare atata timp cat nu s-a evidentiat nicio bacterie. E normal sa apara pe lama sau ar putea sugera o alta problema (legata de col)?
S-au mai evidentiat si in trecut, dar atunci in cultura am avut streptococ.
Multumrsc inca o data pentru raspunsurile oferite!
Din cauza vietii sexuale, prezervative tampoane interne etc.
Buna seara,
Revin la mesajele anterioare cu inca o problema pe care am sesizat-o aseara, in timpul dusului (am observat ca labiile mici sunt mai umflate, asa incat m-am gandit sa inspectez zona cu ajutorul unei oglinzi si a unei lupe). Labiile mici sunt mai umflate si de o culoare mai intensa (de asemenea in unele zone am observat ca pielea de pe labiile mici este uscata, prezinta cateva scuame subtiri, albe care se desprind usor de piele). Incepand cu trimestrul 2 de sarcina, mai exact in urma cu 2 luni s-a intensificat si secretia vaginala (este albicioasa, semiopaca, fara miros, rezultatul secretiei scris in acest mesaj acum 3 saptamani a aratat ca nu am bacterii sau fungi).
Tot ieri, inspectand zona, am observat in partea de jos a labiei mici, exact unde se termina labia, dar in pliul ei, un punct minuscul care nu se vede cu ochiul liber ci doar la lupa, de culoarea pielii, se simte in relief in momentul in care il ating si este usor mobil.
Mentionez ca mai am o excrescenta aparuta in urma cu cel putin 10 ani (aveam cam 22 de ani cand l-am descoperit), dar aceasta este de culoarea mucoasei labiale (roz). Am impresia ca s-a mai marit in sarcina. La debut era foarte micut, acum are aproximativ 1,5 mm (este crescut in relief, lunguiet ca un bob de orez). Mentionez ca in decursul anilor am solictat opinia mai mult medici ginecologici, care dupa ce s-au uitat cu ochiul liber, nu stiu daca au reusit sau nu sa il vada, cu toate ca eu am indicat locul lui, dar niciunul nu mi-a zis ce este, toti au spus ca e normal ca nu e nimic….dar totusi eu vad prezenta lui. Nu au aspect de creasta de cocos. Am consultat acum 2 luni si un dermatolog, care s-a uitat cu un dermatoscop de mana si a zis ca este angiom (nu stiu daca a avut dreptate, eu am angioame pe pielea corpului, dar sunt rosii, nu sunt roz deschis cum e acesta pe labie). Am si intrebat in mod specific atat dermatologul cat si unii ginecologi daca e papilom/veruca, dar nimeni nu a zis ca da sau ba.
De aseara de cand am descoperit si celalalt punct, m-am gandit ca poate sunt papiloame.
Asa cum am mentionat, testul Pap nu l-am mai facut din Iunie 2016 (toate testele pana atunci iesind negative, unele prezentand doar o inflamatie).
Nu stiu ce sa cred despre prezenta celor 2 puncte de pe labii, nu stiu ce ar putea fi si nici nu stiu cat de periculoase sunt.
Pot fi papiloame oare? Stiu ca in aparitia lor e implicat exclusiv virusul HPV.
Din cauza faptului ca uneori mai simt intepaturi spre col, acum 14 zile am mers la medicul de garda de la o maternitate din oras si in timpul consultului ginecologic mi-a zis ca este inchis colul, mi-a facut si eco unde s-a evidentiat dimensiunea de 2,8 mm si i-am spus ca nu am mai efectuat papanicolau de 2 ani jumate, dar a zis sa nu umblu cu perii si testari pt papanicolau in sarcina.
Pana reusesc sa repet testul papanicolau se vor face 3 ani de cand l-am efectuat pe ultimul, este posibil ca in acesti 3 ani de la un rezultat negativ sa se ajunga la un rezultat ce semnifica un proces malign? Ma gandesc la prezenta acelor puncte pe labii si daca au legatura cu hpv-ul.
