Menopauza artificială
Reprezintă întreruperea permanentă a funcției ovariene ca urmare a îndepărtării chirurgicale a ovarelor (cu sau fără histerctomie) sau a radioterapiei, efectuate la o vârstă la care ovarele sunt funcționale.
În prezent, menopauza artificială este indusă ca tratament în cazul endometriozei, al cancerului ovarian, de corp și col uterin și mai rar al cancerului de sân, în care se poate realiza castrarea profilactică.
Pierderea de masă osoasă este mai accentuată în menopauza indusă chirurgical, cu atât mai mult cu cât pacienta este mai tânără.
Tratamentul menopauzei
Are ca obiectiv ameliorarea calității vieții și creșterea duratei medii de viață a femeii, fiind indicat tuturor femeilor cu menopauză precoce (naturală sau artificială) care nu au contraindicații pentru estrogenoterapie.
Include:
- Măsuri igieno-dietetice:
– alimentație sănătoasă, echilibrată nutritiv și caloric;
– evitarea consumului de toxice;
– efort fizic moderat regulat;
– respectarea orelor de odihnă;
– evitarea stresului;
– balneoterapie;
– psihoterapie.
- Tratamentul simptomatic:
- al bufeurilor– tratamentul cu estrogeni; alternative de tratament: progesteronul în doze mari, plasturii cu clonidină, alcaloizii de ergot, SSRI (inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei);
- al osteoporozei- hormoni estrogeni, modulatori selectivi ai receptorilor hormonilor estrogeni, bisfosfonați, ranelat de stronțiu, calcitonină, hormon paratiroidian, calciu și vitamina D;
- al atrofiei genitale – estrogeni sub formă de creme cu aplicații locale sau inele vaginale cu eliberare prelungită; este necesară protecția progesteronică după 12 zile de utilizare; lubrifianții vaginali non-hormonali pot fi de asemenea utilizați pentru mentinerea unei vieți sexuale active;
- al tulburărilor neurovegetative– antidepresive, tranchilizante, SSRI, benzodiazepine, anxiolitice, etc.
- Tratamentul hormonal
Terapia hormonală de substituție (THS) în menopauză reprezintă singurul tratament al carenței estrogenice caracteristice aceste perioade.
Principiile tratamentului:
- ! Respectarea contraindicațiilor estrogenoterapiei:
- Absolute: cancer de sân, cancer de endometru, cancer ovarian, sarcină, sângerări uterine de cauză neprecizată, boli hepatice cronice active, insuficiență renală cronică, hipertensiune arterială malignă, accident vascular cerebral, tomboză venoasă profundă, proteze valvulare, tulburări ale coagulării sângelui, prolactinom, lupus eritematis sistemic, porfirie.
- Relative: hiperplazia de endometru, endometrioza, litiaza biliară, boli hepatice cronice, boli convulsivante, imobilizări prelungite, hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat sever, antecedente familiale de cancer mamar, endometrial, ovarian, factori de risc pentru tromebembolism- fumatul.
- În cazul intervențiilor chirurgicale programate, THS se întrerupe cu 4-6 săptămâni înainte, iar în cazul intervențiilor de urgență, tratamentul se întrerupe imediat și se instituie heparinoterapia profilactică (în vederea prevenirii accidentelor trombo-embolice).
- În scopul respectării acestor contraindicații este necesară efectuarea anamnezei și a examenului obiectiv complet de către medicul specialist, în special consult ginecologic, cu examen Babeș-Papanicolau și palparea sânilor, mamografie (repetată la 2 ani în cursul tratamentului, în absența semnelor de alarmă), coagulogramă, bilanț de hemostază (în caz de antecedente tromboembolice) și gluco-lipidic (glicemie, colesterol total, trigliceride, HDL-colesterol, LDL- colesterol).
- Nu există limită de vârstă pentru inițerea tratamentului, dar acesta trebuie instaurat numai după confirmarea menopauzei (biologic- concentrații scăzute ale estradiolului asociate cu valori ridicate ale gonadotropinelor- FSH, LH și clinic- instalarea amenoreei definitive).
- Se începe cu doze mici de estrogeni care ulterior se pot scădea sau crește progresiv până la obținerea efectului terapeutic; se administrează doza minimă de estrogeni cu care se poate realiza controlul simptomatologiei.
- Durata tratamentului este de maxim 5 ani.
Efecte secundare ale THS includ- senzație de tensiune la nivelul sânilor, crampe musculare, cefalee, grețuri, dureri cu caracter dismenoreic, acnee, tulburări de libido, depresie.
