În ultimii 40 ani, ecografia a devenit un obiect extrem de important în abordarea obstetricii. A existat un progres constant în dezvoltarea tehnologiilor de evaluare ceea ce a dus la o înţelegere mai bună a fiziologiei şi anatomiei fetale, în depistarea anomaliilor dar şi în efectuarea unor manopere invazive. Progresul măsurilor de screening în primul trimestru a dus la o detectare mai precisă a anomaliilor fetale, dar şi la o scădere a ratei de rezultate fals pozitive. Principalul beneficiar a fost şi este în continuare pacienta care acum are ocazia să fie informată corect asupra sarcinii iar în caz de suspiciune există timpul necesar pentru intervenţie.
Evaluarea formală a sarcinilor de prim trimestru posedă un număr de beneficii potenţiale. Combinaţia dintre exminarea ecografică şi dozarea unor markeri serici materni oferă o bună metodă de depistare a anomaliilor fetale. Anatomia fetală poate fi studiată cu success chiar şi la acesta vârstă gestațională timpurie iar multe dintre anomaliile structurale pot fi diagnosticate. Chiar dacă cele mai multe sarcini sunt anatomic normale, pacientele sunt mult mai liniştite la aflarea veştilor că totul este normal. Mai mult, evaluarea ecografică în primul trimestru de sarcină permite stabilirea cu o mai bună acurateţe a vârstei gestationale, depistarea sarcinlor multiple, stabilirea corionicității.
Beneficiile examinării ecografice de prim trimestru sunt maxime între 11-13 săptămâni + 6 zile gestationale. De exemplu la acesta vârstă de gestaţie se poate diagnostica hernierea fiziologică persitentă până la 11 săptămâni gestaționale. După acesta vârstă această herniere nu este fiziologică şi astfel se pune diagnosticul de omfalocel. Cutia craniană se osifică în jur de 11 săptămâni. Deosebit de importantă este măsurarea translucenței nucale în evaluarea riscului de sindrom Down. Are aplicabilitate redusă după 13 săptămâni şi 6 zile.
Fundaţia de Medicină Fetală a sugerat un algoritm de diagnostic folosind markeri ecografici (măsurarea translucenței nucale, prezența osului nazal, unghiul facial frontomaxilar, evaluarea Doppler a ductului venos, evaluarea Doppler a valvei tricuspide ) pentru aneuploidii combinaţi cu markeri serologici (β-HCG, PAPP-A). Toţi markerii enumeraţi pot fi utilizaţi pentru a încadra pacienţii în grupe de risc pentru trisomia 21 dar şi pentru alte anomalii precum trisomia 13, 18, defecte de tub neural.
Primul pas îl reprezintă efectuarea screeningului combinat utilizând markerii ecografici, serologici şi vârsta mamei. Bazat pe rezultatele obţinute, pacientele sunt încadrate în trei categorii:
- Risc crescut: riscul de trisomie 21 >1:50
- Risc intermediar: risc 1:51-1:100
- Risc scăzut: risc <1:1000
Pacientele care se încadrează în categoria de risc crescut li se recomandă o procedură invazivă de screening-amniocenteza! Aproximativ 1,3 % din totalul gravidelor se află încadrate în acesta categorie. Din acestă categorie, aproximativ 82% din feti au trisomie 21 (sindrom Down).
Din grupul cu risc scăzut care reprezintă aproximativ 87 %, doar 3- 4 % dintre feti au sindrom Down. Testul invaziv este atribuit doar pacientelor care îl solicită.
Pacientele cu risc intermediar reprezintă 12 %, dintre acestea 14 % dintre feți sunt diagnosticaţi cu trisomie 21. Pacientele din acest grup efectuază teste adiţionale de screening (os nazal, unghiul facial frontomaxilar, valva tricuspidă).
Pe lângă evaluarea cromozomopatiilor, în primul trimestru se fac evaluări şi pentru anomaliile tubului neural şi pentru preeclapsie (hipertensiune arterială după 20 săptămâni de sarcină). Pentru screeningul tubului neural deschis recent s-a descris un marker ecografic intracranian – translucența intracerebrală (TI). Studiile efectuate au constatat că vizualizarea TI între 11-13 săptămâni şi 6 zile s-a asociat cu risc scăzut pentru defectul de tub neural deschis.
Screeningul din primul trimestru pentru preeclamsie se bazează pe evaluarea cu Doppler pulsat a fluxului sanguin prin arterele uterine. Creşterea indicelui de pulsatilitate în primul trimestru creşte riscul de a dezvolta preeclampsie în trimestrul II. Pe lângă evaluarea fluxurilor prin arterele uterine tot în screeningul preeclampsiei sunt folosiţi şi anumiţi markeri serologici precum proteina specifică sarcinii dar şi factorul de creştere placentar. De asemenea de mare importanţă este şi istoricul matern şi greutatea corporală, etnia, fumatul, paritatea.
