Dr. Paul CotutiuPublicitate
Sindromul ovarelor polichistice (SOP)

Reprezintă cea mai frecventă cauză de infertilitate, hiperandrogenism (exces de hormoni androgeni) și tulburări de ovulație, afectând 5-10% din femeile aflate la vârsta reproductivă. Riscul de SOP crește semnificativ în cazul unui istoric familial pozitiv pentru anovulații cronice  și exces de hormoni androgeni.

 Diagnosticul SOP sebazează pe criteriile Rotterdam 2003– minim 2 din următoarele 3, după excluderea altor cauze de hiperandrogenism:

 • hiperandrogenism (clinic și/sau biologic)
 • anovulație sau oligo-ovulație cronică
 • aspect ecografic de ovare micropolichistice

Tablou clinic și paraclinic

Hiperandrogenismul clinic

 • hirsutismul – prezența în exces a firelor de păr, cu distribuție în teritorii specific masculine: față, torace, spate, linia albă abdominală, sanțuri inghinale, fața internă si posterioară a coapselor. Acesta poate fi evaluat prin scorul Ferriman-Gallwey, considerat patologic la valori > 6.
 • alopecia androgenică– poate varia de la simpla rărire a firelor de păr până la calviție completă.
 • acneea și seboreea– caracteristice pentru SOP atunci când au un caracter inflamator, sever, topografie masculină și afectează cel puțin două teritorii diferite.

Hiperandrogenismul biologic

 • valori ridicate ale testosteronului  total și ale testosteronului liber.
 • DHEA-S (dihidroepiandrostendion-sulfat)- androgen ce se poate doza pentru a exclude o tumoră secretantă de androgeni de la nivelul glandei suprarenale;
 • 17-hidroxiprogesteronul – pentru a exclude un deficit de 21-hidroxilază. 

Oligoanovulația

 • reprezintă sursa infertilității (care poate fi singurul simptom);
 • se exprimă prin tulburări ale ciclului menstrual. Este vorba cel mai frecvent de cicluri lungi (la 35-45 zile) sau spaniomenoree (8 sau mai puține episoade de sângerare pe an), chiar amenoree secundară (lipsa menstruatiei în condițiile în care ciclurile menstruale s-au instalat deja). Aceste tulburări pot apărea precoce, încă de la primele cicluri, ceea ce poate fi considerat un factor predictiv al instalării SOP.
 • biologic: – dozarea progesteronului în cea de-a doua parte a ciclului menstrual relevă valori scăzute ale acestuia(la femeile cu cicluri menstruale aparent regulate).

          – estradiol- valori similare cu cele din faza foliculară.

          – FSH, LH- raportul LH/FSH poate fi crescut (este normal la 50% din femeile cu SOP).

Creștere ponderală- obezitate(indice de masă corporală ˃ 30; circumferința taliei ˃ 88 cm), în special de tip android (distribuită mai ales pe torace și abdomen).

Acanthosis nigricans- hiperpigmentarea localizată a pielii, în special la nivelul plicilor axilare și inghinale- dovadă a insulinorezistenței.

 Alte dozări hormonale

 • prolactina (PRL) poate fi crescută la 15-20 % din femeile cu SOP;
 • insulinemia crescută și testul de toleranță la glucoză orală (TTGO) alterat indică prezența rezistenței la insulină.
 • profil lipidic modificat (colesterol total, trigliceride, LDL-colesterol- crescute, HDL-colesterol scăzut).

Ecografia ovariană- realizată în prima parte a ciclului menstrual și în absența contracepției orale. Criteriile ecografice de definire a SOP, stabilite conform Consensului de la Rotterdam sunt: volum ovarian ˃ 10 cm3/ovar, corespunzător unei suprafețe ˃ 5,5 cm2/ovar și/sau prezența a 12 sau mai mulți foliculi/ovar, măsurând între 2-9 mm în diametru.

Complicațiile și riscurile SOP

 • sindromul de hiperstimulare ovariană– apare în cazul utilizării inductorilor de ovulație și se manifestă prin creșterea în volum  a ovarelor, disconfort, dureri abdominale, meteorism, grețuri, vărsături, tulburări de tranzit, în cazuri grave- tulburări de respirație.
 • avortul spontan- poate fi explicat prin alterarea calității endometrului și deci a nidării oului (ca urmare a impregnării androgenice).
 • hipertensiunea arterială gravidică și preeclampsia- studii recente sugerează implicarea insulinorezistenței în mecanismele responsabile de riscul vasculo-placentar.
 • nașterea  prematură- mecanismul exact nu este complet elucidat (posibil implicarea insulinorezistenței).
 • riscul metabolic și cardiovascular: obezitatea androidă este asociată cu insulinorezistența, intoleranța la glucoză și diabetul zaharat (țesutul adipos este mai puțin sensibil la acțiunea insulinei), precum și cu riscul de hipertensiune arterială, infarct miocardic, dislipidemie (hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie).
 • Cancere ginecologice:cancerul de endometru- riscul crește ca urmare a hiperestrogeniei relative secundare anovulației și a excesului de estrogeni rezultați din conversia androgenilor cancerul de ovar (prin stimulări ovariene repetate ca urmare a utilizării inductorilor de ovulație) și cancerul de sân (legat de asemenea de hiperestrogenia relativă secundară anovulației).

Tratament

Pentru femeile care nu doresc o sarcină- principalul obiectiv îl reprezintă contracararea efectelor excesului estrogenic la nivelul endometrului prin administrare de contraceptive orale (CO) estro-progestative de generație 2 și 3 (care au și efect antiandrogenic) – numai după efectuarea examenului Babeș-Papanicolau și excluderea prin mamografie a eventualilor noduli mamari. Dacă există contraindicații pentru adiministrarea de estrogeni (noduli mamari, modificări la examenul BPN) sau în caz de anovulație și  menstre neregulate, fără hiperandrogenism clinic, se poate recurge la administrarea de progestative- didrogesteron (Duphaston 10 mg) 10 zile/lună, din ziua 16-ziua 25 a ciclului menstrual.

Un alt obiectiv terapeutic îl reprezintă combaterea hirsutismului și a acneei prin administrarea de antiandrogeni și CO estroprogestative. Ciproteronul acetat (Androcur) are efect antiandrogenic și trebuie asociat unui estrogen pe cale orală sau percutană pentru evitarea carenței estrogenice. Se administrează între zilele 5 și 15 ale ciclului menstrual, 50 mg/zi, efectul fiind maxim dupa 1 an. Spironolactona are de asemenea efect antiandrogenic, dar necesită asocierea unui contraceptiv – ex.: drospirenona în ascociere cu etinilestradiolul (Yasmin). Dintre estroprogestative se preferă preparatele care au în compoziția pilulei progestative fără efecte androgenice (dienogestul, norgestimatul și desogestrelul).

