Bolile trombo-embolice reprezinta o cauza de morbiditate si mortalitate importanta care trebuie luate in considerare in sarcină şi în lăuzie. Deoarece există condiţii anatomice, circulatorii, modificări ale coagularii care favorizează boala tromboembolică profilaxia trebuie luata in considerare atat la pacientele cu antecedente de tromboza cat si la pacientele fara probleme. Factorii determinanţi sunt: leziunea endotelială, factorul de stază venoasă, factorii biochimici (se modifică coagulabilitatea sângelui), factorul infecţios (asociat stării puerperale).
Femeile cu factori de risc de boală tromboembolică în lăuzie sunt cele care prezintă:
- naşteri peste 35 ani
- mutatii genetice care predispun la coagularea sangelui
- antecedente tromboembolice
- varice ale membrelor inferioare
- patologia sarcinii ce a necesitat spitalizare prelungită şi repaus la pat
- secţiune cezariană
- fumatul
- obezitatea
- neoplaziile
Forme clinice:
- trombozele/tromboflebitele superficiale – cuprind venele superficiale ale membrului inferior care sunt dureroase, albastre-roşii şi prezintă un uşor edem în jurul lor tromboflebitele profunde se caracterizează prin semne funcţionale reprezentate de apariţia de crampe spontane în gambă, gleznă, plantă, parestezii, impotenţa funcţională a membrului afectat. Semnele generale sunt reprezentate de accelerarea pulsului (puls caţărator Mahler) şi creşterea temperaturii (semnul Michaelis). Semnele locale sunt reprezentate de: edem al membrului inferior cu creştera circumferinţei acestuia, creşterea temperaturii locale, durere prezentă la compresiunea gambei trombozate şi durere în molet la dorsiflexia piciorului (semnul Homans).
- tromboflebita septică pelviană – reprezintă inflamaţia peretelui venos însoţită de tromboza oricăruia dintre vasele venoase ale pelvisului. Infecţia patului placentar poate duce la tromboza venelor miometriale şi ulterior afectarea venelor ovariene (care drenează porţiunea superioară a uterului). Procesul este de obicei unilateral, mai frecvent pe partea dreaptă şi se poate extinde la vena cavă.
Tratament
Tratamentul profilactic: vizează corectarea factorilor favorizanţi şi determinanţi ai complicaţiilor venoase (combaterea stazei prin mobilizare precoce, prevenirea infecţiei, heparinoterapie preventivă în cazul femeilor la risc).
Tratamentul curativ:
- formele superficiale necesită: repaus cu membrul inferior afectat ridicat, aplicaţii locale de unguente cu acţiune ntiinflamatorie, antialgică şi anticoagulantă (Fenilbutazonă, Hepatrombin, Lasonil), tratament antiinflamator, bandaj elastic
- în formele profunde şi în tromboflebita septică pelviană se va imobiliza bolnava la pat, sub terapie anticoagulantă cu heparină cel puţin 7 zile urmată de cumarinice pe cale orală, antialgice şi antibiotice.
Buna dimineața! Sunt însărcinată în 32 săptămâni și aș dori să știu dacă este normal sa am sângerări nazale cu cheaguri de sânge. Aceste sângerări le am numai când iau aspenter.multumesc
Nu nu este normal sa sangerati. Vorbiti despre asta cu un medic hematolog, la 36 saptamani aspenterul se poate intrerupe.
Buna seara! Am 33 ani și sunt însărcinată în 29 săptămâni și 6 zile și vârstă gestationala 30 săptămâni. As o dori o alta opinie, deoarece am avut o sarcina oprita din evoluție la
11-12 săptămâni și am fost diagnosticata cu trombofile cu risc moderat si pana la 27 săptămâni am luat Aspenter de 75 mg, o pastila, la recomandarea hematologului. Sunt într-o mare dilema cu privire la administrarea aspenterului in trimestrul 3 de sarcină, deoarece hematologul a spus că nu mai trebuie sa iau și că nu este nevoie de alt tratament, dar medicul ginecolog recomanda continuarea aspenterului, deși valorile privind profilul hemodinamic de tip Doppler sunt normale, bebe are creștere normala. Nu știu ce să fac și după cine sa mă iau, nu vreau sa avem probleme.dl doctor ginecolog considera că trebuie luat până la 37 săptămâni, deși nu mi
a dat detalii cu privire la continuarea acestui medicament. As dori o opinie sinceră.