In legatura cu intepaturi pe care uneori le simt undeva in fundul vaginului, spre col, acestea pot fi din cauza spasmului uterin (tin sa precizez ca mai aveam uneori aceste intepaturi si inainte de menstruatie, dar apareau doar in prima zi, iar dupa declansarea sangerarii nu mai reveneau)? Mai am uneori crampe usoare in zona pelvina, care tin cateva secunde, iar uneori apar si aceste intepaturi spre col.
Va multumesc.
Asteptati sa nasteti si apoi faceti testul Papanicolau si alte investigatii daca se impun. Lugimea colului era 2,8 cm fiindca daca ar fi mm ati naste. Pot fi papiloame dar trebuie sa fie investigate (dupa nastere si lauzie). In 3 ani de la nimic la cancer nu se prea poate decat in cazuri exceptionale.
M/am uitat pe rezuktatele anterioare ale testelor Pap.
Cel din 2009 arata ca o descriere, nu are acele rubrici care se bifeaza in mod normal (scris ca a fost efectuat la micomi).
Calitate frotiu satisfacator, frotiul comporta celule malpighiene superficiale si intermediare cu modificari reactive citoplasmatice – vacuole, granule, minime modificari nucleare si numeroase polimorfonucleare asociate cu o inflamatie nespecifica.
sunt prezente celule cilindrice endocervicale normale,
Concluzie – negativ pt o leziune intraepiteliala sau maligna, modificari reactive non-neoplazice asociate cu inflamatia.
La acest rezultat, laboratorul nu a dat nicio indicatie ulterioare asa cum se prezinta in restul buletinelor pe care le am de la alte clinici.
La un alt test facut dupa 1 an, in 2010, la un alt laborator, frotiu era negativ
pt o leziune maligna, bifat alte modificari non reactive – inflamatia, candida si la observatii: celule superficiale, intermediare, metapalziate, infectie micotica, frecvente granulocite.
Indixatii – repetare de rutina.
Restul buletinelor de Pap din 2010 pana in 2016 (efectuate din 2 in 2 ani) au doar bifat satisfacator pt examinare, celule endocervicale metaplaziate prezente si mai e bifat la alte modificari non neoplazice – inflamatia. La concluzii este negativ pt leziune maligna.
Va rog sa imi spuneti in legatura cu primul rezultat din 2009, ce insemna acele celule cu minime modificari nucleare? Buketinul nu avea rubricile clasice asa cum apar in prezent, cinera doar descrierea aceasta a rezultatului. Avand in vedere formatul acestui bueltin si celulele acelea cu minime modificari nucleare, ar putea fi legate de asc-us sau sa semnifice vreo leziune precanceroasa?
Mericul nu mi-a vazut rezultatul acela pentru ca era in concediu si eu am omis sa il mai prezint ulterior la alte controale facute la alti doctori.
Multumesc
In 2009 buletinele erau altfel nu este nimic anormal la el. Si daca a fost ceva cu el dupa 10 ani nu mai are nici cea mai mica valoare (mai ales ca aveti mai multe rezultate ulterior normale si chiar si asa nu mai poate fi considerat un punct de reper). Relevante sa spun ar fi ultimele doua rezultate care va sunt normale.
Am inteles, dar rezultatul din 2009 semnifica vreo problema (cum ar fi asc-us)? Ati spus “daca a fost ceva cu el…” nu am inteles la ce v-ati referit.
Cel din 2009 a fost deci normal? (am vazut ca la concluzie era specificat ca e negativ).
Multumesc.
Este doar o descriere fara concluzie. Si la momentul respectiv era cu clasificare I,II,III,IV,V. Daca era anormal era de la III in sus deci este normal.
Din cate am inteles, daca ar fi fost asc us sau alta modificare, s-ar fi specificat la concluzii (chiar daca formatul buletinului era diferit la acea vreme).
Cel putin asa mi s-a spus.
Asa este?
Precizez ca la concluziile rezultatele testarilor papanicolau pe langa mentiunea negativ pt leziune intraepiteliala sau maligna, apare mentionat si modificari celulare reactive asociate inflamatiei (indicatia fiind pt repetare se rutina).
Aceaste modificari asociate inflamatiei care apar de cand am inceput sa fac Pap se considera a fi normale unei femei care si-a inceput viata sexuala? Rezultatele analizei in aceasta forma se considera a fi normale?