Flutamida are de asemenea efect antiandrogenic, utilizarea sa fiind însă limitată ca urmare a acțiunii hepatotoxice și teratogene. Finasteridul se adminsitreaza în cazurile rezistente la alte medicamente.

Metodele cosmetice- laserul, epilarea electrică și chimică.

Pentru femeile care doresc o sarcină – tratamentul vizează inducerea ovulației prin administrarea de clomifen citrat sau, în caz de eșec, de gonadotropine injectabile. Alternative de a doua linie sunt și tratamentul chirurgical (drilling ovarian) și fertilizarea in vitro.

Pentru ambele categorii este necesară corectarea tulburărilor metabolice asociate (HTA, DZ, dislipidemie, obezitate) prin măsuri igieno-dietetice (anchetă alimentară detaliată, regim hipocaloric, efort fizic regulat). Pentru diminuarea insulinorezistenței se foloseste Metforminul.

Dr. Ioan Andreia

130 Comments

 1. Buna ziua,

  Am SOPC si iau tratament cu Metformin 2000mg/zi. rezistenta la insulina si glicemia la ultimele analize din noiembrie ( intrerupsesem din august tratamentul cu metformin) au fost in limite normale. De ceva timp am o mancarime in zona gambei si la piciorul drept si la stangul,pe care, daca o scarpin se transforma intr-o pata maronie si se extinde. Ar putea fi o reactie adversa la Metformin?

  • Cel mai bine ar fi sa va adresati unui dermatolog sau eventual diabetologului. Din pacate nu va pot raspunde la aceasta intrebare.

 2. Buna seara!Am 20 de ani, iar In urma cu un an am fost diagnosticata cu SOP,diagnostic pus pe baza analizelor hormonale, consult dermatologic și a unei ecografii endovaginale in care mi-au ieșit 8 foliculi mici pe ovarul stâng si 10 pe cel drept.Doctorul mi-a prescris anticoncepționale Yasmin, dar după câteva zile am avut stare de rău: dureri de cap,amețeli, vărsături. Am mers de urgentă la medicul care mi le-a prescris și mi-a spus sa le intrerup definitiv și sa nu mai iau altele, ca oricum acele chisturi se vor mai elimina cu timpul la menstruație.Timp de 6 luni am luat picături Mastodynon, iar acum o săptămâna am mers la alt medic la control și mi-a spus ca mai am câteva chisturi dar foarte mici.Menstruatia nu s-a reglat deloc de acum un an, vine la aproximativ 35 de zile,sindromul premenstrual nu a dispărut și durerile din prima zi sunt groaznice.Cu toate ca i-am spus ce probleme am avut in trecut cu anticoncepționale Yasmin a insistat sa le încep tot pe acestea.Mi-e cam frica sincer sa le reîncep. Ce ma sfătuiți sa fac?As putea lua alte contraceptive, eventual cu cantitate mică de hormoni?Va mulțumesc!

 3. Bună seara,
  Pe data de 8 feb am fost la o ecografie TV și mi a spus ca am un folicul de 14mm care ar putea anunța ovulația peste ceva timp. Eu am sopc… în ian și feb am avut menstruații slab cantitativ (ultima pe 5feb la 26 zile). E ceva în neregula cu acel folicul? Ar putea fi un chist sau într adevăr e posibil sa am ovulație luna aceasta? Și dacă anunță ovulația este posibila instalarea unei sarcini având în vedere ca pe 8feb aveam endometru 3mm?

  • Repetati ecografia peste cateva zile (un folicul creste cu 2-3 mm pe zi). Daca creste corespunzator poate apare o ovulatie.

   • Dar poate fi un chist? Ar trebui sa îmi fac griji având în vedere ca endometru era 3mm și foliculul 14 mm?

    • Poate fi un raspuns suboptimal al endometrului la stimulul estrogenic al ovarului, sau invers poate fi un stimul estrogenic insuficient al ovarului asupra endometrului.

 4. Buna ziua,

  Sunt diagnosticata cu SOPC. ultimele analize efectuate in ziua 3 a cm in noiembrie aratau asa:
  LH – 11,2 mUI/mL
  FSH -6,1 mUI/mL
  AMH -1,99 ng/mL
  17-OH PROGESTERON – 1.19 ng/mL
  Prolactina 207?UI/mL
  Testosteron – 3,4 nmol/L
  Estradiol 142,7 pmol/L
  DHEA-S – 620 ?g/dL

  testosteron si DHEA-S iesite din valorile de referinta. Pe 11.01 am avut o menstruatie… timp de 2 zile scurgeri foarte putine. La consultul de pe data de 30.01 mi s-a spus ca endometrul este nesistematizat 6mm si ca menstruatia nu ar veni prea curand. Totusi pe 05.02 am avut aceeasi scurgere ca pe 11.01 poate chiar putin mai redusa care a fost pana astazi. De ce aceste scurgeri? pe 13.02 sunt programata la o analiza a trompelor… sotul meu are spermograma buna. SOPC afecteaza cumva si trompele? si endometrul atat de subtire imi ingreuneaza aparitia unei sarcini?

  • Nu afecteaza trompele. Aceste sangerari sunt menstruatiile dumneavostra. Daca endometru este de prosta calitate afecteaza impantarea unei sarcini.

  • Bună seara,
   Ce înseamnă lichid în FSD? Asta mi a spus la ecografie.. Și a zis ca respectivul chist s a spart.. Doar ca nu mi a făcut eco și la ovare…la 3 4 zile după ovulație se poate sa existe lichid? Și dacă as fi rămas însărcinată afectează acesta?

   • Lichid in fundul de sac Douglas. Dupa ovulatie exsita lichid in burta (asa este normal) si nu influenteaza negativ o sarcina.

