Dr. Paul CotutiuPublicitate
Medicamente permise si interzise in sarcina

Dacă unele medicamente sunt admise în timpul sarcinii, în cazul altora se cunosc efectele toxice pentru făt, iar pentru altele nu se cunosc încă efectele asupra fătului. De aceea este foarte important să fim atenţi la medicamentele care se administrează pe parcursul sarcinii, mai ales în primul trimestru de sarcină, un moment foarte important al dezvoltării fătului. Deosebit de critică este folosirea medicamentelor în primul trimestru al sarcinii – săptămânile 3 – 8. În această perioadă, în care se formează organele, pericolul pentru făt este foarte mare. Dar şi ulterior pe parcursul sarcinii, anumite medicamente pot afecta negativ creşterea şi funcţiile fiziologice ale fătului.

În timpul sarcinii este foarte important să înţelegeţi că orice medicament luaţi, el trece în sângele dvs. şi de aici, în sângele fătului. În organismul mamei metabolizarea hepatică a medicamentelor este mult redusă, iar procesul de distribuţie a medicamentelor este modificat datorită creşterii volumului sanguin cu până la 50%. În plus, medicamentele pot fi transformate de placenta bogată în enzime, fie de ficatul fătului, unde au loc numeroase oxidări. Un foarte mare număr de medicamente trec din organismul mamei în organismul fătului. Trecerea este favorizată de faptul că placenta constituie o suprafaţă imensă de schimb.

Există cazuri în care medicamentele sunt absolut necesare pentru bună dezvoltare a sarcinii şi pentru sănătatea mamei. De exemplu, dacă suferi de o infecţie cu toxoplasma, atunci este nevoie să urmezi un tratament cu antibiotice. În caz contrar, există riscuri majore de a fi afectat creierul, ochii, inima sau alte organe ale fătului în dezvoltare. Frecvent în cursul sarcinii se pot diagnostica infecţii urinare care trebuie tratate corect, conform antibiogramei, dar numai cu antibioticele permise în cursul sarcinii. Dintre acestea sunt de amintit: penicilina, ampicilina, oxacilina, cefalosporinele, eritromicina, nitrofurantoina. Pentru aceste boli efectele pozitive ale medicamentelor sunt mai importante decât riscul potenţial pentru făt.

Dacă aveţi o afecţiune preexistentă sarcinii (astm bronşic, diabet zaharat, hipertensiune arterială) este foarte probabil că aceasta să necesite tratament şi în timpul sarcinii şi de aceea medicul vă va evalua pentru a hotărî dacă puteţi urma acelaşi tratament sau va trebui să-l înlocuiţi cu un altul, mai sigur pentru dumneavoastră şi copil. Un alt caz îl reprezintă femeile bolnave de HIV. Acestora li se administrează un tratament special prin care se poate preveni transmiterea infecţiei cu HIV de la mamă la copil.

Specialiştii au realizat o clasificare a medicamentelor în funcţie de gradul în care ele pot afecta fătul.

Categoria A: cuprinde medicamente care au fost testate în timpul sarcinii şi care s-a constatat că sunt sigure:

• vitamine (B6, acid folic) însă în dozele recomandate de medic (vitamina A în exces a fost asociată cu malformaţii fetale)

• medicamente antianemice (preparate de fier)

• medicamentele pentru glanda tiroidă

Categoria B: medicamentele din această grupa nu au fost complet testate pe om în timpul sarcinii, însă experimentele pe animale nu au relevat efecte nocive. Utilizarea lor este relativ sigură dar pot apare probleme necunoscute:

• paracetamolul, insulina, penicilinele, cefalosporinele, nistatinul în aplicare locală, metoclopramidul, ranitidina, famotidina, aspartam, glucocorticoid (cortizon),ibuprofen înainte de al treilea trimestru. Femeile însărcinate nu trebuie să ia ibuprofen în timpul ultimelor trei luni de sarcină.

Categoria C: Siguranţa utilizării nu este dovedită la oameni, unele medicamentele din această grupa nu au fost testate nici pe oameni, nici pe animale sau studiile efectuate pe animale au demonstrat efect nociv pentru făt.

• ciprofloxacinul-asociat cu defecte scheletice, decolorarea danturii, spina bifidă, malformaţii ale membrelor

• norfloxacinul-aceleasi efecte ca şi ciprofloxacinul

• omeprazolul- asocieri cu anencefalia pentru utilizarea în prima jumătate a sarcinii

• ketoconazolul

• fluconazol: asocieri cu malformaţii ale membrelor, craniofaciale, omfalocel, surditate

• pseudoefedrina, sumatriptan, izoniazida

• dexametazona: se asociază cu creşterea incidentei naşterilor premature şi a greutăţii mici la naştere

• acid nalidixic produce artropatie la animalele testate

• clorzoxazona, digoxin, furosemid, gentamicina-ototoxic fetal

• hidrocortizon – asociere cu despicătura palatină, omfalocel şi întârzierea creşterii pentru utlizare prelungită

Categoria D : studiile au demonstrat anomalii fetale, dar beneficiile tratamentului pot depăşi riscul potenţial

• tetraciclina, doxiciclina – (efecte asupra oaselor şi danturii fetale, asociere cu cataractă congenitală)

• kanamicina

• diazepamul – posibilă asociere cu despicăturile labio–palatine, spina bifidă, defecte ale membrelor, malformaţii: craniofaciale, renale, retard mental şi psihomotor, bradicardie fetală, diminuare a mişcărilor fetale, hipotermie neonatală

• fenobarbitalul- asociat cu microcefalie fetală, retard mental,sindromul Down şi anomalii cardiovasculare

• aspirina- este riscantă în ultimul trimestru, când chiar şi o singură doză poate influenţa creşterea fătului. Aspirina este anti-prostaglandină care intervine în mecanismul travaliului şi poate prelungi atât sarcina cât şi travaliul şi poate provoca sângerare excesivă înainte şi după expulzie. Pe de altă parte, doze mici sub supraveghere medicală pentru a trata boli imunologice, ca lupusul, a opri travaliul prematur sau a preveni preeclampsia sau întârzierea creşterii fetale, nu par să creeze probleme.

• penicilamina

• chinina a fost asociată şi ea cu apariţia unor defecte din naştere (inclusiv surditatea permanentă) şi cu naşterea unor feti morţi, dar riscul pentru fat trebuie evaluat în raport cu pericolul malariei, care poate avea efecte fatale, mai ales în cursul sarcinii

• streptomicina – în cursul sarcinii provoacă surditatea copilului

• citostaticele pot determina pierderea sarcinii în primul trimestru sau alterări ale ADN-ului bebeluşului, rezultând malformaţii

• litiu poate produce naştere prematură, modificări ale ritmului cardiac fetal

Categoria X: cuprinde medicamente strict interzise pe perioada sarcinii

• thalidomida –determină: focomelie, tetrafocomelie, hemangiom al fetei

• xanax – produc malformaţii cardiace şi ale membrelor

• clomifen, iod radioactiv, isotretinoin- produc malformaţii cardiace, cranio-faciale.

• hormonii estrogeni – produc feminizarea fătului masculin, malformaţii uterine, malformaţii ale tractului genitourinar la feţii de sex masculin

• steroizi androgeni şi anabolizanţi produc masculinizarea fătului feminin

Utilizarea antibioticelor în sarcină:

Antibioticele sunt medicamente cu utilizare larg răspândită. Vă prezentăm câteva din cele mai utilizabile des folosite:

Penicilinele şi derivatele incluzând ampicilina şi amoxacilina sunt medicamete sigure care nu afectează gravida şi nici fătul. Penicilina este o Beta-lactamidă care inhibă sinteza peretelui bacterian şi se poate administra oral, intramuscular sau intravenos. Este un medicament de ales într-o gamă largă de infecţii incluzând: faringite, otite medii cu Streptococul de grup A, dar şi în pneumonia cu Streptococcus pneumoniae. Ampicilina şi Amoxacilina sunt medicamente ce se pot utiliza în siguranţă în infecţiile urinare cu enterococi dar şi în sinuzite sau pielonefrite. Cefalosporinele sunt utilizate în siguranţă în infecţiile urinare înalte (pielonefrite) dar şi în infecţia cu gonorrhea. De asemenea penicilinele pot fi utilizate în siguranţă şi în timpul alăptării.

