Consultatia prenatala reprezinta totalitatea actiunilor inteprinse in vederea scaderii mortalitatii materne si perinatale. Se face prin consultatie clinica, examen ecografic abdominal/ vaginal, tuseu vaginal, teste genetice si de la laborator. Este recomandata consultatia lunara pana in luna a 7-a, bilunara in luna a 7-a si a 8-a si saptamanala in ultima luna de sarcina.
De mare importanta este prima consultatie prenatala care va incadra gravida intr-o categorie fara risc (aprox. 75%) si care va urma componentele de baza ale consultatiei prenatale sau va face parte din cele 25% de gravide considerate cu risc crescut si care vor beneficia de dispensarizare speciala.

Scop:
• Reducerea riscului obstetrical matern si fetal
• Nasterea unui fat la termen, eutrofic, sanatos biologic
• Asigurarea refacerii complete a femeii dupa perioada de lehuzie

Obiectivele asistentei prenatale sunt urmatoarele:
• Identificarea factorilor de risc ce pot complica evolutia sarcinii
• Reducerea efectelor acestor factori prin masuri corespunzatoare, inclusiv terapeutice
• Supravegherea starii fatului
• Educarea femeii gravide, igiena sarcinii, pregatirea pentru nastere, alaptare, ingrijire a nou-nascutului.

De importanta deosebita este evaluarea potentialului functional al pacientelor cu afectiuni cronice (mai ales cardiace si renale) pentru a stabili gradul de risc pe care il va ridica o sarcina la aceste paciente. Pacientelor cu pusee acute li se recomanda evitarea sarcinii pentru 6 luni de la sistarea episodului acut. Diabetul zaharat dezechilibrat este frecvent asociat cu cu malformatii fetale, feti macrosomi, distocii la nastere. 

Continutul unei consultatii prenatale cuprinde in mod obligatoriu:
• Anamneza (date generale despre pacienta, antecedente medicale si obstetricale, evolutia sarcinii actuale).
• Examen clinic local si general
• Examinari ecografice si de laborator
• Recomandari pentru gravida si programarea urmatoarei consultatii
• Inregistrarea datelor in fisa gravidei

Prima consultatie prenatala
Se recomanda sa fie in primul trimestru de sarcina si se asteapta sa dureze 30-40 minute. Prima consultatie cuprinde:
1. anamneza (date personale, antecedente personale, trecut obstetrical, evenimente perinatale, istoricul sarcinii actuale
2. examen clinic general (se masoara inaltimea si greutatea, semne de anemie, examenul pe aparate si sisteme, TA)
3. examen genito-mamar (se recomanda un singur examen vaginal in timpul sarcinii, identificarea bolilor cu transmitere sexuala, examen Babes-Papanicolau)
4. analize uzuale pentru verificarea starii de sanatate a mamei
Grupa sanguina si factorul Rh. Poti avea grupa sanguina A, B, AB sau O. De asemenea, poti fi Rh pozitiva sau negativa. Femeile care nu au factorul Rhesus (Rh) la nivelul globulelor rosii se numesc Rh negative (una din sase). Problemele pot sa apara atunci cand in sangele copilului se gaseste factorul Rh, mostenit de la tata. Sistemul imun al mamei Rh negative produce anticorpi care vor ataca globulele rosii ale fatului cauzand anemie. Aceasta conditie necesita ingrijire speciala in timpul sarcinii.
Hemoleucograma si coagulograma. Acest test masoara nivelul hemoglobinei (Hg) pentru a verifica daca ai anemie. Anemia poate fi cauzata de lipsa din dieta a fierului sau a acidului folic, sau poti fi purtatoarea unei boli de sange numita hemoglobinopatie (de exemplu, talasemie sau siclemie). In acest caz ti se vor recomanda teste suplimentare.
Glicemia. Nivelul de zahar din sange este masurat pentru a testa daca ai diabet. In cele mai multe cazuri, dieta si activitatea fizica vor controla valoarea glicemiei. Uneori, se recomanda un tratament specific.
Testarea pentru boli cu transmitere sexuala (VDRL, Ac anti HIV, Ac anit HCV si AgHBS). Sifilisul (lues) este o boala cu transmitere sexuala. Desi relativ rara in prezent, odata depistata, poate fi usor tratata cu antibiotice. HIV este un virus care ataca anumite celule ale sistemului imun si determina SIDA (Sindromul de imuno-deficienta umana). Deoarece HIV se poate transmite de la mama la copil, este recomandat ca toate mamele sa fie testate. Tratamentul efectuat in timpul sarcinii este foarte eficient in a reduce riscul de infectie a fatului. Si virusul hepatitei B poate fi transmis fatului. Anumite persoane pot sa nu stie ca sunt purtatoare ale acestui virus. Copilul poate fi imunizat imediat dupa nastere, ceea ce va reduce considerabil riscul de infectie.
TSH. Diagnosticul unor disfunctii tiroidiene si tratamentul adecvat este esential pentru dezvoltarea normala a fatului. In primele 10 – 12 saptamani de sarcina la fat nu functioneaza glanda tiroida, necesarul de hormoni fiind asigurat de mama. La sfarșitul primului trimestru, tiroida fatului incepe sa produca hormoni. Totusi fatul ramane dependent de mama, necesitand cantitati suficiente de iod pentru sinteza hormonilor tiroidieni.
Sumarul de urina. Este un test util pentru a verifica daca exista glucoza sau proteine in urina. Desi prezenta glucozei in urina poate sa fie normala in sarcina, o valoare mare poate sugera un diabet zaharat. Proteinele in urina pot fi un semn de infectie urinara sau de boala de rinichi. Prezenta unor cantitați mari de proteine in urina in a doua jumatate a sarcinii, alaturi de cresterea tensiunii arteriale se numeste preeclampsie, o conditie medicala cu potential sever, atat pentru mama, cat si pentru fat.
Examenul citologic Papanicolau poate detecta anumite modificari la nivelul celulelor colului uterin, fiind un test screening pentru cancerul de col uterin. Examenul bacteriologic al secretiei vaginale poate evidentia infectia cu gonococ sau Chlamydia, care pot fi tratate cu antibiotice. In ultimul trimestru de sarcina vei fi testata pentru prezenta la nivelul vaginului a Streptococului grup B. In timpul travaliului, vei face tratament cu antibiotic pentru a preveni transmiterea infectiei la copil. Determinarea de anticorpi anti toxoplasma, Ig G anti Rubeola, De asemenea unele gravide necesita unele interventii medicale cum ar fi: suplimentarea cu fier (1 tb de 60 mg) si de acid folic (250 micrograme) la toate gravidele cu anemie. Se trateaza bolile cu transmitere sexuala.
Teste pentu determinarea malformatiilor fetale Test screening pentru trimestru I este dublu test sau testul combinat. Din fericire, 97% din copii se nasc sanatosi. Un copil din 100 se va naste cu o anumita problema care poate fi corectata complet, si doar doi copii din 100 vor suferi de anumite boli de-a lungul vietii. Testele screening ajuta la identificarea copiilor care pot avea un risc crescut pentru o anumita afectiune. Daca rezultatul acestor teste indica un risc crescut, se pot efectua apoi teste de diagnostic.
Testul consta in corelarea nivelului anumitor hormoni specifici sarcinii (beta HCG, PAPP-A) din sangele matern cu anumiti parametri fetali ecografici (de ex. translucenta nucala) si clinici ai mamei (varsta, inaltime, greutate, TA, rasa, fumat, diabet, tehnici de reproducere asistata etc.). Este indicat sa discuti cu medicul tau planificarea acestor teste pana in saptamana 8-9 de sarcina pentru a putea beneficia de ce este mai bun la momentul actual. Cea mai performanta varianta a acestei testari presupune recoltarea analizelor de la mama in saptamanile 11-13 si efectuarea unui examen ecografic in saptamanile 10-12. Prin combinarea rezultatelor acestor teste, medici obstetricieni-ginecologi supraspecializati in medicina materno-fetala vor calcula care este riscul de a avea un copil cu anomalii cromozomiale. Efectuat in primul trimestru, acest test combinat permite identificarea sindromului Down in 85% din cazuri.