 5. Buna seara,
  Poate ma puteti indruma, va rog.
  In 2014 – diagnostic – aspect de sopc si testosteron total 86.40 ng/dl (si acnee)
  In 2015 am revenit la control din cauza acneei acutizate – diagnosticul – sopc cu hiperandrogenie clinica si biologica (testosteron liber 6.61 pg/ml si testosteron total 57.87 ng/dl)
  Mi s-a recomandat Yaz si Androcur , insa nu le-am laut de teama durerilor de cap (am oricum dureri de cap frecvente/uneori migrene – am facut tot felul de consultatii si rmn, nimic grav, doar o sensibiliate si nevralgie arnold, insa mi-am spus ca nu are rost sa am un motiv in plus pentru dureri…)
  In 2017 – am revenit la controlul ginecologic – diagnostic sopc si foliculi (7 pe ovarul drept de mici dimensiuni si 12 pe ovarul stang cu diametrul intre 3-6mm).
  Insa in 2017 testosteronul este in limite – 46.95 ng/dl si liber 1.74 pg/ml.
  Mi s-a recomandat Duphaston. Va marturisesc ca nu imi este clar ce se poate intampla daca nu iau tratament… daca este bine sa iau acum tratament ca sa previn agravarea sopc-ului (care poate duce la diverse boli, unele grave) sau in momentul in care o sa vreau un copil (3-4 ani probail).
  Mentionez ca am avut mereu cm regulat (+/- 2 zile), pilozitate normala, insa am acnee (pe fata si spate). Am 30 de ani.
  Ce m-ati sfatui sa fac?
  Multumesc mult!

  • Nu se intampla nimic daca nu luati tratament. SOPC nu are tratament, anticonceptionalele sunt simptomatice. Incercati sa obtineti o sarcina (aici pot apare unele probleme, acest sindrom fiind uneori asociat cu sterilitatea).

  • Scuze am dat replay la acest mesaj.. Și trebuia la cel de mai sus unde mi ați spus de răspunsul suboptimal…

 6. Buna ziua domnule doctor, la controlul ginecologic de acum 2 luni mi s-a spus ca ovarul stang are aspect micropolichistic; am facut o serie de analize iar prolactina mi-a iesit foarte mare. Mentionez ca am probleme mari cu caderea parului, iar in ultimele 2 luni menstruatia mi-a venit la 34 de zile (de obicei venea la 31, niciodata la 28). Ce ma sfatuiti sa fac avand in vedere ca am 23 de ani, si mi-as dori sarcini peste vreo 3 ani.. Doamna doctor nu mi-a indicat niciun tratament (avusesem ovulatie in perioada anterioara controlului, mi-a spus ca se vede ca sunt fertila), dar grija mea se leaga de faptul ca, netrata, problema nu se poate agrava in cativa ani? Mi-e teama sa nu ajung la cicluri anovulatorii. Astept mult un sfat. Va multumesc.

  • In acesta situatie trebuie sa va sfatuiti cu un endocrinolog (sa gaseasca o cauza pentru prolactina si sa va prescrie un tratament).

 7. As avea si eu o problema si fiind in Spania la studii pentru 1 luna ma alerteaza. Acum cateva zile fiind in Bucuresti am fost la gineco, la echo transvaginal pentru ca m-au derajat niste mari intepaturi si usoare dureri la ovulatie.
  Astfel ca in ziua 23 a CM am ajuns la dna dr la care merg de obicei.
  La echo tranvaginal mi-a zis asa :
  – endometru secretor dev8.1 mm
  – OD cu corp galben hemoragic de 28/11 mm ,FA
  – OS de 26/15mm cu foliculi antrali
  Evident ca m -am panicat si a zis ca pentru ovarul drept sa nu-mi fac probleme ,ca a prins la ovulatie un vas de sange si posibil sa se resoarba. A zis ca m-am dat peste cap putin cu faptul ca sunt intr-o tara cu alta clima, mancare etc, ea stiind ca eu am ceas menstruatiile si ca niciodata nu am prezentat chisturi, doar corpuri galbene simple, daca ma uit pe echo anterioare.
  Mi-a dat din ziua 23 pana in ziua 30 cand imi vine CM, UTROGESTAN, 1 ovul seara, eu zicandu i ca am si spotting ( deci cu 1 sapt ianainte de CM) si a vazut si dansa pe sonda de la echo.
  Mai am 2 ovule si am spotting, cam 1 banut pe zi, maxim. Oare imi mai vine CM la data la care trebuia dupa aceste ovule?
  AA si mi-a spus sa fac si un test de sarcina si a iesit negativ. I-am dat sms cu rezultatul si a zis ca pot pleca in Spania 1 luna ( cat am nevoie) si sa revin dupa sa vedem cum mai sta corpul galben hemo.
  In acest timp ma mai pisca in dreapta, se mai duce spre coapsa, nu e chiar durere, parca ma fulgera un pic. Dar azi daca am carat 1 km o sacosa de 2 kg a tot trebuit sa ma opresc, pentru ca ma deranja. Nu stiu ce sa fac, mai am pana revin in Bucuresti.
  Credeti ca ar fi ceva rau? Ati mai inalnit ? Inteleg ca sunt dese, din pacate! Se poate sparge? Asta e temerea mea, pt. ca nu sunt in tara si trebuie sa ridic si lucruri etc.

  Cu multumiri,
  Online

  • O sa vina menstruatia dupa ce opriti utrogestanul (maxim in 2 saptamani dupa ce il opriti). Legat de acel chist hematic daca pana acum nu s-a intamplat nimic nici nu se va mai intampla deci stati linistita.

 8. Buna ziua,

  Am fost diagnosticata cu sindromul ovarelor polichistice in ianuarie dupa ce am avut un avort spontan in saptamina 7. Mentionez ca avem o fetita de 5 ani si nu a fost nici o problema in a ramine insarcinata prima data. In ultimile luni am renuntat la carbohidrati in dieta si am pierdut 6kg ceea ce pp ca a ajuntat deoarece in ultimle 3 luni am avut mentruatie regulata .De doua luni am observat ca temperatura basala scade in jumatatea a doua al ciclului, in faza luteala si au aparut si alte simpotome ca de exemplu valuri de caldura, oboseala, iritabilitate.

  De ce scade temperatura basala in a doua jumatate? Ce investigatii ar trebuie sa fac? Ce optiuni de tratamente sunt?

  Va multumesc!

 9. Buna ziua Dr. Cotutiu,
  spuneti-mi va rog iau de o luna de zile contracetivele Marvelon.
  Ciclu menstrual a venit la timp,numai ca eliminarile singeroase continua deja
  10 zile.
  Credeti ca e vre-o problema?
  Ar trebui sa le opresc?
  Merci pt raspuns!

  • Le continuati, insa daca o sa persiste scurgerile sau devine o sangerare abundenta le intrerupeti si schimbati preparatul.

