HSIL- reprezintă o leziune scuamoasă intraepitelială cu risc crescut  pentru malignitate și reprezintă aprox 0,5% din totalitatea testelor Babeș-Papanicolau. Riscul variază cu vârsta și incidența cea mai ridicată este întâlnită la grupul de vârstă 25-29 ani. Aproximativ 70-75 % din pacientele cu  HSIL sunt depistate la examenul histopatologic prelevat prin biopsie cu CIN II și CIN III, iar 0,5 % au cancer invaziv iar 7 % nu prezintă leziuni.

HSIL include două componente:  CIN II și CIN III (neoplazie cervicală intraepitelială- stare precanceroasă).

Conduita de urmat în HSIL constă în: colposcopie și biopsie sau în electroexcizia cu ansa diatermică. Procedura excizională este recomandată mai ales la femeile la care examinarea colposcopică este nesatisfăcătoare (nu pune în evidență zona de transformare), excepție făcând pacientele gravide unde procedura este contraindicată.

Dacă coploscopia este satisfăcătoare dar nu se observă leziuni de tip CIN II și CIN III atunci se recurge la reevaluarea colposcopică și citologică la 6 luni interval. Dacă sunt două citologii consecutive, negative atunci se recurge la screeningul de rutină.

Pacintele adolescente diagnosticate cu HSIL trebuie să urmeze de un examen colposcopic. Nu este indicată o procedură excizională. Dacă la examenul colposcopic nu sunt vizibile leziuni de tip CIN II sau CIN III, atunci trebuie ca pacienta să fie urmarită timp de 24 luni, la interval de 6 luni prin citologie și colposcopie. O procedură excizională este recomandată pentru adolescente și femei tinere doar dacă colposcopia este nesatisfăcătoare sau dacă CIN este identificat la evaluarea endocervicală.

Femeile însărcinate cu HSIL trebuie sa fie evaluate prin colposcopie. Biopsia la pacientele cu CIN II și CIN III este acceptată la gravide. Chiuretajul endocervical nu este permis la gravide. Procedurile excizionale nu sunt permise în sarcină.  Reevaluarea prin citologie și colposcopie trebuie să se facă la 6 săptămâni după naștere dacă nu sunt depistate leziuni histologice de CIN II și CIN III.