Multumesc
Este normal sa fie inflamatie la o femeie cu viata sexuala. Pot fi si mici infectii (sau au fost infectii se celulele sunt in curs de vindecare). De asemenea pot fi de la absorbante interne etc.
Buna seara, domnule doctor. Revin din nou pt ca sunt total confuza, nu stiu care ar fi cea mai potrivita decizie in situatia actuala.
Mi s-a parut ca mi-a curs in vasul se toaleta o secretie alba care continea niste firicele maronii (secretia pe hartie, vata era alb galbuie, doar in apa din vas am vazut niste firicele maronii…) motiv pt care m-am prezentat la unul dintre cei doi medici ginecologi care mi-a urmarit sarcina ecografic. Mi-a facut control cu valvele si a spus ca secretia este alb galbuie, nu are nicio urma de sange sau alta culoare, s-a dus cu valvele si mai adanc pt a putea vizualiza colul si a zis ca nu este nicio urma de sange.
Mi-a facut si eco, placenta era ok, colul 3,8 inchis, lichid amniotic in cantitate normala, fatul in regula. Am intrebat daca e posibil totusi sa fie vreo rana pe col ceva si mi-a zis ca atata timp cat pap a iesit ok e in regula, dar i-am precizat ca eu nu am mai facut papanicolau de 2 ani jumate (i-am spus ca nu l-am mai repetat nici dupa chiuretajul prin aspiratie facut la 8 saptamani de sarcina oprita in ev din urma cu 1 an jumate, medicul care imi facuse chiuretajul nu mi-a recomandat ci doar mi-a urmarit ecografic recuperarea post chiuretaj), iar el a spus ca analiza mi-a dat-o sa o fac de la inceputul sarcinii si a interpretat ca si cum eu i-as fi batut apropo ca nu mi-a dat lista cu analiza de prim trimestru in care era trecut si papanicolau, dar nu am spus din acest motiv sau sa ma gandesc la asa ceva (ma rog a dat ex si de o femeie de prin alt judet care nu mai facuse de vreo 4-5 ani testul si dupa nastere a aflat ca are cancer de col si i-ar fi facut plangere medicului pt faptul ca nu i-a recomandat analiza….oricum am observat ca are tendinta de a interpreta vorbele pacientelor in alt mod decat facem noi referire…oarecum s-a autoaparat spunand ca pe lista testelor de trim I era trecut si ca trebuie sa il fac (i-am reamintit ca faceam tratament intravaginal cu utrogestan si ca am avut si o perioada cu scurgeri aleatorii, maronii in saptamanile 6-8 in urma unui efort fizic mai intens si ecografic s-a vizualizat o dezlipire usoara de sac); i-am spus ca dupa primul trim nu am mai facut pt ca am inteles ca poate iesi modificat pe sarcina si ca mi-a fost si teama sa nu zgandar colul si mi/a zis ca nu conteaza motivele astea si ce ii spun eu. La un moment dat a zis ca termenul de rana pe col e inventat de noi pacientele si ca nu exista asa ceva (si a mai spus la modul general ca leziunile precanceroase nu sangereaza).
Eu sunt in saptamana 28 de sarcina, recoltarea pentru papanicolau o face o asistenta nu doctorul si nici nu e prezent el in timpul recoltarii (revoltarea stiu ca se face din endocol pt a preleva celulele cu periuta speciala pt pap test). El a zis sa vin sa imi recolteze asistenta sapt viitoare.
