HPV, este un virus care face parte din larga familie Papovaviridae. Toate virusurile din acestă famile sunt cu AND. Deşi secvenţele perechilor de baze şi antigenele capsulare sunt diferite la această familie, totuşi ele par să producă tumori prin acelaşi mecanism. Virusul HPV are un AND cu structură dublu catenară, bine spiralată, circulară ce conţine aproximativ 8000 perechi de baze. Un virion complet este format dintr-un miez AND înconjurat de o capsidă şi măsoară 45-55 nm în diametru. Capsida este formată din proteine şi are forma icosaedrică. Papiloma virus a fost descoperit şi la regnul animal: bovine, iepuri, câini, căprioare, maimuţe şi păsări. Au fost raportate infecţii încrucişate între specii. Spre deosebire de alte virusuri care infectează oamenii şi care sunt clasificate după antigenul de suprafaţă, HPV-ul este clasificat în conformitate cu secvenţa bazelor AND. Deşi la animale virusul poate infecta atât celulele epiteliale cât şi fibroblastele, la om virusul este epiteliotrop şi infectează pielea şi mucoasele în aceeaşi măsură. Epiteliul infectat este caracterizat prin proliferare epitelială la locul infecţiei prin grade variate de îngroşare şi papilomatoză. Au fost identificate cel puţin 100 tipuri de HPV. Aproape 25 tipuri afectează tractul anogenital. Cele mai prevalente tipuri de HPV pot fi împărţite în trei grupe în funcţie de abilitatea de a produce neoplazia.
HPV risc scăzut: 6,11,40,42,43,44,53,54,61,72,73,81
HPV risc înalt: 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,,59,68,82
HPV cu posibil risc înalt: 26,66,73
HPV cu risc scăzut este frecvent asociat cu modificări descrise de patologi ca şi CIN 1, dar rar, se poate asocia cu displazie de grad înalt sau cancer. De asemenea se poate asocia cu condiloame (tipul 6 şi 11 responsabile de 90 % din condiloame).
HPV-ul cu risc înalt este frecvent întâlnit la pacientele diagnosticate cu displazii severe şi leziuni invazive. (tipurile 16 şi 18 cel mai frecvent întâlnite). Studii făcute în întreaga lume arată că aproape toate leziunile cu grad înalt sunt asociate cu prezenţa virusurilor HPV AND. Într-un studiu de mare anvergură efectuat într-un spital univeristar s-a constatat că prevalența virusului la femeile care au avut 10 parteneri sau mai mulţi de-a lungul vieţii a fost de 69 % camparând cu 21 % la femeile cu un singur partener sexual. Schiffman şi Co. arată într-un studiu că pacientele cu test pozitiv pt. HPV au un risc de 40 % de a avea modificări citologice la testul PAP. O altă covariabilă în procesul infecţiei este fumatul prin încetinirea procesului de epurare a virusului de către sistemul imun.
Tipul 16-HPV este întâlnit la aproximativ 50 % din cancerele invazive studiate în timp ce tipul 18 HPV la 12 %. O pacientă cu infecţie HPV tip 16 are un risc de 435 ori mai mare de a dezvolta neoplasm de col uterin faţă de femeile fără infecţie.
Mecanismul carcinogenezei virusului HPV
Genomul HPV-ului a fost foarte bine studiat de către oamenii de ştiinţă pentru a dezvolta un test diagnostic şi un vaccin profilactic în speranţa de a preveni cancerul de col uterin. Virusul infectează numai epiteliul, iar la nivelul colului accesul se face printr-o microtraumă ce apare în timpul actului sexual şi pătrunde în epileliul imatur din zona de transformare adiacentă zonei de joncţiune scoamo-celulară unde epiteliul scuamos metaplazic este format în principal din celule imature bazale şi parabazale. Când un epiteliu cu activitate mitotică este infectat, virusul rămâne în celulă în formă latentă în care un număr de aproximativ 100 de copii de genom viral sunt produse. Acesta este numită infecţie latentă şi poate fi depistată doar prin tehnica de hibridizare a AND HPV. Acestă infecţie nu poate fi diagnosticată clinic. Cele mai multe femei cu infecţie iniţială elimină spontan virusul printr-un mechanism de immunologic dezvoltat de către organismul gazdă. La unele femei, dintr-un motiv încă necunoscut genomul viral aflat în stare latentă începe replicarea independent de ciclul celulei gazdă şi un număr mare de virioni sunt produşi. Aceasta poartă numele de infecţie virală productivă. Într-un epiteliu infectat , replicarea virală are loc în principal în celulele intermediare şi superficiale cu cel mai mare număr de particule virale identificate în epiteliu terminal diferenţiat. Atât infecţia latentă cât şi cea productivă nu este depistată clinic sau poate fi asociată cu negi genitali, dar aceştia nu conduc la transformări maligne a celulelor infectate. S-a constatat că la pacientele ce leziunile cu grad scăzut CIN 1 ce progresează spre leziuni cu grad înalt există o alterare a relaţiei gazdă-virus. Această interacţiune pare să fie critică în procesul de transformare a unui epiteliu normal în epiteliu neoplazic.
Momentul cheie pare să fie integrarea AND-ului viral în cromozomii celulei gazdă. Pentru că virusul episomal (noncromozomial) este găsit în stare latentă sau productivă în celulele afectate şi are forma circulară şi pentru că AND-ul cromozomial al celulei gazdă este liniar, o schimbare în structua virusului trebuie să aibă loc înainte ca AND-ul viral să fie integrat în cromozom. Ce iniţiază acest mechanism şi cum se desfăşoară nu este complet înţeles, dar AND-ul circular este desfăcut şi lipit în AND-ul celulei gazdă şi ulterior poate utiliza proteinele acesteia.
Genomul viral este împărţit în trei regiuni:
- Upstream regulatory region (URR)
- Early region
- Late region
Regiunea URR este o regiune noncodificatoare şi are funcţie în reglarea replicării virale şi transcripţia secvențelor în aval în regiunea a doua numită “early region”. Ambele regiuni “early” şi “late” conţin secvenţe liniare cu potenţial de transcripţie în proteine. Regiunea “early” transcrie proteine care sunt importante în ciclul de viaţă iniţial al virusului şi interacţionează cu genomul celular pentru a programa celulele gazdă să producă un nou ADN viral.
Regiunea “late” codează proteinele capsidei care vor înconjura miezul de ADN viral rezultând un virion complet.
Întrucât importanța virusului HPV în etiologia cancerului a devenit certă, mai mulţi cercetători au sugerat că vaccinul împotriva HPV ar putea preveni infecţia şi chiar eliminarea virusului deja inoculat.
