Pacientele tinere se confruntă frecvet cu o serie de formațiuni tumorale mamare, care necesită o evaluare clinică, imagistică şi histopatologică pentru stabilirea unui diagnostic şi tratament precoce și corect. Cele mai multe formaţiuni tumorale apărute la vârste tinere sunt benigne. Dintre cele mai frecvente patologii ale sânului enumeram: fibroadenomul mamar, chistul mamar, papiloamele intraductale, tumorile Phyllodes.
Fibroadenomul mamar
Este o formaţiune tumorală benignă reprezentată de o dezvoltare focală a lobulilor mamari, fără consecinţe pe termen lung. Aproximativ 10 % din pacientele care se adresează medicului pentru patologie mamară sunt diagnosticate cu fibroadenom mamar. Este prezent la toate categoriile de vastă, dar cel mai frecvent întâlnit este în premenopauză, în menopauză având o involuţie spontană. Fiind tumori benigne, fibroadenoamele pot fi ţinute în observaţie şi numai atunci când determină durere sau o creştere rapidă se impune intervenţie chirurgicală.
Chistul mamar
Este o patologie benignă a sânului frecvent întâlnită la pacientele aflate între 40-50 ani, unde incidența este de aproximativ 7 %. Chisturile mamare sunt diagnosticate prin ecografie şi sunt clasificate în trei tipuri: simple, complicate şi complexe.
- Chisturile simple nu necesită tratament, de obicei sunt asimptomatice însă ele trebuie puncţionate atunci când cresc şi devin dureroase sau atunci când deformează sânul. Dacă se refac, aceste chisturi trebuie excizate.
- Chisturile complicate sunt acele formaţiuni care prezintă ecouri interne (structuri solide), ca urmare a depunerilor de proteine. Aceste chisturi trebuie excizate şi trimise către evaluare histopatologică.
- Chisturile complexe sunt cele formaţiuni care prezintă septe sau mase intrachistice. O masă intrachistică poate fi reprezentată frecvent de un papilom dar uneori şi diferite tipuri de carcinoame se pot prezenta ca şi chisturi complexe. Aceste chisturi au recomandare chirurgicală.
Tumorile Phyllodes sunt tumori greu de deosebit de fibroadenom, ce apar la femeile cu vâsta medie de 40 ani. Sunt clasificate ca benigne, intermediare sau maligne. Această clasificare se face pe baza caracteristicilor histopatologice ale tumorii (atipii celulare,mitoze, abundența celulelor stromale, marginilor de rezecţie). Tumora este formată în mare parte din ţesut conjunctiv în arii dense, edematoase sau gelatinoase. Rareori apare transformarea sarcomatoasă cu metastazare la distanţă. Tumorile Phyllodes maligne metastazează de obicei în plămân, rareori metastazează pe cale limfatică în ganglionii axilari. Tumora este mare, uneori gigantă, de consistență neomogenă. La mamografie apar zone de necroză şi calcifiere.
Tratamentul constă într-o rezecţie cu o margine de siguranţă de 1 cm.În cazul tumorilor mari în jur de 5 cm sau cu elemente maligne se practică mastectomie simplă. Rata de recurență este de 8 %.
Papiloamele sunt reprezentate de proliferări ale epiteliului ductal, fără semnificaţie patologică deosebită. Ca şi simptomatologie, pacientele pot prezenta sângerări mamelonare, fapt ce le sperie şi le trimite la medic. În funcţie de predominanța componentei chistice sau papilare sunt chistadenoame şi, respectiv, adenoame papilare. Ca şi tratament se poate practica sectorectomie(excizia )retroareolară.
Este foarte important ca pacientele tinere sa fie informate cu privire la simptomatologia si patologia sanilor, sa cunoasca adresarea catre medic in caz de suspiciune de patologie mamara si sa urmeze tratamentele prescrise de medic pentru oa sansa de vindecare sa fie cat mai mare.
Buna ziua!
Va deranjez cu o intrebare. Mama a fost suferit o interventie de histerectomie totala ca urmare a unui fibrom enorm si , chiar si dupa 6 luni de la operatie acuza dureri foarte mari in partea stanga., in zona unde se afla ovarul. Medicul care a operat-o spune ca sunt normale aceste dureri, insa am mai disicutat cu cu alte paciente care au suferit aceeasi intervenie si nu au avut deloc dureri. A mers la un alt medic si a facut ecografii (abdominala si intravaginala ) si operatia pare ok, M-am gandit sa fie oare o infectie? Cum ar putea fi depistata o eventuala infectie? Ce alte verificari ar putea sa mai faca? Nu stiu incotro sa o ghidez si sunt extrem de ingrijorata de persistenta durerii.
Va multumesc anticipat!
Nu este o infectie (la 6 luni dupa o interventie chiar daca apare o infectie nu poate fi atribuita interventiei). Cel mai probabil o doare alceva sau se formeaza aderente care pot sa doara (aderente frangii care apar dupa operatii si unesc anumite organe).