Dr. Paul CotutiuPublicitate
Abordarea pacientelor cu modificari citologice de tip ASC-US SI ASC-H

               Exameul citologic (Babeș-Papanicolau) folosit în screeningul cancerului de col uterin pune în evidență modificări celulare de la nivelul colului uterin și al canalului cervical, dar nu poate preciza întotdeauna cu exactitate natura modificărilor.

                Încă din 1988 când a luat ființă Sistemul Bethesda de raportare a citologiei colului uterin, histopatologii, datorită existenței unor specii  citologice neechivoce la examenul microscopic  au sugerat înființarea unei categorii citologice care sa alerteze medicul și pacientul asupra posibilității existentei unor leziuni severe a colului uterin: le-au numit celule scuamoase atipice (atypical squamous cells) și care sunt de două tipuri: ASC-US și ASC-H.

               În anul 2001 sistemul Bethesda a împarțit celulele scuamoase atipice rezultate la examenul citologic (Babeș-Papanicolau) în două subcategorii: celule scuamoase atipice cu semnificație nedeterminată (ASC-US) și celule scuamoase atipice dar fără a putea exclude o leziune de grad înalt (ASC-H).

ASC-US este considerată o categorie cu risc scăzut și care după unele studii se întâlnește în 4,8% din cazuri.  Un alt sutdiu arată că 9,7% din pacientele cu citologie ASC-US, sunt diagnosticate prin colposcopie și biopsie cu CIN II și CIN III ( leziuni precanceroase).

Pacientele cu citologie ASC-H au în aprope jumătate din cazuri leziuni CIN II și III (displazie moderată și severă-leziuni precanceroase)  în urma examenului histopatologic.

               Ultimul consens din 2006 a stabilit că pentru pacientele cu citologie ASC-US există următoarele posibilități:

 • repetarea citologiei la 6 și la 12 luni și efectuarea colposcopiei la pacientele la care a rămas aceeași citologie sau la care citologia s-a modificat în sens negativ
 • efectuarea imediată a colposcopiei
 • testarea pentru tulpinile HPV cu grad înalt (16,18). Dacă testarea HPV este negativă atunci următoarea citologie se va repeta la 12 luni deaorece riscul de liziune de grad înalt este de 3% (studiul ALTS). Pacientele cu HPV pozitiv trebuie sa fie examinate colposcopic.
 • adolescentele cu citologie ASCUS au recomandarea de a repeta citologia la 12 luni. Dacă la repetarea citologiei rezultatul este HSIL sau CIS/suspiciune de invazie atunci este recomandată colposcopia.

Nu este recomandată testarea HPV la adolescente; un studiu arata ca majoritatea adolescentelor sunt HPV pozitive la cațiva ani după debutul vieții sexuale (77 %-studiul ALTS).

 • pacientele imunocompromise trebuie evaluate în același mod ca și populația generală.
 • pacintele însărcinate cu vârsta de peste 20 ani și cu citologie ASCUS trebuie  manageriate precum cele negravide cu excepția că examenul colposcopic se poate întârzia pana la cel puțin 6 săptămâni după naștere.

               Pacientele diagnosticate cu ASC-H au în marea lor majoritate infecție cu virusul HPV (84 % după studiul ALTS) și au un risc de 20 până la 50 % să aibă o leziune de grad înalt CIN II ,III și de aceea recomandarea este ca aceste paciente sa fie direcționate către examenul colposcopic. Dacă nu apar modificări importante (displazie moderată  sau severă), recomandarea este ca pacienta să repete citologia la 6 și 12 luni sau să efectueze testul pentru diagnosticarea tulpinei HPV la 12 luni de la examenul colposcopic. Dacă pacienta este HPV negativă și are două citologii negative recomandarea este să reia metoda de sceening obișnuită adică examen citologic anual.

18 Comments

 1. buna ziua ..am facut testul papanicolau si mi au iesit urmatoarele rezultate….satisfacator pt evaluare ..da,celule endocervicale prezente,celule scuamoase de semnificatie nedeterminata,prezente.se recomanda colposcopia si in cazul unor leziuni suspecte biopsia….va rog mult sa imi spuneti daca e grav…sunt foarte speriata

  • Nu este grav, aveti un ascus adica cea mai usoara modificare care apare la un test Papanicolau, dar care trebui intr-adevar investgat. Faceti colposcopia si biopsia, iar conduita va fi in functie de rezultat.

 2. Buna ziua! Am facut un test Papanicolau, rezultatul este anomalii ale celulelor epiteliale: ASC-US. La examenul ginecologic mi s-a spus ca totul arata bine…Ultimul examen Papanicolau l-am facut la sfarsitul anului 2015 cand eram insarcinata rezultatul fiind: negativ pt leziuni intraepiteliale sau malignitate, modificari celulare benigne reactive la inflamatie, infectie cu candida- atunci am facut tratament pt candida. Va rog sa-mi spuneti ce inseamna, sunt speriata, programare la medic am numai pe saptamana viitoare, mi se pare muuult pana atunci. Se poate face direct colposcopie? Ar putea fi cancer de col uterin? Va multumesc!

  • Ar trebuie sa repetati examinarea peste 3 luni, daca sunteti speriata se poate face o colposcopie cu biopsie (daca este cazul).

   • Dar de ce numai peste 3 luni ar trebui repetat? nu se poate repeta mai repede?

    • Nu are rost sa faceti mai repede (atata trebuie ca celulele sa se reinoiasca).

     • Sper sa fie totul bine! Va multumesc frumos pt raspunsuri!

