Adenomioza se definește ca prezența focarelor endometriozice în grosimea miometrului uterin la o distanță ce depășește cu cel puțin 2mm membrana bazală a mucoasei endometriale. Spre deosebire de fibromul uterin intramural nodulii endometriozici sunt neîncapsulați, uterul este mărit de volum, iar miometrul este îngroșat.
Ipoteza care se vehiculează în apariția acestei patologii face referire la faptul că se pot insinua părți ale mucoasei endometriale printre fibrele musculare miometriale. Se vor diferenția 2 forme de adenomioză, una cavitară în care focarul endometriozic păstrează legătura cu mucoasa endometrială și o formă nodulară la care nu se poate evidenția această legătură.
Semne și simptome:
- Meno și metroragiile (menoragie – sângerare abundentă în timpul menstruației, metroragie – sângerare în afara perioadei menstruale)
- Dismenoreea (menstrauția dureroasă vezi "Dismenoreea")
- Creșterea de volum a uterului – este caracteristică adenomioziei dar apare inconstant. Asociat, perimenstrual se constată o creștere suplimentară a volumului uterin asociat și cu o creștere a sensibilității uterine.
Diagnosticul:
Pe baza simptomatologiei și a examenului clinic ne putem orienta spre această patologie însă sunt necesare examinări paraclinice pentru a susține diagnosticul și conduita terapeutică ulterioară. Diagnosticul final este anatomopatologic, pus pe baza materialului prelevat de la nivelul zonelor suspecte!
Examinări paraclinice:
- Ecografia endovaginală: Fiind o investiagație neinvazivă cu un preț relativ redus este folosită în investiagarea acestei patologii. Având în vedere că un nodul adenomiozic nu este încapsulat, acesta se poate deosebi de un nodul fibromatos, acesta din urmă având capsulă. O altă caracteristică ecografică ar fi îngoșarea miometrială asimetrică.
- Ecografia Doppler: În forma nodulară de adenomioză, evidențierea vaselor sanguine care traversează nodulul fac mai puțin probabil diagnosticul de fibrom acesta având o vascularizație periferică.
- Histeroscopia: Reprezintă o metodă minim invazivă care permite vizualizarea cavității uterine prin intermediul unei cameri de filmat conectată la un monitor. De asemenea cu ajutorul histeroscopului se pot preleva fragmente de țesut care ulterior vor fi trimise la examen histopatologic. Poate pune în evdidență chiste albăstrui sau un orificiu diverticular.
- IRM (RMN): Este o investigație neinvazivă care are o acuratețe destul de mare în diagnosticarea adenomiozei uterine. Folosirea de rutină este limitată de prețul mare al investigației.
- Histerosalpingografia
Tratament:
Conduita terapeutică aleasă ține cont de simptomatologia existentă și de trecutul obstetrical al pacientei (dacă a avut nașteri).
Tratamentul medicamentos constă în adimistrarea de progesteron sau agoniosti de GnRH. Introducerea unui sterilet cu eliberare continuă de progesteron (MIRENA) s-a dovedit eficienă.
- Chiuretajul uterin – folosit la femeile cu vârstă mai mare de 40 ani pentru a exclude o patologie malignă (cancer endometrial) la femeile cu meno sau metroragii nediagnosticate.
- Histeroscopia – are aceeași indicație ca și chiuretajul uterin, însă permite și vizualiazarea directă a cavității uterine.
- Histrectomia totală
- Rezecția endometrială cu laser
- Endometrectomie cu ansa de rezecție
- Rezecția cu electrodul Roller-Ball
Buna ziua,
Dupa o sângerare care a durat de pe 2 Decembrie pana pe 7 Ianuarie, am fost diagnosticata cu Adenomioza. Mentionez ca am urmat tratament cu Duphaston timp de 3 luni. Menstruația a venit in jurul vârstei de 12 ani si a fost mereu regulata. In prezent am 30 de ani. Menstruația nu a ținut niciodată mai mult de 5 zile, cu excepția perioadei anterior menționate cand se accentua ca un soi de spotting mai mult, la efort. Mi s-a recomandat sa mai iau încă 3 luni de Duphaston. Nu au fost sesizate alte anomalii ale uterului, ovarelor. Deși menstruația este regulata, aceasta este abundentă si dureroasa. Am mai primit pe langa Duphaston tratament cu 2 pastile de No Spa si niste supozitoare numite Capricorn. Exista posibilitatea ca duphastonul sa nu functioneze si sa fie afectată fertilitatea?
Diagnosticul de adenomioza este unul dificil (poate cu RMN), duphastonul nu trateaza adenomioza (la fel cum nu trateaza nici endometrioza).
Buna seara,
Am 48 de ani si am fost diagnosticata in urma unui RMN cu adenomioza uterina, voluminos leiomiom cu continut degenerat si aspect hipervascularizat si numeroase chiste Naboth cervicale uterine.
Uterul prezinta cu linie de vacuitate prezenta, endometrul omogen cu multiple structuri chistice subendometriale, mai numeroase la nivelul regiunii fundice cu aspect de adenomioza uterina.
Masa subseroasa la nivelul corporeo- fundic uterin posterior ce masoara 47/35/44 mm cu capsula periferica in hiposemnal T2, cu aspect usor neomogen in moderat hipersemnal T2 fata de miometru, cu moderata priza de contrast, usor neomogena.
Colul uterin ocupat de numeroase chiste Naboth voluminoase masurand intre cativa milimetri si 18 mm.
Ovarul drept cu pozitie parauterina cu chist folicular de 35 mm, cel stang latealizat prezinta un mic chist de 17 mm
Vezica urinara in minima repletie, rectul si sigmoidul cu resturi stercorale abundente .
Fara adenopatii pelviene sau inghinale
Fara lichid liber la nivel pelvin
Va rog din tot sufletul sa imi spuneti ce parere aveti, cat este de grav si ce ar trebui sa fac.
O seara buna!
Mai aveti cicluri menstruale? Ce v-a determinat sa faceti acesta investigatie si ce v-a dus la medic?
