Dr. Paul CotutiuPublicitate
Managementul pacientelor cu citologie de tip HSIL

HSIL- reprezintă o leziune scuamoasă intraepitelială cu risc crescut  pentru malignitate și reprezintă aprox 0,5% din totalitatea testelor Babeș-Papanicolau. Riscul variază cu vârsta și incidența cea mai ridicată este întâlnită la grupul de vârstă 25-29 ani. Aproximativ 70-75 % din pacientele cu  HSIL sunt depistate la examenul histopatologic prelevat prin biopsie cu CIN II și CIN III, iar 0,5 % au cancer invaziv iar 7 % nu prezintă leziuni.

HSIL include două componente:  CIN II și CIN III (neoplazie cervicală intraepitelială- stare precanceroasă).

Conduita de urmat în HSIL constă în: colposcopie și biopsie sau în electroexcizia cu ansa diatermică. Procedura excizională este recomandată mai ales la femeile la care examinarea colposcopică este nesatisfăcătoare (nu pune în evidență zona de transformare), excepție făcând pacientele gravide unde procedura este contraindicată.

Dacă coploscopia este satisfăcătoare dar nu se observă leziuni de tip CIN II și CIN III atunci se recurge la reevaluarea colposcopică și citologică la 6 luni interval. Dacă sunt două citologii consecutive, negative atunci se recurge la screeningul de rutină.

Pacintele adolescente diagnosticate cu HSIL trebuie să urmeze de un examen colposcopic. Nu este indicată o procedură excizională. Dacă la examenul colposcopic nu sunt vizibile leziuni de tip CIN II sau CIN III, atunci trebuie ca pacienta să fie urmarită timp de 24 luni, la interval de 6 luni prin citologie și colposcopie. O procedură excizională este recomandată pentru adolescente și femei tinere doar dacă colposcopia este nesatisfăcătoare sau dacă CIN este identificat la evaluarea endocervicală.

Femeile însărcinate cu HSIL trebuie sa fie evaluate prin colposcopie. Biopsia la pacientele cu CIN II și CIN III este acceptată la gravide. Chiuretajul endocervical nu este permis la gravide. Procedurile excizionale nu sunt permise în sarcină.  Reevaluarea prin citologie și colposcopie trebuie să se facă la 6 săptămâni după naștere dacă nu sunt depistate leziuni histologice de CIN II și CIN III.

8 Comments

 1. Buna , in urma cu cateva saptamini am fost la un control ginecologic urmat cu un test papanicolau.
  in urma rezultatului a iesit :-HSIL
  -clasificare Bethesda :-satisfacator pentru evaluare
  -frotiu inflamator nespecific de tip superficial,de asemenea se observa numeroase grupuri de celule cu aspect sincitial sau izolate cu nuclei mariti in volum neregulati cu hipercromazie.
  As vrea sa stiu daca se poate cat de grav este? Urmeaza sa ma duc la un nou control dar pana atunci as vrea sa stiu la ce sa ma astept,.
  Multumesc Nicoleta

  • Acest rezultat va obliga la o colposcopie si la o biopsie pentru a confirma sau infirma acest rezultat. Conduita va fi in functie de rezultatul biopsiei.

 2. ma numesc petrescuy angelica insarcinata in 15 saptamani.in urma testului papp la rubrica anomalii celulare a aparut HSIL cu recomandarea colposcopiei si biopsiei.ce ar trebui sa fac in continuare? va numtumesc anticipat

  • Sa faceti colposcopia si biopsia, iar conduita se decide in functie de rezultat.

 3. Buna ziua…in urma unei electrorezectii cu ansa,fragmentul extras a fost trimis la bipsie…va rog puteti sa mi spuneti care ar fi pasii pe care ar trebui sa i parcurg in continuare…acesta este rezultatul….fragmente de eiteliu exocervicak ZT cu leziuni de displazie moderată cin 2:proliferare celulara si dezorganizare structurala in 1/3 pana la 2/3,al epitelului scuamos exocervical si scuamos metaplazic,pleomorfism si hipercromazie nucleară.rare mitoze atipice(pana la 2/3 epiteliu scuamos),atipii koylocitare si paracheratoza in suprafata.epiteliu glandular endocervical fara leziuni displazice…va multumesc…

  • Aveti o displazie de col cin II care corespunde unui HSIL. Ce varsta aveti?

   • Am 32 ani..hpv 16…mentionez ca acesta este rezultatul biopsiei de dupa erad..oare a fost indepartat acel tesut sau ar trebui sa mai fac o procedura….va multumesc pt raspuns….din pacate ginecoogul care a facut procedura este f greu de gasit si din acest motiv am apelat la dvs…

    • Nu cred ca fost indepartata in totalitate. Parerea mea este ca trebuie o conizatie fie cu bisturiu electric vaporizare clasic etc.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Copyright © 2013-2016. All Rights Reserved.