I-am zis ca din cate am auzit si citit testul in sarcina poate iesi modificat si ca e destul de dificil de citit si ca m-am gandit si la aspectul asta. El a zis ca daca iese modificat o sa fac testarea hpv…
Un alt medic (cel care mi-a facut chiuretajul si la care am mai mers si pe parcursul acestei sarcini la cateva ecografii si conttroale), mi-a recoltat Lunea aceasta secretie pt cultura de col si l-am intrebat daca pot sa recoltez si pt Pap si a zis ca nu e recomandabil ca nu ma ajuta cu nimic pt ca nu e relevant in sarcina din cauza ca ies modificari. De altfel, acest medic mi-a zis ca multe analize pe care medicul care mi-a urmarit mai des sarcina ecografic au fost date fara motive reale (ma refer la panorama extins, pt ca medicul a vizualizat o usoara regurgitatie tricuspidiana la 12 sapt si pt care a zis sa fac aceasta analiza, cu toate ca rezultatul la dublu test corelat cu eco era in parametrii normali si analiza de diabet gestational in conditiile in care eu nu am risc, deoarece glucoza este aproape de valoarea minima, hemoglobina glicozilata este putin sub valoarea minima, hematologul, diabetologul si ginecologul celalalt au zis sa nu o fac atata timp cat nu am risc si glucoza inclusiv cea de urina a iesit ok, plus ca poate da si reactii adverse mi-au explicat).
Ideea e ca nu stiu cum ar fi mai bine sa procedez cu aceasta analiza pap, sa o fac in saptama 28 de sarcina sau nu, daca e sau nu relevant rezultatul acum in sarcina (din cate am vazut pe site-ul laboratoarelor este precizat ca sarcina poate da limite si interferente ale testului).
Multumesc
Limitele constau din faptul ca nu se recolteaza celule din colul uterin doar de pe suprafata lui. Oricum daca sunt probleme el orienteaza. Nu stiu de unde suntei dar la noi (si mai ales la gravide recolteaza testul medicul).
Am sunat si la laborator si am vb si la cabinetul medical, mi s-a spus ca periuta pt recoltare este aceeasi si asistenta recolteaza cu ea exact ca la persoanele ce nu sint gravide (in sensul ca varful acela ajunge nu doar la suprafata colului si ca se rasuceste de nu stiu cate ori).
Sunt din Constanta.
Nu stiu ce sa fac in acest caz, daca sa fac testul acum cand mai e putin si intru in trim 3 sau sa astept dupa sarcina.
Nu stiu nici eu ce sa zic. Repetati testul dupa nastere.
Buna seara, domnule doctor.
Am nascut natural pe 10 Mai (la 39 sapt si 2 zile), mi s-a rupt apa, am avut epiziotomie de aprox 1 cm si am pierdut si mult sange in timpul nasterii (placenta mi-a fost scoasa manual, medicul tragea de cordon si a scos placenta, dupa care mi-a facut chiuretaj). Am avut o hemoglobina de 7 imediat dupa nastere, cu tratament a revenit la normal in 14 zile.
Am avut astazi controlul de 40 de zile, in urma ecografiei, medicul a zis ca am un rest de 1 cm si initial a zis ca pot astepta o luna ca poate se elimina. Stie ca alaptez.
Precizez ca pana astazi am tot avut scurgeri (de la rosu aprins in primele zile de dupa nastere, pana la maro deschis, fara dureri de burta sau alte simptome).
Dupa ce mi-a facut si control pe masa, medicul i-a cerut asistentei o pensa lunga deoarece a zis ca am membrane in zona colului si a trebuit sa le extraga cu acea pensa. Mi-a facut din nou eco si mi-a propus sa ma chiureteze totusi (a zis ca din cauza alaptarii, menstra va intarzia si ca mai bine e sa ma chiureteze). Am ramas in cabinetul dumnealui si m-a chiuretat (clasic, fara aspiratie, cu anestezie locala). Am avut dureri si dupa procedura am inceput sa sangerez (rosu aprins, cantitativ ca la ciclu) si am dureri de burta si de spate (crampe si niste intepaturi atat in zona uterului cat si intepaturi sore fundul uterin, la col).
Am fost destul de dezamagita ca a trebuit sa trec prin asta, mai ales ca mi s-a efectuat chiuretaj si dupa nastere.
As vrea sa stiu daca acea intepatura cu acul din momentul anesteziei si chiuretajul imi poate dauna colului (eu nu am facut testul pap din iunie 2016 cand a iesit ok, doar inflamatie ce iese la acest test de cand am inceput sa il fac, de la varsta de 23 de ani). V-am scris de mai multe ori despre asta in sarcina.
Nu stiu daca in acesti 3 ani s-ar fi putut ptoduce ceva modificari grave (ma refer la cele precanceroase sau canceroase), dar daca s-ar fi intamplat asta, injectia in col si chiuretajul ar putea contribui la dispersarea celulelor prin fluxul de sange in restul organismului?
