Sunt reprezentate de tulburări ale secreției lactate, fie de afecțiuni inflamatorii sau infecțioase ale sânului.

Tulburări ale secreției lactate:

 • hipogalactia – reprezintă secreția insuficientă de lapte matern
 1. primitive –  pot avea la bază tulburări hormonale și de obicei tratementul este ineficient.
 2. secundare – sunt cauzate de alăparea incorectă (stimularea insuficientă), fapt ce are la bază lipsa experienței, sau patologii care împiedică punerea copilului la sân. Tratamentul constă în stimularea eficientă a sânului prin corecta alăptare și prin administrarea de alimente mamei care stimulează galactopoeza (producerea de lapte) – hidratarea corectă a mamei, lapte, slănina, proteine iodate.
 • hipergalactia – constă în producerea in exces de lapte (sunt rare și se recomandă mamei reducerea aportului de lichide și reducerea stimulării sânului – alăptat fracționat)

Inflamații și infecții ale sânului

 • Congestia mamară (furia laptelui sau sânul angorjat) – apare între zilele 3 și 5 ale lăuziei, fiind prezentă la 1 din 10 lăuze. Clinic lăuza prezintă o stare febrilă, sâni fermi dureroși, stare generală modificată. Tratamentul constă în golirea mecanică a sânilor, antialgice și comprese cu gheață. Trebuie făcut diagnostciul diferențial cu infecțiile sânulul!
 • Ragadele reprezintă soluții de continuitate la nivelul mamelonului sau a areolei mamare. Cauzele sunt reprezentate de o sensibilitate tegumentară, igiena rigurosă sau deficitară, supt viguros ineficient. Tratamentul constă în igiena corespunzătoare, evitarea lenjeriei aspre și evitara suptului prelungit și traumatizant. Ragadele tratate necorespunzător se pot infecta.
 • Limfangita este o infecție tegumentară și interstițială cu punct de plecare de la o leziune mamelonară sau areolară (ragada). Clinic se manifestă prin sensibilitate, tegumente edemațiate, stare generală alterată, febră debutate brusc. Tratamentul constă în igiena corespunzătoare, antialgice, antiinflamatoare, tendința fiind spre vindecare sau supurare.
 • Galactoforita reprezintă inflamația canaliculară, iar clinic se deosebește de limfangită prin lipsa mofidicărilor tegumentare, debutul este insidios, iar în unele cazuri febra poate să lipsească. Patognomonic pentru galactoforită este apariția puroiului la exprimarea mamelonului.
 • Mastita debutează brusc, poate interesa întreg sânul, un singur lob glandular sau ambii sâni. Semnele clinice sunt reprezentate de febră, durere la nivelul sânului, formațiune care se palpează la nivelul sânului, stare generală alterată, edem tegumentar, tahicardie. Dacă supurează apare traiect fistulos prin care se exteriorizează puroiul.
 • Abcesul tuberos reprezintă o colecție care este bine delimitată a areolei sau a zonei perimamelonare. Este prezentă durerea, tegumentele sunt sensibile, edematoase cu căldură locală.
 • Abcesul premamar apare în momentul în care infecția se propagă la țesuturile din profunzime. Starea generală este alterată, apare febra, durerea la nivelul sânului. Apare o formațiune dureroasă fluctuentă, tegumentele sunt edemațiate, sânii sunt asimetrici.
 • Flegmonul mamar este o entitate rară, gravă cu tabloul clinic al unui șoc toxico-septic.