Trimestrul 2.

Are ca obiective principale:
• evaluarea starii gravidei si a fatului
• efectuarea morfologiei fetale in saptamanile 18-22
• dipistarea preeclapsiei sau a diabetului gestational
• prevenirea anemiei
Pacienta este supusa unei anamneze si a unui examen clinic, medicul noteaza date despre cresterea ponderala (normal pacienta acumuleaza½ kg pe saptamana), masurarea tensiunii arteriale, masurarea inaltimii fundului uterin, se controleaza prezenta edemelor.

Examinarile paraclinice recomandate:

• examen complet de urina cu atentie la proteinurie
• se dozeaza hemoglobina
• test de toleranta la glucoza pentru pacientele cu risc de a dezvolta diabet gestational
• determinari genetice pentru screeningul malformatiilor fetale:

Test screening pentru trimestru II sunt triplutest si quadruplu test
Daca ai inceput ingrijirea prenatala dupa saptamana 14 (prea tarziu pentru efectuarea ecografiei care deceleaza translucenta nucala) se mai poate efectua un test screening intre saptamanile 15-19. Acesta consta din masurarea din sangele matern a patru hormoni (AFP, estriol, beta HCG si inhibin-A). Daca se determina primele trei analize, testul se numeste triplutest. Cand este adaugata si cea de-a patra substanta (inhibin-A) testul se numeste quad-test sau quadruplu test. Acesta evalueaza aceleasi riscuri ca si bitestul, insa se efectueaza cu aproximativ o luna mai tarziu, iar precizia sa nu este la fel de buna ca a testului combinat. Triplutest deceleaza sindromul Down in 70% din cazuri, iar quadtestul in 80% din cazuri. AFP identifica defectele de tub neural (de exemplu, spina bifida) in 80% din cazuri.

Consultatia in trimestrul 3 si a gravidei la termen.

In trimestrul al 3-lea consultatia nu difera semnificativ de trimestrul al 2-lea. Se acorda o atentie suplimentara bolilor intercurente, medicamentelor folosite, semnelor sugestive de preeclampsia, volumului uterului, detectarea sarcinii multiple nerecunoscute anterior.
Interventii medicale recomandate:
• se continua tratamentrul cu fier
• se face profilaxia rahitismului la nou-nascut cu o doza buvabila de vitamina D2 de 30.000 UI, repetata la 36 SA
• la gravidele nevaccinate se administreaza prima doza de vaccin diftero-tetanic tip adult.

Consultatia gravidei la termen are ca obiectiv principal stabilirea prognosticului pentru nastere. Se va acorda o atentie deosebita catre:
• examenul obstetrical cu stabilirea asezarii si prezentatiei fetale
• recunoasterea unei prezentatii anormale
• decelarea semnelor de disproportie feto-pelvina
• suspiciunea retardului de crestere intrauterine fetala sau a suferintei fetale
• aparitia semnelor de alarma

Datele consultatiilor prenatale vor fi consemnate in Carnetul gravidei care o vor insoti la internarea in spital.