Dr. Paul CotutiuPublicitate
Infectiile urinare in sarcina

Sarcina produce multiple modificări organismului femeii atât din punct de vedere hormonal cât și mecanic. Aceste modificări sunt reprezentate de staza urinară și refluxul vezico-ureteral care asociat cu o igienă deficitară fac ca infecțiile urinare să fie cele mai frecvente infecții din sarcină. Infecţiile sunt definite prin prezenţa a cel puţin 100.000 germeni/ml  la pacienții asimptomatici sau 100 germeni/ml asociat cu >7 leucocite/ml la pacienții simptomatici. Atât infecţia urinară asimptomatică (bacteriuria asimptomatică), cât și infecțiile simptomatice se poate asocia cu unele complicaţii materne sau fetale şi de aceea trebuie depistate şi tratate.

Frecvenţă

Se apreciază că 4-7% (2-3% în SUA) din gravide prezintă o infecţie urinară pe parcursul sarcinii. Dintre acestea aproximativ 40% sunt simptomatice, manifestându-se ca cistite acute sau infecţii înalte – pielonefrite acute. 

Etiologie

Aproximativ 90% din infecţiile urinare în sarcină sunt determinate de E Coli, contaminarea se produce prin ascensionarea bacteriilor din regiunea învecinată uretrei. Alți  patogeni sunt reprezentați de: 

 • Klebsiella pneumoniae (5%)
 • Proteus mirabilis (5%)
 • Enterobacter species (3%)
 • Staphylococcus saprophyticus (2%)
 • Group B beta-hemolytic Streptococcus (GBS; 1%)
 • Proteus species (2%)

Condiţii favorizante

Frecvenţa mare a infecţiilor urinare apare datorită învecinării uretrei (uretră scurtă la femeie 3-4 cm) cu regiunea ano-genitală (cei mai mulți agenți patogeni provin din flora vaginală sau din regiunea ano-rectală), a condiţiilor specifice sarcinii cu toleranţa imunitară scăzută, hipotonia şi compresiunea căilor urinare de către uterul marit de volum. La acestea se pot adăuga prezenţa unor eventuale malformaţii renale, uretra scurtă feminină şi activitatea sexuală. S-a constatat un risc crescut pentru infecţiile urinare la gravidele cu vaginoză bacteriană. Infecţiile urinare pot să apară oricând pe parcursul sarcinii, dar o frecvenţă mai mare a acestora s-a constatat în trimestrul II de gestaţie. De asemenea glicozuria (glucoza  în urină >100mg/zi ) și aminociduria (eliminarea în urină a aminoacizilor) reprezintă un factor de risc adițional  pentru apariția infecțiilor urinare.

Aspectele clinice ale infecţiilor urinare

Infecţiile urinare simptomatice se manifestă ca şi cistite sau pielonefrite acute. 

Cistita acută  (care poate să apară și datorită radiațiilor sau a infecțiilor virale) apare la aproximativ 1 % din femeile însărcinate și  se manifestă prin dureri suprasimfizare (abdomen inferior) apărute la urinare sau permanent, polakiurie (frecvența crescută a urinării), disurie (jena la urinare), senzaţie de arsură, micţiuni imperioase, hematurie (sânge în urină). Urina este frecvent modificată la culoare. Nu apare febra. Cistita se poate complica cu pielonefrită în 15-50% din cazuri în caz ca nu este tratată.

Pielonefrita acută apare la aproximativ 2% din gravide și se manifestă prin dureri lombare intense uni- sau bilaterale (mai frecvent în loja renală dreaptă deoarece uterul gravid este deviat în dreapta și comprimă mai frecvent ureterul drept), dureri abdominale cu caracter colicativ, loje renale sensibile, transpiraţii, cefalee, febră ridicată cu frisoane (>38 grade Celsius), vărsături, stare generală alterată. De precizat ca în pielonefrita poate să apară și hipotermie (34 grade Celsius). La examenul clinic apare o sensibilitate la nivelul unghiului costo-vertebral (loja renală).  

