Dacă unele medicamente sunt admise în timpul sarcinii, în cazul altora se cunosc efectele toxice pentru făt, iar pentru altele nu se cunosc încă efectele asupra fătului. De aceea este foarte important să fim atenţi la medicamentele care se administrează pe parcursul sarcinii, mai ales în primul trimestru de sarcină, un moment foarte important al dezvoltării fătului. Deosebit de critică este folosirea medicamentelor în primul trimestru al sarcinii – săptămânile 3 – 8. În această perioadă, în care se formează organele, pericolul pentru făt este foarte mare. Dar şi ulterior pe parcursul sarcinii, anumite medicamente pot afecta negativ creşterea şi funcţiile fiziologice ale fătului.

În timpul sarcinii este foarte important să înţelegeţi că orice medicament luaţi, el trece în sângele dvs. şi de aici, în sângele fătului. În organismul mamei metabolizarea hepatică a medicamentelor este mult redusă, iar procesul de distribuţie a medicamentelor este modificat datorită creşterii volumului sanguin cu până la 50%. În plus, medicamentele pot fi transformate de placenta bogată în enzime, fie de ficatul fătului, unde au loc numeroase oxidări. Un foarte mare număr de medicamente trec din organismul mamei în organismul fătului. Trecerea este favorizată de faptul că placenta constituie o suprafaţă imensă de schimb.

Există cazuri în care medicamentele sunt absolut necesare pentru bună dezvoltare a sarcinii şi pentru sănătatea mamei. De exemplu, dacă suferi de o infecţie cu toxoplasma, atunci este nevoie să urmezi un tratament cu antibiotice. În caz contrar, există riscuri majore de a fi afectat creierul, ochii, inima sau alte organe ale fătului în dezvoltare. Frecvent în cursul sarcinii se pot diagnostica infecţii urinare care trebuie tratate corect, conform antibiogramei, dar numai cu antibioticele permise în cursul sarcinii. Dintre acestea sunt de amintit: penicilina, ampicilina, oxacilina, cefalosporinele, eritromicina, nitrofurantoina. Pentru aceste boli efectele pozitive ale medicamentelor sunt mai importante decât riscul potenţial pentru făt.

Dacă aveţi o afecţiune preexistentă sarcinii (astm bronşic, diabet zaharat, hipertensiune arterială) este foarte probabil că aceasta să necesite tratament şi în timpul sarcinii şi de aceea medicul vă va evalua pentru a hotărî dacă puteţi urma acelaşi tratament sau va trebui să-l înlocuiţi cu un altul, mai sigur pentru dumneavoastră şi copil. Un alt caz îl reprezintă femeile bolnave de HIV. Acestora li se administrează un tratament special prin care se poate preveni transmiterea infecţiei cu HIV de la mamă la copil.

Specialiştii au realizat o clasificare a medicamentelor în funcţie de gradul în care ele pot afecta fătul.

Categoria A: cuprinde medicamente care au fost testate în timpul sarcinii şi care s-a constatat că sunt sigure:

• vitamine (B6, acid folic) însă în dozele recomandate de medic (vitamina A în exces a fost asociată cu malformaţii fetale)

• medicamente antianemice (preparate de fier)

• medicamentele pentru glanda tiroidă

Categoria B: medicamentele din această grupa nu au fost complet testate pe om în timpul sarcinii, însă experimentele pe animale nu au relevat efecte nocive. Utilizarea lor este relativ sigură dar pot apare probleme necunoscute:

• paracetamolul, insulina, penicilinele, cefalosporinele, nistatinul în aplicare locală, metoclopramidul, ranitidina, famotidina, aspartam, glucocorticoid (cortizon),ibuprofen înainte de al treilea trimestru. Femeile însărcinate nu trebuie să ia ibuprofen în timpul ultimelor trei luni de sarcină.

Categoria C: Siguranţa utilizării nu este dovedită la oameni, unele medicamentele din această grupa nu au fost testate nici pe oameni, nici pe animale sau studiile efectuate pe animale au demonstrat efect nociv pentru făt.