Buna ziua.Am 43 de ani si un copil de 12ani.Rezultat RMN uter retroversat, cu diam.9/6,5cm ,prezinta la niv.corpului 2 arii nodulare de 10-14mm in izoseminal T1,Hiposeminal T2 la niv. zonei jonctionale sugestive pentru adenomioame,col cu diam. A-P de 3 cm prezinta chiste Naboth infracentimetrice. Formatiune in hipersemnal T1,hiposemnal T2 , STIR net delimitata,negadofila la niv. ovar drept de 2,8/1,9 cm,cu aspect de chist endometriozic ,foliculi ov. cu dimensiuni infracentimetrice. Formatiune cu semnal similar cu diam.de 7 mm la niv.ovar.stang cu aspect de nodul endometriozic ; folic. ovar. cu dimens.infracentim. si folic. matur cu diam. de 14 mm. Pozitie joasa a cecului ,cu efect de masa asupra VU. VU cu semnal lichidian omogen,fara ingrosari parietale suspecte.
Prezenta de fluid peritoneal pelvin liber in cantitate redusa .
Fara adenopadii,fara modificari de semnal osos suspecte la nivelul bazinului.
Mentionez ca s-a folosit substanta de contrast si ca atunci eram in a 2a zi de ciclu.(destul de abundent).
Acum simtomele se traduc prin dureri suportabile ,ciclu regulat in cantitate redusa fata de alte perioade,uneori balonari si crampe.
In antecedente am avut cheaguri ,menoragii si metroragii.Am fost tratata in trecut cu duphaston,orgametril ,arefam cate 3 luni antibiotice la ciclu si antiinflamatoare.
In urma RMN-ului mi s-a recomandat 3 luni de Cerazette cu optiune chirurgicala(histerectomie).
Va rog sa imi spuneti cat este de grav si ce ar trebui sa fac ! va multumesc !
Aveti endometrioza, insa nu este extinsa si nici chisturile nu sunt mari sa necesite interventie chirurgicala. Daca durerile sunt suportabile atunci nu faceti nimic. Mama dumneavostra cand a intrat la menopauza?
am 52 ani si nu am intrat inca la menopauza.In luna febr 2017 a inceput o sangerare ca o menstruatie normala,dar care nu s-a mai oprit.initial am crezut ca sunt tulburari de premenopauza, dar dupa aprox.2 luni de sangerare am inceput sa investighez. La analizele de sange a iesit totul in regula, mai putin CA125=118, iar laRMN cu subst.de contrast;uter marit de volum, cu zona tranzitionala avand grosime crescuta si aspect neomogen prin prezenta de incluzii de glande endometriale la acest nivel. Modificarile uterine mentionate sunt mai evidente la niv.reg fundice.Ovarele au dim.reduse si prezinta cativa chisti foliculari. CONCLUZIA-adenomioza uterina.Sub tratament cu orgametril sangerarea s-a oprit, dar daca intrerup tratamentul nu stiu daca nu va reaparea.Tinand cont ca CA125 a iesit mare(chiar daca e marker tumoral nespecific),cum credeti ca ar trebui sa procedez ?
Parerea mea este ca trebuie sa faceti o biopsie de endometru – chiuretaj uterin (chiar daca nu are legatura cu CA 125). Legat de CA 125 daca șa nivelul ovarelor nu se deceleaza nimic este bine sa fiti vazuta de un medic internist (gastroenterolog).
Buna ziua! Am 49 ani,uter fibromatos si adenomioza.Problema mare este ca am dureri mari la ciclu,care dureaza o saptamana cu sangerari abundente.La terminarea ciclului,dupa 10 zile,durerile revin in forta,am dureri mari de spate care radiaza in regiunea pelviana,durerile fiind insuportabile.Nu pot sa mai folosesc medicamente antiinflamatorii,nici supozitoare cu indometacin,ptr.ca imi creeaza disconfort gastric,cu greturi,epigastralgii,diaree.Am reusit sa iau doar Tador,dar cu protectie cu Omeran si Nexium.Fibromul cel mai mare are 4,86cm si o zona neomogena corporeal stanga cu diametrul maxim de 6,77cm-aspect de adenomioza,acesta-i rezultatul la ecografia endovaginala.spuneti-mi va rog frumos,cum sa scap de aceste dureri insuportabile,tinand cont de faptul ca,am gastrita si nu mai suport medicamentele antiinflamatoare.Va multumesc!
Singura solutie (in afara de operatie si antiinflamatoare ) ar fi menopauza. Avand 49 ani merita asteptat, fiindca aceste probleme se rezolva de cele mia multe ori cu menopauza. Ciclurile va vin regulat?
Da,ciclurile vin regulat.Spuneti-mi va rog,ce medicamente sa iau contra durerilor insuportabile? Oare cat trebuie sa mai astept pana se instaleaza menopauza,ptr.ca eu nu stiu varsta cand s-a instalat menopauza la mama mea si nu pot s-o intreb ptr.ca-i moarta de 9 ani.Am inteles ca-i eseditara..
In medie varsta la care se instaleaza menopauza este 50 ani. Antiinflamatoare (flamexin, indometacin etc). Sunt si analize hormonale care pot prezice oarecum instalarea menopauzei, daca doriti o sa vi le spun.
Va rog frumos,sa mi le spuneti.Multumesc!
AMH poate prezice cu pana la 5 ani aparitia menopauzei, iar o valoare crescuta a FSH anunta intrarea in menopauza (sau anunta ca deja ovarele nu mai functioneaza la parametrii normali). Daca ciclurile va sunt regulate valoarea FSH s-ar putea sa fie normale, AMH nu are rost sa faceti acesta din urma fiind sigur modificat.
Adenomioza este progresiva? Am facut embolizare de o luna si tot am dureri, vor sa imi puna Mirena. Care este planul medicilor? Mentionez ca nu am sarcini si menopauza este la vreo 10 ani distanta sau poate mai mult.. Totul a pornit de la o infectie cu transmitere, am avut si aderente si chisturi (operata de 2 ori) . Am gasit chirurg sa scoata uterul, ce sa fac?..ma doare zilnic , mai ales la menstruatie, stau numai in pat cu pastile zilnic, ma distruge psihic…
Aveti un diagnostic de fibrom sau adenomioza? La fel ca endometrioza este progresiva (mai lent sau mai rapid dar este). Steriletul mirena da lipsa menstruatiei si este o solutie, insa o durere constanta de burta nu cred ca este de acolo (poate aveti aderente de la interventiile chirugicale care dor).
