Sarcina gemelară/multiplă reprezintă dezvoltarea în uter a doi sau mai mulţi feți şi este încadrată în categoria sarcinilor cu risc crescut datorită problemelor care pot să apară în cursul evoluţiei normale de dezvoltare a feţilor.
Embriologic, sarcina gemelară poate fi homozigotă (când feţii se dezvoltă dintr-un singur ovul-monozigotă) şi heterozigotă (când sunt implicate două sau mai multe ovule fecundate-dizigotă).
Frevența sarcinilor gemelare este variabilă. O dată cu creşterea numărului de sarcini obţinute prin stimulare ovariană sau prin tehnicile de fertilizare în vitro a crescut şi numărul de sarcini gemelare/multiple, aproximativ 25 % pentru aceste tehnici. Diagnosticul trebuie pus în trimestrul I şi reconfirmat la consultaţiile următoare deoarece există noţiunea de “the vanishing twin”(geamăn tranzitoriu). Peste 20 % dintre gemeni dispar în primul trimestru de sarcină, sarcina fiind considerată o sarcină monofetală.
Gemenii monozigoţi apar ca urmare a diviziunii unui singur ovul fecundat în primele 14 zile, astfel:
- dacă diviziunea apare în primele 3 zile, rezultă doi embrioni cu două placente şi doi saci amniotici. (bicorionic, biamniotic)
- între 4-7 zile de la fecundaţie, gemenii vor avea placenta comună şi saci diferiţi (monocorionic şi biamniotic- aprox 70% din cazuri)
- diviziunea între zilele 8-13. va rezulta o sarcină monocorionică şi monoamniotică (un singur sac şi o singură placenta-aprox 10%).
- Dacă diviziunea are loc mai tarziu gemenii vor fi incomplet separaţi.
Sarcina gemelară este o sarcină cu risc crescut deoarece faţă de sarcinile unice pot să apară anumite probleme:
- creşte riscul de naştere prematură de aproximativ 3 ori; naşterile gemelare se declanşează de obicei la 37 SA, apar tulburări de creştere intrauterină,
- riscul mortalităţii perinatale este crescut (mortalitatea perinatală creşte de 4-6 ori; sarcinile monozigote asociază un risc mai mare decat sarcinile dizigote),
- anomalii de dezvoltare a fetilor – greutate mai mică a feţilor este de 9 ori mai frecventă în sarcinile multiple; media greutăţii în sarcina gemelară este de 2300 grame.
- Sindromul de trasfuzie geaman – geaman (transfuzor-trasfuzat) – apare doar la sarcinile monocorionice (o singură placentă) şi constă în apariţia unor conexiuni vasculare arterio-venoase care leagă două sisteme cu presiuni diferite ce face că unul din gemeni să fie transfuzat de celălalt. Donatorul suferă cronic şi prezintă anemie, hipovolemie, hipoplazie pulmonară, greutate mică. Primitorul este cu 500 gr mai mare, organomegalie, polihidramnios, policitemie.
- Moartea unui făt în uter creşte riscul de mortalitate a celuilalt făt până la 6 %
Mamale pot suferi mai frecvent de preeclampsie, eclampsie, diabet, anemie, sângerare post partum, dezlipire prematură de placentă. Tutusi, o dată cu dezvoltarea tehnologiilor de evaluare şi asistare a sarcinilor gemelare, atât diagnosticarea precoce a sarcinilor cât şi măsurile terapeutice sunt aplicate din timp.
Încă de la început, pacientele au o simptomatologie mai acută datorită nivelului mai cresut de β-hCG, astfel greţurile şi vărsăturile vor fi mai pronunţate şi mai greu de suportat. Un examen ecografic poate pune în evidenţă încă de la 6-8 săptămâni doi saci amniotici diferiţi, iar mai apoi după 10 săptămâni se pot evalua craniile celor doi feți ceea ce pune un diagnostic sigur de sarcină gemelară.
Asistența prenatală are ca scop obţinerea celor mai bune rezultate cu putinţă: o greutate corespunzătoare la naştere, identificarea complicaţiilor şi tratamentul lor. Pentru că aceste obiective să fie atinse este nevoie de o strânsă colaborare atât din partea medicului cât şi din partea pacientei. Informarea este esenţială în acest caz, pacienta trebuie să conştientizeze că necesită o supraveghere mai atentă, evaluarea ecografică se va face săptămânal de la sfârşitul trimestrului II. Regimul dietetic trebuie să fie mai bogat, gravida are nevoie de 300 calorii în plus faţă de o sarcină monofeală cu un câştig ponderal de 20 kg.