Terapia hormonală de substituție în perimenopauză
Ca urmare a hiperestrogeniei relative din această perioadă, apare hiperplazia endometrială ce poate duce la metroragii (sângerări). Astfel, principalul obiectiv terapeutic îl constituie refacerea echilibrului dintre estrogeni și progesteron. Se pot utiliza:
- Progesteronul natural – este tratamentul de primă intenție, în absența factorilor de risc mamari (durere la nivelul sânilor, antecedente de noduli) sau endometriali (antecedente de hiperplazie de endometru sau fibrom uterin); se poate administra sub formă de tablete (Duphaston 10 mg sau Utrogestan 100 mg- 1 tabletă/zi per os din ziua 16 până în ziua 25 a ciclului menstrual) sau fiole (Progesteron 10 mg 1 fiolă/zi intramuscular, ziua 16-25).
- Progesteronul retard – 1 fiolă de 125 mg intramuscular în ziua 18 a ciclului menstrual.
- Progestative de sinteză – se pot administra în prezența factorilor de risc mamari sau endometriali și au acțiune mai puternică decât progesteronul natural; preparate: Medroxiprogesteron 10 mg/tabletă, Linestrenol 5 mg/tb, Orgametril 5 mg/tb- 2-4 tablete/zi per os între zilele 16-25 ale ciclului menstrual, sau între zilele 4-25 ale ciclului menstrual (în cazul unei simptomatologii mai severe) pe durata a 3-4 cicluri.
Terapia hormonală de substituție în postmenopauză
Include substituția estrogenică – izolată (în cazul femeilor histerectomizate) și în asociere cu progesteron dacă femeia nu este histerectomizată, pentru prevenirea hiperplaziei și a cancerului de endometru (minimum 10 zile de progesteron/lună).
Preparatele estrogenice sunt disponibile sub următoarele forme de administrare:
- Pe cale orală – anticoncepționale orale cu conținut estrogenic și progesteronic la femeia nehisterectomizată; prezintă avantajul unui dozaj controlabil, dar recunosc și o serie de efecte secundare datorate traversării ficatulu i- creșterea riscului de ateromatoză (depunere de plăci de grăsime în pereții vaselor de sânge), tromboză (formarea de cheaguri de sânge ce pot migra la nivel pulmonar sau cerebral), hipertensiune arterială; de asemenea, în urma administrării pot apărea grețuri și dureri la nivelul sânilor.
- Pe cale transdermică- plasturi (Climara, Estraderm)- se aplică săptămânal, de fiecare dată într-o zonă diferită (este indicată evitarea sânilor); prezintă mai puține efecte adverse în comparație cu estrogenii administrați pe cale orală; gelurile cu estrogeni (Oestrogel)- au acțiune similară plasturilor, dar administrarea este zilnică.
- Implanturile subcutanate (Rissele) se asociază cu riscul hiperplaziei de endometru ca urmare a expunerii prelungite.
- Creme cu estrogeni cu aplicare locală vaginală- eficiență ridicată în vaginitele atrofice.
- Pe cale intranazală (Aerodiol)- avantajul unei absorbții rapide.
Scheme terapeutice:
THS combinată secvențială (Cyclopremela, Cycloproginova, Femoston 2/10):
Constă în administrarea de estrogeni din ziua1 până în ziua 25 în asociere cu progesteron din ziua 14 până în ziua 25 a unui ciclu de 28 zile. Sub acest tratament, pacienta va prezenta sângerare lunară de deprivare hormonală.
Se administrează în primele 12 luni de amenoree.
THS combinată continuă (Premella, Kliogest, Angeliq, Klimodien, Femoston conti):
Constă în asocierea unui estrogen cu un progesteron în doză fixă pe o perioadă de 28 zile, avantajul fiind instalarea amenoreei după 6-12 luni de tratament. Dezavantajul acestui mod de administrare îl reprezintă apariția sângerărilor uterine minore în primele 6 luni de tratament, ceea ce poate ridica suspiciunea unei leziuni organice.
După 12 luni de amenoree, se poate face trecerea de la THS secvențială la cea continuă sau se poate începe direct cu cea continuă la femeile peste 55 ani.
Modulatorii selectivi ai receptorilor estrogenici (SERM)
Tamoxifen, Raloxifen (Evista 60 mg)- sunt substanțe nehormonale care se leagă de receptorii estrogenici și pot fi utilizate ca terapie alternativă la tratamentul de substituție hormonală.
Avantaje: scad riscul de cancer mamar și fractură vertebrală (prevenția și tratamentul osteoporozei de postmenopauză- Raloxifenul) și ameliorează profilul lipidic.
