Exameul citologic (Babeș-Papanicolau) folosit în screeningul cancerului de col uterin pune în evidență modificări celulare de la nivelul colului uterin și al canalului cervical, dar nu poate preciza întotdeauna cu exactitate natura modificărilor.

                Încă din 1988 când a luat ființă Sistemul Bethesda de raportare a citologiei colului uterin, histopatologii, datorită existenței unor specii  citologice neechivoce la examenul microscopic  au sugerat înființarea unei categorii citologice care sa alerteze medicul și pacientul asupra posibilității existentei unor leziuni severe a colului uterin: le-au numit celule scuamoase atipice (atypical squamous cells) și care sunt de două tipuri: ASC-US și ASC-H.

               În anul 2001 sistemul Bethesda a împarțit celulele scuamoase atipice rezultate la examenul citologic (Babeș-Papanicolau) în două subcategorii: celule scuamoase atipice cu semnificație nedeterminată (ASC-US) și celule scuamoase atipice dar fără a putea exclude o leziune de grad înalt (ASC-H).

ASC-US este considerată o categorie cu risc scăzut și care după unele studii se întâlnește în 4,8% din cazuri.  Un alt sutdiu arată că 9,7% din pacientele cu citologie ASC-US, sunt diagnosticate prin colposcopie și biopsie cu CIN II și CIN III ( leziuni precanceroase).

Pacientele cu citologie ASC-H au în aprope jumătate din cazuri leziuni CIN II și III (displazie moderată și severă-leziuni precanceroase)  în urma examenului histopatologic.

               Ultimul consens din 2006 a stabilit că pentru pacientele cu citologie ASC-US există următoarele posibilități:

  • repetarea citologiei la 6 și la 12 luni și efectuarea colposcopiei la pacientele la care a rămas aceeași citologie sau la care citologia s-a modificat în sens negativ
  • efectuarea imediată a colposcopiei
  • testarea pentru tulpinile HPV cu grad înalt (16,18). Dacă testarea HPV este negativă atunci următoarea citologie se va repeta la 12 luni deaorece riscul de liziune de grad înalt este de 3% (studiul ALTS). Pacientele cu HPV pozitiv trebuie sa fie examinate colposcopic.
  • adolescentele cu citologie ASCUS au recomandarea de a repeta citologia la 12 luni. Dacă la repetarea citologiei rezultatul este HSIL sau CIS/suspiciune de invazie atunci este recomandată colposcopia.

Nu este recomandată testarea HPV la adolescente; un studiu arata ca majoritatea adolescentelor sunt HPV pozitive la cațiva ani după debutul vieții sexuale (77 %-studiul ALTS).

  • pacientele imunocompromise trebuie evaluate în același mod ca și populația generală.
  • pacintele însărcinate cu vârsta de peste 20 ani și cu citologie ASCUS trebuie  manageriate precum cele negravide cu excepția că examenul colposcopic se poate întârzia pana la cel puțin 6 săptămâni după naștere.

               Pacientele diagnosticate cu ASC-H au în marea lor majoritate infecție cu virusul HPV (84 % după studiul ALTS) și au un risc de 20 până la 50 % să aibă o leziune de grad înalt CIN II ,III și de aceea recomandarea este ca aceste paciente sa fie direcționate către examenul colposcopic. Dacă nu apar modificări importante (displazie moderată  sau severă), recomandarea este ca pacienta să repete citologia la 6 și 12 luni sau să efectueze testul pentru diagnosticarea tulpinei HPV la 12 luni de la examenul colposcopic. Dacă pacienta este HPV negativă și are două citologii negative recomandarea este să reia metoda de sceening obișnuită adică examen citologic anual.