Multumesc!
Protocoalele spun pana la 36 saptamani de sarcina. Aspenterul nu face rau ca il luati deci nu trebuie sa va ingrijorati din cauza lui.
Buna ziua!
Va rog frumos daca este posibil sa-mi interpretati analiza D-dimeri a carei valoare este de: 1,05 ug/ml FEU
Interval de referinta:
<0,5
FEU= echivalenti de fibrinogen
2FEU= 1D-DIMER
Mentionez ca sunt insarcinata in 25sapt 2zile
Multunesc anticipat!
Trebuie să mergeți la un hematolog.
Buna ziua!Va scriu in speranta ca voi gasi un raspuns!Am 26 de ani si sunt insarcinata in 18 -19 saptamani ,prima sarcina ,0 avorturi,o nasteri!La recomandarea medicului ginecolog am facut triplul test ,Torch si analize pt trombofilie.Citindu-mi rezultatul ginecologul mi-a spus ca am o forma usoara de trombofilie si mi-a recomandat sa iau Aspenter 75 Mg ,1 pastila /zi pana cand fac 25- 26 saptamani iar apoi o sa fac injectii pana in luna a 8 a de sarcina.Dar eu aratandu-i analizele unui alt medic ginecolog si unui hematolog mi-au spus ca nu as avea nevoie de tratament deoarece nu am sangerari,iar copilul se dezvolta normal,ba chiar ecogrefic arata mai mare cu 2 saptamani.As vrea si parerea dvs daca se poate va rog,nu de alta dar ma ingrozeste gandul ca va trebui sa imi fac injectii in burta.
Analize:
Mutatii-Fact.V Leiden si Fact.II : Mutatia 20210 G>A In factorul II nu a fost identificata
Mutatia 1691 G>A In factorul V nu a fost identificata
Mutatiile genei PAI -1 :Mutatia -675 4 G In gena PAI-1 nu a fost identificata
Mutatia -844 A>G in gena PAI -1 a fost identifict genotip GG
Mutatiile genei MTHFR :Mutatia 677 C>T in gena MTHFR a fost identificata in stare hetrozigota
Mutata 1298 A>C in gena MTHFR a fost identificata in stare heterozigota.
V a rog din suflet sa imi spuneti si parerea dvs,deoarece nu stiu daca sa fac tratamentul sau nu.
In principiu recomandarea cea mai avizată este cea data de medicul hematolog. Eu personal v-as da aspenter una pe zi până in săptămâna 36-38.
Buna ziua! Iau anticonceptionale Belara de mai bine de un an. As vrea sa imi aman menstruatia cu 7 zile. Am inteles ca se poate prin unirea a doua folii. As putea lua din a doua folie doar 7 pastile iar apoi sa fac pauza de 7 zile pentru a-mi veni menstruatia,apoi sa le iau normal?iar daca fac asta sunt protejata in tot timpul acesta?sau trebuie sa iau a doua folie complet? Va multumesc
Sunteti protejata si nu trebuie sa luati a doua folie complet. Acesta practica insa trebuie sa fie o exceptie nu un obicei. Ca reactii adverse puteti avea mici sangerari cu sange maro pe cale vaginala daca amanati prea mult intarzierea menstruatiei.
cum se trateaza trombofilia in perioada de sarcina ?
astept raspunsul dumneavoastra
multumesc
Conduita depinde in fucntie de severitatea afectiunii. O sa va redau cateva principii generale.
1. trebuie evitata deshidratarea
2. trebuie mentinuta greutatea in limite acceptabile
3. se va evita imobilizarea prelungita
4. heparine cu greutate moleculara mica in doza profilactica sau curativa in functie de particularitatea cazului
5. evaluarea (internarea) pacientelor cu risc de tromboza ridicat (ex. varice voluminoase)