Sarcinile gemelare nu necesită o testare suplimentară decât dacă se constată unele anomalii în dezvolatera feţilor.
Naşterea în sarcina multiplă se poate complica prin distocii de angajare, tulburări de dinamică uterină, hemoragii, prolabare de cordon.
Modalitatea de naştere se stabileşte după poziţia feţilor dar sunt şi alte caracteristici: vârstă de gestaţie, greautatea fetală, monitorizarea intrapartum a feţilor.
Dacă ambii feti sunt în prezentaţie craniană naşterea se va face pe cale naturală. Dacă primul făt este în pelviană şi fătul II este în craniană atunci se va face extracţie prin operaţie cezariană deoarece este riscul de acroşare a feţilor cu o mortalitate ridicată – 31%.
Dacă primul făt este în craniană şi fătul II este în pelviană atunci situaţia este discutabilă în fucție de capacitatea tehnică de a evalua starea fătului II şi de experienţa medicului. Se poate apela la o versiune cefalică externă – posibilă în majoritatea cazurilor când fătul este în pelviană sau aşezare trasversă. Naşterea spontană din pelviană este o soluţie atunci când greutatea fătului este între 2000 şi 3500 gr, bazinul mamei este adecvat, craniul fetal flectat. Mulţi clinicieni din ţara noastră recurg la secţiunea cezariană pentru mai multă siguranţă.
Există şi unele excepţii:
- Feţii sub 1500 gr. au mai multe şanse dacă sunt extraşi prin cezariană.
- Feţii monoamniotici sunt mai protejaţi prin operație cezariană după 34 saptamani – se evită prolabarea de cordon.
- Sarcina gemelară pe uter cicatricial – operatie cezariană;
- Naşterea în sarcina multiplă, cu peste 3 feți se recoamandă a se face prin operaţie cezariană.
Buna ziua, am avut o sarcina gemelara biamniotica bicoriala (obtinuta spontan/natural) care s-a sfarsit acum o luna cu avort la 23+0 saptamani.
Am 32 ani, inaltime 157 cm si doar 43 kg, a fost prima sarcina deci fara avort sau nasteri in trecut.
Am probleme cardiace stenoza aortica larga, insuficienta aortica, stenoza mitrala, insuficienta mitrala si pe langa acestea si tensiune mare. In sarcina tensiunea a fost tinuta sub 140/90 cu dopegyt de 250 mg 3 x 1.
Pe langa acestea am avut trombocitele un pic mari (540) pentru care am primit tratament de la hematolog aspenter de 75 1/zi, mai luam elevit si altrifer. Pana in saptamana 12 am avut si Arefam de 200 mg 1 x seara vaginal dar dupa saptamana 12 medicul a spus ca nu am am nevoie.
La 23+0 saptamani noaptea cred am avut contractii nedureroase de care nu mi-am dat seama ca sunt contractii si ca vin regulat la 90 minute apoi la 60 minute, ma trezeam ca trebuie sa fac treaba mica si ma puneam inapoi, apoi spre dimineata ma trezeam tot la 30 de minute dar nici atunci nu aveam dureri simteam doar ca trebuie sa merg la baie si am crezut ca se misca copii si ma apasa pe vezica si deaceea, apoi simteam deja din 10 in 10 minute ca trebuie sa fac si treaba mare si nu venea nimic dar am avut senzatia ca trebuie sa imping si atunci mi-am dat seama ca ceva nu e in regula si am sunat medicul, care mi-a spus sa merg la urgente, pe drum am inceput deja sa simt si durere si erau din 5 in 5 minute si am si sangerat, cand am ajuns medicul de garda de la noi din oras a spus ca eram dilatata 4/5 cm, mi-a pus o perfuzie care sa opreasca contractiile si m-au trimis cu ambulanta la targu mures. pe drum mi-au administrat steroizi pentru plamanii copiilor (pe eco medicul de garda a vazut ca ar avea 24 s si cateva zile dar eu stiind ca am avut ciclul regulat nu prea erau sanse sa fie asa) nici la targu mures nu au avut ce sa mai faca eu fiind deja in travaliu a trebuit sa ii nasc si din pacate nu s-a putut face nimic pt ei.
e probabil sa fi eliminat dopul gelatinos inainte de travaliu cu aproximativ doua zile dar fiind doar saptamana 23 si nestiind exact cat si cum ar trebui sa arate doar ulterior am facut legatura ca parca as fi avut secretie un pic mai abundenta de 2-3 zile. pierderi de lichid amniotic nu am avut decat cu putin timp inainte de nastere (medicul cu care am nascut a spus ca era mult lichid amniotic la amandoi). Inca asteptam rezultatele la placenta si la bebei.