Clindamicina, este un macrolid utilizat cu rezultate bune în tratamentul vaginitelor bacteriene şi în tratamentul infecţiilor cu bacterii anaerobe. Se poate folosi cu siguranţă şi în timpul alăptării. Metronidazolul are aceleaşi indicaţii ca şi clindamicina şi se poate utiliza în siguranţă mai ales pentru infecţia cu Trichomonas.

Gentamicina (nefrotoxica ) trebuie să fie utilizată cu precauţie şi numai dacă este suspectată o infecţie urinara înaltă cu bacterii gram-negative. Utilizarea în timpul alăptării este sigură.

Trimethoprim -sulfamethoxazol (Biseptol)- este foarte activ pe infecţiile de tract urinar. Nu au fost descrise efecte teratogenice ale acestui medicament, totuşi trebuie să se evite utilizarea lui în primul trimestru de sarcină. se poate utiliza şi în lăuzie. Indicaţii: otite, sinuzite, infecţiile cu Shigella colitis, Pneumocystis carinii.

Nitrofurantoin- foarte activ în infecţiile urinare necoplicate; poate induce anemie hemolitică la nou-născut.

Eritromicina şi Azitromicina- utilizate de prima intenţie în tratamentul infecţiei cu Chlamydia şi Mycoplasma

Alte grupe de medicamente folosite pentru diverse afecţiuni şi stări în sarcina şi lăuzie:

 • Alergie- antimahistaminice de tipul: Claritine, Clorpheniramine, Clemastine, Doxylamine
 • Răceală şi gripă Acetaminofen sau combinaţie Acetaminofen cu Dextrometorfan şi Pseudoefedrina, gargară cu lichide sau soluţii uşor saline; Spray sau dropsuri saline
 • Decongestionante nazale: Pseudoefedrin clorhidrat sau combinaţie a acesteia cu Triprolidina
 • Antitusive: combinaţie Dextrometorfan şi Guaifenesin, Metoxifenoxil, sirop pe bază de mentol şi eucalipt. A nu se depăşi dozele permise, a nu se administra prea multe dintre aceste medicamente
 • Constipaţie Laxative pe bază de fibre şi metilceluloză, Psyllium, Saruri de magneziu
 • Diaree – se administrează numai timp de 24 de ore, la femei peste 12 săptămâni de sarcină: Subsalicilat de bismuth, Loperamid
 • Dezinfectante locale -Bacitracin, Neosporin
 • Cefalee: Acetaminofen, Sumatriptan
 • Antiinflamatoarele nesteroidiene- de tipul indometacinului şi ibuprofenului sunt recomandate dar numai până la 32 săptămâni de sarcină; după această vârstă aceste medicamente pot produce o constricţie a ductului venos astfel încât nu mai sunt recomandate.
 • Anticoagulante- sunt acceptate heparina cu greutate moleculară mică (Enoxaparina, Deltaparina, Fraxiparina). Anticoagulantele de tipul Warfarinei sunt interzise în sarcina.
 • Durere de stomac (dispepsie gastrică) Famoditida, Cimetidina, Ranitidina, Nizatidina- se pot utiliza în caz de pirozis sau arsuri gastrice. Metroclopramidul se poate indica în caz de vărsături. Hidroxid de magneziu, Hidroxid de aluminiu +/- Simeticona, Carbonat de calciu; Magaldrat asociat cu Simeticona, Hidroxid de aluminiu+bicarbonat de sodiu+alginat de sodiu+acid alginic
 • Prurit- Acid ursodezoxicolic, Colestiramina
 • Hemoroizi- Fenilefrin/Pramoxin/Hidrocortizon (crema), Ficat de rechin, extract de drojdie de bere, ulei mineral/Pramoxin/Oxid de zinc
 • Extract din planta Hamamelis
 • Greaţă şi vărsături Vitamina B6 100mg, fructoza/dextroza/acid fosforic (la pacientele nediabetice), Emetrex, Banda compresivă antiemetică
 • Urticarie: unguente pe bază de hidrocortizon, Hidroclorid de difenhidramina, Camfor/Pramoxin/Zinc
 • Infecţie micotică-Miconazol, Terconazol.

Este recomandat ca înainte de utilizarea medicamentelor să consultaţi medicul curant!

Dr. Crăciun Marian

164 Comments

 1. Buna ziua,
  Sunt insarcinata in 4 saptamni, au trecut 2 saptamani si 4 zile de la ovulatie. Am depistat la analize o infectie urinara cu bacteria e coli (>100.000 UFC). Medicul ginecolog mi-a dat tratament cu antibiotic Eficef 100mg la 12ore timp de 7 zile. Mi-a spus ca trebuie neaparat sa fac tratament pentru ca infectia poate face rau copilului. Pe de alta parte am fost la alt medic care mi-a spus sa nu iau nimic si sa mai las copilul sa creasca. Va rog ajutati-ma. Nu stiu ce e mai bine sa fac. Cat de sigur este acest medicament Eficef in primul trimestru de sarcina? Va multumesc!

  • Acest medicament este o cefalosporina care se poate administra in sarcina (face parte din grupa B de risc).

 2. Buna ziua,
  Sunt insarcinata in 4 saptamani si 6 zile si medicul Mi-a prescris asperten 1 pe zi, întrucât i-am spus că am luat anticonceptionale 3 ani. Nu stiu ce sa fac. Sa mai iau in continuare sau sa il întrerup, eu nu stiu sa am vreo problema de coagulare a sangelui si nici nu cunosc in familie pe cineva care sa fi avut o astfel de problema.
  Nu vreau ca bebe sa fie afectat de un tratament necorespunzător.

  Va multumesc.

  • Aspenterul nu afecteaza in mod negativ o sarcina, este un medicament care se administreaza in siguranta.

 3. Buna ziua!sunt insarcinata in 14 saptamani sufar de spondilita anchilozanta…am dureri extrem de mari,nu pot dormi noptile,nu pot da in picior pr ca de la articulatiile sacroiliace imj pleaca durerea in cele coxo femurale si apoi oe picior in jos…medicul reunatolog mi a prescris xefo primele 5 zile 1 cp/zi,apoi 15 zile 1cp/la 2 zile si 30 de zile 1 cp la 3 zile.Nu stiu daca sa urmez tratamentul ca imi e frica sa nu afectez cumva copilul….dumneavoastra ce ma sfatuiti?

  • Din pacate aici nu va pot sfatui mai mult decat a facut-o medicul reumatolog. Daca aveti acesta afectiune ea trebuie tratata. Nu puteti sta inca 6 luni fara tratament. La 14 saptamani organele fatului sunt formate deja (doar cresc si se matureaza).

 4. Buna ziua sunt insarcinata in 4 saptamani iar in urma unei raceli cu o tuse urata si urme de candida pe limba medicu de familie mi.a recomanat azibot 500 mg 2 pastile la distanta de 2 zile intre ele si f8luconazol 150mg 22 tablete la distanta de o zi intre ele as vrea sa imi spuneti daca provoaca malformati fatului acest tratament ? Multumesc

  • Este cam mult pentru o raceala.22 fluconazol sau 2 ati vrut sa scrieti. Antibiotice sunt permise din clasa cefalosporinelor si penicilinelor (mai sunt si altele care nu sunt periculoase in sarcina).

