LSIL (Low Grade intraepithelial lesions) reprezintă o leziune cu grad redus de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin care apare cel mai frecvent ca urmare a infecției cu HPV (studiile arată că pacientele cu LSIL sunt infectate în proporție de 86 % ). Există peste 100 de tipuri de HPV dintre care 30-40 tipuri au afinitate pentru tractul genital. Tulpinile HPV sunt împărțite în două categorii: cu grad scăzut de malignitate (tipurile 6,11- cel mai frecvent întâlnite) și tulpini cu grad crescut de malignitate (16,18,31,35,45, 56 etc).
Studiile au arătat că leziunile de tip LSIL sunt rezultatul infecției cu tulpini multiple de HPV, tipul 16 este cel mai frecvent incriminat-24,8 % (studiul ALTS). Deși este considerată o leziune cu grad scăzut de risc pentru cancerul de col uterin, totuși 28% din femeile depistate cu această leziune au avut la examenul histologic în urma biopsiei CIN II și III (leziuni precanceroase). Cele mai multe citologii de tipul LSIL nu evoluează în timp ba chiar mai mult regresează spontan sau sub tratament. În rare cazuri leziunile evoluează către cancer de col uterin.
Deoarece în 17,8 % din pacientele cu diagnostic de LSIL au leziuni CIN 2 și CIN 3 ( dg prin biopsie de col) este recomandat ca primul pas sa fie examenul colposcopic și biopsia de col după caz. Daca examenul colposcopic nu pune în evidență modificări ale exocolului atunci este recomadată prelevarea unei probe din endocol cu cyto-brush sau un chiuretaj al endocolului. Dacă la examenul colposcopic cu prelevare de biopsie nu se pune în evidență leziuni precum CIN 2 și CIN 3, atunci atitudinea corectă este repetarea examenului citologic (Babeș-Papanicolau) la 6 respectiv 12 luni, sau testare pentru tipurile de HPV cu risc crescut. Dacă testarea HPV este negativă atunci repetarea de rutină a examenului citologic este abordarea cea mai potrivită.
Depsistarea modificărilor de tip LSIL: atitudinea corectă este repetarea citologiei la 12 luni; dacă la următoarea citologie modificările persistă sau evoluează atunci este indicat examenul colposcopic. Nu este recomandată testarea HPV la adolescente-rezultatul nu influențează managementul.
Pacienetele gravide cu citologie LSIL trebuie reevaluate colposcopic la cel puțin 6 săptămâni după naștere.
Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati in interpretarea rezultatului HP in urma extirparii a 2 polipi cervicali prin interventia ERAD. Mai jos atasez concluziile si comentariile:
Comentarii: Aspectul histopatologic pledeaza pentru polipi exocervicali prezentand atipii cito-nucleare moderate ce intereseaza zonal 1/3 bazala a mucoasei si modificari de exocervicita cronica.
Comentarii: N.L. Se recomanda interpretarea rezultatului histopatologic in context clinic si serologic, si caracterizarea imunohistochimica a atipiilor cito-nucleare pentru excluderea unei leziuni scuamoase intraepiteliale de grad jos (CIN1)/LSIL – blocurile 2097/1, 2097/2.
Dr. Ginecolog m-a chemat la control peste 2 luni, insa imi doresc sa stiu daca rezultatul examenului hp este ingrijorator si ce presupune?
Va multumesc anticipat!
Rezultatul nu este ingrijorator, insa va necesita sa mai refacti testul Papanicoalu de cateva ori.
Buna ziua. Am si eu o intrebare. Pe parcursul a ultimilor 10 ani am o ectiopie si permanent am verificat citologia. Era normala pina acum cînd mi-au pus diagnoza Lsil. Medicul mi-a prescris cervugid si luna viitoare ne ia in protocol pentru Fiv. De 7 ani suferim de infertilitate, factor masculin. Cînd ne-am hotărît la fiv, a apărut si lsil la mine. Intrebarea este: oare cu această lesziune (care si singerează acum putin dupa contact sexual sau dupa ce pun ovule-supozitorii) este rezonabil sa fac Fiv-ul? Nu ar trebui întîi sa tratez rana ( cotizație, erad)?
Întâi va trebuie un diagnostic de certitudine. Pentru asta faceti colposcopie si biopsie eventual si testul cin tech.
Buna ziua,
In 2015 , mi s-a depistat o leziune de tip LSIL.
Intre timp, am ramas insarcinata, iar in noiembrie 2016 am nascut prin cezariana, dupa o incercare esuata de a naste natural.
Cat ar trebui sa astept dupa nastere pentru a efectua un nou examen Papanicolau? (in prezent alaptez)
Credeti ca sarcina si nasterea ar fi putut influenta aceasta leziune?
Multumesc anticipat!
Sarcina are o influenta asupra acestor leziuni. In afara de acel LSIL din 2015 alte examene Papanicolau sa inteleg ca nu ati mai facut? Dupa prima menstruatie sau la 3 luni se poate face testul Papanicolau (chiar este obligatoriu).
Dar am citit pe net ca dacă ești alergic ai imunitatea scăzută și este probabil ca sa fie și una din problema cu instalarea candidozei. Dar dacă nu este candidoza mâncărimile de la ce ar putea fi în zonele genitale. Și pe fese simt înțepături..
In afara de candidoza mai sunt si alte boli care au simptome asemănătoare. După cum am spus faceti un examen de secretie si dacă este candidoza o tratati si cautati factorii de risc cei mai frecventi. Pe site daca cautati gasiti ceva scris și despre candidoza.
Dar am citit pe net ca dacă ești alergic ai imunitatea scăzută și este probabil ca sa fie și una din problema cu instalarea candidozei. Dar dacă nu este candidoza mâncărimile de la ce ar putea fi în zonele genitale. Și pe fese simt înțepături..
Bună ziua am și eu o problema am alergie și mâncărimi nu numai pe piele ci și vaginale, probabil o candida, care îmi apare și mi dispare cu sau fără tratament. Nu mai scap cumva de candida din cauza alergiei pe care o am? Ar trebui sa mi tratez alergia ca sa scap și de candida aceasta supărătoare? Menționez ca nu am decât mâncărimi vaginale,nu usturimi sau secreție specifica candidez.multumesc
Pentru a sti ca este o candidoza trebuie să faceți un examen de secreție vaginală. Dacă se confirma veti primi tratament adecvat. In caz de recidiva se vor căuta factorii de risc(contraceptive orale, igiena excesivă etc) si se vor înlătura. Alergia nu are nimic cu candidoza.
Din păcate conizatie trebuie să faceți. Fie ca este cu bisturiul clasic fie ca este cu cel electric trebuie făcută. O sarcină după puteti avea fără probleme. Faceti conizatia si dupa la indicatia medicului puteți incerca sa rămâneți însărcinată.
Ahaa, its pleasant discussion on the topic of this piece of writing here at this
webpage, I have read all that, so at this time me also commenting
here.