 10. Buna ziua dl. Doctor!
  am inca o intrebare la Dvs.
  spuneti-mi va rog, avind cicluri regulate la 26-28 de zile, ar putea fi anovulatorii?
  trebuie sa mentionezi ca sunt la ziua 2-3 sunt foarte ambundente si fac anemie din aceatsa cauza, deja de citiva ani,
  Daca sunt anovulatorii, care ar fi cauza? si cum as putea verifica daca sunt sau nu?

  Multumesc mult pentru timpul si raspunsul acordat!
  O zi buna!

  • Cea mai usoara metoda este sa va faceti teste de ovulatie. In mod normal ciclurile regulate sunt ovulatorii. Se pot face ecografii seriate pentru a masura foliculul dominant (foliculometrie o metoda precisa).

 11. Buna ziua, Dl. Doctor!
  Am 22 de ani. In urma analizelor facute :
  testoteronul total un pic marit 1,8 (lim. laboratorului 0,3-1.7);
  testoteronul liber 26 (3-33)
  Dhea 11,8 (lim.lab 4-11);
  FSH 4,8 (3,3-11,3)
  LH 2,9 (1,6-7,9)
  estradiol 107 (0-130)
  SHBG 48,2 (32,4-128)
  TSH 2,63 (0,40-4,6)
  Ferul 20 (50-300)
  imi cade parul, ar putea fi ovare polichistice cauza?
  nu am chisturi la ovare dupa ecografie.
  Ciclu menstrual il am regulat27-28 de zile.
  Merci mult pentru timpul si raspunsul acordat.
  O zi buna!

  • Daca ciclul este regulat analizele sunt bune si ecografic ovarele sunt de aspect normal nu aveti ovare micropolichistice. Pentru caderea parului cautati o alat acuza (faceti un consult dermatologic).

   • Merci mult pentru raspuns.
    Nu poate de le testoteronul total si Dhea care este un pic marit sa cada?
    Am uitat sa mentionezi ca sunt cu diabet de tip 1 de la virsta de 9 ani.

    Va doresc un an plin de sanatate si impliniri!

    • An Nou fericit si dumneavostra. Parerea mea este ca trebuie sa va indreptati spre un dermatolog (eventual si un endocrinolog ).

 12. Buna seara! Recent am fost dagnosticata cu SOP in urma unui consult ginecologic si apoi endocrinologic. Am facut toate analizele necesare, AMH, urina samd (chiar si glicemia pentru a elimina diabetul din lista afectiunilor declansate de aceasta boala). Dupa ecografie mi s-a spus ca am ovare microchistice. Mi s-a dat tratament timp de 3 luni 2 pliculete pe zi de Myo-sun. In momentul de fata nu vreau sa am copii, deci presupun ca atata timp cat contactul sexual este protejat nu vor exista surprize neplacute. Voiam sa va intreb daca exista posibilitatea reabsorbtiei acestora? Am uitat sa mentionez ca am 21 de ani.
  Multumesc anticipat!

  • De obicei nu se vindeca acesta afectiune decat daca are o cauza secundara ( o alta boala diagnosticata care sa afecteze ovarele). Eu v-as recomanda contraceptive care ajuta si la ovarele polichistice si va asigura si contraceptia.

 13. Buna ziua, am 28 ani. am diagnostic de insuficienta luteala in urma interpretarii analizelor hormonale si ovare polichistice in urma eco+ sindrom premenstrual. in ultimele 3 luni am urmat tratament cu progestogel si mastodynon in urma prescriptiei oncologului pentru mastodinie si o problema pe sanul drept, si cu profecund (maca+vitex+ acid folic) in vederea dobandirii unei sarcini. de asemenea tot in ultimele 3 luni menstruatia o am fixa la 14 zile, cu flux scazut spre mediu intre 3-5 zile. ce ma sfatuiti? multumesc.

  • De cat timp incercati obtinerea unei sarcini. Spermograma sotului este normala?

   • Multumesc pt raspunsul dvs. Incercam din martie anul acesta mai exact… cu unele variabile (sotul este acasa 2 saptamani din 4…, are 29 ani si sufera de diabet de tip 2 din anul 2011) … avem in vedere in perioada imediat urmatoare efectuarea spermogramei, dar ne-am centrat mai mult pe importanta si rezolvarea problemelor mele avand in vedere un istoric important de cancer in familia mamei: mama si sora ei cancer mamar cu extirpare, unchi si veri de grad 1 ai mamei cu cancer mamar, pancreatic etc… multumesc

    • Din martie si pana acum nu se considera ca ar exista o problema. Avand in vedere istoricul este obligatoriu sa va faceti investigatii periodice. Puteti lua in considerare determinarea BRCA.

     • ok.. in momentul de fata mai mult ma sperie ciclicitatea scurta a menstruatiei. este posibil o endometrioza? sa merg mai departe pe investigare? Multumesc

     • Endometrioza are alte semne si simptome, in nici un caz durata mai scurta a ciclului menstrual.

   • Buna ziua, se poate sa imi dati o parere referitor la rezultatele spermogramei sotului:
    -volum 3,5 ml (interval >= 1,5)
    -viscozitate crescuta (normala)
    -aspect normal (normala)
    -ph 8 (>= 7.2)
    -concentratie 266 mil/ml (>= 15)
    -nr spermatozoizi ejaculat 931 mil
    -cu mobilitate progresiva 40% (>=32)
    -mobilitate totala 53% (>=40)
    -cu morfologie normala 0% (>=4)
    -cu anomalii ale capului 100%
    -cu anomalii ale gatului 16%
    -cu anomalii ale cozii 4%
    -spermatozoizi viabili 88% (>=58)
    Multumesc.

    • -cu morfologie normala 0% (>=4)
     -cu anomalii ale capului 100%
     Daca spermograma este corecta atunci este o problema. Practic nu poate procrea daca nu sunt spermatozoizi morfologic normali. Ar trebui sa consultati un urolog care se ocupa pe probleme de sterilitate de cauza masculina.

 14. Buna ziua, oare ma puteti ajuta cu un sfat o parere…am fost la ginecolog deoarece nu mai am menstruatie de 1 an de zile..eu am 29 de ani…mi-a facut ecografie si nu am chisturi doar a vazut ca am uterul infantil…mi-a prescri duphaston pt declansarea ciclului 4 pastile pe zi timp de 4 zile…iar dupa terminarea tratamentului in timp de 14 zile ar trebui sa imi vina cm…au trecut deja 7 zile si nimic…niciun simptom cum ca ar veni…e posibil sa nu raspunda organismul meu la acest tratament..ce ar trebui sa fac?