 5. Multumesc! Voi merge in seara asta la ecografie. E posibil totusi sa nu fi afectat embrionul?

  • In primul trimestru medicul va spune daca este sau nubin evolutie. De obicei când sunt afectati se opesc din evolutie.

 6. Multumesc! Exista posibilitatea sa nu fi afectat fatul si sa fie toate in regula? Diseara merg la prima ecografie.

 7. buna
  am 15 saptamani de sarcina. in general am avut dureri in zona ovarelor asemeni celor menstruale insa acum ma chinuie in zona apendicelui.resimt durerea la mers.mai am si o durere intepatoare in zona ficatului pe care o simt tot la miscare sau dupa ce mănânc. am facut analiza pt leucocite,urina si totul a iesit bine. ce ar putea fi?nu am febra,rau sau alte simptome

  • Pot fi dureri din cauza ca uterul creste. Daca se intensifica va trebui sa va vada ginecologul si un medic chirurg.

   • Buna! Sunt insarcinata in 9 saptamani, am facut urocultura si a iesit pozitiva, ecoli prrezenta, mediul mi-a prescris Zinnat de 500 de 2/zi. As mai dori o parere pentru a stii cu siguranta daca e safe sa ma apuc de tratament. Multumesc

    • Se poate administra acest antibiotic în sarcina dacă bacteria este sensibilă la el(conform antibiogramei).

 8. Buna ziua,
  D-nul doctor va rog sa-mi spuneti daca am voie sa pun in mancare condimente ca marar, patrunjel, telina, cimbru. Am citit cum ca ele ar avea un efect negativ in sarcina. Este adevarat? Eu acum am 29 de saptamani de sarcina cu cerclaj si col scurtat. Sa ma feresc de condimentele astea?
  Multumesc

  • Mancati ce vreti si ce va cade bine. In alaptare sunt unele alimente care influenteaza gustul laptelui.

 9. Buna seara! Eu pe data de 23 otombrie 2017 mi.am scos spirala. Pe data de 29 si 31 otombrie am avut relatii libere cu sotul. Apoi peste citeva zile a aparut candidoz (malocinitţa.)pe 6 pina 12 noiembrie am primit un tratament de suppzitorii de clotrimazol si o pastila de fluconazol. Pe 14 nooembie trebuia sa imi vina ciclul dar n.a venit . Peste 3 zile am facut testul si a aratat negativ. Eu sunt sigura ca sunt insarcinata. Spuneti.mi va rog medicamentele acestea pot influenta asupra sarcinii la primele saptamini. Am auzit ca copilul poate sa se nasca cu anamalie. E corect sau trebuie sa trec un azi?

  • Nu mai luati medicamente si asteptati sa vedeti daca sunteti sau nu insarcinata. In primele saptamani de sarcina daca ea este afectata intr-un fel se opreste din evolutie. Daca sarcina merge bine inseamna ca nu a fost influentata de medicamente.

 10. Buna ziua dle doctor,
  Sunt gravida in aproape 24 de saptamani si de cateva zile am observat ca am palmele rosii. Analizele au iesit bune, hemoleucograna e buna, nu am anemie sau probleme la ficat. Medicul meu e plecat din tara pentru inca cateva zile si nu stiu ce sa fac. Sa merg de urgenta la alt medic sau sa astept sa vina medicul meu? Credeti c-ar putea sa fie ceva grav care trebuie tratat repede?
  Multumesc

  • Ar fi bine sa fiti vazuta de alt medic (poate sa nu fie nimic sau sa fie unele boli care sa necesite un tratament).

 11. Sunt insarcinata in 26 de saptamani si saptamana trecuta am facut o hemipareza dreapta din cauza curentului si a unei nevralgii pentru care am luat paracetamol dar a fost in zadar. Medicul neurolog mi-a prescris medrol timp de 15 zile cu urmatoarea schema de tratament: in primele 5 zile care 64 mg/zi, apoi se injumatateste gramajul cate 2 zile pana ajung in ultimele 2 zile cu cate 2mg/zi si controloc pentru stomac. Mentionez ca in urma hemiparezei aveam dureri mari pe partea dreapta adica ureche, gat, dinti, absolut tot si ameteli cu pierderi de echilibru. Intrebarea mea este ar trebui sa-mi fac griji pentru copil din cauza acestei medicatii? Ar putea sa apara malformatii sau alte probleme?
  Va multumesc!

  • La acesta varsta de sarcina fatul este deja format deci nu ar trebui sa mai fie probleme.

  • Buna Corina,

   La ce neurolog ai fost? Aceeași problema o am și eu am tratament cu paracetamol dar nu cedează, ti-a cedat durerea in timpul tratamentului? Din ce oraș ești? Multumesc

   • Buna Georgiana,
    In urma tratamentului au trecut durerile si ametelile. Eu am fost la urgenta si imi era asa rau ca am si uitat numele medicului. Mergi cat mai repede la orice neurolog pentru ca te poate ajuta indiferent de oras.
    Sanatate iti doresc!

  • Corina, tu câte zile de paracetamol ai luat și care era doza? Aceleași dureri le am și eu doar ca nu am amețeli. Ești cumva din București? După cât timp au trecut durerile? Multumesc

   • Corina, îmi poți da o adresa de Facebook?

   • Buna,
    Eu luam un paracetamol seara in speranta ca cedeaza durerile si ca pot sa dorm. Ziua le mai suportam. Am luat timp de 5 zile, apoi intr-o dupa amiaza s-a instalat pareza si odata cu ea si durerile mult mai mari si ametelile. Mai am doua zile si termin tratamentul si deja vad imbunatatiri, asa ca iti recomand sa mergi cat mai repede la un medic neurolog pentru ca orice zi de intarziere poate sa lase sechele.
    Eu sunt din Valcea, dar repet, nu conteaza orasul ci cat de repede faci tratamentul.
    Numai bine!

    • O sa merg cel târziu mâine dimineața. Medicul ginecolog ce a zis de tratament?

     • Crina, tu de când timp aveai durerile?

     • Aveam durerile de vreo 7 zile, dupa 2 zile n-am mai rezistat si-am inceput sa iau paracetamol. Medicul ginecolog a fost si el de acord cu tratamentul, eu ma sfatuiesc cu dansa pentru orice si ii cer parerea pentru orice.
      Astept vesti bune de la tine.

     • Corina, te durea cap cu ureche și maxilar, dinti?

  • Buna Crina,

   In urma tratamentului ți-au trecut definitiv durerile?

 12. Buna seara..am descoperit sarcina dupa 7 saptamani,cam pe la 8 si cateva zile am racit puternic,cu dureri de cap si presiune in sinusuri cu secretii urate nazale.Am luat vreo 4-5 pastile de augmentin decalate in mai multe zile tot cam asa paracetamol simplu,decasept..apoi am folosit 2 ovule de cervugid iar pe la vreo 10 sapt vreo 3 pastile de fluimucil600

  Medicul m a asigurat ca fatul e bine pana la 28 de sapt cand s a depistat hipoplazia de cord stang.A supravietuit doar 3 zile…nimeni nu mi a dat un raspuns pt cauza acestei malformatii
  Va rog sa imi spuneti dvs mai mult decat asa a fost sa fie…A fost medicatia de vina,raceala ca atare….stresul sau toate la un loc?
  Multumesc

  • Sincer nu stiu ce sa zic. Medicamentele daca afecteaza fatul in primul trimestru de obicei il omoara (nu mai evolueaza deloc sarcina). Raceala in schimb (virusul gripal in primul trimestru este malformativ, insa nu da de obicei malformatii izolate da sindroame plurimalformative). Mofologie fetala ati facut (in jur de 20-22 saptamani)?

 13. Buna ziua, este permis algocalminul in sarcina?

 14. Buna, am 11 sapt de sarcina si ma confrunt cu un abces la masea. Tratament stomatologic nu pot urma caci presupune anestezie si multe antibiotice. Ce calmant sau anti inflamate îmi recomandați?Doctorul ginecolog este in concediu.. Multumesc

  • Puteti face si tratament si anestezie si antibiotice. Sunt mituri povestile ca nu aveti voie sa va tratati in timpul sarcinii.

