Un ciclu menstrual reprezintă perioada dintre două menstruații, care poate să varieze între 25 și 35 zile pentru un ciclu menstrual normal.  În cadrul unui ciclu menstrual există o fază foliculară care este o fază preovulatorie și o fază luteală care este postovulatorie.

  • Faza folicualară (preovulatorie) – Aceasta fază începe concomitent cu prima zi a ciclului menstrual, durează 14 zile (pentru un ciclu de 28 zile) și se termină cu ovulația. Datorită unui nivel scăzut de estogeni este stimulată secreția de FSH (hormon hipofizar) inducându-se dezvoltarea foliculară. Când estrogenii ajung la un anumit nivel, aceștia inhibă secreția de FSH, însă foliculul dominant va continua să crească datorită susceptibilității mai mari la FSH.  Acest folicul va secreta în continuare estrogeni, iar când concentrația acestora este maximă (72 ore înainte de ovulație) determină secreția de LH, o ușoară creștere a FSH declanșând ovulația. În momentul ovulației (la 14 zile de la prima zi a cilului menstrual pentru un ciclul de 28 zile – trebuie ținut cont și de durata de viață a spermatozoidului în căile genitale feminine  cât și durata de viață a ovulului) femeia este fertilă.
  • Faza luteală (postovulatorie) – Această fază se caracterizează prin creșterea progesteronului și o creștere a estrogenilor (valori mai scăzute ca în faza preovulatorie), care vor inhiba FSH și LH. În această fază apare corpul galben (care susține secreția de progesteron) care în lipsa unei sarcini va involua după 14 zile, concomitent nivelurile serice ale estrogenului și progesteronului vor scădea suficient pentru a apărea un nou ciclul menstrual prin creșterea FSH.

Ciclul endometrial:

  • Faza menstruală – Dacă nu are loc fertilizarea corpul galben își reduce acțiunea, scade secreția de progesteron și estrogeni, apar necroze și hemoragii cu descuamarea endometrului (apare menstruația)
  • Faza foliculară – Datorită creșterii estrogenilor endometrul crește progresiv, glandele stroma se dezvoltă progresiv.
  • Faza luteală – Continuă dezvoltarea glandelor și a stromei, apare secreția de glicogen.  Arteriolele devin spiralate, gandele sinuoase, apare un edem și infiltrat limfocitar. Aceste modificări sunt influențate de progesteron, însă fără acțiunea prealabilă a estrogenului aceste modificări nu sunt posibile.

La nivelul colului uterin preovulator glera devine filantă canalul se deschide permițând ascensiunea spermatozoizilor. Aceste modificări sunt date de estrogeni. În restul ciclului glera este puțin filantă, cantitativ redusă, canalul cervical închis ceea ce constituie un obstacol pentru spermatozoid.