Testul de ovulație se bazează pe surprinderea creșterii rapide a LH (hormon luteizant) în urină . Acest moment precede ovulația cu 24-48 (perioada fertilă a ciclului menstrual).  Data teoretică a ovulației pentru un ciclu de 28 zile este considerată ziua 14. Dacă ciclul este mai lung sau mai scurt (ciclu menstrual se calculează de la prima zi a menstruației până în ziua care precede următoarea menstruație – prima zi a acesteia) ziua probabilă a ovulației se calculează scăzând din durata unui ciclu menstrual 14 (ex. dacă ciclul are 34 zile data probabilă a ovulației este 34-14 adică ziua 20). Dacă nu aveți cicluri menstruale regulate conform acestui calcul ovulația va fi calculată retrospectiv, în momentul în care apare prima zi a menstruației următoare.

Testul de ovulație se face începând cu 3 zile înainte de data probabilă a ovulației calculată conform  explicației date mai sus zilnic.

Colectarea urinii:

  • nu se va colecta prima urină de dimineață (se va colecta urină din cursul zilei aproximativ între orele 10 și 20)
  • în fiecare zi se va colecta urina aproximativ la aceeași oră
  • urina se va recolta într-un recipient curat
  • cu aproximativ 2 ore înainte de recoltare se va reduce consumul de lichide

Atât urina cât și testul de ovulație va fi la temperatura camerei.  Se introduce capătul testului (care este indicat de producător) în urină și se așteaptă 5 secunde. După aceea testul va fi așezat pe o surafață plană care să nu aibă proprietăți absorbante și se așteaptă 10 minute.

Interpretarea testului:

  • neconcludent – nu apare linia de control, dar apare linia în zona de citire; nu apare nici o linie colorată
  • negativ – apare linia de control, dar în zona de citie nu apare/apre mai slab colorată linia de citire decât linia de control
  • pozitiv – apar ambele linii colorate una în zona de contol, cealată în zona de citire, care este mai intens colorată decât linia din zona de control

Tesul pozitiv semnifică descărcarea de LH care precede ovulația, implicit perioada fertilă a ciclului menstrual.

                                                                                  test de ovulatie