Dr. Paul CotutiuPublicitate
Testul de ovulatie

Testul de ovulație se bazează pe surprinderea creșterii rapide a LH (hormon luteizant) în urină . Acest moment precede ovulația cu 24-48 (perioada fertilă a ciclului menstrual).  Data teoretică a ovulației pentru un ciclu de 28 zile este considerată ziua 14. Dacă ciclul este mai lung sau mai scurt (ciclu menstrual se calculează de la prima zi a menstruației până în ziua care precede următoarea menstruație – prima zi a acesteia) ziua probabilă a ovulației se calculează scăzând din durata unui ciclu menstrual 14 (ex. dacă ciclul are 34 zile data probabilă a ovulației este 34-14 adică ziua 20). Dacă nu aveți cicluri menstruale regulate conform acestui calcul ovulația va fi calculată retrospectiv, în momentul în care apare prima zi a menstruației următoare.

Testul de ovulație se face începând cu 3 zile înainte de data probabilă a ovulației calculată conform  explicației date mai sus zilnic.

Colectarea urinii:

 • nu se va colecta prima urină de dimineață (se va colecta urină din cursul zilei aproximativ între orele 10 și 20)
 • în fiecare zi se va colecta urina aproximativ la aceeași oră
 • urina se va recolta într-un recipient curat
 • cu aproximativ 2 ore înainte de recoltare se va reduce consumul de lichide

Atât urina cât și testul de ovulație va fi la temperatura camerei.  Se introduce capătul testului (care este indicat de producător) în urină și se așteaptă 5 secunde. După aceea testul va fi așezat pe o surafață plană care să nu aibă proprietăți absorbante și se așteaptă 10 minute.

Interpretarea testului:

 • neconcludent – nu apare linia de control, dar apare linia în zona de citire; nu apare nici o linie colorată
 • negativ – apare linia de control, dar în zona de citie nu apare/apre mai slab colorată linia de citire decât linia de control
 • pozitiv – apar ambele linii colorate una în zona de contol, cealată în zona de citire, care este mai intens colorată decât linia din zona de control

Tesul pozitiv semnifică descărcarea de LH care precede ovulația, implicit perioada fertilă a ciclului menstrual.

                                                                                  test de ovulatie

24 Comments

 1. Buna ziua,

  exista vreo diferenta dintre un test de ovulatie cu o singura linie si cel cu o linie vizibila dar mai deschisa decat cea de control? inteleg ca ambele sunt negative… dar cel cu 2 liniute trebuie repetat in 48 ore si se va pozitiva?

  • De obicei in pachet sunt mai multe teste. Cand ambele linii (controlul si testul) sunt vizibile se considera testul pozitiv (intensitati egale).

   • si daca de exemplu, astazi a iesit testul pozitiv, dar sotul meu este de serviciu… am sanse sa raman insarcinata daca avem contact maine?

    • Teoretic un ovul traieste 8-12 ore. Contact este bine sa aveti inainte de ovulatie (spermatozoidul traieste pana la o saptamana in tractul genital feminin).

 2. Buna seara,

  As dori sa stiu daca Dvs. considerati scazut sau nu nivelul hormonului AMH de 2.04 pentru varsta de 34 de ani, si daca pentru a avea o sarcina ar trebui sa iau tratament de fertilitate.
  Va multumesc frumos!

  • Cu această valoare daca nu sunt alte probleme puteti rămâne însărcinată. Acesta valoare a amh nu este una rea.

   • Va multumesc foarte multe pentru raspuns. Am facut analize si echografie si totul e in valori normale, ovarele sunt micropolichstice – exista cateva microchisturi pe suprafata dar foliculii au aspect normal, menstruatia e regulata, ovulatia se produce (am facut teste de ovulatie timp de 10 zile din ziua 14-a), singurul rezultat despre care fiecare medic are alta parere este valoarea acestui AMH. Initial, mi s-a prescris sa iau utrogestan din ziua 14-a pentru a favoriza instalarea si pastrarea sarcinii, insa as vrea sa stiu daca as putea sa mai incerc fara progesteron, deocamdata.
    Va multumesc!

     • Va multumesc mult, va doresc numai bine si realizari in tot ce va propuneti!

 3. Ultima menstruație am avut-o pe 20 Decembrie si a venit cu 4 zile mai devreme.Ultimul contact sexual l-am avut pe 1 Ianuarie si a fost protejat(ca si toate de pana la data asta )si pana la data de azi 18.01.nu mi-a venit menstruația. M-am panicat si am facut un. Hcg total si a ieșit <0,1 mUl/ml si m-am liniștit cât de cât ca nu as fi însărcinată.Sa mai imi fac griji in situația asta ?

  • Daca este asa cum relatati nu ar mai trebui sa va faceti griji din privinta unei sarcini. Menstruatia ar trebui sa apara zilele acestea.

   • M-am gândit daca era ceva sa se întâmple atunci pe 1 Ianuarie vreun incident -pe 18 acum ar fii ieșit modificat hcg-ul.M-am panicat pt ca nu mi-a mai întârziat asa

 4. va multumesc mult

 5. ma interesa doar daca sunt protejata in astea 7 zile din momentul de cand termin ultima pastila…..stiu ca apoi trebuie sa ma protejez din a 8 a zi ca nu mai incep folie noua

  • Cele 7 zile da (sansele sunt foarte mici sa obtineti o sarcina).

 6. buna seara domnule doctor…am facut testul papanicolau si ecograf si treb sa astept 3 saptamani rezultatul la test…..ca apoi sa imi pun sterilet…..doamna doctor mi-a spus ca dp ce termin folia de artizia sa nu mai incep alta…..sa astept rezultatul la test ca apoi sa vedem cum facem cu steriletul…….eu termin folia de 21 pilule astazi miercuri ultima pastila…..intrebarea e…pana imi vine menstruatia trebuie sa ma protejez daca nu voi mai incepe dp ciclu o alta folie?? acum dp terminarea pilulelor in pauza de 7 zile treb sa ma protejez daca nu voi mai incepe in a 8 a zi o alta folie??..multumesc

  • Teoretic la o administrare continua nu trebuie sa va protejati in pauza de 7 zile, insa este bine de stiut ca daca nu mai incepeti o noua folie ovare isi vor relua activitatea. Parerea mea este sa va protejati imediat dupa ce inceteaza menstruatia care va veni.

 7. Comentariu

 8. buna seara domnule doctor, as vrea sa imi pun un sterilet pt ca iau de ani de zile anticonceptionale..imi puteti spune va rog ce sterilet e mai de calitate? eu am 38 ani jumatate….dupa cati ani se schimba cu alt sterilet?

  • Faceți un papanicolau si daca acesta este normal va puteti pune un sterilet. Ca optiuni aveti sterilete normale (cele ieftine care sunt foarte bune in scop contraceptiv si se pun pt 5 ani) si aveți sterilet cu hormoni pt 5 sau 3 depinde de model (mirena sau jaydess dintre care pt contraceptie va recomand jaydess, pretul lor însă este in jur de 500 rom). Personal va sfătuiesc sa va puneti un sterilet normal de cupru si va fi ok, el este foarte bine tolerat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Copyright © 2013-2016. All Rights Reserved.