Dismenoreea reprezintă termenul pentru durerile apărute o dată cu menstruația. Frecvent aceste dureri se asociază și cu simptome de ordin general cum ar fi migrenele. Mai mult de jumătate dintre femei acuză dureri în timpul menstruației sau perimenstrual, însă un procent mult mai mic (în jur de 10%) prezintă forme severe care să le excludă o perioadă de câteva zile din viața socială. Dismenoreea este considerată apanajul ciclurilor dureroase, motiv pentru care ea apare cu o frecvență mai mică la fetițe (care au primele cicluri menstruale), frecvența crescând o dată cu vârsta, maximul fiind atins la femeile cu vârsta de peste 20 de ani. În unele cazuri dismenoreea poate diminua sau dispărea după ce femeia a avut o sarcină.
Semne și simptome: – exceptând durerea semnele și simptomele generale apar inconstant
- durere colicativă în dismenoreea primară
- durere constantă în pelvis sub formă de tensiune sau crampă în dismenoree secundară
- migrene asociate sau nu cu fotofobia
- grețuri și vărsături
- diaree sau constipație
- transpirații reci, valuri de căldură, hipotensiune arterială cu sau fără amețeli
- tulburări psihice (anxietate, iritabilitate sau depresie)
- tendințe de autoizolare sau agresivitate
Clasificarea dismenoreei:
- primară (idiopatică)
- secundară
- precoce
- tardivă
Dismenoreea primară:
Nu are o cauză organică detectabilă (malformații sau patologie ginecologică), fiind mai frecventă la pacientele cu labilitate psihică sau la pacientele care au în familie rude cu dismenoree (factorul genetic). Durerea apare în etajul abdominal inferior și are caracter colicativ, precede cu câteva ore apariția ciclului menstrual și are o durată de 1-2zile. Apare la scurt timp după menarhă (primul ciclu menstrual) și se asociază cu ciclurile ovulatorii. În apariția dismenoreei primare este incriminat factorul hormonal (un dezechilibru între estrogeni și progesteron) și producerea în exces a prostaglandinelor (intervin în contractilitatea uterină – producând contacții uterine spasmodice , de asemenea explicând și simptomele generale cum ar fi greața sau vărsăturile).
Dismenoreea secundară:
Au ca și cauză o patologie în sfera ginecologică și apar după un interval liber de câțiva ani de la apariția primei menstruații – menarha. Durerile sunt sub formă de tensiune sau crampe în etajul abdominal inferior, rareori având caracter colicativ ca și în cazul dismenoreei primare. Mai jos redau câteva posibile cauze ale dismenoreei secundare.
Cauze ale dismenoreei secundare:
- endometrioza
- malformații genitale
- BIP (boala inflamatorie pelvină)
- fibromul uterin
- uter retrovers
- purtătore de sterilet
- polipi endometriali sau cervicali
- adenomioză
- obstrucție tubară
- sinechie uterină
- stenoza cervicală
Dismenoreea precoce:
Se declanșează cu puțin timp înainte, în timpul sau imediat după apariția menstruației. Apare mai frecvent în cazul dismenoreei secundare.
Dismenoreea tardivă:
Apare la distanță de apariția fluxului menstrual, uneori după terminarea acestuia. Nu este caracteristică pentru disemenoreea primară sau secundară și apare mult mai rar decât dismenoreea precoce.
Tratamenutul dismenoreei:
În cazul dismenoreei secundare concomitent cu tratarea dismenoreei se va trata și cauza care a dus la apariția dismenoreei.
- COC (contraceptivele orale combinate). Având în vedere că o dată cu utilizarea lor apare un endometru relativ atrofic care nu mai secretă cantități mari de prostaglandine reduc durerea apărută la menstruație. Pot accentua migrenele, contraindicațiile și efectele adverse limitează utilizarea lor la anumite categorii de paciente.
- Progestativele de sinteză – prin inducerea amenorrei (lipsa menstruației) suprimă durerea ce ar apare la menstruație.