Adenomioza. Am facut si embolizare, doare mai putin dar tot doare. Mi s-a zis sa astept ca se vad rezultatele in timp gen 6luni-1an, apoi mi s-a recomandat Mirena sau pilule si le-am refuzat pe ambele, prima pentru ca ma doare efectiv uterul si la ecograf intravaginal dar si la palpare pe burta zona uterului, iar cea de-a doua, pentru ca au multe reactii adverse iar eu le am pe toate, lista ar fi lunga cu ce mi s-a intamplat. Menstruatia dupa embolizare este foarte scazuta si scurta insa dureroasa din cauza adenomiozei. Am inteles ca embolizarea ar trebui sa cicatrizeze adenomioza iar menopauza e la 10 ani departare si nu mai vreau probleme, Sa fac histerectomie sa nu ma mai chinuiesc? sigur vine de acolo durerea, e localizata ventral si fundic ..sunt terorizata de atata durere si dupa scaun si vezica, dorm si mananc in durere…multumesc
se poate afla la histopatologic cauza adenomiozei? de ex aceea bacterie? am un corp mai sensibil si se cicatrizeaza totul greu in ani de zile,,,din acest motiv intreb de histerectomie, poate fi mai rau dupa?sau mai bine? eu nu astept sa se faca endometrioza, banuiesc ca ar durea si mai tare iar eu nu mai rezist psihic, nimeni in lumea asta nu merita durere 2 ani ca si mine…si continua
Parerea mea ar fi sa incercati totusi Mirena. In ultima instanta si histerectomia poate fi o varianta, insa trebuie sa tineti cont ca este o interventie chirugicala care are si ea riscurile ei. Mai trebuie sa luati in calcul ca dupa o interventie chirurgicala apar aderente (care uneori pot fi dureroase si de ele nu aveti cum sa mai scapati). Cauza adenomiozei este greu de precizat (la fel ca si a endometriozei), dar pentru a afirma un diagnostic de adenomioza aveti nevoie de un rezultat histopatologic care sa o sustina, altfel clinic si imagistic sunt doar suspiciuni.
Multumesc, am dureri si dupa embolizare adica de 4 luni mai nimic nu s-a schimbat. M-am hotarat sa fac histerectomie. Durerile sunt si in afara menstrelor iar eu nu pot trai in durere si pastile zilnic pentru a o masca.Sanatate la toti..
Este decizia dumneavostra cred ca ati cantarit riscurile si beneficiile impreuna cu medicul dumneavoastra.
A trebuit sa gasesc un chirurg care a zis da la diagnosticul de adenomioza RMN. Cei care m-au tratat pana acum se opun histerectomiei din cauza varstei ,32,dar da s-au asigurat ei ca nu as face asta prin : vei face prolaps, ti se va stafidi vaginul, vei imbatrani, vei fi la menopauza asa tanara..etc etc etc.desi plecam plangand de durere si de la ecograf intra..nu stiu daca fac bine dar in dureri infernale nu mai pot trai atat cat exista solutie, ca doar nu e cancer sa imi accept situatia. Daca nu fac pasul asta ajung sigur la sinucidere, am dureri zilnice specifice care nu trec cu nimic total sifemeile care au asta stiu ce zic,,iar menstrele infernale, nici in pat nu pot sta. Revin cu rezultatul histopatologic curand. Multumesc dnle dr.
Si eu sunt interesat sa imi cititi descrierea anatomopatologica. Cand o aveti chiar va rog sa o postati aici. O zi buna.
Dnle dr, m-au pus safac RMN iar de data asta doar nativ. Zice ca nu mai am adenomioza dupa embolizare, la 6luni , iar durerile s-ar explica prin prezenta a 2 noduli sau leziuni de 5mm si 8mm in intens hiposemnial T2 pe versantul dorsal corp uterin miometru..e grav? Astept sa treaca sarb Pascale sa merg la control..dar am asa niste emotii, nu mai inteleg nimic ! e de operat?dureri tot am, contractii uter non stop, picioare reci si greata..
Picioare reci si greata trebuie sa fie de alta cauza. In opinia mea leziunile sunt prea mici sa va creeze asemenea neplaceri. Faceti intr-o prima faza si un consult de interne.
Multumesc dar sigur e de acolo, simptomele se tripleaza la menstra. La mine orice schimbare in corp e dramatica, adica m-a operat de 2 ori din cauza unei bacterii, iar aceste leziuni sigur imi fac problemele astea, ma doare, simt ca un carcel si se zbate dureros.Eu si cand ma doare gatul iau biseptol caci nu trece cu strepsils si alte bombonele. Secretia e schimbata transparenta mai toata luna, menstra tine mai putin, se opreste in a doua zi si revina in a 3a, total 2 zile. Cat despre interne nu are rost, am fost si la gastro si am fost si internata la interne, nu am nimic. RMN a fost total, totul ok. Singurul lucru dupa ce m-am tratat de ureaplasma , au ramas anticorpii in sange si problemele nu se mai termina. Ma voi duce la radiolog sa imi explice apoi la chirurg…
Sunteti un caz mai atipic, cand aveti un rezultat concret sunt curios si eu care este acela.
dnle dr nu stiu ce mai sa fac…sunt terminata, vor iar sa imi faca laparoscopie a3a oara..doamnele cu adenomioza /mici noduli tot asa vi se zbate si va doare? non stop mai tare la menstra dar si in restul zilelor? duc o lupta de tolerare a durerii ca nu pot lua chiar in fiecare zi pastile..nu stiu ce sa scot sa nu ma mai doara..ma puteti ajuta dnle dr daca vin la dvs?menstruatia s-a redus la o singura zi…multumesc..
De unde sunteti?