 15. Buna , am 13 săptămâni de sarcina și am o durere îngrozitoare de măsea, sunt in străinătate și aici mai greu cu medicii… a-ți putea sa îmi Spune-ți ce as putea lua ca sa nu îmi afecteze bebelușul va rog?

  • Ar fi bine sa mergeti la medic stomatolog sa va vada. El va poate prescrie aproape orice medicament (antialgice, antibiotice, atiinflamatoare). Nu va pot spune ce sa luati nestiind sa tratez masele si nestiind ce aveti la masea.

 16. Buna ziua.
  In urma unor analize preconceptionale de rutina, rezultatul a fost leucocite 11,8 (interval de referinta 4 – 10^3), volum mediu eritrocitar 99,5 ( interval de referinta 78 – 98/fl) si neutrofile 8.6 (interval de referinta 1.8 – 8.5). Deci toate sunt putin peste limita. As dori sa stiu daca este necesar un antibiotic avand in vedere ca nu am niciun simptom si as fi si in perioada ovulatiei. Daca as lua in aceasta perioada antibiotic ar afecta o posibila?

  • Problema ar fi ca deja am avut contacte neprotejate in aceasta perioada, deoarece nu stiam de o posibila infectie…

  • Daca nu aveti nici un simptom nu se imune un tratament antibiotic. Asteptati cateva zile si daca apare o inrautatire a starii dumneavostra consultati un medic.

   • Va multumesc. Eu presupun ca aceste cresteri ale analizelor ar fi de la faptul ca am fost inconjurata de oameni raciti, cu viroze, incepand cu parinti, sot si colegi de munca… insa am luat preventiv cate un osccilo, am mai luat cate un paracetamol (o pastila sau doua cred ca am luat), sau un faringo hot drink (tot unul) tot pe baza de paracetamol si am crezut ca m-a ocolit. Ar fi indicat sa iau preventiv vreo 2 – 3 zile consecutive, ar putea sa scada nivelul leucocitelor?

    • Nu mai luati nimic, ati luat destule (nu asa se face o preventie a unei boli).

 17. Buna ziua,

  sunt in saptamana 14 de sarcina si de ieri am o durere de cap puternica. Am mai avut astfel de dureri si cand nu eram insarcinata, nu foarte des, si le tratam cu o pastila de quarelin, atat. Este singurul medicament care isi face efectul. Pot sa iau si acum un comprimat?
  Multumesc mult!

   • Va multumesc mult! Sper sa isi faca efectul algocalminul…:(

 18. Sunt posibil insarcinata, am fost la medic pentru o tuse seaca și mi.a prescris stodal și nu îmi trece tusea ce as putea lua? Mulțumesc

  • Consultati un medic de la boli infectioase (in principiu este foarte important sa nu fie pe baza de codeina – care sunt si cele mai eficiente)

 19. Buna ziua. Incercam sa avem un copil, dupa o sarcina pierduta in luna aprilie. Ultima menstruatie a fost pe 24.08.2017, insa imediat dupa am contactat o raceala urata pe care am tratat o cu modafen si theraflu de pe 28.08.2017 pana in prezent. Tot astazi, am fost nevoita sa fac si o radiografie dentara. Perioada fertila ar fi saptamana viitoare. Credeti ca ar putea influenta radiografia dentara si modafenul o eventuala sarcina si astfel sa aman in aceasta luna o posibila conceptie ? Nu as dori sa mai trec din nou printr-o pierdere de sarcina. Multumesc!

  • Nu cred ca ar influenta, isa daca starea dumneavostra nu se imbunatateste mai bine amanati pe luna viitoare. Radiografia nu are influenta in acest caz.

   • Va multumesc pentru raspunsul prompt. Ma simt deja mult mai bine si am renuntat de ieri la modafen. Mai iau cate un paracetamol doua maxim pe zi pana in weekend pentru a scapa de congestia nazala, acesta fiind ultimul simptom ramas.

 20. Buna ziua, sunt insarcinata in 19 sapt, este periculos daca am mai luat dulcolax, am incercat cu spuzitoare dar , actioneaza doar local, la mine mancarea ramane blocata in stomac si ma simt incarcata! Poate da probleme de sanatate fatului?

  • Nu sunt probleme insa este bine sa discutati cu un gastroenterolog legat de acesta problema.

 21. Buna ziua! Sunt insarcinata in 29 de sapt, de la 16 sapt am dureri groaznice de coloana ce radiaza pe fesa si picior, doctorul ginecolog mi-a prescris analgezice, algolcamin si paracetamol. Problema e ca am luat in fiecare zi cel putin un algolcamin, cu cat inaintez in sarcina durerea ii mai intensa. Oare consumul zilnic de algolcamin afecteaza bebele? Va multumesc!

  • Nu afectează, însă dacă durerile sunt asa de mari ar fi bine să vă vadă un medic neurolog.

  • Buna , cum este bebelusul? A fost afectat de algocalmin?

  • Buna Ionela, cum sete bebelusul? A fost afectat de algocalmim?

   Multumesc.

 22. Buna! Sunt in primele 3 saptamani de sarcina. Din pacate o durere intensa de masele nu imi da pace. Am luat 3 pastile de Aulin, la un interval de 15 ore între ele. Am citit ulterior ca nu ar fi ok medicamentatia de orice fel in sarcina. Afectează cu ceva acestea? Multumesc!

  • Nu afecteaza(iar daca afectează sarcinile se opresc din evolutie). Daca aveti o problema o tratati sarcina durează 9 luni si pentru o sarcină normală este nevoie de o mamă sănătoasă.

 23. Buna ziua! Eu s sotul am luat un medicament antiinfectios Omicral si luna aceasta aflam daca suntem parinti….afecteaza acest medicam viitorul bebe?!

  • Conform prospectului nu este bine sa ramaneti insarcinata cand urmati acest tratament. Nu aveti alceva de facut decat sa asteptati sa vedeti ce se intampla (este riscul sa se opreasca in evolutie).

 24. Buna ziua , sunt insarcinata in 31 de saptamani, am facut o urocultura si mi-a iesit ca am Enterococ. Medicul mi-a dat injectii cu gentamicin. Nu afecteaza bebelusul? Nu stiu ce sa fac..

  • De prima intentie se administreaza peniciline sau cefalosporine conform antibiogramei (acolo se specifica la ce antibiotic este sensibila bacteria). Atasati rezultatul uroculturii.

 25. Buna ziua.
  Mi au fost prescris tratament de 12 zile cu polygynax. Am 30 de saptamani. Voiam sa va intreb daca aceste ovule sunt sigure in sarcina.o
  Mi a iesit la secretie vaginala flora polimorfa Gram negativ.
  Mentionez ca acelasi rezultat l am avut si cu o luna urma. Am urmat tratament cu Fluomizin si Ginophilus dar se pare sa nu a avut efect.
  Astept raspuns, multumesc.

  • Faceti o cultura din secretie vaginala cu antibiograma si daca rezultatul este pozitiv pentru un germene se face tratament antibiotic oral.

 26. Buna ziua! Sunt insarcinata in 33 de saptamani,ieri am fost implicata intr un accident rutier de unde am fost luata cu ambulanta unde mi s a administrat o perfuzie care nu stiu ce continea,credeti ca ar putea fi ceva care sa afecteze fatul?

  • Daca nu stiti ce continea nu va pot raspunde daca afecteaza sau nu fatul, dar logic la gravide nu se dau medicamente interzise in sarcina.

 27. Buna ziua! Augmentinul, prescris pentru sinuzita, poate avea efecte pentru sarcina in primul trimestru? Multumesc frumos!