  • Menstruatia poate sa apara in 14 zile de la intreruperea tratamentului cu Duphaston. Cat de gros a spus ca este endometrul – mucoasa uterului? Daca nu apare menstruatie trebuie sa faceti ecografie si daca mucoasa uterului este subtire se administreaza tratament hormonal pentru a o ingrosa si abia dupa aceea veti avea o menstruatie.

   • Si tratamentul hormonal in ce consta? Duphastonul e suficient sau ar trebui schimbat cu altceva? Si care ar fi cauza intarzierii cm..am un an de cand nu a mai venit si inainte era tot neregulat…multumesc pt raspuns

    • Disfunctii hormonale. Ar trebui un tratament si cu estrogeni (de exemplu contraceptive). Cauzele acestor disfunctii sunt numeroase, unele tin de alte boli endocrine altele tin de patologia ovarului (sindrom de ovare micropolichistice).

     • Ginecologul mi-a spus ca dupa ce iau duphaston si vine cm sa iau apoi yasmine…dar daca cu duphaston nu a venit cm oare sa mai iau inca o data tratamentul cu duphaston sau sa iau yasmine?
      Multumesc pt raspunsuri

     • Daca nu apare un ciclu mergeti din nou la ginecolog sa va prescrie tratament pentru a avea menstruatie (de exemplu pur si simplu incepeti sa luati contraceptive, dar este bine sa va vada inainte sa se asigure ca nu va apare o menstruatie dupa duphaston).

     • Au trecut cele 14 zile in care ar fi trebuit sa vina cm dupa duphaston si nu a venit…ar trebui sa incep cu yasmin sau trebuie si duphaston iar…multumesc pt raspunsuri

     • Ar trebui sa faceti o ecografie sa se masoare endometrul, iar daca este subtire sa incepeti sa luati anticonceptionalele.

     • Buna ziua…am facut tratamentul cu yasmine si in cele 7 zile de pauza nu a venit cm…este posibil? Ce ar trebui sa fac…cu duphaston nu a venit cu yasmine la fel ce as mai putea sa fac…multumesc

     • In primul rând să fie exclusă o sarcină. Dacă nu este vorba despre asa ceva trebuie să vi se măsoare endometrul. Dacă este subțire nu va veni menstruația, dacă este îngroșat veti primi un tratament pentru declanșarea ei. Ce vârstă aveti? Este prima data când aveti problema aceasta?

     • de un an de zile nu mi-a mai venit cm si inainte era neregulat

     • si mai are rost sa incep inca o luna tratamentul cu yasmine?
      sau ar trebui sa schimb cu altceva?
      multumesc

     • 29 de ani am….

     • Aveti cumva un diagnostic de ovar micropolichistic? Ar fi indicat sa va sfatuiti si cu un medic endocrinolog pentru a exclude afectiuni ale altor glande care pot interfera cu CM. Dupa trebuie sa va vada un ginecolog pentru a stabili un plan terapeutic. Problema este mai complexa in astfel de situatii si greu de explicat pe internet, oricum pasii cam acestia sunt.

     • Totusi mi-a venit cm in pauza de 7 zile…sa reiau din nou tratamentul cu yasmine?
      Multumesc pt sfaturi

    • As mai avea o intrebare daca mi-a venit cm in cele 7 zile de pauza de anticonceptionale inseamna ca am avut ovulatie sau sangerarea poate fi doar rezultatul tratamentului cu yasmine?

     • Luati din nou yasmine (evident daca va simtiti bine cu el). Sub tratament contraceptiv nu exista ovulatie (rolul contraceptiv este prin blocarea ovulatiei).

     • Ma simt bine cu ele nu am nici o problema…dar in cazul meu acc au rol de reglare a menstruatiei? Pt ca eu nu doresc sa le iau ca metoda contraceptiva deoarece imi doresc un copil…cat timp ar trebui sa le iau?

 15. Buna ziua. Sunt diagnosticata cu SOPC si am primit tratament cu Myo-sun 2 plicuri pe zi, timp 6 luni. Ma voi ingrasa de la ele? sau e un mit? Multumesc

  • Nu o sa va ingrasati decat daca mancati mai mult decat este normal. De cat timp incercati sa obtineti o sarcina? Alte tratamente sau investigatii ati facut?

   • Nu vreau sa raman insarcinata, momentan. Dar ma gandesc in viitorul indepartat ( 6 ani) sa nu imi afecteze SOPC si sa fiu infertila.

    • Din pacate daca aveti ovare micropolichistice le veti avea si cu aceste medicamente si cu alte preparate. Daca nu au o cauza anume care sa poate fi tratata le veti avea toata viata (ma rog pana intrati la menopauza). Problemele trebuie evaluate in momentul in care doriti sa obtineti o sarcina din acesta perspectiva.

     • Ma deranjeaza ca imi vine menstruatia la 35, 45 zile si mai mult uneori… Vroiam un tratamet non-hormonal. Am facut tratament si cu Belara, Diane 35 , Yasmin. Dar imi e treama sa mai iau anticonceptionale. Multumesc.

     • Nu cred ca o sa aveti cicluri regulate cu un produs non hormonal. El este adjuvant dar nu trateaza. Fie nu luati nimic fie luati contraceotive.

     • Nu am mai luat plicurile de myo-sun. Intr-o saptamana am pus 3 kg, si mancam normal…As merge pe tratament naturist( ceauri), cretisoara, mladita de zmeur, marar, anasom si tincturi de muguri de plop negru. Nu stiu cat de eficiente sunt, dar alta solutie nu stiu. Ma deranjeaza cosurile de pe spate, pe fata nu prea apar. Ce ma sfatuiti?Multumesc mult.

     • Eu nu pot sa va recomand un tratament naturist. Fie nu urmati nici un tratament fie luati anticonceptionale. Legat de cosuri ar fi bine sa va vada si un medic dermatolog.

  • Ma simt bine cu ele nu am nici o problema…dar in cazul meu acc au rol de reglare a menstruatiei? Pt ca eu nu doresc sa le iau ca metoda contraceptiva deoarece imi doresc un copil…cat timp ar trebui sa le iau?

   • In acest caz trebuie sa va adresati unui medic pentru evaluari mai amanuntite privind ciclurile neregulate si pentru un consult in vederea obtinerii unei sarcini (ati spus ca nu aveti cicluri decat cu anticonceptionale). Folosind anticonceptionale nu veti obtine o sarcina.