Un diagnostic corect şi precoce poate aduce beneficii importante atât pentru familie cât şi pentru medic. Un făt cu probleme diagnosticate antenatal trebuie să fie direcţionat pentru naştere în centre specializate care pot să asigure un suport la cele mai înalte standarde.
Buna seara . Am o mare nelămurire in legătura cu sarcina și măsurătorile ei. Ultimul cm a fost pe 09.11.2019 iar primul ecograf făcut la 6 sapt îmi arată 4. Acum când am 9 săptămâni , ecograful îmi arată 7 săptămâni. Ii posibil sa fi avut o ovulatie așa târzie sau măsurătorile sa fie făcute din data concepției? M-au văzut 4 medici și toți spun lucruri diferite . Începând de la 6 săptămâni am avut sângerări și spottinguri. Se poate sa nu se dezvolte corespunzător cu toate ca are activitate cardiaca ? Va mulțumesc
Pana la 14 saptamani toti se dezvolta la fel. Cateva zile diferenta nu este o problema. Mergeti la un singur medic care va masoara embrionul si calculeaza varsta sarcinii si data probabila a nasterii care nu se mai schimba.
Buna seara. Pe 22 dec am aflat ca sunt insarcinata, ovulatia incepand pe data de 1 dec. Incepand din 1 dec pana pe 5-6 dec am luat clorzoxazone 2 pastile/zi. Cam 5-6 zile + cateva pastile de ibuprofen. Dealungul lunii am mai luat colebil pt colecist nestiind ca greturile sunt de la sarcina; melatonina pt somn si am.mai baut si cate un pahar de vin. Am inteles ca poate pune probleme clorzoxazoneul. A mai fost cineva in situatia asta? mi e teama ca poate sa dea malformatii fatului.
Multumesc!
Buna ziua,
La ecograful de 11 saptamani si 4 zile doctorul mi-a spus ca totul e normal, am auzit si bataile inimii fatului, dar pe foaia scoasa de aparat unde sunt scrisi parametrii la HR este 59 bpm. Am observat acasa. Stiu ca nu este normal 59 de batai pe minut la fat. E posibil sa fie defect ecograful? Nu pot sa gasesc un alt motiv pentru care medicul nu mi-ar spune un lucru atat de grav.
Va multumesc!
Nu va mai ganditi la nimic. La acesta varsta de sarcina nu conteaza bataile (doar sa fie prezente).
Buna ziua,
in urma testului Panorama efectuat in sapt 10 de sarcina, am primit urmatorul rezultat, pe care va rog frumos sa ma ajutati cu interpretarea acestuia:
Rezultat final sumar:
Sexul fatului:
Fractie fetala:
RISC SCAZUT FEMININ 8.4%
Detalii rezultat: ANEUPLOIDII
Conditia testata Rezultat Risc determinat de varsta mamei si varsta gestationala Risc Test Panorama
Trisomie 21 RISC SCAZUT 1/543 <1/10000
Trisomie 18 RISC SCAZUT 1/1263 <1/10000
Trisomie 13 RISC SCAZUT 1/3980 <1/10000
Monosomie X RISC SCAZUT 1/255 <1/10000
Triploidie RISC SCAZUT
Detalii rezultat: MICRODELETII
Conditia testata Rezultat Risc determinat de varsta mamei si varsta gestationala Risc Test Panorama
Sindrom 22q11.2 RISC SCAZUT 1/2000 1/13300
Sindrom 1p36 RISC SCAZUT 1/5000 1/12400
Sindrom Angelman RISC SCAZUT 1/12000 1/16600
Sindrom Cri-du-chat RISC SCAZUT 1/20000 1/57100
Sindrom Prader-Willi RISC SCAZUT 1/10000 1/13800
Multumesc anticipat!
Din cate va scrie la toate risc scazut (rezultatul normal).
Buna ziua, sunt insarcinata in 10 saptamani și am facut deja 2 ecografe, unul la 4 și unul acum două zile. Cat de des este permis să faci ecograf? Pe mine medicul m-a mai chemat la 16 saptamani. Pana atunci nu mai trebuie facut nimic? Precizez că am și un fibrom…
Buna ziua , sunt însărcinată in 13 saptamâni . La 12 saptamâni am facut dublu test , rezultatul a ieșit cu risc scăzut , însă am observat ca s-a trecut greșit data ultimei menstruații , adică cu o luna inainte decat cea reala . Țin sa precizez ca am 22 de ani si este prima sarcina. Este posibil sa iasă analizele greșit din cauza acelei erori? Mulțumesc
La dublu test se fac niste masuratori la ecograf inclusiv CRL care spune varsta sarcinii care conteaza in masuratorile testului. Ultima mestruatie nu se ia in calculul de la dublu test. De asemenea ultima menstruatie se poate sa nu coincida cu varsta sarcinii deci stati linistita.