Medicul care ma consulta de la inceputul sarcinii a spus ulterior ca am avut insuficienta cervicala.
Intrebarea mea catre dvs. ar fi daca credeti ca se putea evita aceasta situatie din punct de vedere medical? cu cerclaj sau pesar, sau administrare de progesteron sau daca ar fi masurat lungimea colului si mi se cerea repaos la pat sau orice altceva, sa stiu daca e ok sa merg in continuare la acelasi medic sau ar trebui sa schimb. Am fost multumita de medic si am facut tot ce mi s-a cerut (masuram tensiunea de 3 ori pe zi, mergem la cardiolog periodic, am facut toate analizele cerute unde totul a fost ok, inclusiv panorama, am fost la hematolog, la nefrolog, si aici a fost totul in regula, consultatii prenatale am avut la 6 sapt, 8 sapt, la 12, la 16, si la 20 si urma sa merg la 24 sapt) cu copii a fost totul in regula la toate consultatiile. Totusi imi tot pun intrebarea daca nu s-ar fi putut depista mai din timp sau sa fi facut ceva preventiv, mi-am dorit foarte mult acesti copii mai ales ca medicul cardiolog m-a sfatuit sa am doar o sarcina asa ca pentru mine a fost o minune da aflu ca sunt gemeni. din cate am inteles de la medicul la care mergeam nu se punea problema cerclajului fiind sarcina gemelara si eu micuta era mare riscul de ruptura uterina si neavand istoric de nasteri premature sau avorturi tardive nu se stia de probabilitatea de a avea insuficienta cervicala deaceea nu s-a facut cerclaj cand ar fi fost momentul. credeti ca ar fi ajutat Utrogestan sau Arefam sau orice altceva pentru mentinere – eu neavand nici un astfel de tratament? (arefam am avut doar pana la 12 sapt). Nu s-a masurat lungimea colului nici la 16 nici la 20 de saptamani, nici transvaginal nici transabdominal. Ar fi fost ok ca dupa saptamana 20 sa fiu chemata la control la 2 saptamani si nu doar la 4? In concluzie credeti ca acordand mai multa atentie la detaliile acestea m-ar fi ajutat sa mai pot duce sarcina inca cateva saptamani? Acum stiu ca nu mai pot schimba nimic dar sa stiu pe viitor…
Multumesc anticipat.
Singurul lucru care ar fi ajutat era sa mergeti chiar la primele semne la spital sa nu apucati sa va dilatati. Neavand istoric de avorturi nasteri premature nu se poate pune problema de cerclaj sau pesar. Legat de repaus acum orice gravida trebuie sa ne menajeze (fara eforturi fizice peste medie). Fiti linistita ca nu utorgestanul sau arefamul faceau diferenta in acest caz.
Multumesc mult pentru raspuns!
Cu placere.
Buna ziua, sunt insarcinata in 29 saptamani, sarcina gemelara, biamniotica, monocorionica, pesar montat preventiv la 26 saptamani.
Urmam tratament cu No-Spa 40 6/zi, Arefam 200 2/zi po,Magneziu 300 1/zi, Uscosin la nevoie.
Dupa analizele modificate de acum o saptamana (transaminaze, bilirubina directa, fosfataza alcalina, colesterol, trigliceride duble, acizi biliari 65.9) a urmat intreruperea No-Spa, Arefam si internare in spital. La analizele de ieri transaminaze si bilirubina usor in crestere. Analizele le voi repeta maine, impreuna cu acizii biliari. De ieri iau Ursofalk 1000/ zi seara, pentru contractiile care s-au accentuat pev cu No-Spa 2/zi si Diazepam 1/2/zi si Magneziu 300mg 2/zi. Ieri am facut doua injectii cu Dexametazona pentu maturarea plamanilor bebelusilor. Plus repaus la pat.