  • Conform stadializarii augmentinul face parte din categoria B ca multe alte antibiotice. Daca aveti o sinuzita care necesita acest tratament il urmati. Pentru o sarcina sanatoasa trebuie si o mama sanatoasa.

 28. Comentariu

 29. Buna seara! Sunt insarcinata in saptamana 26,am foat diagnosticata dw la inceput cu uter hipoplazic. In prezent lungimea colului este de 33mm iar bebe se dezvolta normal. Iau nospa de 2 ori pe zi, utrogestan de 2 ori pe zi . Fara sa am dureri sau contractii medicul mi-a recomandat sa iau seara jumatate dw diazepam. Problema e ca-mi este foarte teama sa-l iau ca sa nu aiba efecte negative asupra copilului.

  • Diazepamul va ajuta pe dumneavostra nu pe uter asa ca faceti cum considerati. Sunteti la prima sarcina? Diagnostul de uter hipoplazic pe ce baza a fost pus si cand.

 30. Buna.cumnata mea a nascut luni dimineata o fetita de trei kg.din pacate seara a varsat o cantitate din cate am inteles destul de mare de sange.este posibil sa fie de vina pt ca in primele luni de sarcina a luat aspenter???astept raspunsul dv!va multumesc.precizez ca acuma fetita e la terapie intensiva.i sa administrat vitamina K….

  • Nu are legatura cu aspenterul din primul trimestru de sarcina.

 31. buna ziua! D-ul Cotutiu, va rog sa ma ajutati, sunt in a 30 saptamana de sarcina. De ceva zile sunt racita, am 37,8 febra si medicul mi-a zis sa nu iau nimic in afara de ceiuri, dar nustiu ce sa fac situatia e din ce in ce mai rea. Am auzit ca pot sa iau si paracetamol, dar iarasi nu febra ma deranjeaza, ci gatul, am nas infundat, ma dor si urechile rau. Ma tem sa nu dea vreo bronsita. Ce mi-ati putea recomanda. Va multumesc

  • Am si o tusa insuportabila, uneori cand tusesc ma inteapa si burta. Ma tem sa nu fac rau copilului

  • Un consult la infectioase. Se pot lua multe medicamente inclusiv antibiotic, insa este bine sa fiti vazuta pentru a sti daca este necesar un anumit tratament. Parerea mea este ca nu trebuie sa va automedicati pana nu aveti si un diagnostic.

 32. Buna seara ,am o carenta de vitamina D,Aslo imi este putin marit ,am inceput sa iau vitaminD3 1000 IU (25microgram) 1 co /zi si calciu Osteocare 2co/zi .Vreau sa stiu daca putem concepe un copil si daca nu au consecinte aceste medicamente.Multumesc.

 33. Buna seara! In primele sapt de sarcina 1-3 sunt permise mrdicamente precum nervocalmin sau persedon? Am o stare de agitatie cu ritm cardiac f alert si nu pot dormi deloc. Multumesc

 34. Buna seara! In primele sapt de sarcina 1-3 sunt permise mrdicamente precum nervocalmin sau persedon? Am o stare de agitatie cu ritm cardiac f alert si nu pot dormi deloc. Multumesc

  • Nu este indicat sa luati nimic. Cel mai bine este sa faceti un consult si doar daca acel medic va indica medicamente sa le luati.

 35. Sunt insarcinata in 27 saptamini, la moment primesc antibiotic ceftriaxon intravenos, in saptamina 25 de sarcina am primit klacid antibiotic , in amble cazuri pentru infectie respiratorie, cit de periculos este pentru fat si ar putea sa apara consecinte asipra fatului? Multumesc anticipat

  • Nu ar trebuie sa fie consecinte medicamentele sunt permise in sarcina si fatul este mare. De asemenea trebuie sa fiti si dumneavostra bine ca sa fie si fatul bine. Ideea este ca daca se impune un tratament trebuie urmat.

 36. Am 12 sapt de sarcina. Am racit de 2-3 ori pana acum.Medicul mi-a dat o lista de medicamente pe care le pot lua fara probleme in sarcina, inclusiv parasinus, 3 pe zi. Eu am luat doar 1 la cateva zile.Am luat doar unu pt ca mie parasinusu imi face foarte bine, imi trece durerea de cap si ma si pot odihni noaptea, probabil din cauza faptului ca da somnolenta. Problema este ca peste tot scrie paracetamolul simplu este permis, parasinus nu, insa nu am gasit nicaieri si consecintele administrarii acestui medicament in timpul sarcinii. Toata lumea din jurul meu mi-a spus ca sunt inconstienta, ca am facut o.mare greseala, ca nu trebuia sa iau nimic, macar pana in 3 luni. Sunt foarte stresata din cauza asta. Ce parere aveti? Multumesc!

  • Paracetamolul este permis in sarcina, de asemenea si algocalminul, deci nu trebuie sa va faceti probleme. Daca ati utilizat in primul trimestru medicamentele atunci daca se intampla ceva rau ca sarcina aceasta cel mai probabil se va opri din evolutie. Daca sarcina evolueaza bine nu trebuie sa va ingrijorati, insa nici sa faceti abuzuri de medicamente.

 37. Bună ziua, sunt în a 27-a săptămâna de sarcina și ma confrunt cu o problema pe care nu știu cum sa o rezolv sau la ce doctor sa mai merg. De 3 saptamani piciorul stang, in partea superioara, este tot timpul amortit.Din cate am înțeles de la dr. de familie și dr. ginecolog ca, copilul meu atinge nervul sciatic și ca nu se poate face nimic pana la nastere. Faptul care ma îngrijorează este ca pe zi ce trece aceasta zona se mărește, ajungând pana în ziua de azi sa fie de la genunchi pana în sold. Îl masez zilnic dar nu are nici un efect. Amortirea acestei zone a piciorului nu se prezintă cu furnicaturi. Îmi este teama sa nu se agraveze sau sa nu-și mai revină.

  • Va trebuie un consult neurologic, insa cu avansarea sarcinii simptomatologia se va agrava (uterul devine din ce in ce mai mare si apasa mai mult).

 38. Buna ziua!
  Prima zi a ultimei menstruatii a fost in 31 noiembrie. In data de 23 dec am luat pastile Drill pt gat 8 buc – uan pe zi. apoi, nestiind ca sunt insarcinata, in data de 27 dec am luat brufen si aspirina. I data de 28 dec am luat controloc – cate o pastila pe zi. Imi afecteaza copilul?
  Multumesc!!!

  • De obicei in primul trimestru daca au un efect nociv asupra sarcinii o vor opri din evolutie. Daca sarcina evolueaza normal nu aveti de ce sa va ingrijorati, iar daca apar probleme nu au fost din cauza acestor medicamente.

  • Buna ziua, Mihaela. Ma intereseaza cum a evaluat sarcina, deoarece nestiind ca sunt imsarcinata si eu am luat Controloc. M-ar ajuta sa cunosc cazul dumneavoastra. Va multumesc.

 39. Buna ziua,
  Sunt insarcinata in 8 sapt.
  Ultima menstruatie 07.11.2016
  In perioada 28.11-30.11.2016 ( nestiind de existenta sarcinii) din cauza unei raceli care am tratat-o homeopat, mi s-a recomandat sa iau 5 zile de aerius ( din cele 5 zile recomandate am luat doar 3 zile in intervalul mentionat mai sus).
  Exista riscuri in ceea ce priveste dezvoltarea fatului si ulterior dupa nastere.
  Nu stiu cat este de relevant, dar nu am luat acid folic.
  Va multumec!

  • Daca aveti o alimentatie echilibrata nu este o problema cu ac folic. Daca sarcina evolueaza bine nu ar trebui sa existe riscuri pentru fat cu atata mai mult din privinta homepatelor.