Diagnostic

Diagnosticul infecţiilor urinare se face pe baza semnelor clinice (în formele simptomatice) şi este confirmat prin mijloace paraclinice. De importanță majoră este examenul sumar de urină la prima adresare a gravidei la medic pentru a depista bacteriuria asimptomatică. Sumarul de urină cu sediment urinar are o specificitate de 97-100% și are rolul de a orienta diagnosticul prin: prezenţa nitriților, piuriei, leucociturie, hematurie, floră abundentă, cilindri leucocitari și a proteinuriei. Confirmarea diagnosticului se face cu ajutorul uroculturii, cu prezenţa a peste 100.000 germeni/ml. Indicațiile pentru efectuarea uroculturii sunt: pielonefrita, infecții urinare recurente, paciente internate, istoric de cateterizare ureterală și lipsa de răspuns la tratamentul inițial. Pielonefrita în formele ei grave poate înregistra o scădere a filtrării glomerulare şi a creşterii creatininei şi ureei plasmatice. Pe parcursul sarcinii se impune o depistare activă a infecţiilor urinare prin efectuarea periodică a uroculturii. Ecografia renală este de un real folos mai ales dacă se suspectează prezența litiazei renale.

Consecinţe ale infecțiilor urinare asupra sarcinii

Infecţiile urinare pot produce o creştere a incidenţei naşterilor premature (cu creșterea morbidității si mortalității neonatale) şi sunt asociate mai frecvent cu preeclampsia (unii autori sugerează ca hipoperfuzia renală din preeclampsie reprezintă un factor favorizant pentru infecția urinară prin alterarea mecanismelor de apărare locală) şi hipotrofia fetală. Din punct de vedere matern formele grave de pielonefrită se pot complica cu insuficienţă renală acută (IRA), de obicei tranzitorie. Rar poate să apară socul septic! De asemenea există posibilitatea recidivei infecţiei urinare (în 15-20% din cazuri). Recidivele se datoresc în general preexistenţei unei patologii urinare (malformaţii, litiază, tulburări funcţionale). De aceea la aceste paciente este necesară investigarea postpartum a arborelui urinar prin metode invazive (urografie intravenoasă). 

Tratament

Tratamentul infecţiilor urinare se bazează pe administrarea de antibiotice conform uroculturii şi antibiogramei, pe o hidratare corespunzătoare și pe tratament simtomatic (în caz de vărsătură, febra, durere). Antibioterapia se impune şi în formele asimptomatice de infecţie urinară, deoarece 30% dintre acestea pot evolua spre o pielonefrită acută. Infecţiile urinare asimptomatice şi cistitele manifeste clinic se pot trata în ambulator. În schimb pielonefritele acute necesită internare şi completarea tratamentului antibiotic cu antipiretice, antispastice şi antialgice, reechilibrare lichidiană şi electrolitică.
Administrarea de antibiotice va ţine cont de:

 • dozele vor fi crescute datorită creşterii volumului plasmatic şi creşterii eliminării renale a antibioticului
 • vor fi alese antibiotice fără efecte toxice fetale

Pentru bacteriuria asimptomatică sunt preferate schemele de tratament oral. Sunt eficiente următoarele variante de antibiotice:

 • Cefalexin 500 mg 4 ori pe zi
 • Ampicilina 500 mg 4 ori pe zi
 • Nitrofurantoin 100 mg de două ori pe zi
 • Sulfisoxazole 1 g 4 ori pe zi

În infecțiile simptomatice (mai ales pielonefrita) se preferă internarea în spital a gravidelor și administrarea intravenoasa a medicamentelor. În România cel mai frecvent utilizat medicament este Ampicilina 2gr/zi. Tratamentul este în general 3-7 zile. Administrarea Colistin-ului (3 mil./zi injectabil) sau a antibioticelor din grupa β- lactamicelor (Cephalexin, Cefuroxim ) sunt recomandate deoarece multe microorganisme sunt rezistente la Ampicilină. Ca alternativă la administrarea de Colistin se recomandă Nitrofurantoinul. Eficienţa tratamentului va fi verificată prin urocultură de control la 10 zile după tratament şi periodic ulterior (lunar). În formele recidivate, după cum am arătat, sunt necesare investigaţii postpartum mai amănunţite ale aparatului urinar. Hidratarea are o importanță deosebită în infecțiile tractului urinar mai ales dacă pacientele sunt deshidratate ca urmare a vărsăturilor. Paracetamolul este recomandat în caz de febră.