• ciprofloxacinul-asociat cu defecte scheletice, decolorarea danturii, spina bifidă, malformaţii ale membrelor

• norfloxacinul-aceleasi efecte ca şi ciprofloxacinul

• omeprazolul- asocieri cu anencefalia pentru utilizarea în prima jumătate a sarcinii

• ketoconazolul

• fluconazol: asocieri cu malformaţii ale membrelor, craniofaciale, omfalocel, surditate

• pseudoefedrina, sumatriptan, izoniazida

• dexametazona: se asociază cu creşterea incidentei naşterilor premature şi a greutăţii mici la naştere

• acid nalidixic produce artropatie la animalele testate

• clorzoxazona, digoxin, furosemid, gentamicina-ototoxic fetal

• hidrocortizon – asociere cu despicătura palatină, omfalocel şi întârzierea creşterii pentru utlizare prelungită

Categoria D : studiile au demonstrat anomalii fetale, dar beneficiile tratamentului pot depăşi riscul potenţial

• tetraciclina, doxiciclina – (efecte asupra oaselor şi danturii fetale, asociere cu cataractă congenitală)

• kanamicina

• diazepamul – posibilă asociere cu despicăturile labio–palatine, spina bifidă, defecte ale membrelor, malformaţii: craniofaciale, renale, retard mental şi psihomotor, bradicardie fetală, diminuare a mişcărilor fetale, hipotermie neonatală

• fenobarbitalul- asociat cu microcefalie fetală, retard mental,sindromul Down şi anomalii cardiovasculare

• aspirina- este riscantă în ultimul trimestru, când chiar şi o singură doză poate influenţa creşterea fătului. Aspirina este anti-prostaglandină care intervine în mecanismul travaliului şi poate prelungi atât sarcina cât şi travaliul şi poate provoca sângerare excesivă înainte şi după expulzie. Pe de altă parte, doze mici sub supraveghere medicală pentru a trata boli imunologice, ca lupusul, a opri travaliul prematur sau a preveni preeclampsia sau întârzierea creşterii fetale, nu par să creeze probleme.

• penicilamina

• chinina a fost asociată şi ea cu apariţia unor defecte din naştere (inclusiv surditatea permanentă) şi cu naşterea unor feti morţi, dar riscul pentru fat trebuie evaluat în raport cu pericolul malariei, care poate avea efecte fatale, mai ales în cursul sarcinii

• streptomicina – în cursul sarcinii provoacă surditatea copilului

• citostaticele pot determina pierderea sarcinii în primul trimestru sau alterări ale ADN-ului bebeluşului, rezultând malformaţii

• litiu poate produce naştere prematură, modificări ale ritmului cardiac fetal

Categoria X: cuprinde medicamente strict interzise pe perioada sarcinii

• thalidomida –determină: focomelie, tetrafocomelie, hemangiom al fetei

• xanax – produc malformaţii cardiace şi ale membrelor

• clomifen, iod radioactiv, isotretinoin- produc malformaţii cardiace, cranio-faciale.

• hormonii estrogeni – produc feminizarea fătului masculin, malformaţii uterine, malformaţii ale tractului genitourinar la feţii de sex masculin

• steroizi androgeni şi anabolizanţi produc masculinizarea fătului feminin

Utilizarea antibioticelor în sarcină:

Antibioticele sunt medicamente cu utilizare larg răspândită. Vă prezentăm câteva din cele mai utilizabile des folosite:

Penicilinele şi derivatele incluzând ampicilina şi amoxacilina sunt medicamete sigure care nu afectează gravida şi nici fătul. Penicilina este o Beta-lactamidă care inhibă sinteza peretelui bacterian şi se poate administra oral, intramuscular sau intravenos. Este un medicament de ales într-o gamă largă de infecţii incluzând: faringite, otite medii cu Streptococul de grup A, dar şi în pneumonia cu Streptococcus pneumoniae. Ampicilina şi Amoxacilina sunt medicamente ce se pot utiliza în siguranţă în infecţiile urinare cu enterococi dar şi în sinuzite sau pielonefrite. Cefalosporinele sunt utilizate în siguranţă în infecţiile urinare înalte (pielonefrite) dar şi în infecţia cu gonorrhea. De asemenea penicilinele pot fi utilizate în siguranţă şi în timpul alăptării.

