Dr. Paul CotutiuPublicitate
Inseminarea artificiala

Procedura de inseminare artificială constă în introducerea instrumentală de spermatozoizi în tractul genital feminin la nivelul colului, cavităţii uterine sau trompelor. Procedeul utilizează sperma soţului sau a unui donator.

Inseminarea intracervicală presupune punerea în contact a ejaculatului cu glera cervicală după lichefierea acestuia, cu ajutorul unei canule.

Inseminarea intrauterină (IIU) presupune prepararea probei de spermă în scopul concentrării spermatozoizilor care sunt ulterior resuspendaţi în aproximativ 0,25-0,3 ml dintr-un mediu special pentru inseminare.

Inseminarea intratubară presupune injectarea spermatozoizilor resuspendaţi în 3 ml de lichid de transport special (Earl), cu ajutorul unei canule cervicale sau prin cateterism tubar retrograd. În momentul actual atât inseminarea intratubără prin cateterism retrograd cât şi cea intracervicală sunt metode în retragere, întrucât prima este invazivă în timp ce inseminarea intracervicală are o eficienţă modestă (sensibil mai slabă decât cea intrauterină). Inseminarea intratubară prin cateterism transcervical (după trecerea cateterului se blochează orificiul cervical, crescând astfel rata spermatozoizilor ce ajung la nivelul tubei) este privită cu multă încredere prin prisma rezultatelor sensibil mai bune obţinute prin această tehnică comparativ cu cele rezultate prin tehnica intrauterină.

Etapele inseminării sunt următoarele:

 • monitorizarea dezvoltării foliculare şi endometriale (stimulare ovariană atunci când nu există ovulaţie spontană)
 • declanşarea ovulaţiei
 • prelevarea spermei şi prelucrarea ei
 • inseminarea propriu-zisă

Alegerea datei pentru inseminare porneşte de la faptul că rata cea mai mare de sarcini se obţine în condiţiile în care în momentul ovulaţiei spermatozoizi se găsesc deja în tractul genital feminin. Foliculii ovarieni sunt consideraţi maturi când depăşesc 18 mm în diametru. În cazul stimulării cu gonadotropine, în eventualitatea în care se dezvoltă mai mulţi foliculi dominanţi, declanşarea ovulaţiei se recomandă a se face în momentul în care există 2-3 foliculi peste 15 mm (în ideea evitării luteinizării premature). Indicaţiile clasice pentru această tehnică se adresau sterilităţii de cauză cervicală, respectiv celei de cauză masculină – oligospermie moderată. În ultimii ani această tehnică a cunoscut o extindere deosebită fiind practic recomandată pentru toate cazurile de cupluri sub fertile (reprezintă marea parte a cuplurilor ce se adresează medicului pentru infertilitate). În aceste condiţii inseminarea intrauterină se indică tuturor cuplurilor sterile ce îndeplinesc două condiţii :

 • proba recoltată de la partener cuprinde în forma finală (după prelucrare) cel puţin 1-3 milioane de spermatozoizi din care peste 20% mobili
 • permeabilitate tubară bilaterală (confirmată prin HSG sau laparoscopie)

Superioritatea IIU faţă de contactul sexual dirijat (monitorizare ovariană + declanşare prealabile) este indiscutabilă. Rezultatele sale variază însă foarte mult în funcţie de o serie de factori asociaţi:

Rata cea mai mare de reuşite este obţinută în cazul asocierii IIU cu poliovulaţia (după stimulare cu gonadotropine – vezi „Puregon” şi „Clostibegyt„): Meta-analiza elaborată de Hughes a evidenţiat o rată de reuşită de 10-12% pentru asocierea stimulare cu gonadotropine + IIU, faţă de 5% când se practică IIU izolat. Există o serie de studii care avansează cifre mult mai optimiste (18% chiar 33%!!) dar din păcate sunt de dimensiuni prea mici pentru a asigura o omogenitate corespunzătoare a subiecţilor.

Încercarea de a optimiza fecunditatea prin efectuarea a două inseminări (diferite protocoale) nu are un suport faptic suficient de consistent.

4 Comments

 1. Buna ziua,
  va rog sa ma ajutati cu interpretarea urmatoarei analize de spermograma a sotului meu, care nu a iesit in limitele normale si anume:
  Aglutinare: 2 (valori de referinta = indice 0)

  Aceasta este incercuita. Ce il sfatuiti sa faca? reprezinta ceva grav?

  Va multumesc anticipat!
  o zi buna !

  • Trebuie sa ia legatura cu un medic urolog, ei se ocipa de aparatul genital masculin, dar daca restul sunt in limite normale nu cred ca este o mare problema.

 2. Buna ziua. In urma unui HSG am descoperit ca am ambele trompe „infundata” total. FIV este unica solutie pt a ramane insarcinata? Am inteles ca nu este indicata operatia laparoscopica. Multumesc!

  • Nu stiu in detaliu problema dumneavostra. Daca aveti ambele trompe infundate se poate tenta o operatie laparoscopica de desfundare a lor sau daca sunt grav afectate se poate opta pentru extirparea lor. In cazul in care se face fertilizare in vitro (FIV) in unele cazuri este mai bine ca trompele afectate sa fie extirpate decat lasate pe loc, dar repet nu cunosc toate detaliile cazului dumneavoastra eu va spun optiunile posibile. Daca ele sunt grav afectate (nu se pot desfunda) singura sansa de a obtine o sarcina ramane fertilizarea in vitro (FIV). Ca idee trompa este locul unde se intalneste spermatozoidul cu ovulul si unde are loc fecundarea, ori daca trompa este afectata nu se poate obtine o sarcina fara FIV.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Copyright © 2013-2016. All Rights Reserved.