Metodele contraceptive de barieră pot fi împărțite feminine și masculine sau în metode chimice, mecanice sau mixte. Reprezintă una dintre cele mai des folosite metode de contracepție.

1. Prezervativul (metodă de contracepție mecanică masculină)

Prezervativul este un manșon ciclindric închis la un capăt, unde are un mic rezervor pentru colectarea ejaculatului. Capătul rămas deschis are un inel elastic care ajută la fixare. Prezervativul se aplică pe penisul în stare erectă, după verificarea în prealabil a intergrității ambalajului și a datei de expirare. În ambalaj prezervativul este nederulat, el se ia ca atare și se așează pe gland după care se derulează până la baza penisului. Dacă nu reușim să în derulăm sau prezervativul se rupe, se aruncă și vom folosi unul nou. După finalizarea actului sexual prezervativul se retrage de la bază, iar capătul ramas liber se leagă. Dacă au loc mai multe acte sexuale se vor folosi prezervative diferite. Dintre incidente amintesc ruptura prezervativului în timpul actului sexual sau alunecarea acestuia de pe penis.

Avantaje:

     ușor de folosit

·         cea mai eficientă metodă de protecție împotriva BTS (boli cu transmitere sexuală)

·         prelungește durata erecției

·         mijloc contraceptiv eficient

Dezavantaje:

·         interferă cu mersul normal al actului sexual (timpul necesar pentru aplicarea acetuia pe penis)

·         posibile alergii la sperimicide sau la materialul din care este confecționat

·         reduce sensibilitatea glandului

·         jenă dată de fricțiune

prezervativ 

2. Prezervativul feminin:

Este echivalentul prezervativului masculin. Are două capete unul deschis și unul închis care se termină cu un inel. Se introduce de către femeie cu capătul închis cât mai adânc în vagin în timp ce capătul deschis rămâne lipit de vulvă. După consumarea actului sexual se aruncă. Pentru fiecare act sexual se va utiliza un prezervativ nou. Avantajele și dezavantajele sunt similare cu cele ale prezervativului masculin.

prezervativ feminin 1                       prezervativ feminin  

3. Diafragmul vaginal:

Este o emisferă dintr-un material similar cu cel din prezervative care este întinsă pe un inel elastic. Înainte de a utiliza diafragnul este necesar un consult ginecologic pentru a vedea anatomia locală. În caz de prolaps, uter retrovers sau alergii diafragnul nu poate fi folosit.

Tehnica de montare: Înainte de montare este reomandat să se aplice pe ambele fețe ale diafragmului sperimicide. Se comprimă între degete după care se introduce în vagin până în fundul de sac posterior (în fundul vaginului și în jos), după care cealată parte se introduce cât mai mult retrosimfizar (partea de sus a vaginului imediat sub pube). Pentru extragere se scoate întâi parea anterioră (cea retromsifizară), se spală cu apă calduță și se păstrează în ambalajul original. Dintre avantaje amintesc faptul că este introdus intravaginal înaintea începerii actului sexual deci nu interferă cu mersul normal al actului sexual. Dintre dezavantaje amintesc faptul că nu protejează împotriva BTS, pot apre infecții urinare prin comprimarea uretrei de către diafragm (partea retrosimfizară), poate da alergii, eficiență contraceptivă mai scăzută față de prezervativul masculin sau feminin. Prima aplicare este recomandat să fie făcută de către medic.

 

4. Diafragmul cervical:

Este similar cu diafragmul vaginal însă de dimensiuni mai reduse și se aplică direct pe colul uterin. Înainte de utilizare este recomandat un consult ginecologic care să evalueze starea colului uterin (col malformat, col lezional sau greu accesibil limitează utilizarea diafragmului cervical). Prima aplicare este recomandat să fie facută de către medicul ginecolog. Exsită mai multe dimensiuni, iar cea potrivită se va alege în funcție de fiecare pacientă în parte (dimensiunile colului uterin).

Tehnica de folosire: Înainte de montarea lui în vagin se va aplica spermicid pe ambele fețe ale acestuia. Se prinde între index și police se introduce în vagin și se aplică pe colul uterin. După eliberarea lui va produce aspirație și se va fixa la nivelul colului. La extragere se va desprinde de col și va fi extras cu indexul. Avantajele și dezavantajele sunt similare cu cele ale diafragmului vaginal. 

diafragma

5. Substanțele spermicide:

Sunt substanțe care distrug spermatozoidul. Cel mai des folosite sunt clorura de benzalconiu, nonoxynolul și menfegolul.  Ca și formă de prezentare sunt geluri, ovule, creme. Aproximativ cu 10-15 minute înainte de actul sexual vor fi introduse în vagin. Rata de eșec este mare de aceea nu se recomandă utilizarea lor ca unică metodă contraceptivă. Nu se vor utiliza în caz de alergie la substanța activă sau la excipienți. 

6. Buretele contraceptiv:

Are forma unei hemisfere fiind îmbibat cu spermicid. Se aplică pe colul uterin și poate rămâne pe loc aproximativ 24h  indiferent de numărul actelor sexuale. Are o bentiță de care se extrage, dar nu mai devreme de 6 ore de la ultimul contact sexual. Este un contraceptiv cu o rată de eșec ridicată și nu poate fi folosit în caz de alergie la materialul din care este confecționat sau la substanțele spermicide. Dezavantajele sunt similare cu cele ale diafragmului. Dintre avantaje amintesc faptul că nu interferă cu mersul normal al actului sexual, iar prin faptul că poate rămâne pe loc 24 ore poate fi folosit pentru contacte sexuale repetate. După ce este extras nu mai poate fi refolosit.