 16. buna ziua, am 33 ani, nu am copii, am descoperit de curand un ovar micropolichistic , insa doar de 3 luni imi vine ciclul incredibil de inchis la culoare brusc a devenit maro inchis,brun chiar, nu stiu care sa fie cauza. Ginecologul nu a semnalat nimic deosebit decar ovarul polichistic, asa ca mi-a prescris anticonceptionale karissa , sunt la a 3 a luna insa nu se vede nici p schimbare. Care sa fie cauza, sunt destul de speriata 🙁 , deoarece nu stiu ce efecte poate genera acest ciclu brun?ce ma indrumati sa fac?

  • Daca ciclurile va vin regulat si ecografic nu s-a evidentiat nimic deosebit parerea mea este ca nu aveti de ce sa va ingrijorati (anticonceptionalele reduc catitatea menstruatiei). Evident se pot face dozari hormonale se poate face histeroscopie (se vizualizeaza cavitatea uterina), insa nu stiu in ce masura se justifica atata timp cat aveti CM doar ca este de alta culoare si este mai redus cantitativ. Incercati sa obtineti o noua sarcina si nu reusiti? Ce varsta are cel mai mic copil?

   • nu am copii si nu intentionez sa raman insarcinata, CM vine regulat , mi se pare ciudat ca are o culoare atat de inchisa si totul s-a intamplat brusc, ma gandesc ca exista ceva ce nu permite evacuarea lichidului in timp util fapt care duce la schimbarea culorii acestuia, un ciclu menstrual ca si ciocolata mi se pare un lucru ciudat , ceva s-a schimbat insa nu stiu ce anume.

    • La ceea ce va referiti sinechie uterina sau sinechie cervicala au si alte manifestari in afara de diminuarea cantitatii menstruatiei. Aceste sinechii apar de obicei dupa manopere la nivelul colului uterin sau al uterului (chiuretaj, conizatie, nastere etc). Oricum v-am spus in comentariul anterior despre histeroscopie, insa nu stiu in ce masura are rost sa va supuneti unei astfel de investigatii atata timp cat nu aveti nici o cauza aparenta pentru asa ceva, iar banuiesc ca ecografic s-a vazut mucoasa in uter (deci se poate exclude o sinechie uterina).

 17. azi mi-a venit menstruatia in sfarsit …ma gandesc sa mai continui inca o luna cu pilulele si apoi sa ma axez pe sterilet …va multumesc din suflet pt raspunsuri.

  • Sa va faceti un Papanicolau inainte de montarea steriletului daca nu aveti facut unul recent. Toate cele bune.

 18. iau anticonceptionale de ani de zile doar cu exceptia la cele 7 zile de pauza,, eu normal joi seara treb sa incep o noua folie..acum inca astept sa imi vina ciclul….de asta v-am intrebat daca treb sa ma protejez ca am luat trachisan pt durere in gat si mi sa spus ca are putin antibiotic….daca nu imi vine nici acum ciclul pana joi…voi merge la ecografie..trebuie sa ma protejez pana ma duc la ecografie? nu mai incep o alta folie de pastile daca nu imi vine nici acum?..multumesc

  • Nu incepeti inca o folie si va protejati pana mergeti la ecografie.

 19. da . am facut pauza de 7 zile …si apoi cand am inceput folia le-am luat sear de seara numai ca nu la aceeasi ora …la ora 22 sau 23

  • Trebuie sa faceti un consult fiindca nu este normal sa nu aveti menstruatie cu anticonceptionale administrate corect(cu pauza de 7 zile). Trebuie exclusa o sarcina sau anumite boli care va impiedica sa aveti menstruatie. Sfatul meu este sa mergeti sa faceti o ecografie si un consult fara a amana prea mult vizita la medic.

   • ce boli ar putea duce la lipsa cm?

    • Probleme uterine (sinechii, malformatii), insuficienta ovariana (inclusiv ovarul micropolichistic), tulburari hormonale cauzate de alte glande etc. Cauzele sunt multe de aceea trebuie investigatii mai amanuntite.

 20. buna ziua, daca ma puteti cu o mica problema …nu am avut menstruatie doua luni la rand dar am luat in continuare in mod obisnuit anticonceptionalele iar acum am terminat folia …trebuie sa ma protejez pana incep urmatoarea folie daca nu imi vine nici luna asta mestruatia? .de cateva zile iau trachisan pt durere in gat si am inteles ca acesta contine putin antibiotic…trebuie sa ma protejez? va multumesc anticipat

  • Ati facut in aceste 2 luni pauza de 7 zile? Nu va pot ajuta cu un raspuns pana nu primesc un raspuns la acesta intrebare.

 21. Buna seara!!as vrea sa va intreb daca mirzatenu,anxiaru, distonocalmu si rivotrilu scade efectu la artizia???
  Multumesc

  • In principiu antiepilepticele interactioneaza cu anticonceptionalele conform prospectelor anticonceptionalelor. In ce masura insa afecteaza eficienta nu as putea sa va spun. Aici aveti prospectul de la artizia si il puteti studia http://www.ginecologultau.ro/artizia/.

  • Pe 19:02 am luat ultima pastila contraceptiva, pe 22 am avut contact neprotejat si pe 23 mi-a venit ciclu menstrual, e posibil sa raman insarcinata?? Mentionez ca eu nu mai incep alta cutie de contraceptive deoarece am inceput un tratament pentru atacuri de panica
   Si as vrea sa stiu daca exista riscu unei sarcini.
   Eu am facut 2 teste pana acum si au iesit negative
   Astept un raspuns

   • Daca ati avut si menstruatie putin probabil sa fiti insarcinata. Testele de sarcina se pozitiveaza dupa ce aveti intarziere de menstruatie.

    • testele mele ies negative, nu am niciun simptom de femeie gravida

    • nu era normal sa am menstruatie din moment ce am terminat folia de contraceptive??

     • Menstruatia apare la cateva zile (o saptamana) dupa ce ati terminat folia.

     • Mie mi-a venit menstruatia la 3 zile dupa ce am terminat folia

     • Atunci nu este nici o problema.