Doar Visanne dnle dr. Durerile au disparut la prima pastila dar minunea a durat 7 zile doar. Am avut menstra lunga apoi, desi mi s-a zis ca mi le recomanda pentru lispa menstruatiei si mi-au readus durerile chiar si dupa finalizarea ei, cu tot cu visanne, efecte precum durere de sani si ovare plus vesnicele dureri. Urmeaza sa ma operez iar dar as dori si histeroscopie tot atunci. Am anuntat deja ca nu mai vreau tratamente inutile . Cum e posibil sa doara in fiecare zi…eu imi cunosc corpul, nu voi fi bine pana nu se rezolva local caci local s-a produs toata asta, hormonal sunt bine si nu am avut vreodata probleme. Ureaplasma….atentie doamnelor…am luat antibiotic chiar si negativ fiind dar leziunile raman..o alta dr spunea ca am varice acolo, unul adenomioza, acum endometrioza gr 2 din cauza chistului hematic operat si aderentelor .plus cei 2 noduli intra-murali, ligamentul stang cu varice..eu daca as fi dr m-as usura de toate astea radical..Revin cu rezolvarea daca va fi…as vrea sa se stie ca endometrioza se produce de la infectii, toti zic ca nu se stie cauza..cunosc alte fete la fel ori cu apendicita sparta in trecut ori infectii cu transmitere…si una are endometrioza extinsa si la ficat si tot nu ii scoate!I-a zis sa faca copil si la nastere sa ii scoata uterul…asta vor sa faca si cu mine dar le zic din start ca nu sunt maritata si sa caute alta solutie. Sanatate!
iar alta prietena a avut la fel ureaplasma si-a pierdut un ovar si esueaza in fiv la 3-4 saptamani face avort..sotul ei are spermatozoizii lenti tot din cauza bacteriei..de ani de zile nu reusesc sa aiba copil. Din cate mi-au zis dr aceasta bacterie este ascunsa se lipeste fix de organe si produce leziuni grave. Sun un caz viu ca asa e. Nu a iesit nici la urina, urocultura sterila, doar sumarul cu leucocite rare timp de 1an! in secretie a iesit iar dupa ce am tratat-o desi cu simptome a iesit negativ, au ramas anticorpii in sange.(Igm ureapl) si am tot luat restul de antibiotice din antibiograma. Dar nu mai ajuta atat de tarziu, raul e facut.
Eu nu cred in „cauze necunoscute”, eu nu m-am nascut cu asa ceva, pana acum 3 ani inainte de infectare eram normala..nicio durere, nu faceam sex, eram sanatoasa, sunt foarte suparata dar impartaesc cazul meu ca alte femei sa fie ajutate in timp prompt sa nu aiba repercursiuni. Aveti grija la infectii de orice fel si mergeti la medic, unul bun! eu nu am avut parte de asa ceva, cand le-am aratat la toti ca era ureaplasma si de asta am ajuns si la operatii au zis ca ” dnsoara stiti cate bacterii ae o femeie in vagin ehhh” sau ” test ureaplasma facem doar la gravide” sau „nu e posibil ureaplasma sa faca atatea ravagii”.. trist ! bine ca am tratat-o desi dupa un an si trei luni…raul e facut..
Numai la privat am fost ! ca la stat nici de aderente nici de ureaplasma nu au stiut ! in prezent vor sa se uite nu sa si scoata. Am adenomioza in urma operatiei de scoatere a aderentelor dupa o infectie cu transmitere, mi s-a zis sa nu mai deranjez uterul ca provoc si mai multa. Majoritatea dr nu ia in serios adenomioza si nici durerile care le da sau simptomele , sau pur si simplu au intalnit paciente sadice care rezista mai mult ca mine la durere, durerea nu e fireasca omului zilnic.
Unul la Brasov a spus la telefon ca imi scoate pentru adenomioza si apoi ma intreaba daca am copii, la control si s-a razgandit pentru ca am zis nu si nu imi doresc.
Altul ca nu garanteaza ca nu o sa mai doara nimic. Altul ca nu am indicatie nici macar de laparoscopie exploratorie..Nu stiu sincer ce invatati voi la scoala sar asa ceva eu nu am mai auzit, sa am o afectiune ce se poate vindeca chirurgical si totusi sa fiu lasata in halul asta, am ajuns sa iau meloxicam zilnic, paracetamol cel putin 40-50 am luat..mi se umfla pelvisul, nu mai am cuvinte dar da mai caut . Multumesc
Doctorii de la privat sunt dimineata doctorii de la stat (vorbim de cei care si opereaza nu de cei care fac doar cabinet).
Din gl. Dnl dr mi s-a dat Visanne. Nu ma mai doare. Urmeaza sa fac un tomograf si sa consult un chirurg…imi e somn de la aceste pastile si mi-e greata, eu nu vreau sa depind de ele plus ca sunt foaarte scumpe si mi s-a zis sa le iau fara oprire. Multumesc
Nu cred ca sunt un caz atipic ci un caz de adenomioza incipienta (focare si noduli intramurali) . Nici America sau Anglia nu au gasit solutie pentru durerile acestei boli decat histerectomia. Hormonal sterliet si altele sunt temporare si costisitoare. Mie nu vor sa imi scoata deoarece nu am copii, nu sunt maritata nu am partener si nici numi-am dorit vreodata copii. (scz) De ce abordarea asta obraznica (nu e treaba lor daca am copii sau nu, ca dr ar trebui sa tratateze fix boala )stiind ca adenomioza nu se vindeca? Multumesc
Da dar viziunea unui pacient se schimba, iar viitorul iti poate rezerva cu totul altceva. O histerectomie este o operatie (cu riscurile ei) care nu mai permite o cale de intoarcere (practic sterilizarea este definitiva si ireversibila).
Am inteles…dar nu e cazul la mine, Ma doare si la ecograf intravaginal, la contact sexual nici nu vreau sa ma gandesc…trist e ca menopauza este peste vreo 15 ani si ma asteapta ani de durere si probleme..pt ca asa vor doctorii..abia mai fac fata cheltuielilor, am renuntat la job din cauza durerilor si absentelor..nopti nedormite, plans , durere,ce poate fi mai rau de atat..credeti ca mai las eu zona asta accesibila cuiva dupa atata chin. Astept sa se agraveze ca sa pot fi operata..nodulii intramurali in crestere si raspandirea adenomiozei in focare mai mari si mai demne de operatie.
Ati incercat tratament cu diphereline?
nu am bani de dipehereline, iar menstra nu este problema, nu mai am menstra de o luna cu visanne si tot am dureri ZILNICE , am si congestie pelvina pe ligamentul uterosacrat si nu mi s-a dat niciun tratament, m-am saturat atatea ecografe drumuri pt ce…tot eu imi cumpar naturiste si venostim,,,si anti-durere de la farmacie
nici nu scoate, nici tratament ci doar monitorizari, nu am mai facut un ecograf de 3luni , M-am saturat de dureri, chiar nu e nimeni sa ma scape de ele?
Sincer nici nu stiu ce sa va raspund. La clinici private probabil veti gasi pe cineva sa va opereze.