Dezavantaje: agravează bufeurile, atrofia vaginală, cresc riscul accidentelor trombo-embolice și al cancerului de endometru- Tamoxifenul.
Fitoestrogenii
Reprezintă compuși derivați din plante, care datorită asemănării structurale cu estradiolul, au capacitatea de a se lega la nivelul receptorilor estrogenici, generând astfel efecte estrogenice și/sau antiestrogenice. Au o acțiune de aproximativ 500 ori mai slabă în comparație cu estradiolul.
Reduc riscul apariției cancerului mamar și al bolilor cardiovasculare, rolul nutrițional al acestor substanțe in reglarea nivelulului de colesterol, precum și cel de menținere la un nivel normal a densității osoase in postmenopauză, fiind în studiu. Estrogenii pe bază de soia prezintă avantajul ameliorării bufeurilor, fiind necesară administrarea unor doze mari (de la 50 mg izoflavone din soia/zi până la 80-100 mg/zi).
Preparatele din plante
Klimaktoplant, Klimadynon – nu conțin hormoni sau fitoestrogeni și nu prezintă contraindicații, efecte adverse sau interacțiuni cu alte medicamente. Au ca efect ameliorarea simptomelor legate de carența estrogenică și se administrează pe perioade de 3 luni – în prima lună 2 comprimate de 3 ori pe zi și ulterior 2 comprimate de 2 ori pe zi.
Dr. Ioan Andreia
Bună seara d-le Doctor, am 48 de ani și sunt în menopauza de 2 ani, am inceput tratament HTS in perimenopauza aprox 1 an după care încă 1 an în menopauza după care 1 an am intrerupt tratamentul sa vad cum ma simnt și daca mai am CM. Simptomele au revenit mai grave , inclusiv cu pierderi de memorie dar CM nu a mai venit de 1 an, Deoarece locuiesc in UK si nu prea avem acces facil la medic (adica astept cu lunile ptr o prgramare) telefonic mi-sa introdus iar tratamentul cu HTS uItrogrsran 100 vaginal și Oestrogel 2 pompe pe zi continu. Dupa 28 de zile de tratament mi-a venit CM .A trecut CM iar am început tratamentul după 5 zule iar a venit CM , Întrebarea mea este ce fac sa opresc acest tratament pana ce am sa merg la doctor? Șau sa-l continui și dacă sangerez cum administrez utrogestanul ? Menționez ca oral am reacții adverse foarte accentuate.
Opriti tratamenul si veti avea probabil ceva sangeari. Terapia de substitutie hormonala nu se mai accepta mai mult de 3 ani. Inainte de a initia o astfel de terapie trebuie facuta si o mamografie. Intre timp faceti o programare pentru un consult.
Ne puteți oferi referințe din literatura științifică din domeniu care sprijină afirmația dumneavoastră – că terapia de substituție hormonală nu se mai acceptă mai mult de 3 ani? Vă mulțumesc!
https://sogr.ro/wp-content/uploads/2019/05/31.-Terapia-menopauzei.pdf
In toate ghidurile serioase fie din România sau din alte state acestea sunt recomandarile (mici diferente 3 sau 5 ani dar nu mai mult).
buna ziua, am 66 de ani si am intrat la menopauza inainte de 48. doctorul de familie in loc sa ma trimita la specialist mi-a recomandat sa iau antioxidanti. dupa 2 ani a trebuit sa ma operez de halux rigidus bilateral si toti ortopezii pe care i-am consultat mi-au spus ca articulatiile mele arata ca ale unul om de 65-70 de ani si chirurgul mi-a spus ca daca as fi luat TSH nu as fi ajuns in acel stadiu. am inceput tratament, am inceput cu climen, dar imi provoca hemoragie, apoi am facut 8 ani tratament cu livial, care proteja si sinii (am avut toata viata mastoza fibrochistica). dupa 8 ani livialul a disparut din romania, am incercat altceva dar imi producea hemoragii. am renuntat la tratament si dupa asta in timp am facut cardiopatie ischemica, tahicardie paroxistica, depresie si anxietate, osteoporoza, care pina la urma a facut sa-mi cada coloana vertebrala, eu avind o scolioza din copilarie, dar era stabila. nu mai vorbesc de uscaciunea extrema a pielii, atrofia vaginala, vaginita bacteriana, samd. din cit am studiat eu, tratament TSH se poate face cu precautiile necesare pina la virsta inaintata, daca beneficiile sint mai mari decit problemele de sanatate provocate de menopauza. eu personal aleg o calitate mai buna a vietii decit o viata lunga dar neplacuta! va rog sa-mi dati un sfat, ce anume pot sa iau, cit si cum. multumesc.