- Antiprostglandinele sunt antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și intervin în blocarea producerii de prostaglandine. Utilizarea lor este limitată de patologia digestivă concomitentă (dacă ea există) și de efectele secundare ale acestora.
1. Aspirina și Paracetamolul (eficiență redusă)
2. Indometacin și Fenibutazonă (eficiență medie)
3. Ibuprofen, Naproxen și Piroxicam (eficiență superioară)
- Inhibitorii de calciu – Nifedipin
- Beta mimetice – Gynipral
- Rezecția nervului presacrat
- Histerectomia
Buna ziua! Am 33 ani, nu am avut nici o sarcina. Am dureri groaznice in primele 2 zile de menstruatie si dureri la contact. Am fost la mai multi medici, dar nu au gasit ceva concret. Ieri la amiaza am fost la un control si aseara, dupa cateva ore, mi-a venit menstruatia. Trebuia sa vina abia peste 3-4 zile si nu mi s-a mai intamplat sa vina mai devreme. Se poate sa o fi declansat controlul sau poate fi vreo hemoragie din alta cauza? Cum pot face diferenta?
Un control nu are cum sa declanseze o hemoragie decat in cazuri exceptionale. Mai probabil este o menstruatie aparuta cu cateva zile mai devreme.
Buna seara domnule doctor! Va scriu in speranța ca ma veți ajuta cu o parere ce as mai putea sa fac pentru a-mi veni menstruația. Ultima menstruația am avut-o in mai inainte de a incepe un tratament homeopat pentru a scapa de o candidoza, nu am scapat nici de candidoza m-am ales si cu amenoree. Ecografiile, analizele hormonale sunt perfect in regula. Am urmat tratament cu Duphaston Apoi cu arefam apoi cu picături de branca ursului si tinctura de mlădițe de zmeur respectiv mărar dar tot nimic. Va mulțumesc!
Cu ce a fost primul tratament facut? Ce varsta aveti? Este prima dereglare de acest fel? La un medic ati fost sa va masoare endometrul?
Am 22 ani si este prima dereglare de acest fel. Primul tratament cu Duphaston. La 3 medici nu la unul..
Se poate incerca 3 luni cu contraceptive orale.
Bună aşi dori şi eu un răspuns dacă se poate !? Sex neprotejat fac ,mia venit mestruația cu o zi înainte de la data care trebuia să vină, ma ținut 2 zile jumate că de obicei după încheierea menstruației îmi curge un lichid maroniu închis foarte puțin 3 pete 4 pe zi este a 3 zi de când am acest simptom. Nu miroase nu am alte neplăceri. Credeți că pot fi gravidă deşi am avut mestruația normală ?
Daca a fost o menstruatie este destul de improbabil sa fie vorba despre o sarcina, dar sa fiti linistita peste 10 zile faceti un test de sarcina.
Va multumesc foarte mult, domnul doctor.
Cu placere.
Nicio Domnul doctor nu părea așa sigur pe el de ceea ce-mi spunea ,îmi spunea „credca de asta te doare”
Mi-a dat anticoncepționale timp de 3 luni yasmin si niste supozitoare..am citit ca aceasta boala duce la infertilitate si as vrea sa stiu daca voi avea probleme în viitor. Eu de mai bine de 2 ani folosesc ob-uri si cred ca de la ele am făcut. Prima menstruație mi-a venit la 13 ani jumate si pana anul trecut nu aveam.nicio problema ,mă simțeam bine ,nu mă durea nimic ,nici pastile nu luăm,acum stau cu pastilele în buzunar. Va mulyumesc!
Dismenoreea poate fi din cauza endometriozei. Ea are mai multe stadii si nu totdeauna se poate obiectiva si ecografic. Cu anticoncepționale durerile sunt la fel? Durerile pot avea si alte cauze. Ca 125 ati facut? Dureri la contactul sexual aveti? Ce vârstă aveti?
Am 24 de ani,anticoncepționale abia de lună asta trebuie să le iau si ca 125 nu am făcut. Dureri la contactul sexual nu am.
