Aproximativ 60-80% dintre gravide prezintă senzaţie de greaţă în timpul sarcinii şi 50% prezintă vărsături, ceea ce duce la scăderea calităţii vieţii şi la punerea în pericol a evoluţiei sarcinii dar şi a unor cheltuieli importante în reţeaua de sănătate publică. Acestă afecţiune poartă numele de Disgravidie emetizantă. Toate aceste simptome apar ca urmare a unui hormon prezent în sarcină şi anume Human chorionic gonadotropin (HCG).

Pentru acesta AGOG (Colegiul American de Obstetrică şi Ginecologie) a revizuit recomandările cu privire la acestă afecţiune şi propune o serie de noi măsuri. În primul rând s-a revenit la o combinație medicamentoasă mai veche dintre doxilamină şi piridoxină.

A trecut de aprobările FDA (USA Food and Drug Administration) o combinaţie cu durată lungă de acţiune iar denumirea comercială a produsului este DICLEGIS (conţine 10 mg clorhidrat de piridoxină şi 10 mg succinat de doxilamină). Această combinaţie s-a folosit şi în trecut, componentele sale fiind utilizate în greţurile matinale din timpul sarcinii, în SUA, încă din anul 1956 (produsul se numea BENDECTIN, dar conţinea în plus un al treilea component antispastic, clorhidrat de diciclomină; a fost reformulat în anul 1976, doar cu două componente, doxilamina-piridoxina).

Pentru DICLEGIS au fost conduse de-a lungul timpului mai multe studii pentru a se descoperi dacă există vreun potenţial teratogen la nivelul fătului (potenţialul de a produce malformaţii, mai ales în primul trimestru de sarcină). Se pare că rezultatele studiilor efectuate sunt încurajatoare, cel puţin până în acest moment, medicamentul DICLEGIS, pare un medicament sigur pentru făt şi mama.

În România, frecvent utilizat este Metoclopramid-ul dar şi Osetron-ul, medicament cu un efect încă incert asupra evoluţiei fătului având în vedere că anumite studii descriu efecte nefavorabile iar altele nu descriu acest lucru.

De mare importanţă este introducerea medicaţiei cât mai precoce posibil pentru a minimiza simptomele şi pentru a împiedica escaladarea lor. De obicei acestea  apar înainte de 9 săptămâni de sarcină. Apariţia după aceata perioada ar trebui să ridice suspiciunea altor afecţiuni ale ficatului, colecistului, stomacului, etc.

AGOG recomandă iniţierea tratamentului cu vitamine prenatale cu 3 luni înainte de concepţie pentru a minimiza riscurile apariţiei acestor simptome.(Recomandare de nivel A). Ca şi tratament nefarmacologic, AGOG recomnadă folosirea ghimbirului (recomandare de nivel B); iar în caz de simptomatologie refractară la tratament, de ultimă instanţă este metilprednisolonul.

Rareori, acestă afecţiune poate pune în pericol viaţa mamei şi se impune întreruperea cursului sarcinii odată cu lipsa de răspuns la medicaţie şi modificări ale ionogramei (gaze şi electroliţi din sânge). Din fericire, cele mai multe forme sunt uşoare şi răspund favorabil la schimbarea alimentaţiei şi la o medicaţie uşoară (Nuazyl).

Dr. Craciun Marian