În 90% din cazuri, agentul etiologic al infecţiilor micotice la femeie este Candida Albicans. Se estimează că circa 75% din femei au suportat pe parcursul vieţii cel puţin un episod de vulvo-vaginită candidozică, iar 45% dintre ele, două sau mai multe. Ciupercile din genul Candida pot fi izolate în 19-22% din femei, fără manifestări clinice. În mod obişnuit, la femeia sănătoasă sunt saprofite, pentru a deveni patogene, sunt necesare cauze locale şi generale, ce distrug echilibrul ciupercă-organism. Tratamentul cu antibiotice distrug flora microbiană, producând un gol biologic al biocenozei vaginului, levurile se vor multiplica fiind scăpate de acţiunea inhibitoare a metaboliţilor toxici bacterieni. Anticoncepţionalele măresc de trei ori frecvenţa candidozelor. Corticoizii, citostaticele inhibă sistemul de imunitate celulară şi umorală.
Sarcina, cu modificările în conţinut de glicogen a epiteliului vaginal şi influenţele hormonale asupra virulenţei agentului patogen, duc la o incidenţă crescută de până la 30% a infecţiilor micotice.
Epidemiologia candidozelor vaginale este dublă, sexuală şi extrasexuală din tubul digestiv, existând argumente şi pro şi contra încadrării lor în categoria bolilor cu transmisie sexuală. Se consideră că în lipsa unor simptome locale, partenerul sexual al femeilor cu candidoză vaginală, nu trebuie obligatoriu să facă tratament.
Clinic. Simptomatologia infecţiei cu candida este reprezentată de o leucoree patognomonică, abundentă, alb-brânzoasă cu miros neplăcut acid sau densă, lipicioasă, alb-verzui. Aceasta este însoţită de prurit tenace, congestia vulvei şi vaginului, cu dispareunie, depuneri albe-cenuşii pe organele genitale externe şi interne. Bolnava poate acuza şi disurie. Există cazuri, în special la formele cronice, la care acuzele sunt mult diminuate sau pot lipsi.
Diagnosticul se pune pe baza tabloului clinic şi a datelor de laborator. Metoda de elecţie o constituie izolarea tulpinilor de Candida prin însămânţare pe medii de cultură. Modificarea Ph-ului vaginal până la 5,5-6 şi un număr mai mare de leucocite pe lamă sunt legate de reacţia inflamatorie locală.
Candidozele şi sarcina. La circa 30% din gravide pe parcursul sarcinilor, apar micoze vaginale, care deşi nu par a avea o influenţă negativă asupra evoluţiei sarcinii, impun un tratament topic local, pentru a evita suprainfecţia florei vaginale şi transmisia la nou-născut.
Tratamentul este profilactic, de îndepărtare a factorilor favorizanţi şi curativ. Nu se poate preciza dacă bărbatul este un vector sau el se infectează secundar. Tratamentul constă în folosirea locală a preparatelor pe bază de Imidazol (Clotrimazol, Miconazol, Econazol, Ketoconazol) sau a Nistatinului. La gravide se utilizează Miconazolul sau Clotrimazolul. Cazurile cu recurenţă necesită repetarea tratamentului. Tratamentul sistemic nu este obligatoriu, se adresează formelor recidivante sau complicate şi se face cu Fluoconazol 150 mg. în doză unică orală.
Nu este elaborat tratamentul optimal al infecţiei micotice. Cele mai uzitate scheme sunt:
- Clotrimazol 1% cremă, 5 gr intra-vaginal, 7-14 zile
- Clotrimazol 100 mg tb. vaginale, 1tb./zi, 7 zile
- Clotrimazol 500 mg. tb. vaginale, doză unică
- Miconazole 2% cremă, 5 gr intravaginal, 7 zile
- Miconazole 100 mg. ovule vaginale, 1 ovul/zi, 7 zile
- Miconazole 200 mg. ovule vaginale, 1 ovul la 3 zile
- Nistatin 100.000 U.I. intra-vaginal, 1 tb./zi, 14 zile.
Se mai folosesc Gyno-Pevaril (Econazol) 150 mg. sup. intra-vaginale, 3 zile sau Lomexin (Nitrat de Fenticonazol) ovule, 1ovul pe zi. În sarcină se administrează tratament local cu derivaţi de Imidazol, ce nu trebuie să depăşească 7 zile.
Buna seara , sunt insarcinata in 20 saptamani, sarcina fara probleme deosebite, am fost depistata cu gardenella care e asimptomatica. Medicul mi-a dat tratament 10 zile cu tergynan comprimate vaginale pe care eu nu vreau sa il urmez pentru ca e contraindicat in sarcina. Nu as vrea totusi sa stau cu microbul asta chiar daca e asimtomatic. As vrea un tratament mai sigur, poate un tratament cu probiotice sa refaca flora vaginala… Ce imi puteti recomanda? Va mulțumesc anticipat.
Fluomizin.
EU AM DOAR DURERI CAND MA ATING INTRE LABII SI ESTE ROSU. DACA NU AM USTURIME SAU MANCARIME SAU UMFLATURI MAI POATE FII VB DE CANDIDA?? TRATAMENTUL ESTE ACELASII?
Trebuie sa faceti examen de secretie vaginala si daca nu se lamureste cu acesta se face antibiograma. De multe ori pot fi mai multe infectii concomitemte (ex candida si infectie cu anaerobi). De obicei se administreaza ovule cu mai multe antibiotice si antimicotice in compozitie facute sa actioneze pe cele mai frecvente infectii vaginale.
m-am trezit de dimineata cu o mica mancarime si usturime la urinare in zona genitala. stiind ca acum 2 luni am facut o candida (mi se umflasera labiile, ma mancau si se inrosisera, iar dna dr mi-a recomandat tergynan-am folosit 3 ovule si clotrimazol-am folosit aproape un tub), am inceput sa ma ung cu clotrimazol. nu s-a umflat locul, am vazut ca am niste scurgeri albicioase mai dese decat de obicei, insa intre labiile mici locul este rosu, am usturime la urinare, nu am nici mancarimi. e posibil s afie iar candida? si d ela ce? am un partener stabil, dar eu iau anticonceptionale yasmin si nu folosim prezervativ, iar ultimul contact a fost acum 5 zile. multumesc anticipat!
Daca aveti si usturime la urinare trebuie sa faceti si un examen de urina. Legat de simptomatologia vaginala dupa cum descrieti s-ar putea sa fie o candidoza, dar pentru confirmare este indicat un examen de secretie vaginala (avand in vedere ca ati mai avut problema acesta destul de recent).
Factorii de risc pentru candidoza vaginala sunt multi printre care si administrarea de anticonceptionale orale. Ce trebuie sa stiti este ca acesta infectie nu este una cu transmitere sexuala.