 40. Buna seara. Sunt insarcinata in 4 saptamani.Am o raceala urata cu tuse , dureri de gat si in piept.Dna doctor mi-a prescris Ampicilina , Stodal, Decasept, Biorinil si Diclofenac unguent . Ce riscuri sunt? Multumesc . Sarbatori fericite!

  • Parerea mea este ca ar fi bine sa fiti vazuta totusi de un medic de la infectioase sau un pneumolog, care sa va indice tratamentul. Poate nu este asa de grav sau pote este neesar a fi ajustat putin tratamentul.

 41. Buna ziua sunt in saptamana 4 de sarcina si ma doare foarte tare gatul mi s.a recomandat azitromicina. Ce parere aveti?

  • Cine a facut recomadarea si pe ce baza (adica este absolut necesar sa luati antibiotic).

 42. Buna ziua,
  Sunt in saptaman 5 de sarcina si folosesc Magneb6 , 2 pastile/zi, as dori sa stiu daca sigur nu afecteaza sarcina avand in vedere mai ales varsta mica a acesteia! Le folosesc pentru palpitatii, insomnie si mai ales stare de agitatie.
  Va multumesc

  • Magneziul este permis in sarcina deci nu ar trebui sa fie probleme.

 43. Buna ziua.
  Sunt insarcinata in 9 saptamani, descoperind sarcina abia in a 7-a.
  Avand probleme vechi cu infectii urinare recurente, am facut tratament cu Zinat + probiotic, apoi pt o candidoza am luat ovule ce contineau nistatina si clotrimazol si o doza unica de fluconazol 150mg, toate acestea cand inca nu stiam ca sunt insarcinata. (Undeva in saptamanile 3-4-5) Iar candidoza nici macar nu a disparut.
  La o clinica privata mi s-a spus ca acest fluconazol pune probleme serioase si mi s-a sugerat cumva indirect ca intreruperea sarcinii ar fi o idee mai inteleapta.
  Mentionez ca am 27 ani, am ovare polichistice si este prima mea sarcina. (Nu era propusa neaparat acum, dar este dorita!)
  Va rog sa-mi impartasiti parerea dvs in special vis-a-vis de acel fluconazol. Oare chiar poate sa afecteze embrionul in sarcina atat de mica?!

  • In primul trimestru de sarcina cel putin la nivel teoretic medicamentele daca au efect toxic aspra sarcinii, dau oprirea din evolutie a acesteia (totul sau nimic). Nu va pot sfatui ce sa faceti, decizia fiind a dumneavostra, insa tineti cont de acest aspect pe care l-am mentionat anterior.

 44. Buna seara! Sunt insarcinata in 32 -33 sapt Si am facut o infectie la masea de vreo Luna Si am fost la stomatologie Si mi s-a dat amoxicilina 250 mg timp de 7 zile. Acum mi s-a infectat o alta masea care a fost curatata Si plombata in trecut.. oare e bine sa mai iau o saptamana de antibiotice? Sincer e foarte dureroasa maseaua Si cu infectie la ea e foarte nasol… Va rog sa imi raspunde-ti daca e vreun risc sau ceva…. Mi s-a spus ca bebele e in siguranta Dar de doua ori tratament cu antibiotic in sarcina imi da de gandit… Multumesc!

  • Daca aveti o problema trebuie sa faceti tot ce este necesar pentru a o rezolva. Nu se intampla nimic ca mai mai luati antibiotic, in comparatie cu complicatiile care pot apare si repercursiunile asupra dumneavostra.

   • Va multumesc mult pentru raspuns. Sunt mai linistita.. O seara placuta!

 45. Bună dimineața, sunt însărcinată în 4 săptămâni,și eu nu am știut ca sunt însărcinată și am luat medicamente pentru tuse cu dextromethorphan,ibu 400 și ventolin,poate afecta fătul?

  • Daca sarcina va decurge bine, inseamna ca nu au avut nici un efect. De obicei in trimestrul unu daca o substanta are efect nociv asupra produsului de conceptie el se va opri in evolutie.

 46. Buna ziua.
  Sunt insarcinata in saptamana 29 de sarcina. Pana acum am luat la recomandarea medicului aspenter 75 in fiecare zi (pe langa femosun), desi tensiunea tot timpul a fost buna, am inteles ca se da pentru vascularizarea buna a placentei (avand un antecedent de avort spontan in sapt. 4-5)
  La controlul eco de 29 sapt. mi-a zis ca lichidul amniotic este cam putin (masuratorile fatului au fost toate bune la varsta de 29 sapt.), AFI=8,34 , iar ca atare mi-a marit doza trecand la asipin cardio 100. Va rog sa-mi spuneti daca pot face ceva sa creasca lichidul amniotic si daca e in regula sa iau aspirin cardio.
  Multumesc frumos.

  • Lichidul amniotic nu poate fi influentat de un anumit comportament al dumneavostra. Trebuie sa va urmariti tensiunile si daca acestea cresc se va actiona in consecinta. Medicul va va urmari starea de bine a fatului si daca apare ceva va va anunta. Nu are nimic ca luati aspirina dar acesta va trebui oprita la saptamani mai avansate (nu este in regula sa nasteti fie natural fie cu cezariana cand urmati tratament cu aspenter).

 47. buna seara sunt insarcinata in 14 saptamani am avut migrene foarte puternice si in de curs de o luna am luat 3 pastile de ibalgin at i putea s a im spuneti la ce riscuri im expun copilul multumesc

  • Ar fi bine sa investigati aceste migrene. In sarcina puteti lua paracetamol, algocalmin, insa este bine sa consultati un medic sa se identifice o posibila cauza a migrenelor. Tensiunea arteriala va este normala?

 48. Buna ziua. Am nevoie de o lamurire. Nu sunt insarcinata, insa vrem sa concepem in curand. Eu fac cistita dupa contactele sexuale, de obicei iau uractiv inainte de contact pentru a preveni si as dori sa stiu in cazul unei fecundari, acest preparat este periculos, sau il pot lua fara griji, inainte de contact? Mentionez ca are albastru de metilen, care persista in corp cateva zile, se elimina cam in 3 zile prin urina, asa am observat.
  Daca cunoasteti alt remediu eficient, v-as ruga frumos sa-mi spuneti cum pot preveni aceste cistite (precizez ca sumarul este ok, urocultura repetata in mai multe luni iese ok, analiza la secretie este ok, doar levuri prezente, fara candida pe cultura, toaleta genitala inainte si dupa contact, urinare inainte dupa contact).
  De asemenea vreau sa mentionez ca am contacte sexuale rar (din cauza serviciului sotului care lipseste 6 luni cumulate pe timpul anului si 6 luni este acasa).

  • Daca tot aveti infectii urinare in repetitie este bine sa fiti vazuta de un medic urolog. Dupa contactul sexual este bine sa urinati. Ce mai trebuie sa siti este ca igiena in exces sau precare poate sa altereze floara locala sa dea asemnea manifestari. Daca urocultura este negativa nu aveti infectie urinara. Cel putin pe prospect se mentioneaza ca uractivul este contraindicat in sarcina.

   • Am fost la nefrolog, am facut ecografie la rinichi si teste de sange care au iesit bune. Altceva nu mi s-a recomandat. Intotdeauna urinez si ma spal inainte si dupa contactul sexual. Nu fac spalaturi vaginale, ma spal intotdeauna cu gel special pentru zona intima cu ph mare. In secretie au iesit lactobacili prezenti. Ceea ce am sesizat insa, este o diminuare a lubrifierii vaginului, inainte si in timpul contactului si de asemenea, in momentul in care incepe sa se lubrifieze vaginul simt o usoara durere/intepatura (care apare si la inceputul actului sexual) la intrarea in vagin, nu inteleg de ce. Aceste cistite post contact au aparut cam de aproximativ 1 an de zile. In timpul controalelor ginecologice nu mi s-a spus ca as avea rana pe col, sau alte probleme (testul pap este ok). Nu stiu ce as putea face, astfel incat sa nu mai fac aceste cistite, ma gandesc cu teama ca atunci cand vom vrea sa concepem, contactele sexuale vor deveni mai dese si mi-e teama sa nu apara aceasta cistita.
    Stiam ca uractivul este contraindicat in sarcina, insa ma gandeam ca poate nu dauneaaza in perioada de fecundare si pana in momentul implantarii ovulului fertilizat in mucoasa uterina. Va multumesc.