Ideea imunizării împotriva HPV tip 16 a fost evaluată intru-un trial clinic pe un lot de 2400 paciente care au fost testate iniţial şi care au avut rezultate negative pentru HPV tip 16. Jumătate dintre paciente au fost vaccinate împotriva acestui virus (tip 16) cu trei doze de vaccine iar cealaltă jumătate a primit placebo. Mediana urmăririi pacientelor a fost 17 luni. Riscul de a dezvolta infecţie persistentă cu HPV tip 16 a fost de 3,8%la pacientele ce au primit placebo faţă de 0 % la pacientele vaccinate (P>0,001). Leziuni displazice de tip CIN s-au dezvoltat la 9 paciente ce au primit placebo şi nici una din cele vaccinate împotriva virusului HPV tip 16 nu a dezvoltat displazie.
Evoluţia naturală a infecţiei cu HPV
Infecţia cu HPV este foarte răspândită în rândul tinerelor active sexual din întreaga lume. Într-un studiu s-a demonstrat că 28 % din fete erau infectate la intrarea în colegiu. Aceste fete au fost testate şi urmărite mai îndeaproape. La 4 ani când au terminat colegiul, 40% din cele infectate la testarea iniţială erau încă purtătoare de virus. Multe dintre cele depistate HPV pozitiv la intrarea în colegiu au fost HPV negative pe durata studiilor dar infecţia a reapărut odată cu prezenţa unui nou partener în viaţa tinerelor.
Un alt studiu a arătat că perioada de negativare a fost în 12 luni. În medie 50% dintre femei HPV pozitive devin negative la 6 luni, 70% la 12 luni iar la 24 luni aproximativ 8-20% sunt încă HPV pozitive. Se pare că tipurile 16 şi 18 sunt eliminate cel mai greu din organism.
S-a observant că la femeile cu HPV tranzitorie există un risc mai redus de a dezvolta CIN. Deşi femeile cu infecţie tranzitorie pot dezvolta anomalii cervicale care sunt puse în evidență la testele PAP şi cu ajutorul colposcopiei , adesea leziunile sunt de grad redus care se vindecă spontan.
Pe un studiu desfăşurat pe 20000 de femei HPV negative, Khan şi co. au concluzionat că că riscul de a dezvolta CIN III în următorii 10 ani este de aprox 1 %. În contrast cu pacientele cu infecţie HPV tip 16 care au un risc de a dezvolta CIN III de 17,8 % la 10 ani şi de doar 3 % pt. infecţia cu alte tipuri de HPV.
Sistemul imun joacă un rol definitoriu în epurarea virusului dar mecanismul nu este complet înţeles. Pacientele care au boli autoimune şi cele cu infecţii cronice au un risc de a dezvolta displazie mai ridicat decât cele fără alte afecţiuni asociate.
Buna ziua. Am 22 de ani, am 4 teste pap normale, ultimul facut luna aceasta(nici macar inflamatie), test HPV negativ in noiembrie
Problema este ca acum un an pe labiile mici eu am observat ca mi au aparut ca niste mici condiloame (nu ma deranjeaza cu nimic, sunt aproape insesizabile). Am fost la medic, mi a zis ca ar fi condiloame si sa le las asa ca trec de la sine(nu au trecut de la sine dupa un an, dar nici nu s au inmultit). Eu totusi am facut genotipare hpv pt 28 de tulpini si a iesit negativ..nu inteleg de ce
Este normal sa le las asa? Imi este teama ca in timp daca am virusul sa nu se intample ceva grav
Am relatie stabila de 3 ani jumate si partenerul nu are niciun condilom
Aș spune să cereți părerea unui dermatolog. Dacă sunt condiloame sunt metode de îndepărtare destul de ușoare.
Bună ziua, la testul papanicolau mi sa depistat asc US CIII. Urmează sa fac tipajul HPV. La care dintre analize se poate depista dacă e cancer sau nu, ce șanse sunt ca o persoana cu aceasta problema sa poată face copii? Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Copii puteti face linistita. Diagnosticul de certitudine se face prin colposcopie cu biopsie.
Buna ziua ,
Va rog sa ma ajutati cu interpretarea
urmatoarelor REZULTATE.
PIESA TRIMISA- Fragment de piele
DESCRIERE MICROSCOPICA- Biopsia contine piele prezentand epiderm papilomatos, cu acantoza si hipercheratoza. In straturile superficiale si medii ale epidermului se observa celule coilocitare. Dermul subjacent leziunii contine capilare dilatate si intens infiltrat inflamator de tip cronic.
Aspectele descrise sugereaza un condilom. Rezultatul se va interpreta in context medical.
Multumesc !
De unde a fost prelevata biopsia?
DIAGNOSTIC CLINIC- Formatiune cutanata perianala
Este un condilom. Alte formatiuni similare mai aveti (in zona vulvara). Daca da acestea se pot trata cu solutii care ”topesc” condiloamele.
Buna dimineata! Va multumim pentru aceste articole utile!
Intrebarea mea este: daca avem un anumit tip de hpv, iar corpul il elimina, ne putem reinfecta cu aceeasi tulpina de la partener sau devenim imuni? Daca avem o anumita tulpina, prezervativul ofera o oarecare protectie pentru a nu mai intra in contact cu virusul? Multumim!
Corpul isi dezvolta anticorpi (de accea nu sunt frecvente displaziile si cancerul de col (peste 80% dintre femei trec printr-o infectie HPV in viata). Prezervativul confera o oarecare protectie, insa nu este 100%.
Buna ziua mă ajuta.ti cu un sfat va rog.Astazi am primit rezultatul investigației citologice care este ASC-H .As dori să știu dacă este grav si ce semnifica ?
Buna ziua. Am primit urmatorul rezultat la testul Cintec plus: „Descriere microscopica : Frotiul actual este alcatuit din numeroase celule superficiale si intermediare; majoritatea celulelor nu prezinta coloratie imunospecifica , rare celule cu marcaj unic doar pentru p16 sau doar pentru Ki-67.Nu s-au identificat celule intermediare izolate sau in placarde cu dubla imunocolorare atât pentru p16, cât si pentru Ki-67. Concluzie: Frotiu negativ pentru dubla imuno-cito-marcare p16/Ki-67 ( CINtec PLUS). ” Mentionez ca testul HPV a iesit negativ. Dar totusi ce semnifica acele celule cu marcaj unic? Multumesc.
Inseamna ca nu sunt probleme la nivelul colului uterin, sau daca aveti un test Papanicolau anormal tendinta ar fi de vindecare.
Buna ziua!
Am 39 ani. Acum 3 luni mi-a iesit LSIL si prezent Klebsiella pneumoniae.