Ar trebui sa va spun ca pentru a in incepe o terapie de substitutie hormonala (indiferent care este ea) ar trebui sa fiti vazut de un ginecolog (grosimea endometrului) si avand in vedere ca ati avut sangerari in menopauza ar fi indicata o biopsie. Mai aveti nevoie de o mamografie si de un consult cardiologic care sa va permita acesta terapie. Vreau sa va mai spun ca noile studii nu mai recomanda terapia de substitutie hormonala pe termen lung (nu mai mult de 3 ani) din cauza ca riscurile sunt mai mari decat beneficiile. Oricum pana nu aveti aceste examinari nu pot sa va spun sa incepeti o terapie si cu atata mai mult fara sa stiu ce perioada ati luat acesta terapie pana acum.
Buna seara . As avea o intrebare . Ce parere aveti despre produsul Lenzetto , pentru femei aflate la menopauza ?. Am 57 de ani si de 2 ani sunt la menopauza. Sunt necesare efectuarea unor analize endo crinologice ? Mentionez ca in decembrie 2018 am facut testul Papanicolau si ecografie si totul a fost in regula . Multumesc mult !
Inainte de ce inceperea tratamentului trebuie refacut consultul ginecologic. De asemenea daca aveti probleme cardiace sau circulatorii este contraindicat. Terapia de substitutie hormonala TSH nu se accepta in prezent timp indelungat. Care ar fi motivul pentru care doriti sa il folositi.
Multumesc mult ! Motivele ar fi instabilitatea emotionala , dureri osoase , uscaciunea vaginala plus infectii urinare .
Pentru uscaciune vaginala se poate folosi estrogen local. Infectiile urinare nu au o alta cauza (prolaps genital)?
Consultatia ginecologica nu a evidentiat asa ceva Mi s-a spus ca totul e in regula , conform varstei si sa revin dupa doi ani , la control .
Nu este indicat sa fie folosit estrogen in menopauza fiindca apar alte probleme mai serioase din cauza lui.
Bună seara! Din octombrie 2015 sunt in menopauza chirurgicala.Am luat 2 ani tratament de substituție cicloproginovo .Dupa un consult endocrinologic ,mi s a schimbat tratamentul cu oestrogel. (Avusesem histerectomie in 2011).Deci folosesc oestrogel din decembrie 2017.E suficient doar estrogenul?Am bufeuri.dureri de cap .insomnii si palpitații. Mulțumesc!
Ce varsta aveti?
buna seara…daca puteti va rog sa ma ajutati cu o problema……in luna septembrie am avut menstruatie pe data de 6 timp de cateva zile dar mai putin cantitativ,,,si tot in aceeasi luna mi-a venit din nou pe 17 sept ,,,mai mult cantitativ…..si de atunci nu mi s-a mai oprit decat o singura zi ,,,si in ziua de azi am menstruatie ,,,,,acum un an si 6 luni in urma an nascut dar am avut menstruatie normal pana acum in luna septembrie cand nu se mai opreste,,,,o fi de la stres si oboseala???
Trebuie sa mergeti la medic, sunt multe cauze pentru ceea ce aveti dumneavoastra si nu pot sa va dau un raspuns.
Buna ziua!Am 47 ani,de 4 ani sunt la menopauza indusa chirurgicale(cauza carcinom in situ)viata mea este un calvar,viata sexuală lipseste cu desăvârșire din cauza unor dureri groaznice la contact,uscăciune,prurit,disconfort permanent.Am facut destule drumuri la medic(ovule,creme,probe),nici un medic nu m-a ajutat la modul concret cu o schemă de tratament destinată acestor probleme.Ce-mi recomandati pentru a fi cât de cât o femeie normală.Multumesc,
Din cate inteleg s-a practicat histerectomie totala cu anexectomie bilaterala (s-au indepartat si ovarele cu trompele uterine).
Ce trebuie sa stiti este ca nu mai aveti ovare deci nu mai aveti secretie de estrogeni ceea ce induce o atrofie vulvara si vaginala. Daca a fost facuta histerectomia pentru carcinom probabil medicul a facut si o colpotomie (se extirpa o bucatica din vagin ceea ce face ca lungimea vaginului sa fie mai mica). Tot din cauza operatiei pot apare aderente (organele abdominale se lipesc intre ele si in timpul actului sexual se tractioneaza intre ele provocand durere).