Sunt destul de ingrijorata.
Precizez ca in octombrie 2017 am mai avut un chiuretaj prin aspiratie pt o sarcina oprita in evolutie la 8 saptamani.
Va multumesc.
Anestezia in col si chiuretajul nu dau displazie si nici nu o agraveaza. legat de ceea ce ati avut dupa nastere din pacate la un numar de paciente apar aceste complicatii si nu se pot preveni si prevedea.
Buna ziua, domnule doctor.
As avea nevoie, va rog de parerea dumneavoastra pentru ca am cateva nelamuriri.
Scriu tot aici pentru ca sunt mai sus toate mesajele pe care le-am scris anul trecut.
Anul acesta, in februarie am efectuat testul papanicolau in mediu lichid, la 9 luni de la nasterea naturala, pe timpul alaptarii (insa menstruatia a reaparut la 6 luni de la nastere, ziua recoltarii era 22 de la ultima menstra). Mentionez ca testul nu il mai efectuasem din luna Mai, anul 2016. Am decis sa fac si secretii din col, fungigrama, daca tot am recoltat pentru papanicolau.
Precizez ca nu am avut raport sexual de cand am ramas insarcinata.
Rezultatul testului actual (vs scriu ce este bifat in buletinul de analiza si concluziile).
Satisfacator pt evaluare, celule endocervicale/metaplazice prezente
NILM –
alte modificari non neoplazice: modificari celulare reactive asociate cu inflamatia, se recomanda repetarea testului peste 1 an.
Microbiologie secretie vaginala:
celule epiteliale poligonale numeroase
celule cu aspect de clue cell absente
leucocite rare
trichomonas absent
levuri absente
Flora bacteriana frecventa
Normala (predomina flora lactobacilara)
Rari bacili gram pozitivi dispusi in palisade
Mycoplasms, ureaplasma negativ
Chlamidia ARNr nedetectabil
Neisseria gonorrhoear ARNr nedetectabil
Pe mediul Sabouraud nu s-au dezvoltat colonii de fungi.
Va reamintesc date despre mine si istoricul meu:
Urmeaza sa implinesc 34 de ani
tiroidita cronica autoimuna cu hipotiroidie sub tratament din anul 2007.
In luna mai 2019 am nascut natural, la termen, mi s-a efectuat control manual dupa nastere si curatare (cu chiureta cred).
La controlul de 40 de zile, medicul a observat resturi de membrana in col pe care le-a extras cu o pensa, iar la eco s-a evidentiat un rest plecentar de 1 cm, motiv pt care mi-a recomandat chiuretaj pe loc. Mi s/a facut anestezie locala dupa care chiuretajul, medicul mi-a facut din nou ecografie si i s-a parut ca inca se mai vede ceva in uter si mi-a zis ca trebuie sa mai bage chiureta din nou sa verifice, dar dupa ce a raclat din nou a zis ca nu mai sunt resturi ci cheaguri de sange.
Am mai facut un control la 2 sapt se la interventie si la o luna si totul a fost bine, ecografic.
In trecut am mai avut un chiuretaj pentru o sarcina oprita in evolutie in saptamana 8 (prin aspiratie), in anul 2017.
Mai am inca 2 avorturi menstruale in anul 2016, la scurt timp de la implantare.
De la 19 ani am inceput sa imi fac testul papanicolau.
Pana in anul 2016 l-am facut la distanta de 2 ani, toate rezultatele fiind NILM, cu inflamatie.
In decursul anilor am efectuat la mai multi medici ginecologi controale, am precizat unora din medici despre rezultatele la PAP cu inflamatie, insa nu mi s-a dat vreun tratament sau sa mi se zica ceva.
Am avut o perioada de 1 an, in 2011-2012 cand imi iesea frecvent candida, dupa tratament nu am mai avut probleme.
Am efectuat un tratament local cu cervucid in 2010-2011, o cura cu ovule.
In 2012 mi-a iesit si ureaplasma in secretie, am efectuat tratament si a disparut.