9 Comments

 1. Buna ziua , sunt insarcinata in 31 de saptamani, am facut o urocultura si mi-a iesit Prezent Enterococ.medicul de familie mi-a dat Gentamicin injectabil.ginecologul meu este in concediu, nu stiu ce sa fac nu e prea puternic si periculos gentamicinul in sarcina?

  • De prima intentie se administreaza peniciline sau cefalosporine conform antibiogramei (acolo se specifica la ce antibiotic este sensibila bacteria). Atasati rezultatul uroculturii.

 2. Buna ziua,

  Foarte interesante articolele dvs., desi pareti foarte ocupat, sper ca si pe viitor sa scrieti, macar din cand in cand.
  Va rog, daca se poate, sa scrieti cateva informatii despre infectiile in timpul sarcinii care au ca posibil efect oprirea in evolutie a sarcinilor.
  Am pierdut 2 sarcini (6 saptamani si 8 saptamani, cordul pulsa); am facut analize diverse: cariotip si eu si sotul, profil trombofilie, homocisteina, anticorpi de toate felurile, rh+, sifilis, hiv, torch etc…Singura problema, infectie Ureaplasma u. si Mycoplasma h. si am urmat (amandoi) un tratament cu antibiotice prescris de medicul ginecolog.
  Precizez ca rezultatul spermogramei (+spermocultura unde era in regula) sotului prezenta 3% forme normale si 97% forme atipice, restul parametrilor erau normali.
  Ce parere aveti dvs,? este posibil sa fi pierdut sarcinile din cauza infectiilor cu U.u si M. h.? (am gasit cateva lucrari stiintifice publicate in Marea B. care asociau infectiile de acest tip cu oprirea din evolutie, dar in procent foarte mic, loturi restranse de analiza).
  Este posibil ca un spermatozoid cu forma atipica sa fecundeze un ovul? si daca da, exista riscul sa se opreasca din evolutie sarcina?

  Va multumesc si va doresc succes in continuare,
  Maria

  • Parerea mea este ca sotul ar trebui sa se adreseze unui medic urolog, care daca va considera il va trimite la alti medici specialisti. Chiar dumneavosta ati scris 97% dintre spermatozoizi atipici. In primul tremestru de sarcina printre multele cauze de avort poate fi si aceasta. Legat de infectii si sarcina sunt foarte multe, iar ca subiect de discutie sunt destul de delicate si multe dintre ele fara dovezi solide, deci imi vine greu sa scriu ceva transant sau sigur despre asa ceva.

