Citomegalovirusul (CMV) face parte din grupul virusurilor ADN, din aceiaşi familie cu virusurile herpetice, având un efect citopatic, cu apariţia celulelor gigante cu incluziuni intranucleare („ochi de bufniţă”)

Importanţă.

            Infecţia cu CMV este o afecţiune specific umană cu transmitere în special aerogenă (dar şi sexuală), care traversează placenta. 

CMV produce o infecţie latentă cu persistenţă pe tot parcursul vieţii, care parcurge mai multe etape:

  • primoinfecţia – în copilărie, frecvent asimptomatică, cu apariţia anticorpilor specifici dar care nu împiedică reactivarea
  • persistenţa CMV în anumite ţesuturi ale organismului
  • reactivarea infecţiei în special în stările de imunodepresie (ex.: sarcina)

Se apreciază că 80% până la 100% din populaţia adultă prezintă anticorpi specifici.

În prezent CMV este considerat principalul agent infecţios malformativ la om, afectând între 0,5-2,5% din sarcini. Dintre copii infectaţi 10% sunt simptomatici de la naştere, 90% nu prezintă simptome, dar pot dezvolta ulterior diverse sechele neuro-psihice (în 10-15% din cazuri).

Manifestarea infecţiei.

La gravidă 

Majoritatea infecţiilor la adult sunt inaparente clinic. Formele manifeste pot îmbrăca diverse forme clinice:

  • sindrom febril prelungit (38-40°C) care durează peste 15 zile, însoţit în general de adeno-hepatosplenomegalie.
  • tablou de mononucleaoză infecţioasă, dar cu reacţia Paul-Bunell-Hăngănuţiu negativă
  • hepatită cu CMV

La femeia gravidă infecţia cu virus citomegalic se manifestă clinic în 60% din cazuri în situaţia primoinfecţiilor şi la 19% în cazul infecţiilor recurente.

La făt şi nou-născut

Căile de infectare ale produsului de concepţie sunt multiple. Cel mai frecvent infectarea fătului se produce „in utero” prin transferul transplacentar al CMV. În cazul în care parturienta prezintă o recurenţă a infecţiei cu CMV, contaminarea se poate produce din secreţiile genitale (în aproximativ 50% din cazuri). De asemenea alăptarea poate constitui o sursă de transmitere a infecţiei (la 27,5% din lăuzele cu infecţie acută).

Infecţia „in utero” a fătului se poate manifesta prin: retard al creşterii intrauterine, oligoamnios, anasarcă feto-placentară, calcifieri intraventriculare, microcefalie, calcifieri intrahepatice, moarte fetală. Riscul de infecţie depinde de trimestrul sarcinii: 40-50% în trimestrul I, 8-25% în trimestrul II, 0-7% în trimestrul III

Infecţia prezentă la nou-născut

  1. Se manifestă clinic în 10% din cazuri prin aşa numita boală cu incluziuni citomegalice a nou-născutului, cu următoarele aspecte: hipotrofie (30-50% din cazuri), hepato-splenomegalie (70-80% din cazuri), purpură trombocitopenică (70-80% din cazuri), microcefalie (50% din cazuri), alte anomalii ale SNC (convulsii, paralizii, encefalită, hidrocefalie), pneumonie interstiţială, corioretinită (15% din cazuri). Mortalitatea este estimată la 30%, restul copiilor care supravieţuiesc vor dezvolta sechele neuro-senzoriale importante.
  2. 90% nu se manifestă clinic de la naştere. Pe parcursul vieţii 5-15% dintre ei vor dezvolta sechele în special auditive (surditate), retard psihic, corioretinită.

În cazul sarcinilor de prim trimestru infecţia cu virus citomegalic determină modificări ale nivelurilor oxidului nitric.

Diagnostic

Confirmarea infecţiei cu CMV se bazează pe:

a. izolarea virusului

b. diagnosticul serologic, confirmarea bolii făcându-se dacă:

  1. apar anticorpi de tip IgM
  2. titrul anticorpilor de tip IgG creşte de 4 ori la un interval de 2 săptămâni

Profilaxie. Conduită. Tratament

În prezent nu există un vaccin eficient împotriva infecţiei cu CMV. Pe de altă parte, datorită transmiterii aerogene a virusului nu se poate vorbi de o profilaxie eficientă pe parcursul sarcinii. În cazul infecţiei acute, confirmată serologic, în primul trimestru de sarcină, se recomandă avortul terapeutic. La femeile cu infecţie acută virusul se excretă prin lapte, însă nu s-au dovedit îmbolnăviri ale nou născuţilor alimentaţi natural.

În ultima perioadă s-au descoperit şi introdus în practică o serie de chimioterapice eficiente împotriva CMV, dar care sunt contraindicate la gravidă şi nou născut (Gancyclovir, Cygalovir, Foscarnet, etc.). Screeningurile serologice preconcepţionale şi în primele luni de sarcină nu şi-au dovedit eficienţa în practică.