Reprezintă totalitatea metodelor prin care se poate preveni apariția unei sarcini în cazul în care persoana respectivă a avut contact sexual neprotejat în perioada fertilă. Trebuie menționat că aceste metode contraceptive nu se folosesc de rutină ci doar în cazuri de urgență (contact sexual neprotejat, incest, viol, etc.) și nu trebuie să ne facem un obicei în a le folosi.
Metode prin care se poate obține contracepția de urgență:
- folosirea preparatelor cu estrogeni în doze mari (Premarin 10mg pe zi timp de 5 zile;
- folosirea contraceptivelor orale (facem calculul levonorgestrelului astfel încât să obținem 1mg pe care îl administrăm în 2 prize). Exemplu dacă un preparat anticoncepțional conține 0,1 mg levonorgestrel atunci vom lua 10 comprimate în 2 prize.
- contraceptive numai cu progesteron calculul este similar cu cel al contraceptivelor orale excepție fac produsele concepute special pentru acest scop cum ar fi Postinor sau Escapelle;
Folosite corect în primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat rata de eșec este în jur de 2%. Trebuie menționat faptul că dacă sarcina este fixată eficiența metodelor amintite mai sus scade. Având în vedere că aceste preparate se administrează într-o doză sau două, nu au contraindicațiile cunoscute ale contraceptivelor orale.
Reacții adverse:
- grețuri și vărsături (dacă apar vărsături la mai puțin de 2 ore de la administrare doza va trebui repetată)
- tulburări menstruale (poate apare mai repede menstruația)
Alte metode contraceptive de urgență:
- steriletul (prin motarea acestuia în primele 5 zile de la contactul sexual neprotejat se poate obține contracepția de urgență)
- preparatele antiprogesteronice (Mifepriston se folosește o doză unică în primele 72 ore de la contactul sexual neprotejat).