Dr. Paul CotutiuPublicitate
Metroragia in climax

Menopauzǎ (climaxul) înseamnă absența menstruației pentru minim un an la o pacientă care a avut menstruații (nu este însarcinată nu alaptează sau nu are operații  -ex histerectomie subtotală)

Metroragie sângerare anormală de origine uterină de origine uterină (sângerare care apare în afara menstruației)

Diagnosticul de metroragie in climax se face anamnestic, atunci când pacienta relatează că a avut o sângerare pe cale vaginală ea fiind în climax și pe baza consultului ginecologic când se obiectivează o sângerare a cărei origine se află la nivelul uterului.

Diagnosticul se completează cu investigații paraclinice examen de laborator și investigații imagistice (ecografie, RMN, CT).

Examinările de laborator pot releva anemie (în caz de sângerare abundentă sau sângerări cronice), modificări ale probelor de coagulare etc.

Ecografic se poate evidenția hiperplazia de endometru (îngroșare anormală a mucoasei uterine), polipi endometriali, fibroame uterine submucoase etc.

Cauzele posibile ale metroragiei în climax :

 • Cancerul endometrial
 • Hiperplazia endometrială
 • Atrofia endometrială
 • Fibroamele uterine (cel mai frecvent submucoase)
 • Polipi endometriali
 • Tratament anticoagulant
 • Boli medicale (afecţiuni care dau tulburări de coagulare)
 • Alte tipuri de afecţiuni maligne (leucemii)

În cazul în care avem o pacientă cu metroragie în climax, după confirmarea diagnosticului se va efectua o biopsie de la nivelul mucoasei uterine (acestă biopsie poate fi sub forma unui chiuretaj, histeroscopic, cu  sonda Pippele sau Novak etc).

Post biopsie se vor administra antialgice, antibiotice și antihemoragice (dacă nu există contraindicații)

Dacă la examenul clinic ginecologic nu se obiectivează sângerare însă la examinarea ecografică grosimea endometrului 8>mm sau aspectul ecografic este suspect (inomogen, vascularizație anormală) se va efectua chiuretaj biopsic.

După identificarea cauzei sângerării pe baza examenului clinic paraclinic (inclusiv rezultatul biopsiei) se va opta pentru o conduita terapeutică in funcție de rezultat.

 • Cancerul de endometru în funcție de stadializare și grad de diferențiere se va opta pentru o evaluare imagistică (RMN/CT) tratament oncologic și chirurgical.
 • Dacă rezultatul biopsiei este negativ se va încerca eliminarea cauzei sângerării (dacă este posibil)
 1. tratament anticoagulant (evaluarea cazului de către medicul care a indicat tratamentul în vederea reducerii dozelor sau întreruperea tratamentului dacă patologia permite acest lucru
 2. dacă sunt fibroame (de obicei submucoase) se va tenta rezecția histeroscopică a lor (dacă nu este posibil sau sângerarea nu poate fi controlată se poate recurge la extirparea uterului – histerectomie
 3. în cazul polipilor endometriale se recurge la extirparea lor de obicei sub forma unui chiuretaj uterin

Pentru mai multe informații legate de menopauză urmați linkurile: http://www.ginecologultau.ro/menopauza-menopauza-naturala/ și http://www.ginecologultau.ro/menopauza-tratament/

6 Comments

 1. Buna seara !Am fost diagnosticata cu uter polifibromatos in urma unei ecografii transvaginale.Mi s-a prescris Duphaston 2cp/zi din ziua 16 a CM pana In ziua 25 a CM.Comprimatele trebuie luate in priza unica sau fractionat , de 2 ori /zi ?Si durata tratamentului care ar trebui sa fie ?

  • Ce varsta aveti? Ce marime are cel mai mare nodul fibromatos? Ciculrile sunt mai abundente, sangerati intre cicluri? Le luati fractionat.

   • Buna ziua!Am 42 ani.S-au evidentiat 5 fibroame uterine intramurale,cel mai mare 30/27 mm,restul mai mici.Ciclurile sunt abundente dar asa au fost mereu dupa cele 2 nasteri normale.Am avut 3 cicluri care au venit neobisnuit la 18 zile.

    • Le luati cum am spus in comentariul anterior. Daca sangerarile devin abundente atunci se ia in considerare revizuirea conduitei.

 2. buna seara , daca puteti va rog mult sa ma ajutati intr-o problema,,acum 7 luni in urma am nascuzt prin cezariana …nu am avut probleme pana acum 4 zile dar de atunci simt ca in acel loc unde sunt operata am dureri si mi-a iesit niste galme si am niste scurgeri incolore iar urina e de culoare mai inchisa,,imi puteti spune va rog ce se intampla? va multumesc .

  • Va trebui sa mergeti la medic, pot fi niste granuloame de fir (o reactie a corpului la firele cu care ati fost cusuta)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonare

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru, introdu adresa ta de email mai jos. Un email de confirmare va fi trimis!

Facebook

Copyright © 2013-2016. All Rights Reserved.