E ok dle dr, am gasit sa mi se faca histerectomie subtotala, re-diagnostic de adenomioza dupa ecograf dupa care am plecat cu dureri mai mari dupa palpare si eco… Consider ca am incercat totul: embolizare, orgametril, visanne, plante, antiinflamatorii, antibiotice, monitorizari, laparoscopii. Sper totusi sa nu mai am dureri si dupa. M-au traumatizat durerile de 2 ani jumatate..sanatate tuturor!
Unde va faceti intervetia?
am revenit cu histopatologicul, durerile au disparut in sfarsit:
Anexa dreapta- Ovar cu chisturi multiple tapetate de celule foliculare; salpinga cu mucoasa hiperplazica si infiltat inflamator mixt cu limfocite, plasmocite si PMN neutrofile in corion si in tunica musculara
Col uterin cu paracheratoza si zone erozive la nivelul exocolului, cu tesut de granulatie, hiperplazie papilara glandulara endocervicala cu infiltrat inflamator cronic in stroma
Anexa stanga- Ovar cu chist tapetat de celule foliculare si corpi albicans. Salpinga cu mucoasa hiperplazica.
concluzie adenomioza uterina
leiomiomatoza uterina difuza. Cervicita cronica. Chisturi foliculare multiple, ovariene. Salpingita cronica acutizata (salpinga dreapta).
ce inseamna? multumesc
Probabil ati avut la un moment dat o boala infamatorie pelvina tratata incorect/incomplet sau netratata de acolo salpingita cronica. Rezultatul nu arata altfel de modificari ceea ce inseamna ca nu o sa mai aveti probleme din punctul acesta de vedere. Legat de comentul de mai sus nu este vorba de sentimentalism ci de decizii care sunt ireversibile. Daca nu vrei iubit nu iti iei (daca peste 25 de ani ai nevoie de unul iti faci rost de unul). Daca iti scoti uterul si ovarele si apoi le doresti inapoi peste 13 ani nu le mai poti avea.
dar despre uter? ca eu de fapt aveam contractii uterine, nu ma dureau ovarele, cert e ca in timpul infectiei am facut chist fixpe dreapta apoi pe stanga…dar leiomioamele si adenomioza? trebuie sa fac imunohistochimic sau coloratii speciale sau o a doua parere histopatologic ar putea spune mai multe? ceva bacteriologic se poate ? despre ce infectie e vorba daca tot au scos de ce nu au si cautat? nu prea inteleg…oh si peste 13 ani as fi fost deja la menopauza poate chiar si inainte, am 33 iar mama a intrat la 40. Sincer nu mi le doresc inapoi, numai eu stiu in ce contractii dureroase cu greata am stat zilnic. Menstruatiile devenisera un haos si in loc de sange (ma scz) ieseau numai pilite cu basici, gramezi ! aia era menstra mea. Aceea infectie e lucrarea a unei adunaturi de medici incompetenti din orasul meu, Mi-au zis ca am racit la ovare si timp de un an de zile am fost internata cu cefortt si clindacimin 3 luni cu pauza… de mi se marise ficatul in mine ,m-am internat si pt asta la interne, si asa am ajuns sa ma operez de 5ori,sa le mai vreau inapoi? niciodata! Multumesc
in Bucuresti am facut interventia si nu probabil si SIGUR am avut boala inflamatorie pelvina ,dovada ca mai toate au fost afectate…din nou superficialitate prin doctori, la fel cum a fost de cand am fost infectata, nimeni nu m-a testat sau luat in serios…chiar nu inteleg cum s-a ajuns la atatea operatii : infectie-aderente si chisturi- dureri-
adenomioza- leiomioame dupa embolizare- rezectie de nerv presacrat pt durere- si in final histerectomie…chiar asa doctori sa existe? tot insist pe asta ca sa citeasca si altii/altele cand de serioasa poate fi ureaplasma
Bacteriologie nu se mai poate face. Legat de doctori si diagnostice sunt forme de bip subcilinice pentru care nici nu se prezinta un pacient la medic, durerile si infectia dispare de la sine dar raman sechelele. Sa sititi ca intotdeauna intr-o situatie medicala sunt cel putin 2 implicati.
va mai deranjez cu o intrebare dnle dr,,,urmeaza sa trimit lamele pt a doua opinie si teste suplimentare, ce ma sfatuiti ca ar trebui facut sa aflu macar daca mai am inca aceasta bacterie, iar daca nu mai e ,un ADN o cauza ceva?nu prea inteleg sincer… daca era vorba de o moarte de septicemie tot nu se afla ? mentionez ca am avut aderente de la ureaplasma si pe colon ovare uter anus..la prima operatie cand m-au deschis. Am facut la synevo ureaplasma din sange igg igm iga si a iesit seprovalent,,din organele scoase ce analiza se face chiar si cu formol sau parafina? mi-e greu sa cred ca se scrie infectie pe histopatologic dar cu ce…mister mare, cam neprofesionist nu?
La anatomopatologic se trimit in formol si nesterile (recipientele). Doar daca se cere explicit bacteriologie se trimite steril si pentru cultura de aceea va spun ca nu se mai pot face insamantari.
„La anatomopatologic se trimit in formol si nesterile (recipientele)” va rog sa ma ajutati sa inteleg sa stiu ce sa cer la laborator. Ei au organele si in formol si separat pe lame de parafina? daca da ce teste se pot face pe cele cu formol? voi intreba desigur si la spitale de infectiosi .Multumesc pt rabdare si sarbatori fericite .
Din piesa din formol se fac lamele. Examene bacteriologice nu se mai pot face nici din piesa din formol nici din lame.
acum cum va simtiti mai aveti dureri?