Din anul 2012 pana in prezent nu a mai iesit nicio bacterie sau candida la secretie.
Mentionez ca nu folosesc anticonceptionale, prezervativ, tampoane interne, nu ma spal in interior (am folosit in urma cu multi ani prezervativul ocazional si tampoane interne la fel), nu am facut tratamente hormonale (am folosit doar utrogestan in primul trimestru de sarcina, intravaginal).
Viata sexuala am inceput-o la 18 ani.
Am cateva nelamuriri cu privire la rezultatele testului papanicolau (nu am ajuns la medicul ginecolog cu rezultatele, aveam de gand sa merg in mai cand se va face 1 an de la nastere, dar in contextul actual cu pandemia nu stiu daca voi putea ajunge, precizez ca ultima oara am fost la control in luna August 2019).
Ma intereseaza sa stiu daca rezultatul Pap-ului este bun si daca acele celule reactive asociate inflamatiei (care au aparut la toate testele PAP efectuate) semnifica vreo problema.
Ar trebui sa urmez vreun tratament sau e necesar sa fac si alte investigatii?
Inflamatia prezenta semnifica leziune de col?
Mentionez ca inca alaptez, menstruatia a revenit la 6 luni de la nastere (odata ce a inceput fetita diversificarea), vine lunar (am observat ca nu mai prezint sindrom premenstrual si menstra este slab cantitativa si dureaza maxim 3 zile, comparativ cu perioada dinaintea nasterii cand aveam simptome cu cateva zile inainte de menstruatie: usoare dureri de sani, spate si pelvine, iar menstra era mult mai abundenta si dura 5 zile).
In speranta ca ma puteti ajuta cu niste raspunsuri la nelamuririle mele, va multumesc.
Rezultatele asociate de dumneavoastra sunt normale nu aveti motive de ingrijorare. Nu trebuie sa faceti tratament acum.
Buna seara, domnule doctor.
Sunt insarcinata in 14 saptamani; am varsta de 32 de ani. Am facut toate analizele de prim trimestru (cu exceptia testului papanicolau si a examenului de secretie vaginala pt determinarea chlamidiei, mycoplasma ureaplasma; ultima oara le-am facut in urma cu 2 ani si au iesit bine). Nu le-am putu dace deoarece am fost sub tratament cu ovule utrogestan.
As vrea sa stiu daca as putea sa le fac acum, la 14 saptamani si putin de sarcina, sau nu e indicat?
Va rog sa imi spuneti daca este riscanta procedura de recoltare din col in aceasta perioada a sarcinii (am 3 sarcini oprite din evolutie de prim trimestru in antecedente).
Poate dauna cumva sarcinii? Recoltarea se face de catre asistenta, nu de catre medic.
Va multumesc
Aceste testari nu intra in urmarirea sarcinii. Pentru sarcini oprite in evolutie se fac alte testari inainte de a ramane insarcina (si se da tratament dupa caz). Testul Papanicolau se poate face in sarcina cu conditia sa nu se recolteze celule din edocol. Recolatarie le face un medic.
Pe liata analizelor de prim trimestru erau trecute si analizele din secretia vaginala si testarea papanicolau (din cate stiu pt PAP este nevoie de recoltarea celulelor de la nivelul colului).
As mai avea o intrebare: se piate face rmn la genunchi in sarcina (la 14 saptamani) sau poate genera riscuri pt fat?
Am o durere de 1 an de zile in spatele unui genunchi si o galma mica, iar ortopedul mi-a recomandat rmn, dar nu stiu daca se poate face investigatia in sarcina fara a avea riscuri pt dezvoltarea fatului.
Va multumesc
RMN se poate face in timpul sarcinii. Legat de Papanicolau nu va tin o prelegere dar se recolteaza in sarcina diferit fata de femeia negravida.
Buna seara, domnule doctor.
Sunt insarcinata in 23 de saptamani, varsta 32 ani jumate (istoric 2 avirturi menstruale si o sarcina la 9 saptamani oprita in ev, evacuata prin chiuretaj prin aspiratie in toamna anului 2017).