Dupa tratament cu Cervucid, augmentin si zifex, am facut tipare virala HPV si Paptest mediu lichid. Azi mi-a venit o parte din rezultatele analizelor (restu’ urmeaza, zilele urmatoare) care specifica : Proba ADN HPV pozitiva, contine: – tipul HPV cu risc crescut: 66 – alte tipuri HPV: 55
Ce-nseamna asta? Si ce pasi ar urma mai departe, va rog? Este grav? Hpv pozitiv inseamna cancer, probabilitate de-a face in timp sau certitudine?
Multumesc anticipat!
Inseamna un virus care in anumite conditii poate sa faca displazii de col uterin ( si da ulterior netratate cancer). Faceti o colposcopie si o biopsie si nimic mai mult (eventual dupa ce aveti rezultatul la biopsie faceti un test cintec alceva nu prea va ajuta).
Buna ziua in urma unei colposcopii și biopsie rezultatul a ieșit LSIL CIN 1 displazie ușoară. Doamna doctor mi a prescris isoprinosine și cicatridina timp de un an alternativ cate o lună fiecare.o să mă ajute? Va multumesc
Faceti testul cintec. In functie de rezultat stiti daca displazia evolueaza sau regreseaza.
Buna seara, am o rana pe col care a ajuns de aproape 1cm.. Testul Babes Papanicolau indica o „inflamatie abundenta” si atat. Am urmat tratament cu ovule Cervugid si Cicatridina fara niciun rezultat. Rana e la fel.. credeti ca o posibila cauza ar putea fi HPV? (desi nu indica BPN). Sincer nu stiu la ce alte motive sa ma gandesc sau ce tratamente sa mai urmez..
Se poate face o electrocauterizare a colului uterin si ar trebui sa dispara problema.
Buna. Am facut o conizatie in urma cu o lună, cu un rezultat bun. Apoi o tipizare hpv, la care rezultatul a iesit negativ. Sotul meu are tulpinile 6,11 dupa cum i-a spus medicul dermatolog, in urma aparitiei unui neg genital. Am fi vrut sa Faca tipizare hpv dar din pacate nimeni nu ne poate spune care medic recolteaza secretia pt tipizare.. Negul a fost indepartat ,dar nu stim daca virusul exista. Ati putea sa imi spuneti care medic poate face recoltarea(urolog, dermatolog) si daca ma pot eu infecta in aceste conditii… Multumesc
Dermatologul. Infectiile pot fi persistente sau tranzitorii deci imi este greu sa va spun daca aveti sau nu virusul (dumneavoastra sau sotul).
Am inteles, multumesc.
Cu placere.
Buna seara va rog frumos daca se poate sa imi raspundeti la cateva intrebari legate de rezultatul unui test papanicolau…satisfacator pt evaluare,celule endocervicale prezente.celule scuamoase atipice de semnificatie nedeterminata .Descriere microscopica:celule epiteliale superficiale si intermediare,celule endocervicale .relativ frecvente polimorfonucleare si rare grupuri de celule cu nuclei si raport nucleo- citoplasmatic mariti si nuclei usor pleomorfici si hipercromatici.Se recomande colposcopia si in cazul depistarii unei leziuni suspecte biopsia.va rog sa imi spuneti daca e ceva grav.Tin sa precizez ca e primul test pe care il fac si nu am nici un simptom .nu am scurgeri,mancarime,usturime,ciclul este regulat.Am facut acest test de rutina .va multumesc anticipat si astept un raspuns cat mai repede
Daca nu apare o imbunatatire de la prima cura trebuie revizuit tratamentul si diagnosticul de catre un medic. Faptul ca mai faceti inca o cura cel mai probabil nu va ajuta la nimic. Displaziile de col uterin nu dau nici in fel de simptomatologie.
Va multumesc frumos pentru raspuns…in urma colposcopiei nu a iesit nimic patologic doar o imflamatie …trebuie urmarit in continuare
Cu placere.
Buna seara va rog frumos daca se poate sa imi raspundeti la o intrebare
Buna ziua,
In urma testului Papa nicolau in mediu lichid mi a iesit urmatorul rezultat:
Rare celule intermediare cu atipie koilocitara prezenta .Rare celule intermediare binucleate atipice . Celule cilindrice endocervicale prezente . Concluzie : L-SIL ( leziune intraepiteliala de grad scazut ) Se recomanda tipaj HPV si evaluare CINtech PLUS (imunotipaj p16 asociat cu Ki67 )
Urmeaza sa ma duc la control saptamana viitoare.
Puteti sa mi spuneti o parere?
Multumesc,
S
Ce vârstă aveti? Este primul rezultat anormal? Ultimul test când l-ati facut?
Buna ziua,
Am facut genotipare HPV. Rezultatul este urmatorul:
pt. tulpini cu risc scazut: nedetectabil
pt. tulpini cu risc crescut (acestea sunt enumerate): nedetectabil, insa tulpina 66 este cu *, insotita de explicatia „risc oncogen neclar”. Ce inseamna asta?
Tin sa mentionez ca am fost diagnosticata cu ASCUS la 2 teste PAP consecutive, am facut o colposcopie, iar medicul mi-a zis ca ar fi o zona mai „sensibila”, insa n-ar trebui sa-mi fac probleme si ca nu necesita nici o interventie.
Va multumesc!
Spuneti-mi, va rog, ar trebui sa-mi fac griji
Nu trebuie sa va faceti griji. Legat de acea tulpina nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa spun ca este oncogena cu risc inalt. Ce varsta aveti? Repetati testul peste minim 3 luni de la testul anterior.
Am 32 ani.
Primul diagnostic de ASCUS a fost pus in luna noiembrie 2016, al-II-lea in luna februarie 2017, dupa ce am facut tratament timp de 3 luni cu Cervugid.
Colposcopia a fost facuta in luna aprilie 2017, iar genotiparea HPV la sfarsitul lunii mai 2017.
Acum nu stiu ce incredere sa am in analizele din noiembrie, respectiv februarie, avand in vedere ca pe langa ASCUS , mi s-a depistat in secretie Streptococcus Agalactiae. La sfarsitul lunii mai am solicitat o noua analiza a secretiei, iar rezultatul a fost „pe mediile de cultura nu s-a dezvoltat flora bacteriana patogena in aerobioza la 37 grade C” (aici fiind enumerat si streptococul de mai sus). Tin sa mentionez ca analizele s-au facut in laboratoare diferite, cele din luna mai fiind facute la Synevo.
Va multumec mult!
Faceti testul cintec. El da da un prognostic asupra regresiei sau a evolutiei a displaziei de col. Sau repetati testul peste alte 3 luni si daca este tot ASCUS faceti din nou o cplposcopie si cu biopsie de la nivelul zonelor suspecte.