Nely, chiar imi pare rau ca esti f tanara…durerile mele sunt tot timpul doar ca am o toleranta cred ca foarte mare la durere…eu am 42 de ani, nici copii nu am facut , am focare mici de adenomioza, dar e cu semnukl intrebarii…m-am operat laparoscopic inn toamna, nu s-a vazut nimic, dar am momente cand imi vine sa urc pe pereti de ..arsura..nu pot descrie exact aceasta durere…m-am operat la giulesti, e un dr bun , dar uneori si ei sunt depasiti de problema…daca ai menstruatie doar o zi cred, totusi ca nici rezerva ovariana nu mai e prea mare si poate intri in menopauza natural…eu nici la 42 de ani nu vreau sa renunt la uter…dar nu ma doare tare mereu si poate de aia… te rog , sa ne mai tii la curent..suntem destule cu astfel de dureri..necunoscute
Dna Flori si eu tot focare milimetrice de adenomioza am in miometru ventral si fundic..deci dureri si la scaun si la urinat (des). Menstruatia de 1 zi este dupa embolizare, ca si cei 2 noi noduli fibromatosi intramurali sub 1cm si o vena ingrosata la gat pe stanga unde s-a lucrat la embolizare ce se zbate incepand de mai jos langa buric… Asa este, majoritatea doamnelor au toleranta la durere insa eu am un istoric complicat de durere, mai multe tipuri de durere, boala inflamatorie pelvina de la ureaplasma 1an, aderente cu dureri violente 7luni si 2 chisturi operata si eu, noile dureri au fost de adenomioza de un an..cam de 3 ani stau in dureri zilnic nu exagerez ! Ma mir ca am rezistat si atat . Mancam in durere dormeam in durere, ma lua palpitatiile prin somn simtind durerea..Puteti vorbi cu dr dvs despre visanne , la mine a facut minuni inca de la prima pastila! nu mai urinez des nu ma mai doare aproape deloc! desi luni de zile am luat nurofen agocalmin si paracetamol zilnic. Se zice ca nu se stie cauza adenomiozei sau endometriozei..eu o stiu ! infectii ! proprie experienta…una dezamagitoare pt viata mea personala in viitor.
Eu as renunta oricand la uter, mi se pare prea mult pentru mine..insa nimeni nu vrea..pentru ca nu am copii ( ce le pasa lor? eu nici partener nu am de cand am fost infectata prin sex) si nu se vede la exterior prin operatie (chirurgul m-a trimis la psiholog fara sa stie de adenomioza, am avut grija sa ii arat RMN-ul si nu mi-a dat nicio explicatie de unde e, un dr prof spunea chiar de la chirurgie s-a provocat ) eu nu aveam asa ceva.. si se zice ca imagistic e doar o suspiciune..mi s-a explicat ca apar noduli pe parcurs ( ii am ) si ca da in endometrioza intr-un final si pe alte organe..dar mai am de asteptat sa conving dr vizibil vorbind. Nu am incredere in visanne ca vindeca dar e ok pentru ca nu ma mai doare…eu zic sa incercati..nu e anticonceptional
Acest preparat nu este anticonceptional insa o sarcina sun acest tratament este improbabila. El nu trateaza endometrioza (adenomioza), ci reduce dimensiunile focarelor (chisturilor) si face chirurgia mai usoara.
Nely, cum te simti? ai rezolvat, esti linistita acum? daca te-ai operat, imi poti spune, te rog, daca au disparut si durerile??? ma gandesc ca prin prisma varstei tale sa nu regreti operatia…sper sa nu te rascolesc…imi raspunzi doar daca vrei…mersi
Flori, sunt bine, am 7 saptamani postoperatorii si nu mai am durerile alea. Am avut un chirurg pe endometrioza in general si a confirmat adenomioza inca din operatie, cand a taiat uterul .Au fost dupa operatie recunosc, e una destul de majora, le-am suportat medicamentos dar cu demnitate. Nu ma rascolesti deloc , se vede ca tu pui mare pret pe organele astea care nici macar nu sunt vitale, nu numai tu dar si ginecologii si o mare parte din femei…dar cand sunt dureri zilnice nu prea ai de ales, pentru nimeni si nimic. Asa cum altii se descotorosesc de iubite neveste ca fiind iubiri expirate de ce nu ar fi la fel si cu aceste organe? de ce doar cu aceste organe? daca vorbeam de fiere, aceasta discutie nu mai avea loc,,,scuze incerc sa inteleg de ce atat sentimentalism pentru niste organe bolnave. Sper ca tu esti bine, multumesc de intrebare.
Bine ca ai rezolvat si nu ai resentimente. Eu ce sa zic, am 42 de ani , ci cu toate ca am dureri lunare (uneori insuportabile), tot am sperat ca voi face un copil…asa printr-o minune…mi-au placut explicatiile date de dr Paul Cotutiu, si cred ca te-au ajutat atunci cand ai avut nevoie de o parere profesionista (pacat ca e prea departe de Tecuci, pt mine)…eu am avut ureaplasma si micoplasma in trecut si parca nu mi vine sa cred ca ele fac asa ravagii ireversibile…sigur ele?
Te pup, toate bune si-ti multumesc ca mi-ai impartasit experientele tale cu dr…si eu am fost la peste 10 doctori…nesansa, ce sa zic!
Buna ziua! Ieri am fost diagnosticata cu adenomioza si fibrom uter posterior…am 34 de ani si nicio sarcina pana in prezent. Va rog sa mi spuneti daca pot ramane insarcinata, ce efecte poate avea aceasta adenomioza asupra fatului si assupra mea, in cazul unei posibile sarcini. Mentionez ca am un ciclu menstrual regulat, durata CM 9 zile, ovulatii repetat identificate pe anexa dreapta…nu stiu cat de periculos este sa raman insarcinata.
Astept cu interes un raspuns.
Va multumesc frumos
Diana
Ce dimensiune are fibromul si focarul de ademonioza?
Va trimit mai jos exact ce a scris medicul despre cele constatate:
„Uter in AVF, ax lo gitudinal al corpului=4,7 cm; diametru antero- posterior =4,4 cm; diametrutransversal =5,12 cm;.cavitate uterina virtuala – endometru subtire, linear, discret neomogen,sugerand faza descoamativa, grosime 3,4 mm; miometrujuxtacavitar neomogen in special fundic si anterior, cu focare ecogenice si mici zone chistice de aprox 9,2mm, intens sugestivpentru adenomioza.
La nivelul peretelui anterior, arie neomogena, relativ bine delimitata2.02/1.77cm (probabil fibrom)
Col- ax longitudinal =3,75 cm; diametruantero-posterior=1.95 cm; canal cervical de aspect normal; mucoasa ingrosata ecogenica in 1/3 inferioara, sugerand posibilitatea unui polip endocervical”
Mentionez ca suspiciunea de fibrom este prezenta din luna noiembrie si tot cam in aceeasi perioada a aparut si suspiciunea de polip endocervical pt col. De asemenea trebuie sa specific ca aceasta ultima ecografie a fost realizata in ziua 2 a CM.