 3. Buna ziua.Am facut un test papanicolau, iar medicul meu nu este in tara ca sa imi interpreteze rezultatul.Va scriu exact ce scrie pe rezultat, cu rugamintea sa imi explicati ce inseamna mai exact.Test papanicolau satisfacator, prezente celule scuamoase atipice de semnificatie necunoscuta-ASC-US, modificari celulare reactive asociatecu inflamatia, organisme- candida.Concluzii:frotiu de tip inflamator- reparator, asociind aspecte de tip ASC-US

  • Nu este ceva grav (cea mai usoara modificare dintre cele patologice). Ce varsta aveti? Cand ati facut ultimul test Papanicolau si ce rezultat a avut.

 4. Buna ziua! La 28 de sapt de sarcina am facut un test papanicolau si mi-a iesit : modificari celulare non-neoplazice: inflamatorii. Anomalii ale celulelor epiteliale scuamoase: ASC-H, anomalii ale celulelor epiteliale glandulare AGC-NOS. An nascut prin cezariana si atunci mi s-a prelevat si biopsie. Doamna doctor mi-a zis fara sa ma menajeze, desi am nascut ca dupa parerea ei ii cancer. Rezultatele biopsie nu au venit inca, dar eu va intreb: trebuia facuta biopsia imediat dupa nastere sau dupa 6 sapt? stiu ca sarcina aduce si ceva modificari. VA MULTUMESC!

  • Influenteaza dar nu sa dea un rezultat de cancer. Cat de recent dupa nastere a fost facuta biopsia?

   • In momentul operatiei de cezariana

    • Daca rezultatul este de displazie el poate fi interpretabil, daca sunt franc celule maligne atunci este cert rezultatul.

 5. Buna ziua,
  Doctorul meu din romania mi-a spus sa urmez tratament cu isopropinosen timp de 6 luni, in urma efectuarii tesului papanicolau si hpv( pozitiv tulpina 6 si 53), prietenul meu si-a facut analizele aferente (acela din uretra care a iesit negativ iar apoi la microscop si a aparut pozitiv, care mai apoi a urmat un tratament cu laser si urmeaza sa se duca la verificare dupa 2 luni), medicul sau i a spus ca poate scapa de virus doar prin laser iar la mine ceea ce mi a dat doamna doctor crema aldara si pastile pt imunita nu au nici un efect in fata virusului, dpdv al doamnei doctor din dubai. S a uitat pe raportul meu si mi a spus ca nu are nici o relevanta tratamentul dat de doctorita mea si ca ar trebui sa ma duc de urgenta sa mi fac o colposcopie care apoi urmata de procedura LEEP (dpdv al dansei as fi in starea dinainte de cancer in care celulele se pot transforma in orice moment in celule canceroase).
  Nu are nici un sens ca prietenul meu sa fie in stare incipienta, iar eu in stare atat de avansata, din moment ce el este singurul partenercu care am avut orice relatie( incluzand atingeri etc), cum e posibil ?
  Aveti aici rezultatul raportului: Examen citologic: In mediu lichid – 1 frotiu ThinPrep.
  Metoda coloratia Papanicolaou
  Celule epiteliale scuamoase superficiale si intermediare etalate in
  placarde si izolat.
  Celule epiteliale glandulare endocervicale.
  Celule epiteliale scuamoase superficiale cu eozinofilie citoplasmatica
  accentuata, unele cu nucleul marit, fara insa a fi modificat raportul
  nucleo-citoplasmatic.
  Celule epiteliale scuamoase superficiale de tip koilocitotic.
  Granulocite neutrofile morfologic normale.
  Lactobacili.
  Microscopic:
  CIII/ Celule scuamoase atipice de cauza nedeterminata (ASCUS). Proces
  inflamator nespecific usor.
  Concluzie:
  Reevaluare citologica dupa tratament local/monitorizare citologica +
  testare HPV.

  As dori sa ma lamuriti va rog, pt sa acum sunt plecata si nu am cum sa fac o vizita, fiind limitata financiar.
  Mentionez ca ultimul contat a fos in luna ianuarie iar condiloamele au aparut la mijlocul luni februarie, care au fost eliminate cam dupa o luna cu condyline si am 24 de ani.

  Ce trebuie facut ? Este intr_adevar asa de grav ?

  • La 24 ani nu se indica testare HPV (acesta categorie de varsta au infectii tranzitorii). Tratamentul antiviral nu are nici un efect. ASCUS este o modificare usoara si se indica repetarea testului la 3-6 luni si daca persista atunci se face colposcopie. Nu este nimic inainte de cancer. Acest ascus are nevoie de ani pentru a ajunge un cancer (insa are mari sanse sa se vindece spontan pana la urmatorul Papanicolau). Linistiti-va si repetati testul la 3 luni dupa tratament local asta daca este primul test patologic si alte teste facute anterior au fost normale (pentru infectii vaginale care pot da astfel de modificari cand celulele se regenereaza fara sa fie de fapt nimic patologic). Cititi in articol ce este ASCUS si o sa intelegeti mai bine.

   • Buna ziua dl doctor.
    Dar in ceea ce priveste diagnosticul am citit despre CIII ca ar fi inainte de cancer ( pana la urma la citirea rezultatului care este rezultatul valid ? CIII este acelasi cu CIN III ( leziuni precanceroase).? deoarece ca scrie CIII/ Celule scuamoase atipice de cauza nedeterminata (ASCUS), care este rezultatul valid?
    De asemenea un doctor de aici mi-a spus ca nu se recomanda colposcopia pt varsta mea si mai ales procedura LEEP care mi-a spus dc lui ca trebuie facuta dupa colposcopie, aceasta procedura LEEP fiind singura modalitate de a scapa de virus in mod sigur.

    • CIII cu CIN III nu este acelasi lucru. Eu zic ca repetati testul peste 3 luni. Cu orice procedura riscul de reinfectie perista.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Copyright © 2013-2016. All Rights Reserved.