Buna seara!
Am descoperit ca am hpv tulpina 6 si 53. Vroiam sa va intreb daca se poate transmite la alte persoane prin folosirea aceleiasi bai / dus, toaleta etc???
Nu se transmite in acest fel, de asa natura incat sa dea infectie vaginala.
Buna ziua
Problema mea e următoarea : am aflat ca o prietena de a mea are Hpv si m am hotărât sa fac si eu testul de curiozitate având si eu de câțiva ani un singur condilom genital (însă nu i-am dat importantă pana acum deoarece nu știam despre existența ecestui virus)
Surpriza… testarea a iesit pozitivă cu Hpv 31 hight risk si alte cateva tulpini fără risc. Ideea e ca eu am o relație de 4 ani deci teoretic sunt infectata de cel putin 4 ani, dar eu cred si mai mult (deci la mine e exclus sa mai elimin acest virus având in vedere ca se zice ca se elimina in maxim 2 ani? sau daca l- as elimina cu siguranța l-as lua iar si iar si iar de la prietenul meu… pana acum papanicolau nu a detectat nimic.. sunt curioasa in continuare… eu as vrea sa imi scot colul preventiv dupa ce fac un copil daca ma ajuta Dumnezeu.( doar Angelina nu si l- scos de proasta) Asa as elimina orice șansa de a face cancer??? Si inca o întrebare acest virus presupun ca se găsește in cavitatea bucala…. având in vedere ca se transmite atât de rapid… ce e de facut? Ma astept sa fac cancer in gât, limba??? Sau nu e nimic de facut decât sa ma rog la Dumnezeu sa fie bine.. de ce s- a inventat testarea Hpv daca oricum nu exista tratament? Doar sa bage panica in oameni… presupun ca virusul asta e de cand lumea si pamanatul.. de ce incidența a crescut odată cu trecerea timpului iar oamenii sunt din ce in ce mai bolnavi cum se poate ca oamenii sa urce pe luna si sa nu găsească un nenorocit se tratament pt Hpv??? De ce se tratează doar boala cauzată de acest virus si nu se tratează cauza, adică virusul? Poate ma puteți ajutata cu câteva răspunsuri … Multumesc
Bună ziua. Acum un an și ceva am făcut papanicolau și mi-a ieșit LSIL și trebuia sa fac o testare hpv și o repetare la 3 luni însă doctorița mi-a zis ca nu e ceva grav și o sa îmi trateze în continuare chisturile cu duphaston. Am mers pe mana ei, însă în vara aveam niște dureri îngrozitoare de burta și am mers la alt medic. Mi -a dat tratament niște ovule preparate în farmacie, după terminarea tratamentului am repetat papanicolau și de data asta mi-a ieșit ASCUS. Mi-a prescris tratament timp de 3 luni. Prima luna cu o rețetă preparata în farmacie, după asta 10 zile de colonsan, a doua luna tot ovule preparate 10 zile, după 10 de ovule cu propolis, iar acum în ultima luna 12 zile de cervugid și iar colonsan 10 zile. Timp de 6 luni isoprinosin 1/zi. Ovulele preparate aveau antibiotice. Menționez ca am făcut testarea HPV și mi-au ieșit tulpinile 18 și 52. Nu am făcut colposcopie, după ce termin tratamentul o sa repet papanicolau și testarea HPV. As vrea sa îmi spuneți dacă după un an rezultatul este cat de cat bun, de la LSIL la ASC-US? Am șanse de vindecare fără vreo intervenție? Mulțumesc frumos
Fara nici un tratament statistic LSIL si ASCUS se vindeca intr-un procent cu mult peste 50%. De asemenea fara tratament tulpinile HPV se vindeca spontan in majoritatea cazurilor. Daca nu ar fi asa toate femeile ar avea cancer de col uterin. Durerile de burta nu au nici o legatura cu HPV sau cu LSIL.
Buna ziua! Am revenit si Va rog sa ma ajutati cu interpretarea urmatorului rezultat la testul pap.
Indicatii
repetare dupa tratament antiinflamator
repetare de rutina (ritm de examinare organizare obisnuita pentru depistare precoce)
Observatii CELULE PAVIMENTOASE SUPERFICIALE SI INTERMEDIARE IZOLATE SI IN PLACARDE. ACIDOFILIE FALSA, CARIOLIZA, CARIOPICNOZA.
CELULE EPITELIALE ENDOCERVICALE IN GRUPURI MARI.
Este al 2 lea test pe care il fac. La primul pe care l am facut in vara mi a iesit lsil cu atipii hpv. Am facut genotipare hpv si mi au iesit 4 radacini pozitive, dintre care 2 cu risc ridicat.
Acum mi a iesit negativ pt leziuni, a iesit doar o inflamatie. E posibil sa fi scapat de hpv??? Am urmat tratament, dar oare chiar e posibil?
Da este posibil sa fi scapat de HPV. insa mai important este ca nu mai aveti celule atipice la nivelul colului. Mai trebuie sa repetati testul peste 3 luni si daca este normal va puteti linisti.
As mai avea o intrebare. Se pot administra doua tipuri de ovule concomitent? (Colonsan+cervugid)
Daca luati un fel dimineata si unul seara da, dar nu vad rostul pentru care sa luati acest colosan sincer.
Va rog sa ma ajutati cu interpretarea acestui rezultat si sa mi recomandati un tratament, pentru ca nu am timp sa mai merg la medic acum si sunt foarte speriata de acest streptococ. Ce presupune?se transmite pe cale sexuala? Mentionez ca am facut constant astfel de analize si este prima data cand iese acest rezultat. In prezent urmez un tratament cu cervugid pentru un LSIL.
EXAMENE DIN SECRETII VAGINALE
ANALIZE
REZULTATE
INTERVAL BIOLOGIC DE REFERINTA / UM
Examene din secretii vaginale – Examen microscopic nativ si colorat cultura si identificare fungica
Levuri absente la 48 de ore.
Examene din secretii vaginale – Examen microscopic nativ si colorat cultura si identificare bacteriana
ANALIZE
REZULTATE
INTERVAL BIOLOGIC DE REFERINTA / UM
Examen microscopic nativ si colorat Celule epiteliale superficiale: frecvente
Celule epiteliale intermediare: relativ frecvente
Clue cells: absente
Leucocite(PMN):rare
Hematii: absente
Levuri: nu se observa
Trichomonas vaginalis: nu se observa
Flora microbiana:Relativ frecventi lactobacili .Relativ frecventi coci Gram pozitivi izolati,in perechi si in scurte lanturi.Rari bacili Gram negativi (posibil anaerobi).