Va multumesc frumos pentru solicitudine.
Diana
Am omis sa specific luna noiembrie 2015.
Totdata in luna oct 2015 am facit o interventie laparoscopica pentru o suspiciune de ovar stang chist endometriozic, dar care, la biopsie, s-a dovedit a fi chis seros…Dupa simptomatologie s-a confundat cu endoetrioza.
Revin cu detalii legate si de CM (am remarcat in celelalte spete prezentate la aceasta rubrica faptul ca ar fi utile). Astfel, CM este la 28 de zile (+/- o zi, cel mult). Ultimele CM au fost in datele: 30 august (7 zile); 23 sept (7-8 zile); 22 oct (7 zile); 18 nov.
In plus, mentionez ca rezultatele la analize precum B. Pananicolau, secretii col, colposcopie, HPV, dar si cele privind posibile boli cu transmitere sexuala sunt bune/negative.
Sunt o persoana activa, fac mult sport si am grija de sanatatea mea, in general.
Imi doresc sa am macar un copil…dar nu stiu daca pot ramane insarcinata, ce efecte pot avea adenomioza/fibromul/polipii endocervicali asupra sarcinii si assupra mea, in cazul in care este posibila o sarcina… si cat de curand trebuie sa iau in calcul o posibila sarcina… Nu stiu daca vreuna din aceste afectiuni impune `un termen limita` pentru conceptie.
Va multumesc mult inca o data!
Scuzati-mi avalansa de mesaje, datorate temerii covarsitoare.
Cu stima,
Diana
Cum am spus anterior singura problema ar ramane polipul. O sarcina puteti incerca oricand sa obtineti.
Din tot ce spuneti fibromul la dimensiunile lui nu prea are nici o insemnatate. Singura problema ar fi polipul pentru care ar fi bine sa faceti o ecografie endovaginala in ziua 5-7 a ciclului menstrual pentru a vedea daca exista sau nu, in cazul in care se evidentiaza va trebui extirpat.
Buna ziua domnule doctor Paul Cotutiu,
Am 40 de ani si un ciclu relativ regulat, (cred eu, nu stiu daca este asa) care incepe cu roz, apoi cateva zile cu rosu inchis -3,4 zile, apoi rosu intens-2,3 zile, apoi rosu inchis, maro- 3 zile. Dureaza aproximativ o saptamana si cateva zile, uneori 2 saptamani. Prima zi de sangerare o consider cea in care curge rosu intens. Nu stiu daca e in regula asta? Prima menstra a fost la 12 ani si ceva.
Nu am nascut pana acum. Am avut 2 intreruperi si o sarcina oprita din evolutie. Ciclul are 29,30,31,32…38de zile (nu stiu de ce variaza asa mult?).
La testul AMH am coeficientul 2.
Testul de trombofilie are ca rezultat:
1. mutatia Factor V Leiden-negativ,
2.mutatia factor II (protrombina) G20210A-negativ,
3. Mutatia MTHFR C677T-pozitiv, (genotip heterozigot)
4. Mutatia MTHFR A1298C- pozitiv (genotip heterozigot)
Recomandari: Ac. Folic 5 mg 1tb/zi, periconceptional (nu stiu ce inseamna, cand trebuie luat?) datorita ultimilor 2 itemi.
Am facut azi o histeroscopie, fara examen anatomopatologic (ar fi trebuit?), desi eu una as fi vrut (medicul mi-au spus la sfarsit, ca nu s-au putut preleva mostre de tesut). Am cerut filmuletul in sine, de la asistenta, de obicei, mi-a spus ca nu se da. Astept raspuns vis a vis de asta, dar 90% nu cred ca imi vor da filmuletul. N-as vedea de ce…este o inregistare video, se poate trimite prin wetransfer. Am platit pentru interventia de histeroscopie, daca trebuie voi plati si pt filmulet. Sper sa-l fi salvat. Deodamdata mi-au dat 3 imagini ecografice si scrisoare medicala. Va scriu mai jos continutul:
Sub anestezie intravenoasa s-a practicat histeroscopie diagnostica. Histerometrie 7,5 cm, se patrunde cu histeroscopul 5,5mm, in cavitatea uterina, se constata canal cervical aspect normal, cavitate uterina de dimensiuni reduse, aspect de adenomioza (o explicatie pe intelesul meu?), orificii tubare vizualizate bilateral, ostium stg aparent impermeabil, ostiumul dr. aparent impermeabil (e de bine?) Hemostaza eficienta.
Ecografie post interventie-nu se vizualizeaza lichid liber in cavitatea peritoneala (aspect sugestiv pt obstructie tubara). (adica sunt infundate trompele?)
Stare generala buna, temporo-spatial, afebrila, TA 118/69 mmHg, Puls 75 b/min., diureza in parametri fiziologici, mesa extrasa cu sangerare minima la nivelul cailor genitale externe, abdomen suplu, mobil cu miscari respiratorii, nedureros.
Recomandari:
-repaus sexual 14 zile,
-tratament cu doxiciclina 1 cp/12 ore timp de 7 zile (farmacista mi-a specificat ca de regula se adm in prima zi 1tb la 12ore, apoi 1 pe zi, intrucat are multe reactii adverse plus probiotice, lactate si B-uri)
-indometacin supozitoare – la nevoie
-control in luna premergatoare FIV.
Aceasta este scris in scrisoarea medicala.
Interventia s-a facut in ziua a 13-a a CM, pentru a vedea/gasi posibile cauze ale unei infertilitati de cuplu. Avem in istoric o sarcina intrerupta la cerere (in feb 2009) si o sarcina oprita din evolutie (in ian 2015, la 11 saptamani, cu chiuretaj terapeutic,…am avut o sangerare usoara pe timpul sarcinii, in unele zile doar, si simptome specifice: oboseala, greturi, fara varsaturi, sensibilitate olfactiva…ce placute erau!!!, dar la un control ecografic nu s-au mai auzit bataile inimii si s-a facut chiuretajul). Fara examen histopatologic, pentru ca nu vrut atunci sa stiu cauza…dar acum, as vrea sa dau timpul inapoi, poate as avea o informatie utila sau o explicatie in plus. Asta este, imi asum dorinta mea de atunci.