Clindamicina, este un macrolid utilizat cu rezultate bune în tratamentul vaginitelor bacteriene şi în tratamentul infecţiilor cu bacterii anaerobe. Se poate folosi cu siguranţă şi în timpul alăptării. Metronidazolul are aceleaşi indicaţii ca şi clindamicina şi se poate utiliza în siguranţă mai ales pentru infecţia cu Trichomonas.

Gentamicina (nefrotoxica ) trebuie să fie utilizată cu precauţie şi numai dacă este suspectată o infecţie urinara înaltă cu bacterii gram-negative. Utilizarea în timpul alăptării este sigură.

Trimethoprim -sulfamethoxazol (Biseptol)- este foarte activ pe infecţiile de tract urinar. Nu au fost descrise efecte teratogenice ale acestui medicament, totuşi trebuie să se evite utilizarea lui în primul trimestru de sarcină. se poate utiliza şi în lăuzie. Indicaţii: otite, sinuzite, infecţiile cu Shigella colitis, Pneumocystis carinii.

Nitrofurantoin- foarte activ în infecţiile urinare necoplicate; poate induce anemie hemolitică la nou-născut.

Eritromicina şi Azitromicina- utilizate de prima intenţie în tratamentul infecţiei cu Chlamydia şi Mycoplasma

Alte grupe de medicamente folosite pentru diverse afecţiuni şi stări în sarcina şi lăuzie:

 • Alergie- antimahistaminice de tipul: Claritine, Clorpheniramine, Clemastine, Doxylamine
 • Răceală şi gripă Acetaminofen sau combinaţie Acetaminofen cu Dextrometorfan şi Pseudoefedrina, gargară cu lichide sau soluţii uşor saline; Spray sau dropsuri saline
 • Decongestionante nazale: Pseudoefedrin clorhidrat sau combinaţie a acesteia cu Triprolidina
 • Antitusive: combinaţie Dextrometorfan şi Guaifenesin, Metoxifenoxil, sirop pe bază de mentol şi eucalipt. A nu se depăşi dozele permise, a nu se administra prea multe dintre aceste medicamente
 • Constipaţie Laxative pe bază de fibre şi metilceluloză, Psyllium, Saruri de magneziu
 • Diaree – se administrează numai timp de 24 de ore, la femei peste 12 săptămâni de sarcină: Subsalicilat de bismuth, Loperamid
 • Dezinfectante locale -Bacitracin, Neosporin
 • Cefalee: Acetaminofen, Sumatriptan
 • Antiinflamatoarele nesteroidiene- de tipul indometacinului şi ibuprofenului sunt recomandate dar numai până la 32 săptămâni de sarcină; după această vârstă aceste medicamente pot produce o constricţie a ductului venos astfel încât nu mai sunt recomandate.
 • Anticoagulante- sunt acceptate heparina cu greutate moleculară mică (Enoxaparina, Deltaparina, Fraxiparina). Anticoagulantele de tipul Warfarinei sunt interzise în sarcina.
 • Durere de stomac (dispepsie gastrică) Famoditida, Cimetidina, Ranitidina, Nizatidina- se pot utiliza în caz de pirozis sau arsuri gastrice. Metroclopramidul se poate indica în caz de vărsături. Hidroxid de magneziu, Hidroxid de aluminiu +/- Simeticona, Carbonat de calciu; Magaldrat asociat cu Simeticona, Hidroxid de aluminiu+bicarbonat de sodiu+alginat de sodiu+acid alginic
 • Prurit- Acid ursodezoxicolic, Colestiramina
 • Hemoroizi- Fenilefrin/Pramoxin/Hidrocortizon (crema), Ficat de rechin, extract de drojdie de bere, ulei mineral/Pramoxin/Oxid de zinc
 • Extract din planta Hamamelis
 • Greaţă şi vărsături Vitamina B6 100mg, fructoza/dextroza/acid fosforic (la pacientele nediabetice), Emetrex, Banda compresivă antiemetică
 • Urticarie: unguente pe bază de hidrocortizon, Hidroclorid de difenhidramina, Camfor/Pramoxin/Zinc
 • Infecţie micotică-Miconazol, Terconazol.

Este recomandat ca înainte de utilizarea medicamentelor să consultaţi medicul curant!

Dr. Crăciun Marian