Cultura si identificare bacteriana Pe mediile de cultura insamantate s-au dezvoltat colonii de STREPTOCOCCUS AGALACTIAE (GRUP B) (2+).
Rezultatul se interpreteaza in context clinic
AUTO
Antibiograma (Secretie vaginala)
ANALIZE
REZULTATE
INTERVAL BIOLOGIC DE REFERINTA / UM
Sensibil Amoxicilina, Amoxicilina+Ac Clavulanic, Ampicilin, Ampicilin_Sulbactam, Cefazolin, Cefepim, Ceftriaxone, Cephalotin, Imipenem, Levofloxacina, Linezolid, Meropenem, Ofloxacin, Penicilina, Vancomicin
Rezistent Azitromicina, Clarithromicin, Clindamicina, Doxiciclina, Eritromicina, Tetracycline
Va trebui sa urmati un tratemnt cu un antibiotic la care este sensibil, ceea ce ar trebui sa supravegheati mai atenta este acel LSIL (cand a fost diagnosticat?).
Acum 3-4 luni. Il supraveghez, merg constant la medic. Recent am repetat si testul pap la care astept rezultatul. Urmez un tratament de 3 luni cu cervugid, la recomandarea medicului ginecolog.
Daca aveti un LSIL persistent se indica si o colposcopie.
In urma colposcopiei am primit acel tratament cu cervugid. Am facut si tipajul hpv si a iesit pozitiv. Iau isoprosine si virago…sper sa reusesc sa scap de el
Isoprinosine** tot 3 luni trebuie sa iau si tratamentul pt hpv, dar probabil o sa l prelungesc
Va doresc mult succes.
Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti care este intervalul de timp intre care se poate face un nou test papanicolau daca la recoltare anterioara nu a trecut suficient timp de la terminarea menstrei, motiv ptr care pentru a nu fi irelevant rezultatul am renuntata la recoltarea probelor?As dori sa stiu si pentru detectia genotiparelor HPV ptr ca este aceeasi secretie cat ar trebui sa treaca?Peste 10 zile le pot face din nou?
Testul Papanicolau se poate recolta si in ultimele zile de menstruatie daca nu sangerati abundent. In afara de primele zile de menstruatie oricand pe perioada ciclului menstrual se poate face acest test. Dupa menstruatia urmatoare refaceti testul.
Buna seara!
Am 46 de ani si va rog sa-mi interpretati urmatorul istoric:
-am hipotiroidita – tratata cu Eutyrox de 50
-test Papanicolaou facut in (2013) cu diagnosticul citologic final: Negativ pentru o leziune intraepiteliala sau maligna. Modificari celualare reactive. Celule scuamoase superficiale, intermediare, celule reactive, coci+++
-test Papanicolaou facut in (februarie 2015) concluzii: Frotiu negativ pentru leziune intraepiteliala sau maligna. modificari celulare reactive asociate inflamatiei nespecifice. Se recomanda repetarea testului Pap peste 1 an.
– (august 2015) mi se face o chistectomie stanga si ligatura tubara bilaterala, chistul polifolicular era de 63/54 mm
-rezultatul histopatologic: se evidentiaza un perete de chist ovarian de aspect fibros a carui fata interna are un aspect zimtat, tapetat de un epiteliu simplu cilindric mucosecretos de tip endocervical. Fata externa este tapetata de un epiteliu simplu fara atipii. Absenta malignitati.
-la o luna de la operatie, in urma analizelor mi se depisteaza candida albicanis, pe care o tratez
-dupa terminarea tratamentului repet analizain care imi apare: Flora bacteriana frecventa. Prezenta bacili si cobacili Gram variabili cu aspect microscopic sugestiv de vaginoza bacteriana. Flora lactobacilara rara. Am facut tratament.
– in martie 2016 iar fac o analiza si rezultatul este: Florara bacteriana frecventa. Predomina bacili Gram-pozitivi in perechi si „V”. Flora lactobacilara rara. Am facut tratament si pentru aceasta problema.
-aprilie 2016 mi se depisteaza un polip folicular endometrial de 10/6 mm
-iunie 2016 fac o analiza si rezultatul este: Florara bacteriana frecventa. Predomina bacili Gram-pozitivi. Flora lactobacilara rara. Am facut tratament.
-test Papanicolaou (iunie 2016) concluzii: Frotiu cervical ce contine diskarioze de tip intermediar pe fond inflamator nespecific. L-SIL
-(octombrie 2016) colposcopie – jonctiune scuamo-cilindrica in totalitate, epiteliu aceto-alb fin ora 2, epiteliu aceto-alb cu vas atipic ora 6
biopsia:fragmente tisulare cu dimensiuni de ansamblu de 1×0,6×0,3 cm culoare cenusie cu zone brune si zone de aspect gelatinos. Examen microscopic: insula de epiteliu cervical care prezinta zona HGSIL/CIN II cu atipii koilocitare
-la o luna distanta (noiembrie 2016) de colposcopie am facut test Papanicolaou : frotiu indeplineste criteriul de celularitate minima. Celulele zonei de transformare/endocervicale sunt prezente. Celule superficiale (in numar redus) si celule intermediare (numeroase), dispuse in placarde sau izolate, sunt fara atipii nucleare. Celule parabazale rare, fara atipii nucleare. Hematii rare. Prezenta de PM
N-uri in numar usor crescut, izolate. Concluzie: FROTIU NORMAL ( cu specificitate statusului fiziologic -premenopauza.
– noiembrie 2016 fac HPV-ul cu rezultaul urmator: proba ADN HPV pozitiva contine tipul hpv cu risc crescut 52 si alte tiputi hpv 54
De ce am avut atea infectii dupa operatia de chistectomie?
Cum de mi-a aparut acel L-SIL brusc si la diferenta de 5 luni sa am „insula de epiteliu cervical care prezinta zona HGSIL/CIN II cu atipii koilocitare”?
Ce tratament trebuie sa urmez?
Infecțiile pot fi din cauza schimbărilor hormonale, însă lsil sau hsil nu au legătură nici cu operatia nici cu vârsta. Dacă aveți la biopsie un rezultat hsil la vârsta dumneavoastră se indică histerectomia. Rezultatul biopsiei este suveran rezultatului papanicolau care este un test screening nu diagnostic. Dumneavoastră în acest moment aveti un diagnostic de hsil pe biopsie ceea ce indică operație si anume histerectomia.
Sa inteleg ca ERAD-ul nu este suficient?
Multumesc pentru raspunsuri!