Mai specific si urmatorul aspect. In general, in perioada fertila am usoare crampe (e de bine sau nu?) in regiunea ovarului stg. La ultimele monitorizari foliculare (ecografii endovaginale) ma asteptam sa-mi confime medicul ca este o activitate normala, cu posibile simptome locale–se formeaza, se dezvolta si se expulzeaza un ovul–, dar activitatea avea loc in dreapta de fapt, acolo s-a identificat un folicul mai dezvoltat in ziua a 14-a, premergatoare unei inseminari, fara rezultat pozitiv de altfel, in iulie 2016.
Revenind la perioada de acum, inainte cu 3 zile de histeroscopie am avut contact sexual seara, dupa care, la 3 ore, am aplicat un ovul cu betadina, pentru a pregati zona de histeroscopie, asa am vb cu asistenta clinicii. In ziua urmatoare am observat mucus cu mici ghemulete de sange (o parere avizata?), au tinut cam o zi jumatate. Ori am agresat uterul din cauza contactului+ovul de betadina, ori nu s-a prins ovulul fecundat (in cazul in care se intamplase minunea) nu stiu care este explicatia aici. Nici acest aspect nu este ceva nou. La alte contacte sexuale anterioare s-a mai intamplat sa am scurgeri cu semne de sangerare, usoare. Nu intotdeauna insa se intampla asa dupa contact sexual. Specific ca nu se simte nicio durere sau disconfort care sa-mi atraga atentia in aceste momente intime.
In concluzie, acestea sunt problemele cu care ma confrunt in ultima perioada. Eventuale sangerari dupa contact si ce am mentionat anterior, usoare crampe, gherute locale in jurul perioadei fertile (aplic acele teste de ovulatie, cam incerte de altfel, si identific ziua-perioada respectiva, ca fiind ziua 14-16). Si desigur, nu se concretizeaza o sarcina (de ce nu, daca cuplul are istoric cu 2 sarcini -2009, 2015 ??? si o inseminare fara succes).
Se poate recomanda ca singura solutie FIV sau mai putem cauta, poate descoperim cauza si producem alt efect? Ce parere aveti?
V-am dat poate prea multe detalii in speranta ca pot primi mai multe raspunsuri/lamuriri sau viitoare indrumari/cerinte.
Va multumesc anticipat.
PS: Am subliniat cu galben intrebarile/nelamuririle mele.
galbenul vad ca nu s-a afisat, dar am incadrat intrebarile intre paranteze.
Trebuie sa isi faca sotul spermograma. Dumneavostra trebuie sa faceti o histerosalpingografie (cu acesta metota se vede clar daca sunt sau nu infundate trompele desi daca ati avut o sarcina in 2015 m-as indoi sa se fi infundat ambele trompe. Mai aveti nevoie de un consult hematologic legat de trombofilie sa va dea o recomandare (ac folic, aspentr etc). Cicluri menstruale va sunt regulate cateva zile diferenta nu sunt o problema. Adenomioza inseamna endometrioza in grosimea peretelui uterin (un diagnostic foarte greu de pus). Oricum daca vreti puteti face un CA 125 (marker care creste in endometrioza, adenomioza si cancer ovarian – acesta din urma faceti abstractie v-am spus sa nu cautati in alta parte sa va panicati). Cand aveti spermograma sotului si histerosalpingografia scrieti-mi rezultatele acestora.
Detalii: 49 ani, uter neregulat, ecostructura neomogena, ovare normale. Diagnostic: adenomioza, polifibromatoza uterina; subseros perete anterior fibromiom 28/23 mm; fundic intramural fibromiom 24/14 mm; miometru neomogen, striatii hiperecogene (adenomioza); fina lama de lichid in Douglas.
Dupa 20 zile hemoragie mi s-a facut chiuretaj biopsic. Hemoglobina 7.5, hematocrit 21.9. A cincea zi dupa chiuretaj inca sangerez, dar nu mult. Mi-as dori din tot sufletul sa nu ajung la operatie sau, in cel mai rau caz, sa scot doar uterul, pt a pastra cat de cat o statica a organelor si a astepta menopauza fiziologica. Mentionez ca analizele de la endocrine nu arata ca as fi la menopauza, dupa parerea endocrinologului ar mai dura intre 3 si 5 ani. Colul uterin nu este cu probleme, Papanicolau normal. Am sanse? Va multumesc!
Pentru o hemoglobina de 7,5 sangerarile inseamna ca au fost importante. La 49 de ani si cu descrierea ecografica sanse ar fi sa scapati de operatie, insa daca pierderile de sange persista va trebui sa faceti interventia. Evident in urma chiuretajului veti primi un rezultat histopatologic care daca este prost impune interventia chirugicala. Daca ajungeti la operatie la varsta de 49 de ani se indica histerectomia totala cu anexectomie bilaterala. Uterul trebuie scos pentru a opri sangerarea fiind organul bolnav, ovarele se scot fiindca nu mai au nici un rol in menopauza, legat de colul uterin daca ramane pe loc va trebui investigat cu Papanicolau ca la o femeie care nu a fost operata. Ce trebuie stiut este ca daca veti face o patologie a colului intr-un viitor interventia s-ar putea sa fie mai dificila decat prima (din cauza aderentelor, modificarii anatomiei locale etc).
Va multumesc mult si voi reveni cu rezultatul histopatologic.
Cu placere.
Rezultatul anatomopatologic indica doar adenomioza fara alte probleme . Papanicolau este bun. Mi s-a indicat montarea unui sterilet Mirena. Ma poate ajuta in oprirea sangerarilor, poate imbunatati calitatea vietii ? Fibromioamele se maresc de la Mirena? Va multumesc anticipat!
Fibroamele de la Mirena nu cresc sau mai bine spus Mirena are efect benefic asupra lor (stopeaza sau incetineste cresterea). Sangerarile sunt reduse mult de acest sterilet, insa trebuie sa tineti cont de faptul ca sunt unele cazuri in care nu isi face efectul asa cum ar trebui.
Am 49 de ani si uter fibromatos cu adenomiom. Am menstruatie de 20 de zile si inca nu s-a oprit. Pot evita operatia de histerectomie?
Depinde cat de mari sunt fibroamele de felul in care sunt pozitionate de cat de mare este hemoragia. Ciclurile va vin regulat? Imi puteti spune mai exact situatia dumneavoastra.