Sterilizarea feminină și masculină este o metodă de contracepție definitivă care poate fi efectuată chirugical sau nechirugical. Având în vedere caracterul definitiv al acestei metode, cuplul sau persoana care dorește să apeleze la această tehnică trebuie informat cu privire la aspectul definitiv al sterilizării, de asemenea trebuie să i se prezinte și celelalte mijloace contraceptive disponibile. Reversibilitatea acestor metode contraceptive au posibilități limitate motiv pentru care trebuie atent selectați pacienții la care se va efectua o astfel de manoperă dintre cei care o doresc. Tehnicile de sterilizare feminină cât și masculină au o rată de eșec foarte mică și se datorează repermeabilizării spontane.
Sterilizarea feminină:
Sterilizarea chirugicală:
- pe cale laparoscopică
- prin minilaparotomie
- în timpul operațiilor efectuate pe micul bazin pentru o altă patologie sau în timpul operației cezariene (după a doua sau a treia cezariană), pentru a evita rescurile de ruptură uterină cu ocazia unei viitoare sarcini
1. Sterilizarea pe cale laparoscopică:
Utilizând un laparoscop se pătrunde în cavitatea abdominală, se vizualizează trompele, iar sterilizarea se poate face prin mai multe metode (aplicare de clipuri, diatermocoagulare cu cauterul electric, urmat de secționarea trompelor etc). Complicațiile intervenției chirugicale sunt similare cu complicațiile intervețiilor laparoscopice. Dacă evoluția post operatorie este favorabilă pacienta se poate externa a doua zi după intervenție.
2. Sterilizarea în timpul operației de cezariană sau în timpul altor interveții pe micul bazin:
După extragerea fătului, delivrență și sutura uterului se trece la ligatura tubară la întâlnirea treimii medii cu cea externă a trompei uterine.
3. Sterilizarea prin minilaparotomie:
Interveția se poate efectua a doua zi după o naștere normală caz în care se va face o incizie imediat subombilical și paralelă cu cicatricea acestuia. În cazul în care se efectuează sterilizarea unei paciente care nu a nascut incizia se va face suprapubian. Tehnica de ligatură tubară este similară cu cea de la punctul 2. Sterilizarea se poate face în anestezie rahidiană sau în anestezie locală înfiltrând strat cu strat. Complicațiile sunt distrofia ovariană, hemoragie, infecție, eventrație (rară).
Sterilizarea nechirurgicală:
- Metode fizice
- Metode chimice
1. Metodele fizice:
Scopul metodei este de a produce obstrucția tubară prin abord endouterin sub ghidaj histeroscopic. Există mai multe metode însă voi aminti doar diatermocoagularea electrică, criocoagularea, unele dispozitve ocluzive introduse endotubar.
2. Metode chimice:
Metoda se referă la introducerea în cavitatea uterină, prin col a unor substanțe cu efect sclerozant. Metoda presupune introducerea substanțelor în zilele 8-15 a ciclului mestrual, două cicluri consecutive. Substanțele vor produce o fibroză care în aproximativ jumătate din cazuri vor interesa și orificiile tubare. În restul cazurilor datorită fibrozei care se produce la nivel endometrial, endometrul devine un mediu impropriu nidării. Exemple de substanțe folosite: tetraciclină, fenol-atebrină etc).
Sterilizarea masculină:
Sterilizarea chirugicală la barbat se numește vasectomie. Intervenția se face în anestezie locală. Sunt mai multe tehnici de abord, însă în continuare voi prezenta tehnica prin incizie mediană a scrotului, incizie care permite abordul ambelor hemiscroturi. Se extrage funiculul spermatic se identifică canalul deferent care se ligaturează după care se secționează. Manopera este efectuată bilateral cu refacerea planurilor anatomice.