Se poate incerca o cotizație, însă la 46 ani se consideră că nu mai aveti nevoie de uter de aceea se indică histerectomia.
buna ziua , de cateva zile ma confrunt cu o mancarime vaginala si pe langa…..persista noaptea si dimineata mai mult….precizez ca nu am scurgeri ,,,,pana ajung la medic imi puteti spune va rog mult ce tratament sa iau sa imi stopeze aceasta mancarime? va multumesc.
Poate fi o micoza, incercati cervugid, tergynan, gynofort (unul din preparate), insa consultul este obligatoriu si acest tratament nu subtituie consultatia.
Buna ziua, va rog, daca puteti sa imi interprtati aceste rezultate:
Aspect macroscopic: Cateva fragmente tisulare cenusii-brune, cel mai mic sub 0,1 cm diametru, cel mai mare de 0,7/0,3/0,2 cm, elastice (4527).
Diagnostic histologic:
Foarte mici fragmente de mucoasa endocervicala cu focare de metaplazie scumoasa la nivelul epiteliului de suprafata si glandular, epiteliul metaplazic ingrosat, proliferat condilomatos, pe alocuri cu koilocite in straturi superficiale, hiperparacheratoza. Lambouri mici de epiteliu scuamos metaplazic cu anomalii arhitecturale si celulare in aproape intreaga grosime epiteliala, cu depolarizari celulare si nucleare, nuclei maritu in volum, hipercromi si pleomorfi, figuri mitotice prezente, hiperparacheratoza. Corion cu vase hiperemicesi infiltrat inflamamator cronic.
Concluzie: Arii restranse de HSIL leziune scuamoasa intraepiteliala de grad inalt (displazie severa) asociata infectiei HPV si dezvoltata probabil pe focare metaplazice.
Singura solutie este conizatia? Doresc sa am un copil..s-ar dezvolta in rau daca as face ERAD, raman insarcinata..pentru a face conizatie dupa?
Mentionez ca am facut inainte colposcopie iar biopsia este facuta prin ciupire.
Bună ziua,va rog frumos sa îmi interpretați următoarele analize.
Rezultat papanicolau: celule endocervicale prezente, modificări celulare reactive asociate cu inflamația, celule scuamoase atipice de semnificație nedeterminata ASC-US. Observații: frotiu cu fond hepatic, celule epiteliale scuamoase superficiale, intermediare, endocervicale, metaplazie, modificări celulare reactive, celule cu nuclei hipercromi, contur neregulat, frecvente polimorfonucleare, mucus, testare hpv, repetare 3-6 luni.
Rezultat HPV-ADN genotipare: pozitiv 18,52.
Mulțumesc frumos!
Aveti o tulpină hpv cu risc oncogen (18) si un ascus. Faceți o colposcopie si daca acesta este normală repetati papanicolau peste 3 luni. Ascus nu înseamnă mai nimic, însă în context este bine să va tineti de problema, dar nu cred că vor fi probleme. Ce vârstă aveti si când ati facut ultimul Papanicolau si ce rezultat ati avut.
Am 23 de ani, am făcut un papanicolau anul trecut unde mi-a ieșit LSIL, am schimbat medicul, am făcut tratament cu ovule preparate în farmacie, după terminarea tratamentului am repetat papanicolau,testul l-am făcut pe 16 septembrie, iar rezultatul a fost ASC-US, rezultatele prezentate mai sus. Mulțumesc
Faceți colposcopie si daca este in regula repetati testul peste 3 de la colposcopie.
Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu interpretarea unui rezultat la un test HPV-genotipare.
Valori in afara limitelor admise pentru varsta si sexul respectiv. (si e un patrat langa)\
Au fost identificate tipurile HPV: 16, 51, 54, 62 –- POZITIV–– interval de referinta: nedetectabil
Risc oncogen: neclar
”Au fost identificate tipurile HPV: 16, 51, 54, 62 —- POZITIV” asta inseamna ca aveti o infectie HPV, dintre tulpinile mentionate 16 este cu risc oncogen, insa trebuie stiut ca majoritatea acestor infectii sunt tranzitorii. Conteaza mult rezultatul testului Papaniclau in aceste conditii de aceea va rog sa imi spuneti istoricul dumneavostra sau de unde ati pornit pentru a se face acesta testare.
Am facut anterior un test PAP unde mi a iesit LSIL cu atipii HPV
Va trebui o urmarie atenta cu repetare Papanicolau si ar fi indicat sa faceti si o colposcopie.
Buna ziua ! Va rog sa imi interpretati rezultatul
analizelor in urma unui test PAP. Sunt ingrijorata , pana cand am programarea la medic .
Am varsta de 22 ani si aceasta e primul test PAP.
CLASIFICARE BETHESDA
Satisfacator pentru evaluare , celule endocervicale prezente
Infectie: Gardnerella
Alte modificari nonneoplazice: Modificari celulare reactive asociate cu: inflamatia
Anomalii ale celulelor epiteliale
Cel scuam.: – Celule Scuamoase Atipice de -Semnificatie Nedeterminata-ASC-US
Observatii / Descriere citologica
Celule intermediare si metaplazice scuamoase cu nuclei usor mariti de volum, cu margini nucleare neregulate, unii hipercromi, rare binucleeri, pe fond cu Gardnerella vaginalis si numeroase PMN.
V. Recomandari
Repeta la 3-6 luni
Testare HPV , Recomandam colposcopie
DIAGNOSTIC CITOLOGIC PAP
ASC-US
Astept cu mare un raspuns!! Multumesc anticipat
Aveti un rezultat ASCUS acesta inseamna ca citologul observa ceva anormal, insa nu le poate incadra intr-o anume categorie (practic este cea mai usoara modificare celulara data de testul Papanicolau. Aceste modificari pot fi in contextul infectiei HPV sau in contextul oricarei infectii vaginale si dumneavostra aveti o infectie vaginala descrisa in rezultat care va necesita un tratament. Daca medicul citolog a indicat colposcopie si testare HPV este bine sa le faceti, insa parerea mea este ca nu trebuie sa va speriati. De cati ani aveti viata sexuala?
Buna ziua as dori sa stiu ce înseamnă!!!mi-am fc conizatie de colul uterin si mi-a venit rezultatul.Microscopie: modificări de koilocitoza si displazie ușoară CIN 1(toate cadranele), displazie medie CIN 2(1,7,12), glande dilatate si redus infiltrat limfoidal,marginile de rezecție sunt libere.ce înseamnă.Multumesc
Inseamna ca ati avut o displazie de col uterin (HSIL CIN II), dar ca operatia si-a atins scopul adica a fost scoasa in totalitate leziunea si ce a ramas este tesut sanatos. De acum trebuie sa faceti Papanicolau regulat pentru urmarie.