As vrea sa va intreb daca, din experienta dumneavoastra, exista sanse ca bebelusii sa fie bine si sa se nasca mai aproape de termen.
Va multumesc!
Fiind si gemelara (care au termen la 38 saptamani) nu cred ca va ajunge la termen sarcina fiind si problema cu colestaza de sarcina. Daca mai mergeti cateva saptamani este foarte bine (daca reusiti sa treceti de 34 saptamani este perfect). Acuma depinde de analizele dumneavoastra (daca se degradeaza vor fi scosi copii (daca nu sunt scosi este risc si pentru ei si pentru dumneavoastra).
Multumesc din suflet pentru raspuns!
Cu placere.
Buna ziua, m-am externat lunea trecuta cu tratament cu ursofalk 1g/zi, magneziu 2/zi, no-spa 40mg max 6/zi, uscosin max 3/zi. Ieri am fost la control (31 saptamani). Transaminazele sunt in limite normale acum dar acizii biliari sunt tot mari (52.5). Dr mi-a spus ca am colul scurtat si usor intredeschis (la examenul ginecologic, dupa scoaterea pesarului pentru curatare). Mi-a marit doza de Ursofalk la 1250mg si mi-a oprit no-spa considerand ca poate favoriza colestaza. Am ramas cu tratament cu Ursofalk 1250mg, magneziu 2/zi, uscosin 2/zi si indometacin la nevoie. Sunt putin speriata pentru ca nu reusesc sa diferentiez care dureri sunt contractii si care nu ( uscosinul pana acum m-a ajutat partial iar indometacin nu mi-as dori sa iau daca nu este nevoie din cauza posibilelor efecte adverse asupra bebelusilor – despre care dr mi-a spus singura data cand am mai luat indometacin pentru dureri foarte mari) si pentru ca in spital, dupa o saptamana de intrerupere a no-spa 40mg 6/zi au reaparut contractiile la intensitate maxima si mi s-a reintrodus no-spa in pev, initial 2/zi, apoi 3/zi. Voi merge iar la control peste 2 saptamani. Exista vreo modalitate prin care sa imi dau seama ca durerile pe care le am sunt intr-adevar contractii periculoase (in spital, la monitorizare, acelasi tip de durere a reprezentat contractie 100, 50, 30 sau chiar de valoare mai mica… eu doar pe baza intensitatii durerii am observat ca nu aproximam corect marimea ei aparuta pe monitor) si este nevoie sa iau indometacin? Ce ar trebui sa mai urmaresc in aceste 2 saptamani? Va multumesc mult pentru toate raspunsurile de pana acum care au constituit un real suport pentru mine!
Daca se strange burta regulat si doreros mergeti la spital. Indometacin nu se mai poate lua dupa 32 de saptamani de sarcina. Dexametazona ati facut?
Multumesc pentru raspuns!
Mi s-a administrat dexametazona pe parcursul a doua internari anterioare (2 doze/ internare) si la controlul de ieri (1 doza).
Regulat inseamna de mai multe ori pe ora?
Regulat inseamna sub 10 minute. Incep cu un interval mai larg si ulterior se succed la intervale tot mai scurte de timp.
Va multumesc pentru raspuns!
Cu placere.
Buna ziua, sunt insarcinata in 14 saptamani si 3 zile, sarcina gemelara biamniotica, monocorionica. Iau acid folic 1mg, no-spa 40mg (4-6/ zi), uscosin (1-3/ zi), progesteton (200mg arefam intravaginal, 20mg duphaston) si magneziu 300mg. Ultima data am fost la control luni pentru ca aparuse o secretie vaginala cu striatii maronii ( in cantitate mica). Bebelusii erau bine. Dr mi-a recomandar repaus la pat in ziua respectiva si ziua urmatoare, ceea ce am si facut. Nu a mai reaparut secretia respectiva dar, in anumite perioade, durerile abdominale au fost mai intense decat de obicei. As vrea sa va intreb daca accentuarea durerilor abdominale (care au fost prezente pe toata durata sarcinii) in anumite perioade este normala la aceasta varsta a sarcinii. Va multumesc!
Pot apare dureri tot timpul sarcinii, insa daca se strange burta si este dureros cand se strange trebuie sa mergeti la control. De asemnea pierderi de lichid amniotic sau sange impun un control