    • Vaginul este mai lubrefiat in perioada fertila a ciclului menstrual. Sa stiti insa ca si contactele sexuale rare pot da astfel de manifestari (usturime durere la penetrare sau in timpul actului sexual). De asemenea afectiuni ca endometrioza sindromul aderential etc pot da dureri in timpul actului sexual.

  • Buna Anisia,
   Am avut si eu aceeasi problema ca si tine timp de aproximativ 2 ani, si am reusit sa scap pana la urma cu ajutorul unui tratament homeopat – asta după f multe tratamente cu diferite antibiotice, care nu dadeau nici un rezultat.
   Personal, eu am mers la dl. Doctor Sorin Cadar.

   Sanatate!

 49. Buna seara, domnule doctor,
  Am luat 7 zile de avelox 400mg pentru a trata o pneumonie.
  Perioada de administrare a fost 19.09.2016- 25.09.2016.
  Am avut ultima mentruatie pe data de 15.09.2016 si in data de15.10.2016 mi-am facut un test de sarcina si a iesit pozitiv. Afecteaza embrionul administrarea acestui antibiotic?
  Ce este de facut?
  Multumesc anticipat pentru raspuns!
  Cu stima Silvia Paraschiv

  • Nu este de facut nimic daca este o sarcina dorita o pastrati. Dumneavostra nu erati insarcina cand ati terminat tratamentul. Dumneavostra cel putin teoretic ati ramans insarcina prin 28-30.09. In asemena circumstante riscul este aproape nul (spun asta fiindca in medicina nu exista 100% in nici o situatie).

   • Buna seara!
    Si eu am luat avelox 400 mg, 1/zi, 7 zile, din 5.01-12.01.2017 plus diflucan in prima zi si in a3-a de antibiotic
    22.12.2016 a fost prima zi de ciclu, iar in 28.01.2017 am aflat ca sunt insarcinata, dupa 4 luni de tratAment cu clostylbegit si duphaston (nici nu ma asteptam sa raman, avand in vedere ca nu am avut ovulatie decat in ultimele 2 luni)
    Deci am 6 sapt de sarcina. Am fost la ginecolog si mi-a spus ca exista risc. Eu sunt optimista ca totul va fi bine, tot citesc despre conceptie si cred ca nu afecteaza bebelul meu acest avelox! Ce spuneti? Va multumesc anticipat, cu stima, Anca

    • Este greu de spus, dar de obicei daca se intampla ceva rau sarcina se va opri din evolutie daca merge bine de obicei nu sunt nici un fel de probleme. Exista un risc dar noi nu avem cum sa il cuantificam.

 50. Am luat antiinflamatoare nestiind ca sun insarcinata.acum am 16 sapt,fatul a miscat ,se poate sa aive probleme in dezvoltare,adica la cap sau in alta parte a corpului??? Multumesc

  • Ce anume ati luat mai exact si cat timp si ce doze.

 51. Buna ziua! Sunt insarcinata in 37sapt si 3 zile si luni sunt programata pt scoaterea cerclajului,urmand ca marti a se efectua cezariana. Problema mea este constipatia,cu care ma lupt de 3 luni de zile. Daca nu folosesc nici un stimulent gen supozitor glicerina,nu ies afara cu zilele. As putea sa iau 2 tranzactiv pt a ma elibera? Nu mai suport supozitoarele, ma irita pe colon. Va multumesc!

  • Puteti incerca insa cu prudenta (respectati dozele), insa parerea mea este ca dupa nastere cu un regim alimentar echilibrat se va rezolva problema (sarcina favorizeaza constipatia, de asemenea si progesteronul administrat pe perioada sarcinii daca a fost administrat poate provoca constipatie).

 52. Buna ziua,

  Maine fac 40 de saptamani, astazi am terminat tratamentul cu Zinnat pt streptococul B, si am ceva senzatii de usturime/mancarime vaginala, candida fiind si ea prezenta la secretii col. Vreau sa nasc natural, credeti ca ar trebui sa aplic ovule Canesten Gyn care mi-au fost recomandate de ginecolog, eu rezist cu candida, dar nu stiu daca ar fi mai bine pt nastere sa nu se transmita la copil.

  Multumesc

  • Daca candidoza este simptomatica puteti lua ovulele insa nu cred ca veti si termina tratamentul, travaliu poate survni oricand. Aproape toate femeile insarcinate au candidoza vaginala fiindca s modifica flora locala din cauza statusului hormonal diferit din sarcina fata de femeia negravida. Mai rar se produc infectii micotice la nou nascut.

 53. Buna ziua,
  Sunt insarcinata in 38 de sapt si am psoriazis. Intrebarea este daca pot aplica hidrocortizon pe o zona restransa a corpului si ce crema as putea folosi cu o concentratie cat mai mica de cortizon. Dar in timpul alaptarii..
  Multumesc

  • Din pacate nu va pot ajuta. Ar fi bine sa fiti vazuta de un dermatolog care sa va fac un plan de tratament pe perioada sarcinii (cat a mai ramas) si pe perioda alaptarii.

 54. Buna ziua! Sunt insarcinata în 37+4 săptămâni. Medicul mi-a prescris floconazol 150mg doza unica deoarece am o micoza vaginala abundenta, de culoare galben verzui, fără miros, și care provoacă mancarimi. A zis ca nu a recomandat nici unei gravide pana acum. Nu știu ce sa fac. Mie frica sa nu afecteze copilul. Secreția ăsta arata destul de urat și s-a depus în cantitate mare pe pereții vagonului. Va mulțumesc

  • Nu exista o mare experienta cu el in sarcina de aceea exista o reticienta in a fi administrat. Alte preparate (ex fluomizin) care sunt permise in sarcina ati incercat?

 55. Sunt însărcinată în S20 si am 36 ani. Dinainte de sarcina m-am confruntat cu niste dureri puternice de cap, aleatorii, insotite uneori de voma, care nu scad decât greu, cu Aulin; a doua zi dispar ca prin minune. Nici în sarcina nu am scăpat de ele, însă parcă sunt mai suportabile. Dna dr. mi-a recomandat Paracetamol, însă eu am evitat complet sa iau – știu ca a doua zi nu mă mai doare. Am folosit însă – destul de des și fără sa întreb – o soluție cu roll-on pe baza de camfor și plante, cu care m-am uns pe gat, tâmple, frunte, chiar și prin par. Poate fi periculoasa aceasta soluție pentru copilaș?
  Va mulțumesc anticipat.

  • Teoretic nu dar sa stiti ca paracetamol si algocalmin puteti utiliza liniștită in timpul sarcinii. Informația despre utilizarea în sarcina a produsului folosit o gasiti in prospect.

 56. Bună ziua.am început un tratament cu ciprofloxacin și eu și soțul meu 7 zile.eu candida +stafilococ faecalis,sotul stafilococ warneri.eu le- am luat în timpul ciclului menstrual+ovule dafnegin+amândoi fluconazol doza unica.întrebarea mea ,poate deplasata este : dacă afectează cumva următoarea ovulatie,ovulul,sperma soțului ?ar fi o pauza de 7,8 zile pana la ziua fertila.încercăm de 1 an de zile sa avem un copil.am luat o luna de dupashton și speram sa mă fi reglat pt bebe.

  • Nu afecteaza cu nimic tratamentul o urmatoare ovulatie. Puteti incerca sa obtineti o sarcina linistita.