Buna ziua.Am efectuat o analiza de hpv și mi a ieșit pozitiv hpv 16. Menționez ca în 2017 mi s a spus ca am o rana pe col am urmat tratament cu ovule apoi ca aceasta este în regres fapt pt care nu am mai făcut genotiparea . La papanicolau singura modificare care apărea era acea inflamație. Problema este ca ultimul test l am făcut în 2019 și tot la fel doar inflamație în rest nimic . În 2020 nu am mai efectuat niciun control iar acum a ieșit asta pentru ca am făcut și papanicolau și hpv. E posibil sa se fi transformat deja în cancer ?știu ca este tulpina cu cel mai mare risc de cancer de col .rezultatu la pap nu e gata inca
Nu. Rezultatul care conteaza este rezultatul testului Papanicolau. Tipizarea HPV nu conteaza in acesta discutie (peste 80% trec la un moment dat in viata printr-o infectie HPV cu tulpina oncogena). Daca rezultatul testului Papanicolau recoltat anul acesta este normal nu aveti motive de ingrijorare.
Mulțumesc a sosit rezultatul la pap ascus celule metaplaziate. Frotiu cu celule scuamoase cu semnificatie nedeterminata . Este cazul sa ma îngrijorez având în vedere acest rezultat și tulpina 16 prezenta?
Se face o colposcopie si o biopsie si daca sunt negative atunci trebuie urmarit periodic cu un test Papanicolau.
Buna seara.
In primul rand, imi scer scuze pentru deranjul creat prin trimiterea acestui e-mail pe adresele personale. Functia de Reply la comment-urile de pe site da eroarea „Please fill out this filed” desii eu le-am completat corect pe toate cele obligatorii. Nefiind din Cluj, si observand bunavointa si profesionalismul Dvs., sunt nevoita sa va cer ajutorul intro problema delicata si destul de „misterioasa”… intrucat dupa multe analize, bani cheltuiti si muti specialisti vizitati, inca nu am un diagnostic pus.
Am 29 de ani. Acum aprox 2 ani am inceput sa am sangerari intre menstruatii. Initial s-a crezut ca ar fi niste polipii endomtriali de vina, si de aceea i-am scos printr-o histeroscopie.
Sangerarile s-au oprit pt 2 luni, apoi au revenit, deci era clar ca nu mai putea fi vorba de polipi. Astfel, am continuat cu monitorizare celeilate cauze posibile, respectiv partea hormonala.
In aceast sens, am efectuat o serie de analize, incepand cu 2014:
-singura chestiune mai aparte care s-a observat atunci a fost in cazul TSH-ului ziua 3 cu valoare de 4,24 (fata de maximul admis de 4,20) si a
– LH ului din ziua 21 cu valoarea de 12,17 in faza luteala (fata de maximul admis 11,40).
Odata ce am afalt aceste rezultate, am fost consultata de mai multe ori si de un medic endocrinolog (incl ecografic la tiroda), rezultatul examinarilor fiind ca sunt ok dpdv endocrinologic.
Ulterior, in 2015 (cam la 1 an jumatate diferenta), am refacut setul de analize:
– Estradiol ziua a6a: 356.5 (int. referinta 46 – 607);
– TSH ziua a 10-a: valoare de 3,38 (int. referinta 0,27 – 4,2) – o idee modificat fata de 2014;
– Anti- tiroglobulina in ziua 10: 16,59 (<=115 ECLIA);
– FSH in ziua 14 a iesit 12.56 (int. referinta 4,7 si 21,5);
– LH ziua 14 a iesit 43,88 (int. ref. 14 si 95.6);
– Progesteron in ziua 19 faza luteala: 41,78 (int. referinta 5,30 – 86);
– DHEA-S in ziua 21-a: 262,26 (int. ref. 98,8 – 360);
– Prolactina in ziua 21-a: 517,9 (int. ref. 127 – 637);
– ACTH ziua 21-a: 15,99 (int. ref. 7,2- 63,3);
– 17OH Progesteron ziua 21-a: 2,37 (int. ref. 0,6- 2,30) – la limita;
– TOATE Papanicolau-urile au iesit ok.
Alte informatii: ciclurile menstruale sunt destul de regulate, de 23-26 zile. Nu am luat niciodata anticonceptionale si/sau alte tratamente hormonale (doar la recomandare ginecologului am luat o cura mica de 1 saptamana, cu Arefam ovule care mi-a dat pentru o perioada ulterioara de timp dureri de spate si sani umflati si durerosi) si nu am avut niciodata o sarcina.
Cu toate acestea sangerarile sunt lunare, au loc de obicei imediat dupa ovulatie, sunt in canitati variabile, cu o durata de 2-10 zile, scurgerea putand fi si mai lichida sau mai "cu cheaguri". De asemenea, ele sunt insotite si de o serie de alte simptome precum: dureri sani, dureri spate, si, mai nou, o senzatie de tensiune la nivel vaginal, si o uritcarie ciudata, care aduce FOARTE tare a asa ceva: http://www.e-aair.org/ArticleImage/9999AAIR/aair-3-141-g003-l.jpg
Daca va rog frumos, ma puteti ajuta cu un sfat sau cu o directie terpaeutica cat mai precisa? In 2 ani nu am primit de la nimeni nici un diagnostic cat de cat precis, analizele iesindu-mi cat de cat acceptabil. Va rog tare mult si va multumesc anticipat.
Doamne ajuta!
Din cele expuse nu pareti a avea o problema hormonala. Daca au fost excluse si cauzele organice (fibroame polipi etc) si dupa cum descrieti ma gadesc sa fie o sangerare legata de ovulatie insotita probabil si de durere (mittelschmerz) ceea ce se poate incadra in limitele normalului. In viitorul apropiat doriti sa obtineti o sarcina?
Buna ziua si multumesc de reply.
Da, in viitorul apropiat as incerca obtinerea unei sarcini. Am incercat si in acesti aprox. 2 ani de cand au inceput aceste manifestari ciudate (pana atunci neavand nimic), nereusind sa obtin o sarcina.
Toate consulturile la care am fost supusa in utlima vreme (evident, incluzand aici si diversele ecografii executate la fata locului) nu au relevat nimic organic.
Problema e ca desi par ok, lucru relevat si de analize, nu ma simt asa.
Stiu ca discutiile acestea sunt destul de complexe pt. a fi purtate in scris dar va apreciez daruirea si bunavointa.
Multumesc inca odata.
Incercati sa obtineti o sarcina si aceste probleme au mari sanse sa dispara dupa nastere. Daca vreti in plan o sarcina mai tarziu, inceracti sa utilizati contraceptive pana in momentul in care va decideti sa incercati sa obtineti o sarcina.
MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ….PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….
