Este o infecţie cu transmitere sexuală agentul etiologic incriminat fiind Trichomonas vaginalis.
Având în vedere ca aproximativ 50% din femei pot fi asimptomatice, rezervorul principal este femeia, transmiterea infecţiei fiind pe cale sexuală. Un factor de risc important este numărul de parteneri sexuali.
Simptomatologie: (depinde de severitatea infecţiei)
· asimptomatică (dacă numărul de paraziţi este mic)
· leucoree aerată verzuie sau gri
· prurit vulvar şi vaginal de intensitate variabila (prurit=mancarime)
· arsuri vulvare şi vaginale
· dispareunie (durere în timpul actului sexual)
· disurie (durere la micţiune)
Diagnostic: Diagnosticul se pune pe baza simptomatologiei clinice (leucoree, eritem vulvar şi vaginal, în cazurile severe pot să apară mici ulceraţii la nivelul mucoasei vaginale). Simptomatologia clinică se confruntă cu examenul microscopic al conţinutului vaginal, unde se evidenţiază agentul patogen mobil). Se mai pot folosi medii de cultură sau reacţii de latexaglutinare având agentul patogen drept antigen.
Evoluţia poate fi spre cronicizare în cazul formelor rezistente la tratament. Poate să apară recidivă în caz de tratament incorect condus, reinfecţie de la un partener sexual netratat sau tratat incorect.
Tratament: (trebuie trataţi ambii parteneri concomitent!)
· Metronidazol 2g oral în doză unică
· Tinidazol 2g oral în doză unică
· Metronidazol 500mg, 2 comprimate pe zi timp de 7 zile
· Tinidazol 500mg, 2 comprimate pe zi timp de 5 zile
Infecţia cu Trichomonas vaginalis se va face în sarcină in trimestrele II şi III cu metronidazol. În timpul tratamentului este interzis consumul de bauturi alcoolice.
Buna ziua! De doua zile secretia a devenit cu o tenta verzuie si este foarte urat mirositoare. Este nevoie de prescriptie pentru tratament?
Este nevoie de un examen de secreție vaginala si dupa se face tratament.