Reprezintă cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală în ţările dezvoltate, fiind mai frecventă decât gonoreea. Având în vedere că există forme asimptomatice, reprezintă o încercare din parta medicului în diagnosticarea şi tratarea infecţiei. Complicaţiile unei infecţii netratare la timp sau tratate necorespunzător sunt sterilitatea, aderenţe de natură chlamydiană intra abdominale şi transmiterea infecţiei nou născutului în timpul sarcinii. În cazul în care infecţia ascensionează spre ogranele genitale superioare poate produce BIP (boală inflamatorie pelvină) cu complicaţiile specifice ale acesteia. vezi „BIP (Boala inflamatorie pelvină)”
Cel mai frecvent infecţia se transite prin contact sexual cu persoane asimptomatice sau simptomatice. Perioada de incubaţie este de aproximativ 1-2 săptămâni, după contactul sexual infectant, manifestările clinice fiind necaracteristice. Cea mai frecventă localizare a infecţiei este la nivelul colului uterin unde produce o leucoree muco-purulentă şi fragilizarea epiteliului cervical care sângerează la atingere.
Simptomatologie clinică:
- Durere abdominală (mai mult sau mai puţin intensă)
- Leucoree necaracteristică
- Subfebrilităţi
- Disurie, piurie, polakiurie (în cazul în care infecţia se cantonează şi la nivelul căilor urinare joase)
- Semne de bartolinită în cazul afectării glandei lui Bartholin
- Dacă se asociază cu alte boli cu transmitere sexuală, simptomatologia poate fi mascată sau estompată de către acestea
- În cazul în care infecţia ascensionează spre tractul genital superior apare simptomatologia caracteristică unei BIP
Diagonsticul de certitudine este cel de laborator şi se obţine prin izolarea agentului patogen din secreţiile cervicale sau uretrale.
Infecţiile clamydiene în sarcină:
Infecţia cu Clamyidia în timpul sarcinii este asociată cu un risc crescut de naştere prematură sau de ruptură prematură a membranelor. De asemenea contaminarea nou născutului în timpul naşterii, îl expune unui risc de a dezvolta pneumonii sau conjunctivite chlamydiene.
Diagnosticul, ca şi în cazul femeii negravide este de laborator. În cazul nou născutului diagnosticul se pune prin evidenţierea incluziunilor citoplasmatice în celulele epiteliului conjunctival după recoltare şi colorare Giemsa.
Tratament
- Azitromicină po.1g doză unică în formele necomplicate
- Doxiciclină po. 100mgx2/zi 7 zile
- Eritromicină po. 500mgx4/zi 7 zile (indicat în sarcină) Este necesară tratarea gravidelor pentru a preîntâmpina infecţia nou născutului în timpul naşterii
- Claritomicină po. 250mgx2/zi 7 zile
- Pneumonia nou născutului: Eritromicină 50mg/Kg corp/zi 14 zile
- Conjunctivita nou născutului: Eritromicina 50mg/Kg corp/zi 14 zile
Buna ziua,
Acum 3 ani am facut sex neprotejat cu prietenul meu. Dupa 1 an am facut niste investigatii de rutina pt ca la secretii si pap imi iesise o reactie inflamatorie, precum si lichid in sac douglas. Analiza vaginala de chlamydia si Mycoplasma au iesit absente.
Totusi, eu am niste ganglioni laterocervicali / gat mariti si ma tot gandesc ca ar putea fi de la o chlamydia. Eu nu am alte simptome, ma simt ok. Ganglionii au fost verificati la infectioase, hematologie fara raspuns clar. Nu am facut insa biopsie sau analiza de sange.
Ar putea fi asa ceva? Am citit ca sunt mai multe metode de a verifica prezentei acestei bacterii de asta intreb.
Lichidul in sac Douglas s a mai micsorat dupa tratament cu antiinflamatoare…
Multumesc
Pentru chlamydia se pot face testari si stiti daca o aveti sau nu (este destul de improbabil sa fie). Legat de lichid sunt multe cauze pentru care poate apare (in anumite perioade a ciclului menstrual trebuie sa fie – la ovulate sau la unele femei la menstruatie). Gangionii laterocervicali trebuie testai insa nu cred sincer sa fie din cauza unei infectii genitale cu chlamydia.
Multumesc mult pt raspuns.
La ce va referiti prin ‘stiti ca o aveti’? Eu am facut testarea secretiei(la medic). Se mai poate verifica altfel. Citisem undeva ca exista o anumita tulpina a chlamydiri, ceva cu limfogranulomvenerum, de aici mi a si intrat in cap ..
De asemenea, ganglionii pe care ii am, (sunt si inghinali), ca si dimensiune mi se par la fel de cand I am gasit prima data pana acum …
Ma refer la faptul ca poate fi diagnosticata si destul de usor.
Buna ziua,
Trebuie sa efectuez culturi de col pentru Chlamydia, Mycoplasma si Ureaplasma. Este suficient sa cer laboratorului „cultura secretie col uterin cu antibiograma” (la synevo) sau trebuie altceva? Multumesc.
Buna ziua … va rog mult spuneti-mi daca rezultatele sunt in regula, in urma ex de secretii:
Ag Chlamydia t. (imunocromatografie): Negativ
Mycoplasma / Ureaplasma – cultura
– Ureaplasma spp. – Absent
– Mycoplasma hominis – Absent
Secretie vaginala- ex. complet:
– Celule epiteliale superficiale: Rare
– Celule epiteliale intermediare: Rare
– Celule epiteliale parabazale: Absente
– Celule epiteliale bazale: Absente
– Alte celule: Absente
– Leucocite :Rare
– Hematii: Absente
– Trichomonas vaginalis: Absent
– Germeni: Lactobacili
– Levuri: Absente
– Cultura germeni: Doderlein
– Cultura fungi: Nu s-au dezvoltat colonii Candida spp.
Multumesc anticipat! O zi buna!
Este un rezultat normal. Nu aveti absolut nici o problema din punctul acesta de vedere.
Multumesc mult pt raspuns!
Cu placere.
Chlamydi trachomatis Ac. IgM. 0,64. Negativ: 1.1. MA SCUZATI CA V-AM TRIMIS ATATEA MESAJE ,DAR NU SE TRIMITEAU COMPLET !
Daca am inteles eu bine buletinul in felul in care a fost trimis, acesta sugereaza o infectie cu Chlamydia, fiindca aveti IgM pozitivi.
Chlamydia trachomtis igG 1/128. Negativ =1/32 ,slab pozitiv : 1/16, pozitiv: >=1/32
Ma scuzati, acestea sunt analizele complete !
Chlamidya trachomatis Ac.IgG. 1/128. Negativ: =1/32
Chlamydia trachomatis Ac.IgM 0.64. Negativ: 1.1
Buna seara! Am facut niste analize si as vrea va rog sa mi le interpretati .
Chlamydia trachomatis IgG 1/128. Negativ: = 1/32
Chlamydia trachomatis IgM 0,64. Negativ: 1,1