 22. Buna seara!!vreau sa va intreb daca medicamentele acestea:mirzaten,anxiar, distonocalm si rivotril scade efectu la artzia??astept un raspun cat mai repede

  Multumesc

 23. Buna,
  In urma unor repetate consulturi ginecologice si ecografii abdominale si transvaginale se pare ca am fost diagnosticata cu sindromul ovarelor polichistice .. Menstruația o am aproximativ regulata, intre 31-34 zile daca nu iau anticonceptionale .. Analizele hormonale ( tsh, fsh, lh, progesteron, prolactina, dhea-s) au fost in parametrii , singura mărită fiind Testosteronul( 1,7 ) .. Am avut perioade in care ecografic nu se vedea nici un folicul restant si in care am avut ovulatie .. Doar ca acum de vreo 3 luni am facut un tratament pt candida ( ovule Macmiror ) nu mi’a trecut si mi s’au prescris terginan ovule si antibiotic pt 3 luni , 5 zile in fiecare luna in perioada menstruației si ceva antinflamator .. Rezultatul citovaginal : pap 2, candida .. Inainte de asta am luat si Arefam 5 zile sa ma pornească menstruația sa pot începe tratamentul si nu mi s’a mai oprit vreo 2 săpt ( nu abundent ) pana am început sa iau anticonceptionale Belara .. Am 2 luni de cand le iau si nu stiu dca sa mai continui sau nu .. Pana am facut tratamentul pt candida nu am avut niciodată nimic, nici cea mai mica problema .. Si nu stiu ce sa mai fac ..

  • Nu cred sa aiba legatura aceasta dereglare menstruala cu tratamentul candidei. Legat de contraceptive este optiunea dumneavoastra. Daca va doriti un copil atunci le puteti intrerupe si sa incercati sa ramaneti insarcinata. Daca nu va doriti o sarcina le puteti lua si timp mai indelungat fara nici o problema (asta daca le tolerati bine si nu aveti efecte adverse insemnate).

   • Testosteronul si Testosteronul liber , pot fii ținute sub control si in alt fel? Am in familie antecedente de AVC hemoragic.. Eu am facut un Rmn cranian nativ si totul e in regula .. Dar parca am o teama totuși de anticonceptionale .. Momentan iau belara , dar as vrea sa le schimb cu ceva mai usor -yasmine sau yaz ..

    • Ce varsta aveti? Le puteti schimba cu oricare contraceptiv.

     • 27 ani ..ecografic, cel mai mare chist avea 1,3 cm , ovarele nu au dimensiuni mărite ( dreptul are aproximativ 5/3 cm stângul 3/2) , endometrul 3 mm.. De cand iau Belara am avut niste scurgeri maronii si in prima si in a 2 luna de administrare .. As prefera sa nu mai iau anticonceptionale dar mi’e teama de metroragii, pentru ca fac efort fizic zilnic .. Si nu am înțeles de ce s’a declanșat ..

     • 27 ani ..ecografic, cel mai mare chist avea 1,3 cm , ovarele nu au dimensiuni mărite ( dreptul are aproximativ 5/3 cm stângul 3/2) , endometrul 3 mm.. De cand iau Belara am avut niste scurgeri maronii si in prima si in a 2 luna de administrare .. As prefera sa nu mai iau anticonceptionale dar mi’e teama de metroragii, pentru ca fac efort fizic zilnic .. Si nu am înțeles de ce s’a declanșat toata deregarea asta, pentru ca am facut si un eco tiroidian si totul funcționează normal 🙂

     • Puteti lua contraceptiv atata timp cat nu va doriti o sarcina. Din pacate ovarele polichistice nu au un tratament (contraceptivele nu vindeca boala, ele diminueaza simptomatologia). Singura problema apare in momentul in care doriti o sarcina fiindca femeile cu ovar micropolichistic raman mai greu insarcinate.

 24. Daca iau antideresive si iau si anticonceptionale Artizia isi mai face efectul anticonceptionalele??

   • Mirzaten 1 pastila seara

    • Teoretic nu le scade eficacitatea dar înainte de a începe să le utilizati ar fi bine să vă sfatuiti cu medicul care vi le-a prescris pentru a aprecia daca este oportună utilizarea lor.

 25. Buna domnule doctor,va scriam acum ceva timp cerandu-va părerea,am ovare polichistice dar intr-e timp am mai aflat ca pe lângă asta am si endometrioza,nu îmi vine sa cred,vreau sa va intreb e de rau?ma mai pot gândi la o sansa sa rămân însărcinată?bineînțeles daca tin sub observație problemele ce le am si le tratez cat se poate?multumesc pentru tot ce faceti

  • Sunt doua patologii care scad fertilitatea femeii. Aveti chist endometriozic? Pentru un sfat as dori mai multe informatii despre dumneavosta (varsta, boli asociate daca sunt, de cand incercati sa obtineti o sarcina, spermograma sot daca a facut) si despre acesta endometrioza.

 26. Sarcina extrauterina iese la un test de sarcina luat din farmacie.astept un raspuns urgent

  • Nu. Un test de sarcina cu o probabilitate oarecare spune daca o femeie este insarcinata sau nu. Beta HCG un test de sarcina din sange spune cu certitudine daca o femeie este insarcinata sau nu. Cat despre localizarea ei sau evolutivitate, acestea se diagnosticheaza de catre un medic ginecolog ecografic, clinic, anamnestic si paraclinic.

 27. si as vrea sa va mai spun ca pe data de 10.11.2014 mi-am facut eco transvaginala si rezultatu e urmatoru:
  Uter:pozitie in AVF laterodeviat stanga
  Diam: longit 68 mm, diam AP 37 mm, diam transvers 44 mm
  miometru:omogen
  endometru: 7 mm
  chist nabouth de 3 mm

  ovar drept: diam. long. 41 mm , diam transv 20 mm; cu numerosi foliculi cel mai mare 10 mm
  ovar stang:aderent de uter, diam. longit. 28 mm, diam. transvers 17 mm, cu numerosi foliculi cel mai mare de 6 mm

  Concluzie: ovare polichistice

  imi spune-ti si mie ce inseamna rezultatu asta

  si ca tratament mi-a dat anticonceptionale Artizia e bun pentru asa ceva

  Va multumesc mult si astept un raspuns

  • artizia e bun pentru chisturi pe ovare???

   • Orice contraceptiv in principiu este bun pentru chisturile de pe ovar (atata timp cat este bine tolerat).

   • Problema e ca eu am inceput un trataament pentru depresie si iau velaxin, anxiar, rivotril seara pt somn si la nevoie sanax.si nu stiu daca e bn sa mai iau si artizia sa nu interactioneze sa imi faca rau.dumneavoastra ce credeti ar putea sa imi faca rau daca iau artizia in paralel cu antidepresivele.
    Si anticonceptionalu si-ar mai face efectu

  • In cazul acestei patologii se administreaza contraceptive atata timp cat femeia nu isi doreste o sarcina. In momentul in care se doreste obtinerea unei sarcini se renunta la contraceptive si se incerca obtinerea unei sarcini in mod natural. Evident daca nu se obtine o sarcina se recurge la diverse investigatii si metode de stimulare a ovulatiei. Din descrierea data reiese ca aveti ovare polichistice. Doriti sa obtineti o sarcina? Ce varsta aveti?

