Dr. Paul CotutiuPublicitate
Izoimunizarea Rh

Izoimunizările feto – materne – sunt stări patologice în care gravida este sensibilizată şi produce anticorpi faţă de antigenele sanguine fetale.

Pentru izoimunizarile Rh:

 • Dacă mama are Rh negativ și soțul are Rh pozitiv atunci există riscul izoimunizării
 • Dacă mama are Rh negativ și soțul are Rh negativ nu există risc de izoimunizare
 • Dacă mama are Rh pozitiv și soțul are Rh pozitiv nu există risc de izoimunizare
 • Dacă mama are Rh pozitiv și sotul are Rh negativ nu există risc de izoimunizare

Medicul care urmărește sarcina trebuie să indice efectuarea grupei sanguine și a Rh matern. Dacă gravida are Rh negativ se va indica efectuarea Rh la partener. În cazul în care avem incompatibilitate Rh  se recomandă dozarea anticorpilor anti D chiar și la prima sarcină  (există risc și la prima sarcină, gravida putând avea în antecedente avorturi, sarcini extrauterine, etc pentru care nu s-a administrat imunglobulină anti D).

Imunglobulina anti D (distruge anticorpii anti D materni, astfel împiedicând riscul unei izoimunizări la o sarcină viitoare) trebuie administrată în caz de incompatibilitate Rh în următoarele situații:

 • Avort la cere
 • Avort spontan
 • Sarcină extaruterină
 • Deces fetal in utero în trimestrele II și III
 • Sarcini molare
 • Amniocenteza
 • Biopsie de vilozități coriale
 • Traumatism matern abdominal

Mecanismul izoimunizării Rh

Pacientele Rh pozitive prezintă antigenul Rh pe suprafața hematiilor, spre deosebire de cele Rh negative, unde acesta lipseste.

Mecanismul de producere a izoimunizării este explicat de expunerea mamei cu Rh negativ la sângele fetal Rh pozitiv în timpul sarcinii sau la naștere (există ricul și în situatțiile expuse mai sus). Astfel, sângele din circulația fetală trece în circulația maternă și, după un anumit timp de expunere, apare sensibilizarea și începe producerea de anticorpi materni împotriva antigenelor Rh fetale. Odată produse, imunoglobulinele G materne trec liber prin bariera feto-placentară și ajunse în circulația fetală, formează complexe antigen-anticorp.  Hematiile fătului sunt în final distruse, ducând la anemie hemolitică. Cantitatea de sânge necesară pentru a produce izoimunizarea variază, unele studii susținând ca o valoare de aprox. 1 ml sânge Rh pozitiv este suficient.

2 Comments

 1. buna seara. am 33 ani . rh negativ , grupa 01, sotul a2 rh negativ . la prima sarcina mi-a iesit anticorpi anti-a imnuni- titru 1/16.la 39 sap,la 36 sap 1/64 anticorpi antieritrocitari absenti , iar la 1o saptamani nua veam nimic . intrebarea mea este . de ce acum la a doua sarcina ( nici un avort ) doctora imi spune ca o sa am probleme in sarcina , ceva despre incompatibilitate de grupa . ma speriat foarte tare si as vrea sa stiu ce o sa am , dr nu mi-a dat nici o explicatie , mi-a spus doar sa ma duc la centru de hematologie sa fac dozarile . am 6 saptamani de sarcina , si au trecut 6 ani de la prima sarcina , si inca o intrebare ce risc prezint daca am placenta prea jos si preseaza si pe vezica . la prima sarcina nu am intampinat probleme si acum am prins frica rau . va multumesc

  • Daca aveti 6 saptamani de sarcina nu se pune problema in acest moment de placenta prea jos inserata. Riscurile despre placenta inserata jos (praevia ) le gasiti intr-un articol scris despre acesta (http://www.ginecologultau.ro/placenta-praevia/). Din ceea ce spuneti mai sus intr-adevar este vorba despre o incopatibilitate de grupa, pentru care v-as recomanda sa faceti un consult la un medic specialist hematolog, care va va spune ce trebuie sa faceti in continuare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Copyright © 2013-2016. All Rights Reserved.