 57. Sunt însărcinată in 12 săptămâni.Luni avut pt prima data sangerari plus 3.4 chiaguri am fost la urgenta si la medicul meu ginecolog..mi au spus ca am un hematom si mi au dat utrogestant si eritromicina ..Nu stiu daca sa iau eritromicina fiind antibiotic.

  • Nu pot sa va spun necunoscand problema dumneavostra in detaliu daca este sau nu necesar sa luati eritromicina. In mod normal daca este doar un hematom si o sangerare pe cale vaginala nu se recomanda un antibiotic (daca nu aveti infectii sau alte semne si simptome care sa il duca pe domnul doctor cu ganduil la o infectie).

 58. Buna ziua! Sunt insarcinata in 10 saptamani si am arsuri asociate apoi de dureri groaznice in capul pieptului. Stie cineva de ce nu se poate administra Omez? Cum afecteaza acesta sarcina? Cat este de grav? Am luat tot felul de antiacide si nu ma ajuta deloc, am ajuns sa iau si 4/zi, dar deja nu le mai suport, le vomit. Luam Omez inainte de sarcina, ma ajuta enorm in problema gastritei, acum nu stiu ce sa mai fac, ma ingrozeste gandul ca o sa ma chinui asa 9 luni. Nici macar nu mananc alimente/mancaruri care ar provoca aciditate, ba chiar ma simt foarte slabita ca nu pot manca mai nimic si trebuie sa imi iau vitaminele/mineralele din pastile si perfuzii. Cu toate astea, am arsuri si dureri groaznice. Astept un raspuns, multumesc anticipat! Numai bine!

  • Nu exista inca studii solide cu privire la administrarea lui in sarcina de aceea exista o prudenta in administrarea lui. Va recomand sa mergeti la un consult gastroenterologic.

 59. Buna ziua. Sunt insarcinata in 32 de saptamani iar in urma unei culturi de col uterin s a descoperit infectia cu Streptococ de grupa b, am luat ampicilina 7 zile fara rezultat iar acum am primit tratament cu Cefuroxima de 1,5 g injectabil 7 zile\2x pe zi…imi fac griji pt bebe,poate sa l afecteze? Multumesc

  • Medicamentul este permis in sarcina deci nu aveti de ce sa va ingrijorati (denumire comerciala pentru solutie injectabila Axetine, sau pentru administrare orala Zinnat). Mai multe informatii despre acest antibiotic gasiti si in site http://www.ginecologultau.ro/cefuroxim

 60. Buna seara ,am 29 de săptămâni de sarcina si am dureri de stomac groaznice ce as putea lua pentru alinarea durerii ? Multumesc!

  • Antiacide – rennie (nu omeprazol sau alte produse similare).
   Eu v-as sugera sa va vada un medic gastroenterolog sa nu fie ceva mai grav.

 61. Buna seara, incerc sa fac un copil, neprotejandu-ma de 2 saptamani…am arsuri de cateva zile, daca iau maalox, omez si kebene e vreo problema? nu stiu inca daca am ramas insarcinata, dar..? Multumesc!

  • Daca incercati sa ramaneti insarcinata ar trebui sa eliminati ceea ce este nociv la o potentiala sarcina (medicamente, fumat, alcool excesiv etc). Ce ati luat pana acum nu afecteaza o sarcina, insa renuntati la ele (omez). Pentru arsuri sunt medicamente care se pot administra si in sarcina.

 62. Bună ziua! Sunt insarcinata in 19 sapt si pe toata perioada sarcinii nu am luat medicamente. Am avut insa relatii cu sotul in perioada in care el facea tratament cu antibiotice si omeprazol. Stiu ca poate suna deplasata intrebarea mea, dar este posibil ca dezvoltarea copilului sa fie afectata? e posibil ca mediamentele sa treaca in sperma si apoi in organismul meu si al fatului?

 63. sunt însărcinată in 5 saptamâni si 4 zile Si m-a confrunt cu o ușoară candidoza (ușoare mâncărimi secreției ușor modificata si miros mai înțepător ) si soțul are mici punctulețe rosiatice pe „capul” penisului va rog frumos dacă puteți să-mi recomandați o crema cv ? Aștept răspuns . Mulțumesc !

  • Sotul poate sa ia orice medicamente doresete, insa ar fi indicat sa faca un consult dermatologic. Dumneavostra ar trebui sa va adresati medicului dumneavostra ginecolog pentru a va face un examen de secretie vaginala (pentru a primi un tratament adecvat). In sarcina exista mai multe preparate care se pot folosi deci tratamentul nu ar fi ceva mai mare problema.

 64. Domnul doctor mi-a recomandat aspenter pt ca in iulie am pierdut o sarcina care s-a oprit din evolutie. Analizele pt trombofilie ai iesit bune dar a spus ca pt siguranta sa iau aspenter. Rennie luam de obicei cand aveam acid, dar acuma nu am aciditate mare ci durere.

  • Ar trebui sa discutati cu domnul doctor aceasta problema. Daca medicul dumneavoastra considera ca nu este voie sa intrerupeti aspenterul o sa primiti alte sfaturi legat de aceste dureri. Daca va spune ca este in regula sa nu mai luati aspenterul atunci si aceste probleme ar trebui sa dispara.

 65. Sunt pacienta domnului Cruciat. Am 11 saptamani de sarcina. Mi-a prescris sa iau aspenter cate una pe zi si fac acest lucru de la 6 saptamani,dar problema e ca eu am gastroesofagita de reflux si de cateva zile dupa ce iau aspenterul am dureri de stomac, care azi de exeplu s-a accentuat fff tare. Am o durere ca si lovitura de pumn in partea superioara a stomacului. Nu stiu daca am voie sa iau ceva medicament pt calmarea durerii acestea care este fff mare. Inainte de a ramane insarcinata cand aveam astfel de dureri luam controloc sau omeram. Daca ati putea sa imi dati un sfat ce as putea sa fac in cazul acesta as fi f recunoscatoare. multumesc

  • Care a fost motivul pentru ce v-a prescris domnul doctor aspenter? Omeranul nu este indicat in sarcina dar puteti utiliza ale produse de exemplu rennie.

   • Sunt insarcinata in 28 de saptamani si de 2 zile ma confront cu o raceala puternica : bad infuntat,dureri de utechi si dureri in git care de obicei l-e tratam cu ospen (penicilina v)deoarece la acest antibiotic este sensibil acest microb cu care ma confront din copilarie….va rog as dormi un sfat:este permis in timpul sarcinii Ospenul sau nu? Sunt disperata cu aceasta durere in git..va multumesc

    • Parerera mea este ca ar trebui sa mergeti la boli infectioase.

     • Reply
      Buna seara. Pe 22 dec am aflat ca sunt insarcinata, ovulatia incepand pe data de 1 dec. Facusem test de ovulatie si au iesit doua linii- din care unul mai slab. Incepand din 1 dec pana pe 5-6 dec am luat clorzoxazone 2 pastile/zi. Cam 5-6 zile + cateva pastile de ibuprofen. Dealungul lunii am mai luat colebil pt colecist nestiind ca greturile sunt de la sarcina, insa nu mai stiu cate ot ca erau la nevoie; melatonina pt somn si am.mai baut si cate un pahar de vin sau capsunata la masa. Am inteles ca poate pune probleme clorzoxazoneul. A mai fost cineva in situatia asta? mi e teama ca poate sa dea malformatii fatului. Pe 24 noaptea m am trezut cu intepaturi in gat, iar acum imi curge nasul. Cred ca e doar o raceala tinand cont ca nu ma dor articulatiile si nici febra nu am avut. Puteti va rogsa imi spuneti o parere? Nu am niciun simptom de greata, desi la inceput mai aveam.
      Multumesc!

     • Mergeți la medicul ginecolog sa va spună starea sarcinii si eventual după mai vorbim.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Copyright © 2013-2016. All Rights Reserved.