   • doresc o sarcina doar dupa ce termin tratamentu cu anticonceptionale, am 26 de ani si am evitat sa raman insarcinata deoarece in urma cu ceva timp am urmat si un tratament pt depresie

    • Pai daca doriti sa obtineti o sarcina nu mai trebuie sa folositi contraceptive. Contraceptivele fac ca menstruatiile sa fie regulate, dar nu vindeca ovarele polichistice.

  • buna seara!! eu am terminat ultima folie de artizia pe 19.02.2015 si am avut contact sexual cu ejaculare inauntru pe 22, as vrea sa va intreb as putea ramane insarcinata, daca eu nu mai folosesc anticonceptionale

   • Daca ati luat folia in mod corect (zilnic cate o pastila timp de 21 zile), atunci aveti protectie si in urmatoarele 7 zile dupa terminarea foliei (practic acesta ar fi pauza de 7 zile care precede urmatoarea folie – perioada in care sunteti protejata).

    • Si daca eu nu mai incep urmatoarea folie ce se intampla??

 28. buna seara!!!
  in primu rand as vrea sa va intreb daca am ovare polichistice inseamna ca sunt infertila si ca eu nu o sa pot sa fac copii niciodata????

 29. Buna ziua! Sunt foarte nelinistita am facut tratament pentru sindrom de ovare polichistice timp de 6 luni pana in august si luna lu spetembrie nu am mai luat. Apoi mi-a venit menstruatia la 35 zile in cealalta luna dupa intretuperea pilulelor, dupa mi-a venit stopul pe 4 octombrie apoi pe 28 octombrie si m-a tinut pana acum nu e abundent dar astazi am vazut pe absorbant o bucatica mica de carne. imi puteti spune de ce ma tine atat? sunt foarte speriata.

  • Cu ce v-ati protajat de o sarcina dupa intrerupera contraceptivelor? Ar fi indicat sa faceti un consult ginecologic (poate fi vorba despre o disfunctie hormonala pentru care o sa primiti un tratament – in functie de ce constata medicul si varianta mai putin probabila o sarcina care s-a avortat spontan).

 30. Va scriu in speranta ca o sa îmi raspundeti,am 31 de ani,in ianuarie am fost depistata cu ovare polichiste,la 21 de ani am fost operata de hematocel asta am citit pe fisa de observatie pentru ca doctorii nu mi au zis absolut nimic doar ca trebuie sa mă opereze pentru ca acel hematocel se rupsese,mi s-a facut si rejectie partiala ovar drept,nu am inteles ce e hematocelul,ce urmări pot avea,cert e ca nu am rămas niciodată însărcinată si acum dupa zece ani depistez ca am ovare polichiste,iau Qlaire din februarie,au fost luni fără probleme dar am avut si luni in care am sangerat de trei ori,nu mai stiu domnule doctor unde sa mă duc sa aflu si eu niste răspunsuri,in toti acesti zece ani am fost periodic la medici inclusiv in strainate si nimeni nu a văzut nimic,ce legătură e intr-e acel hematocel si ovarele polichiste?o sa reusesc sa am un copil in viata asta?din cauza efectelor adverse m-am gândit sa opresc sa iau Qlaira,vreau sa încep un tratament natural cu Lemn dulce dar totusi vreau sa stiu legat de istoricul meu niste lucruri,va rog mult sa mă lamuriti ca sunt aproape de depresie pe tema asta,va multumesc

  • Ce trebuie sa stiti dumneavoastra este faptul ca puteti ramane insarcinata cu ovare polichistice, insa mai greu. Ovarul polichistic se asociaza cu cicluri menstruale negegulate si anovulatorii, adica ciclul nu are o ciclicitate de 28 zile (poate sa intarzie) si ovulatia nu are loc in ficare luna (deci sunt luni in care oricat v-ati stradui sa ramaneti insarcinata nu o sa reusiti fiindca nu exista ovulatie). Daca ciclurile sunt neregulate nici ovulatia (perioada fertila) nu este in jur de 14 zile de la prima zi a ultimei menstruatii, ea poate fi mai tarziu cu o zi o saptamana etc sau sa nu fie deloc in ciclul respectiv. Concret ce trebuie sa faceti: daca vreti sarcina trebuie sa aveti viata sexuala normala, fara a calcula data probabila a ovulatiei (eventual puteti face teste de ovulatice care va pot orienta asupra datei ovulatiei http://www.ginecologultau.ro/testul-de-ovulatie/), daca nu doriti o sarcina folositi contraceptive pentru a avea cicluri regulate. Daca nu apare o sarcina atunci se schimba conduita (exista metode de stimulare a ovulatiei, de verificare a inegritatii tractului genital, spermograma etc). Legat de ce ati avut la 21 de ani mu mai conteaza acum, ce ati scris rezectie partiala de ovar inseamna ca a fost taiata o bucatica din ovar impreuna cu respectivul chist.

   • Va multumesc din suflet pentru răspuns,numai bine va doresc si multe realizari

    • Multumesc si daca mai aveti si alte intrebari nu ezitati sa le adresati.

 31. Buna seara. Recent, am fost diagnosticata cu ovare micropolichistice in urma ecografiei si examenului clinic (acnee) si mi s-a recomandat Belara. V-as ruga sa imi spuneti daca exista alternative la tratamentul cu anticonceptionale intrucat as prefera sa le evit tot din motive legate de sanatate ( inceput de varice, circulatie periferica proasta, bunici ce au avut diabet). Multumesc.

  • Am uitat sa adaug ca deocamdata nu doresc sa raman insarcinata, ci as vrea sa imi reglez menstruatia (de obicei am menstruatia la 34, 35 zile, dar se intampla sa si intarzaie 1,2 saptamani daca intervin schimbari in rutina mea), sa remediez problema acneei si sa evit probleme pe viitor.

  • Anticonceptionalul in cazul ovarului polichistic este una din cele mai bune solutii pentru o femeie care nu doreste o sarcina. Mai exista si alte variante (progesteron in a doua parte a ciclului – dar care nu va rezolva problema acneei). Ce varsta aveti? Sunteti fumatoare?

   • 31 de ani, nu fumez.

    • Fie luati anticonceptionale, fie lauti progesteron din ziua 16 pana in ziua 25 a ciclului, insa cea mai buna solutie ar fi sa incercati sa ramaneti insarcinata.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Copyright © 2013-2016. All Rights Reserved.