Ca si solutii pentru prurit si uscaciune folositi creme sau ovule cu estrogeni pentru restul nu prea exista solutii. Ce puteti incerca este un tratament hormonal (tratament de substitutie hormonala), insa pentru acest tratament trebuie sa efectuati o mamografie si sa aveti avizul unui medic pentru a incepe acesta terapie. Terapia se bazeaza pe hormoni estrogeni care vor face ca lucrurile sa se mai amelioreze.
Bună seara!Ati descris exact toată procedura chirurgicală,intradevar vaginul este foarte scurt si deteriorat din cauza efectelor menopauzei.O intrebare:e posibil ca din cauza efectelor menopauzei să fac frecvente infecții urinare,cistita tinand cont printre altele că am avut sonda o săptămână după operație?Spun asta pentru că am destul de des simptome caracteristice acestor afecțiuni.Multumesc,
Nu din cauza sondei aveti infectii urinare recurente, insa din cauza menopauzei si din cauza unei statici pelvine defectuoase (post nastere) pot apare cistite. Ca recomandare este sa va hidratati corespunzator.
Buna ziua,
Am 46 ani, menopauza fortata din noiembrie 2014 in urma histerctomiei totale; ma confrunt cu simptomele specifice menopauzei, dar cele mai suparatoare sunt insomnia si bufeurile cu transpiratie excesiva ( in jur de 3 episoade severe noaptea , in afara celor din timpul zilei). V-as ruga sa ma ajutati cu un sfat, si anume: ce minerale si vitamine sunt recomandate pentru compensarea pierderilor prin transpiratie, si, care ar fi medicatia naturista cea mai indicata pentru ameliorarea simptomelor specifice. De exemplu, Menosan produs de Hymalaya ati recomanda? Sau altceva? Mentionez ca locuiesc intr-o localitate destul de indepartata de oras si este dificil sa ajung la medic.
Multumesc mult.
Eu nu pot sa va recomand un anume tratament naturist pentru tratarea simptomelor induse de menopauza. Pot sa va spun insa ca se poate administra terapie hormonala care este eficienta in tratarea simptomelor induse de menopauza. Pentru asta insa ar trebui sa faceti un consult mamar si daca acesta este in regula se pot administra medicamente care sa va cupeze simptomele.La menopauza se produce o decalcifiere osoasa tocmai prin lipsa de hormoni, deci puteti lua hormoni si un preparat de calciu.
Buna seara!Fiicei mele i-a fost recomandat Klimaktoplant si are 19 ani.Este in regula daca urmeaza acest tratament?Este si pentru stres sau numai pentru menopauza,ea nu are probleme cu menstruatia.Astept raspuns.Multumesc anticipat.
Ce specialitate are medicul care i-a prescris acest tratament si ce probleme de sanatate are fica dumneavostra, sau care este motivul pentru care i-a fost prescris acest tratament.
Am o fata de 19 ani, cu hipotiroidie, are 1,47 m si 51 kg. A urmat un tratament cu Euthyrox, dar l-a intrerupt deoarece nu dadea niciun rezultat, simptomele ramanand aceleasi, in afara de reglarea TSH-ului.
Simptomele sunt: maini reci,cresterea in greutate, incetinire in activitatile zilnice, stres (mananca mai mult pe fond nervos), foarte sensibila, se enerveaza foarte usor si din orice, nu poate adormi seara decat dupa ora 12, dureri de cap (are astigmatism miopic), de la stres a dezvoltat o dermatita seboreica de care nu reuseste sa scape (a facut si tratament prescris de dermatolog, fara rezultat), acnee pe fata si pe tot spatele, si foarte mult par pe fata, abdomen, picioare si maini. Pe langa Klimaktopland mai ia si bio seleniu+zinc si extract de zmeur timp de 2 luni.Dupa doua luni vrea sa fac un set de analize pt. tiroida(sange+ecografii) si ecografie mamara si abdominala. Intrebarea mea e; Klimaktoplant e recomanda pentru fete?
Acest produs este unul naturist si nu cred ca are un efect advers avand in vedere faptul ca substantele lui active sunt extracte de plante. Parerea mea personala este ca ar trebui sa reluati tratamentul pentru tiroida daca TSH se normalizase (bineinteles sub indrumarea medicului endocrinolog). Legat de parul in exces ar trebui sa faceti si un consult ginecologic pentru a evalua starea ovarelor si dozarea hormonilor androgeni (pe langa celelalte dozari efectuate).
Am sa iau in considerare sfatul d-voastra. Multumesc frumos.
Cu placere.