LSIL  (Low Grade intraepithelial lesions) reprezintă o leziune cu grad redus de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin care apare cel mai frecvent ca urmare a infecției cu HPV (studiile arată că pacientele cu LSIL sunt infectate în proporție de 86 % ). Există peste 100 de tipuri de HPV dintre care 30-40 tipuri au afinitate pentru tractul genital. Tulpinile HPV sunt împărțite în două categorii: cu grad scăzut de malignitate (tipurile 6,11- cel mai frecvent întâlnite) și tulpini cu grad crescut de malignitate (16,18,31,35,45, 56 etc).

Studiile au arătat că  leziunile de tip  LSIL sunt rezultatul infecției cu tulpini multiple  de HPV, tipul 16 este cel mai frecvent incriminat-24,8 % (studiul ALTS). Deși este considerată o leziune cu grad scăzut de risc pentru cancerul de col uterin, totuși 28% din femeile depistate cu această leziune au avut la examenul histologic în urma biopsiei CIN II și III (leziuni precanceroase). Cele mai multe citologii de tipul LSIL nu evoluează în timp ba chiar mai mult regresează spontan sau sub tratament. În rare cazuri leziunile evoluează către cancer de col uterin.

Deoarece în 17,8 % din pacientele cu diagnostic de LSIL au leziuni CIN 2 și CIN 3 ( dg prin biopsie de col) este recomandat ca primul pas sa fie examenul colposcopic și biopsia de col după caz.  Daca examenul colposcopic nu pune în evidență modificări ale exocolului atunci este recomadată  prelevarea unei probe din endocol cu cyto-brush sau un chiuretaj al endocolului. Dacă la examenul colposcopic cu prelevare de biopsie nu se pune în evidență leziuni precum CIN 2 și CIN 3, atunci atitudinea corectă este repetarea examenului citologic (Babeș-Papanicolau) la 6 respectiv 12 luni, sau testare pentru tipurile de HPV cu risc crescut. Dacă testarea HPV este negativă atunci repetarea de rutină a examenului citologic este abordarea cea mai potrivită.

Depsistarea modificărilor de tip LSIL: atitudinea corectă este repetarea citologiei la 12 luni; dacă la următoarea citologie modificările persistă sau evoluează atunci este indicat examenul colposcopic. Nu este recomandată testarea HPV la adolescente-rezultatul nu influențează managementul.

Pacienetele gravide cu citologie LSIL trebuie reevaluate colposcopic la cel puțin 6 săptămâni după naștere.