Mi-a fost si pe fiecare ovar câte un chist endometriozic. Probabil că voi consulta si alt medic sa fiu sigură. Am.mai avut un tratament de utrogestan 3 luni și.mastodynon ,dar n-am văzut nicio ameliorare. Am citit ca în multe cazuri este genetica,nu neapărat,la mine nu a avut nimeni endometrioza
Ce dimensiune au avut chisturile, fiindcă dacă sunt endometriozice ele nu prea dispar. Faceți și CA 125.
Pe ovarul stâng 44,7/43 mm si pe ovarul drept 26/29 mm.
Buna ziua,am fost ieri la un control deoarece cam de vreun an ,în perioada menstruației am dureri groaznice cu crampe si in abdomenul superior,abdomenul inferior nici nu pot să-l ating,mă doare la urinare ,crampe de nu pot sta in picioare si fac și o febră ușoară. Mi-a pus diagnosticul de endometrioza ovariana,nu stiu ce sa zic ,qm.mai fost în aprilie la privat și nu mi-a găsit nimic atunci mi-a spus că am dismenoree.
Buna ziua, am 28 de ani, prima menstruati mi-a venit la varsta de 14 ani si aproximativ de la varsta de 20 de ani (dupa ce mi-am inceput viata sexuala)am dureri de burta in prima zi a menstruatiei ,chiar inainte sa se porneasca menstra cu 30-40 min si dureaza intre 2-4 ore.Luna trecuta mi-am facut testul PAP , medicul a spus ca este totul in regula, menstruatiile le am regulate la 27-28 zile,menstra nu este abundenta si dureaza2-4 zile ;medicul meu a spus ca nu este nimic ingrijorator, dar eu de 6 luni incerc sa raman insarcinata fara rezultat. Considerati ca ar trebui sa-mi fac investigatii mai amanuntite?Mentionez ca medicul mi-a dat sa iau ovule arefam, dar dupa 2 luni le-am intrerupt pt ca ma durea si mai tare burta de ele,poate sa fie o coincidenta dar eu asa banuiesc ca de la ele. Stiu ca doar dupa un an de incercari la bebe nereusite ar trebui sa-mi fac investigatii mai amanuntite,dar daca e sa am ceva nu as vrea sa pierd vremea. Considerati ca ar trebui sa-mi fac o ecografie transvaginala?Va multumesc anticipat!
Puteti incepe prin a face spermograma sotului (nu este greu de efectuat). Va puteti face o ecografie si eventual o histerosalpingografie, dar investigatiile pentru sterilitate incep dupa un an de incercari.
Va multumesc frumos pentru amabilitate. O zi buna va doresc!
Cu placere.
Sau.poate am.citit greșit. Va mulțumesc pt răspunsuri și pt lămuriri,voi tine cele 3 luni cu anticoncepționale apoi voi merge si la alti doctori ca să fiu mai sigură. O seara frumoasa!
Dupa cum v-am mai spus chisturile endometriozice nu dispar, Daca au fost altfel de chisturi care seamana cu endometrioza acelea pot dispare. Mai faceti un control sa va clarificati problema.
Buna ziua, domnul doctor.
Fiica mea in varsta dec 17 ani acum a fost descioperiota la varsta de 14 ani cu ovare micropolichistce si hirsutism. Am gfacut tratament cu anticonceptionale Diane 35 prescrise de dr. endocrinolog timp de 8 luni dupacare am intrerupt ,3 luni , iar am reluat 6 luni si am intrerupr din nou deja din luna martie acst an. Sunt destul de ingrijorata deoarece ma gandesc ca va avea probleme cu fertilitatea , iar acum duma ce am intrerupr au incept dereglatrile de ciclu. Spunetimi va rog ce sa mai fac cu ea….i-am facut toate analizele si Q17 progesteron este ridicat. Poate ma ajutati cu un sfat. Va multumesc foarte , foarte mult.
Sa o lasati in pace fara nimic o perioada chiar daca are cicluri neregulate sa vedeti cum va fi. Ovarele la 17 nu sunt complet maturate.