La morfologia pe care am facut-o la 21 de sapt, medicul mi-a zis ca as avea colul de 2,7 si mi-a sugerat sa imi instiintez doctorul care imi urmareste sarcina. Fiind amandoi in acelasi cabinet, am mers imediat la medicul meu si i-am spus ce s-a evidentiat (acesta spunandu-mi ca medicul care face morfologiile e mai zgarcit la masuratorile colului, nu am inteles la ce s-a referit). Mi-a facut si el un eco pt a-l masura si dumnealui a zis ca are dimensiunea de 3,3. Precizez ca in noiembrie colul masura 3,8.
Medicul a spus ca este in regula si sa stau linistita, sa revin la o saptamana pt o noua masuratoare. Am revenit Joia trecuta si a zis ca dimensiunea este de 3,5 aproape. M-a mai chemat peste 2 sapt.
Intre timp, eu mai am uneori niste intepaturi spre col in vagin care tin pret de o secunda si mai simt uneori dureri de spate sau in zona abdomenului inferior (sunt similare cu cele care aparea premenstrual). De obicei iau no spa cand apar, nu dureaza mult, aproxiamtiv 20 de secunde poate si mai putin.
La 2 zile dupa ultima masuratoare, din cauza acelor intepaturi spre col m-am gandit sa merg la maternitatea peivata la medicul de garda pt control. Mi-a facut control pe masa si eco cu sonda, colul a zis ca este de 2,8 (am fost socata pt ca in urma cu 2 zile era 3,5 cand a masurat medicul meu). Colul este inchis. Medicul de garda a spus ca el este de parere ca mi-ar trebui un pesar.
Sunt foarte derutata pt ca nu stiu cine are dreptate cu dimensiunea colului meu si in cine sa ma incred. Nu vreau sa se intample ceva grav, imi doresc fosrte mult aceasta sarcina mai ales ca am trecut prin 3 nereusite.
Ca si tratament iau eutirox, magnerot, merilfolat, clexane de 0,4 pt gena pai, mthfr, vit D de 1000 si sorbifer. No spa la nevoie. Am luat utrogestan intravaginal pana in sapt 13, cand medicul a spus ca nu mai este cazul sa continui cu el (nu stiu acum daca ar teebui sa reincep sau nu).
As vrea sa stiu si parerea dumneavoastra. Este posibil ca dimensiunea colului sa oscileze de la un medic la altul? Precizez ca ecografele cu care mi s-au facut primele masuratori sunt f performante (morfologia cu volusion e8 si medicul meu are volusion e10).
Medicul de garda imi spunea ca nu odata ce colul se scurteaza nu isi mai poate reveni (dar eu nu inteleg diferenta de dimensiune intre masuratorile medicului meu si ale celor 2).
Ce ma sfatuiti sa fac? Ce dimensiune a colului pune probleme si ce ar teebui sa iau in calcul?
Va multumesc
Chiar daca se scurteaza isi mai poate reveni. Pot exista diferente de masurare intre diferiti observatori si modul in care este masurat colul (transabdominal sau transvaginal), Oricum un col mai mare de 2,5 cm se considera normal (daca nu are palniere). Cel mai corect se masoara transvaginal. Mai zgarcit se refera ca da mai putin la masuratoare (v-am spus cativa milimetri difera de la un medic la altul).
Multumesc mult de raspuns si de sfat.
Cu placere.
As mai avea o intrebare la dumneavoastra pana reusesc sa ajung la medic. In urma unui contact sexual am o scurgere maronie,nu este o scugere mare si nici nu am dureri sau crampe abdominale. Este ceva grav….iau aspenter si arefam cum mi -a dat medicul.
Nu este o problema mare, insa ar fi indicat sa nu mai aveti contact sexual pana mergeti la consult la medicul dumneavostra.
sunt insarcinata in primul trimestru de sarcina si de vreo 3 zile am o scurgere verzuie si branzoasa,in rest nu am mancarime sau usturime. As vrea sa va intreb ce ar trebui sa fac,e ceva periculos pt sarcina?
In sarcina pot apare astfel de infectii locale. In momentul in care faceti un consult spuneti despre aceste scurgeri si veti primi un tratament local (in functie de aprecierea medicului ginecolog) cu ovule care sunt permise in sarcina.