 3. Din pacate infectiile urinare nu sunt cauzate in mod direct de bacterii. acestea produc infectii urinare doar atunci cand au un teren propice. eu am avut cistite si pielonefrite repetate luna de luna timp de 8 ani. La primul episod am fost internata in spital si mi s-a administrat tratamentul in spital, intravenos, in urma antibiogramei, a urografiei la care nu s-a gasit nimic in nergula, a ecografiei si a altor teste. Rezultatul a fost doar pentru o perioada scurta de timp. Infectia a revenit dupa o luna si jumatate si de fiecare data revenea cam la acelasi interval, uneori aparand alta bacterie decat E.coli. Mi s-au administrat tratamente din cele mai diverse ca scheme, durate si clase de antibiotice. Pe terment lung, aceste tratamente produc rezistenta bacteriana la antibiotic (care este reversibila dupa o perioada de incetare a aministrarii de antibiotice-deci nici antibiorezistenta nu este de fapt cauza recurentelor infectiior urinare). Am facut si autovaccin care nu a fost eficient ci dimpotriva, pe perioada schemei de vaccinare infectiile s-au podus mult mai des decat de obicei. Introducerea unei proteine sau fractiuni proteice in corp, fie ea si de natura bacteriana va genera un raspuns imun, insa din cauza ca anumite secvente de aminoacizi din structura bacteriana proteica, pot sa semene cu cele din structura celulelor umane, se pot produce boli autoimune GRAVE!!! Eu nu recomand nimanui nici vaccinuri nici autovaccinuri, nu pentru ca nu au nici un efect, dar sunt extrem de periculoase. In final am ajuns si in Georgia, Tbilisi pentru a lua bacteriofagi- acestia sunt apa de ploaie, dar macar nu au efecte negative, doar bani cheltuiti degeaba. Am luat si ceaiuri diuretice-acestea stimuleaza diureza dar si eliminarea calciului prin rinichi, iar calciul in aceasta concentratie la nivel renal, este daunator rinichilor. Testele imunologice au reiesit perfecte. Dar care sa fie oare problema? Se pare ca foarte multe femei care au infectie urinara au exact aceeasi poveste-nenumarate tratamente conform medicului si antibiogramei si ani intregi de suferinta. Ei bine, intre timp am devenit medic veterinar si tot nu aflasem cauza reala a acestei boli. Au mai trecut inca 3 ani si, pentru ca nu am incetat sa caut cauza, a venit si minunata zi a aflarii adevarului.
  Degeaba luati stimulente imunitare, degeaba luati anitbiotice din cele mai variate, degeaba nu mai faceti sex un an (asa cum recomanda unii nefrologi), degeaba luati tratamente naturiste. Daca veti continua sa va prajiti imunitatea mancand dulciuri (exces inseamna orice lingurita de zahar!), mancand alimente acide (alimente rafinate,lactate, carne, fructe acre si acide- vitamina C sintetica=puternic acidifiant!, lamai, MERISOARE, fructe insuficient coapte, kiwi acru, coacaze, etc.)! Atunci cand mancati dulciuri, globulele albe nu vor mai manca bacterii, virusuri, ciuperci si celule tumorale ci vor manca zahar! Ele nu isi vor mai face treaba timp de 6-8 ore sau chiar mai mult din momentul consumului de dulciuri! Lactatele si fructele acide vor creste productia de mucus in care se vor dezvolta foarte usor bacterii, rezultand infectii. Eu am 2 luni de cand mananc tinand cont de astfel de reguli iar infectia uita sa mai dea semne ca a existat sau ca ar vrea sa apara. Mentionez ca nu mai iau absolut nimic impotriva infectiei urinare sau a pielonefritei, iar urina este limpede in fiecare zi. Good luck! hehe

  • As avea cateva precizari
   1 Nu se poate afirma ca vaccinurile sunt ceva daunator (in opinia mea si in general in opinia medicilor vaccinurile sunt benefice)
   2 Un caz particular (cazul dumneavostra) nu este concludent pentru o afectiune
   3 Exista factori favorizanti pentru o anumita boala (in cazul de fata infectia urinara recurenta), dar sa nu uitam ca mare parte din populatie are acesti factori favorizanti si nu dezvolta boala, sau are un singur episod de boala care se trateaza cu medicamentele omologate pentru afectiunea respectiva

 4. Este posibil ca infectia urinara sa debuteze dintr-odara? Eu am 10 saptanani de sarcina si de azi dupa amiaza am o durere in partea de jos a abdomenului si o presiune parca si cand urinez sm aceeasi jena. Urinez ff des,dar asta cred e si pt ca beau multa apa. Intreb daca poate debuta fintr-odata fiindca eu saptamana trecuta mi-am facut analizele si de urina si mi-au iesit bune.

  • Daca in urma cu o saptamana analizele au fost bune nu inseamna ca nu puteti face o infectie urinara. Acesta infectie poate debuta oricand pe parcursul sarcinii. Ar fi indicat sa va repetati examenul sumar de urina si daca este cazul sa faceti si urocultura cu antibiograma.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Copyright © 2013-2016. All Rights Reserved.