Menopauza este definită ca fiind lipsa menstruației pentru o perioadă de minim 12 luni . Orice sângerare care apare după cele 12 luni de absență a ciclurilor poartă numele de sângerare în postmenopauză și este un semn de alarmă care trebuie să ducă pacienta la medicul ginecolog. Înainte de instalarea menopauzei pacienta poate experimenta o perioadă în care menstruațiile sunt neregulate și care debutează prin scurtarea perioadei intermenstruale urmată de perioade în care menstruația alternează cu lipsa menstruației și sângerări abundente, acesta este perioada de perimenopauză.
Cele mai frecvente cauze care determină sângerare în peri și postmenopauză sunt:
– tulburări hormonale – mai ales la persoanele obeze la care grăsimea acționează ca o glandă endocrină, paciente care urmează tratament de substituție hormonală.
– patologie benignă: polipi endocavitari, endocervicali, fibroame, corp străain (sterilet încarcerat), adenomioză, chist ovarian, leziuni traumatice, tulburări de coagulare, boli digestive (în special ficat) etc.
-patologie malignă: cancer de corp uterin, col uterin, vagin, vulvă, ovar, trompă.
Orice sângerare în menopauză este CANCER până la proba contrarie și de aceea este nevoie de consultul de specialitate!
Pentru o pacienta care se prezintă cu sângerare este obligatoriu consultul clinic (examenul cu valve și tușeul vaginal) pentru ca medicul să-și dea seama de unde vine sângerarea. În cazul în care sângerarea vine de la nivelul cavității uterine (endometru), medicul o să propună luarea unei biopsii realizată de obicei prin chiuretaj uterin sau prin histeroscopie (depinde de serviciul în care pacienta se adresează – în unele servicii se poate efectua histeroscopie în ambulator. Avantajul este că medicul vede endometrul și în același timp poate efectua biopsii, când se suspicionează o leziune benignă în interiorul cavității pentru a fi în același timp și o măsură curativă – polipectomie).
Odată cu introducerea ecografiei endovaginale munca ginecologilor s-a ușurat mult. Grosimea endometrului la femeile în menopauză nu trebuie sa fie mai mare de 5 mm. Dacă grosimea depășește 8 mm atunci se recomandă biopsia endometrului chiar și atunci când pacienta se află la un control de rutină. Să nu uităm că precursorul cancerului de corp uterin este hiperplazia endometrială cu atipii. Ecografia de rutină este recomandată mai ales pacientelor care se află sub tratament cu Tamoxifen sau tratament de substituție hormonală cu estrogeni nebalansați de progesteron.
Managementrul sângerărilor în perimenopauză în absența leziunilor maligne sau a hiperplaziei semnificative este asemănătoare sîngerărilor apărute la pacientele tinere.
Recent FDA a aprobat pentru pacientele de peste 40 ani utilizarea contraceptivelor orale cu doză mică de estrogeni, dar numai în absența comorbidităților precum HTA, hiperlipidemie, boli coronariene, antecedente trombotice, fumătoare. Tratamentul se continuă până când FSH-ul are valoare> 40 IU/L, apoi se poate continua cu tratamentul standard recomandat în menopauză- 12 zile de progesteron. Mulți clinicieni recomandă administrarea estrogenului și după menopauză deoarece pierderile de substanță osoasă sunt accelerate în menopauză.
Hiperplazia endometrială cu atipii se tratează prin histerectomie, în timp ce hiperplazia fără atipii se tratează cu progesteron timp de 12 zile pe lună timp de 3-6 luni urmat de rebiopsierea endometrului.
Leziunile maligne se tratează după protocol în funcție de localizare.
În concluzie, depistarea bolilor în stadii incipiente duce la o creștere a supraviețuirii și la un tratament mai putin agresiv și mai ușor de suportat de către pacientă. Controalele periodice sunt absolut obligatorii la toate femeile aflate în menopauză și nu numai. Pacientele cu risc crescut (antecedente familiale, leziuni maligne în antecedente, cele cu sindrom metabolic (HTA, dislipidemie, diabet, obezitate) trebuie să fie evaluate anual.
Buna seara !
Am 48 de ani si va rog sa imi spuneti ce inseamna postmenopauza. Pe 30 iunie am avut ultimul ciclu menstrual si astazi am FSH ul in faza de postmenopauza ? Pe 26 mai mi s-a extras steriletul Mirena pe care l-am avut 10 ani , bineinteles cu pauza intre ele la 5 ani.
Inseamna ca intrati sau ati intrat in menopauza, nu este nimic rau in asta. Pentru a afirma totusi ca sunteti la menopauza, trebuie sa nu mai aveti ciclu minim un an de zile.