Depinde de medicul ginecolog si depinde de pacient. Nu puteti generaliza situatia particulara din cazul dumneavoastra cum alte cupluri nu pot generaliza situatia lor (chiar daca sunt lasati sa intre la consultatie refuza sa stea – unii refuza sa stea si la discutiile premergatoare consultatiei sau la discutiile de dupa acesta). Ce mai trebuie sa intelegeti legat de sala de nastere. Exista studii (facute in sarainatate) care spun ca partenerii se simt vinovati sau divorteaza de partenere in procent mai mare in cazul celor care asista la nastere. In sala de nastere sunt si alfe femei in diferite stadii ale travaliului care nu cred ca ar fi foarte incantate sa fie vazute de diferite persoane (poate vrea sa se plimbe pe coridor si nu agreeaza prezenta unui strain in preajma ei). Stiu ca in tarile straine intra sotii la nastere (pentru ei este ok avand foarte multe procese). Daca ceva merge prost (si o nastre oricand poate merge prost), familia este de fata intelege situatia si unele litigii dispare inainde de a aparea. Oricum sunt multe de discutat pe tema asta si parerile sunt foarte impartite, insa oamenii ar trebui sa cunoasca adevarul nu ceea ce li se ofera de anumite grupuri de interese.
EU SPUN CA ASUPRA PREZENTEI PARTENRULUI LA NASTERE AR TREBUI SA DECIDA CUPLUL NU MEDICUL….SI, NU CREDETI CA ACEASTA TIMPENIE CU MAI MULTE FEMEI IN SALA DE NASTERI AR TREBUI REZOLVATA?….NICI LOR NU LE CONVINE ACEST LUCRU….EU AM ASISTAT LA NASTEREA FETITEI MELE LA O CLINICA PARTICULARA SI TOT A TREBUIT SA RIDIC PUMNUL CA SA IMI VAD VISUL IMPLINIT….DUMNEAVOASTRA, GINECOLOGII AR TREBUI SA VA CALCATI PE INIMA SI SA NE INTREBATI PE NOI, VIITORII TATICI: DORITI SA ASISTATI LA NASTERE?….IAR NOI IMPREUNA CU SOTIILE NOASTRE AM DECIDE DACA VREM SA FIM AMINDOI INAUNTRU SAU NU….IN TARILE CIVILIZATE ASA SE INTIMPLA….ROMANIA VA AJUNGE VREODATA ACOLO?….AM SERIOASE DUBII….
Stiti cum este? Dacă totul decurge normal la o naștere nu sunt probleme, însă dacă ceva merge prost (hemoragii severe, distocii la naștere etc) si medicini ar începe să facă diverse manopere oare nu ati începe să întrebati diverse si sa va agitati (lucru dăunător pt sotie si personal). In operație cezariana nu aveti voie să intrati fiind sala de operație trebuie să fie accesul cât mai limitat (exista riscul de infecții ceea ce este o mare problema, nici personalul medical care nu are treaba acolo nu are de ce intra).
SI TOTUSI, AM INTRAT LA CEZARIANA….CHIAR DACA AM INTRAT CU FORTA, AM AVUT ECHIPAMENT CHIRURGICAL STANDARD….NU AS FI PUS IN PERICOL SANATATEA FETELOR MELE….VIS A VIS DE ATITUDINEA MEA IN SALA DE OPERATIE, INTREBARILE LE-AM PUS INAINTE SI DUPA, NU IN TIMPUL OPERATIEI….
Nu toata lumea suporta sa vada o operatie (nici medici chiar si ginecologi nu intra sa vada nasterea operatia nevestei lor desi au acces sau pot sa o faca chiar ei). De aceea spun depinde de persoana.
Buna dimineata!
Domnule doctor, va rog sa-mi raspundeti la o intrebare.
Pentru a intarzia ciclul menstrual, cu cateva zile, am inteles ca se poate lua orgametril. Cu cate zile inainte de prima zi a ciclului ?
Ex. Daca prima zi este pe 24, de cand trebuie luat orgametrilul si cate pastile pe zi ?
Va multumesc !
O zi buna !
Ei medical vorbind nu pot spune ca este in regula sa va intarziati ciclul menstrual. Daca cititi la comentariile dspre orgametril va veti gasi raspunsul la intrebare acolo.
Buna ziua
Problema mea e următoarea : am aflat ca o prietena de a mea are Hpv si m am hotărât sa fac si eu testul de curiozitate având si eu de câțiva ani un singur condilom genital (însă nu i-am dat importantă pana acum deoarece nu știam despre existența ecestui virus)
Surpriza… testarea a iesit pozitivă cu Hpv 31 hight risk si alte cateva tulpini fără risc. Ideea e ca eu am o relație de 4 ani deci teoretic sunt infectata de cel putin 4 ani, dar eu cred si mai mult (deci la mine e exclus sa mai elimin acest virus având in vedere ca se zice ca se elimina in maxim 2 ani? sau daca l- as elimina cu siguranța l-as lua iar si iar si iar de la prietenul meu… pana acum papanicolau nu a detectat nimic.. sunt curioasa in continuare… eu as vrea sa imi scot colul preventiv dupa ce fac un copil daca ma ajuta Dumnezeu.( doar Angelina nu si l- scos de proasta) Asa as elimina orice șansa de a face cancer??? Si inca o întrebare acest virus presupun ca se găsește in cavitatea bucala…. având in vedere ca se transmite atât de rapid… ce e de facut? Ma astept sa fac cancer in gât, limba??? Sau nu e nimic de facut decât sa ma rog la Dumnezeu sa fie bine.. de ce s- a inventat testarea Hpv daca oricum nu exista tratament? Doar sa bage panica in oameni… presupun ca virusul asta e de cand lumea si pamanatul.. de ce incidența a crescut odată cu trecerea timpului iar oamenii sunt din ce in ce mai bolnavi cum se poate ca oamenii sa urce pe luna si sa nu găsească un nenorocit se tratament pt Hpv??? De ce se tratează doar boala cauzată de acest virus si nu se tratează cauza, adică virusul? Poate ma puteți ajutata cu câteva răspunsuri … Menționez ca am 23 de ani, sunt extrem de depresiva din cauza asta si cred ca mai repede sau mai tarziu deznodământul e tot același si anume cancer genital sau oral
Se exagereaza cu acest HPV. El se testeaza sa ajute medicul si paicentul in conduita. Daca v-ati gandit sa il testati din proprie initiativa nu are nici o valenta medicala 80% din populatie il are dar foarte putini fac cancer de col. Angelina a scos alceva nu colul faceti confuzie intre niste boli total diferite cu cauze total diferite. Da HPV poate fi responsabil si pentru unele cancere din sfera ORL. De ce il are atata lume fiinda nu mai exista partener sau partenera unica.